Star Wars Episode IV: A New Hope

Recensent:
Nathan Strik
11-09-2004

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Star Wars Episode IV: A New Hope (DVD)
Samenvatting

Lang geleden, in een sterrenstelsel ver hier vandaan... Voor iedereen die niet bekend is met het verhaal van deze film uit 1977 zal ik eerst een korte omschrijving geven. Luke Skywalker (Mark Hamill) is een eenvoudige jongen, die met zijn tante en oom op de woestijnplaneet Tatooine woont. Ze zijn eenvoudige boeren en bewonen een vochtwinningsboerderij op de desolate planeet. Luke moet zijn koppige oom helpen met het harde werk, maar hij gaat veel liever met zijn vrienden mee naar de academie om piloot te worden van een ruimteschip. Luke is namelijk een uitzonderlijk getalenteerde vlieger. Als Luke op een dag met zijn oom een tweetal nieuwe robots koopt van een stel Jawa-handelaren, halen ze zich meer op de hals dan hun lief is. In de kleinste robot, R2-D2, zijn namelijk geheime plannen verborgen door rebellen die strijden tegen de overweldigende macht van het wrede keizerrijk. De robot heeft een dringende boodschap voor ene Obi-Wan Kenobi en Luke gaat samen met de twee robots op zoek naar hem. De slechte keizer Palpatine wil de plannen koste wat het kost terug hebben en stuurt zijn handlanger Darth Vader om de plannen te bemachtigen. Vader volgt de plannen naar Tatooine en al snel vinden zijn Stormtroopers het huis van Luke. Als de jongen terugkeert van zijn speurtocht naar Obi-Wan vindt hij zijn oom en tante op brute wijze afgeslacht. Luke neemt een besluit: om Obi-Wan en de geheime plannen naar de rebellen te brengen en om wraak te nemen op Darth Vader; de man die zijn leven heeft verwoest.

Commentaar

Een samenvatting van Star Wars is bijna overbodig, maar toch is er ook nu weer een geheel nieuwe generatie die de films pas voor het eerst ziet. Origineel uitgekomen in 1977 (toen heette de film ook nog alleen Star Wars, later werd dat Star Wars Episode IV: A New Hope) weet de film nog steeds te verbazen. De versie op deze DVD is gebaseerd op de Special Edition uitgave uit 1997, die werd gemaakt ter ere van het 20-jarig bestaan van de film. Ik zeg \"gebaseerd op\", want deze DVD-versie heeft toch een aantal wijzigingen ondergaan. De grootste wijziging is de scène tussen Han Solo en Jabba the Hutt; vanwege enorm veel kritiek op de CGI-Jabba uit de 1997 Special Edition heeft Lucas besloten deze scène opnieuw te voorzien van een verbeterde Jabba. Het resultaat is vele malen beter (zie voor twee vergelijkende screenshots de recensie van de boxset) al kon ook deze Jabba me niet geheel overtuigen. Verder zijn er nog een aantal kleine aanpassingen gedaan aan de aankomst in Mos Eisley, die veel mensen niet eens zouden opvallen. Ook de scène waarin Han een handlanger van Jabba neerschiet is iets gewijzigd. Helaas voor de fans schiet Greedo nog steeds als eerste, maar de twee vuren nu bijna tegelijkertijd.

De film zelf is nog steeds een bewijs dat goede films tijdloos blijven. En je kunt mekkeren op de Special Edition versie van Lucas wat je wilt, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de film tegenwoordig wat meer kan meekomen qua special effects. Maar de kern: het goede verhaal blijft natuurlijk overeind en het is een klassiek verhaal van goed versus kwaad, David versus Goliath en dat spreekt ook het hedendaagse publiek nog aan. Het vechten tegen een grote overmacht staat haast synoniem voor de wijze waarop tegenwoordig de grote bedrijven en conglomeraten steeds meer de macht gaan krijgen in de wereld, maar ook voor momenten uit onze geschiedenis waarin een enorme macht de rest van de wereld onderdrukte (denk aan de Romeinen of de Nazi\'s begin vorige eeuw). Kortom: de thema\'s die Lucas aanhaalt in deze science-fiction film zijn allesbehalve fantasie en dat is de reden dat deze film zo tijdloos is gebleven. En uiteraard is de film ook gewoon een retegave achtbaanrit van twee uur lang. En deze achtbaanrit is nu in zijn volle glorie te bewonderen op DVD. Zowel voor de fans als de nieuwe generatie die onbekend is met dit juweeltje een fantastische reden om deze klassieker te bezitten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1977
Speelduur: 120 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze gloednieuwe transfer (gebaseerd op een nieuwe restauratie) wordt gepresenteerd in de originele 2.35:1 verhouding die de film in de bioscoop had. De transfer is afkomstig van een high definition kopie van het originele negatief, dat een uitgebreid opschoningsproces heeft ondergaan. En het resultaat mag er zijn. Telecine-artefacts zijn geheel afwezig en nergens is ook maar een vuiltje te bespeuren. De beeldscherpte is verbluffend en edge enhancement is gelukkig (bijna) nergens aanwezig. De hele film is digitaal opnieuw op kleur getimed, wat wil zeggen dat de afzonderlijke shots in de computer op kleurbalans zijn gecontroleerd zodat de film meer als één geheel aandoet. De kleurverzadiging is perfect en bijna nergens is te merken dat het negatief in een relatief slechte staat verkeerde. Er zijn een paar shots, voornamelijk in de scènes op de planeet Tatooine die wat lichte verkleuringen laten zien. Ook is, voornamelijk in de Death Star scènes, het schaduwdetail soms wat minder goed, waardoor het beeld in enkele scènes wat te donker is. Dit waren verder de enige problemen die ik tegen ben gekomen. De beeldcompressie is vlekkeloos gedaan en in de 120 minuten film werden geen compressiefouten ontdekt. De ondertiteling is alleen vanuit het menu uit te schakelen en staat ook net iets te hoog geplaatst. De chapter-indeling is zeer ruim, met maar liefst 50 chapterstops! Een nagenoeg perfecte transfer die menig moderne film rood zal laten uitslaan van schaamte.

Geluidskwaliteit

De originele Stereo mix van de film is geremixed naar Dolby Digital 5.1 EX (448 kbit/s). De track is THX gecertificeerd en maakt perfect gebruik van het potentieel van 5.1 surround. Er wordt veel gebruik gemaakt van de surroundkanalen om de prachtige muziek van John Williams meer aanwezigheid te geven en er is zelfs een groot aantal split-surround effecten aanwezig. Vooral als er een ruimteschip langs komt vliegen hoor je duidelijk de goede ruimtelijkheid van de track. Ook tijdens de laser-gevechten word je omringd met ricochet-schoten en explosies. Af en toe komt de track een beetje onsamenhangend over; in de scène waarin Leia en Luke achterna gezeten worden door een horde Stormtroopers bijvoorbeeld, waar de echo-effecten wat gekunsteld klinken. Ook fluctueren de dialogen soms in helderheid en dynamiek, wat gedeeltelijk te wijten is aan de leeftijd van de track, en het feit dat veel dialogen naderhand zijn ingesproken vanwege het teveel aan lawaai op de set destijds.

Wat erg raar is, is dat de muziek in de twee achterkanalen van kanaal verwisseld lijkt te zijn. De geluidseffecten zijn echter wél goed geplaatst, dus waarschijnlijk is er al voor de DVD-master werd gemaakt iets fout gegaan in de remix. Dit kun je bijvoorbeeld horen in de bekende intro aan het begin van de film met de scrollende gele letters; het trompetje dat het Star Wars-thema tettert komt uit de rechter-frontspeaker, maar de echo klinkt uit de linker-achterspeaker. Dit was gelukkig niet van een storend niveau, maar slordig is het wel.
Verder klinkt de track gewoon prima; het LFE-kanaal klinkt agressief, maar is niet overdreven en produceert een heerlijk strak laag. Vooral als er Star Destroyers over komen vliegen en tijdens de nodige explosies is het laag indrukwekkend. Ook de scène in de vergaderzaal, waarin Darth Vader zijn Force-krachten gebruikt om de keel van een officier dicht te knijpen, kent een mooi, dreigend laag. Kortom: op enkele minpunten na is deze track zeer verbluffend geremixed en weet ook heden ten dage nog de nodige indruk te maken.

Extra's

De drie nieuwere prequel-films (Phantom Menace, Attack of the Clones en het nog uit te komen Revenge of the Sith) werden/worden uitgebracht in 2-disc S.E. sets. Hoewel de losse disc van A New Hope enkel de film en het audiocommentaar bevat, heeft Fox in de Star Wars Trilogy Boxset de extra\'s van alledrie de originele films gebundeld. Zie dus voor een volledige lijst van deze extra\'s de recensie van de boxset.

De breedbeeld menuschermen bevatten een combinatie van nieuwe animaties en oude beelden en worden, net als bij DVD\'s van de \'nieuwe\' trilogie, random gekozen door je DVD-speler. Op A New Hope heb je menu\'s met een Tatooine-thema, Death Star thema, of Yavin-thema.

Audiocommentaar
Het audiocommentaar van Star Wars Episode IV: A New Hope wordt verzorgd door regisseur/bedenker George Lucas, actrice Carrie Fisher, sound-designer Ben Burtt en special-effects man Dennis Muren van ILM. De track is wederom voorzien van Nederlandse ondertiteling, waarbij je ook nog eens de naam van de spreker in beeld te zien krijgt (waarom andere uitgevers dat nog niet doen is mij een raadsel). Alle sprekers geven zo hun eigen input over wat er op het scherm gebeurt. Zo praat de sound-designer uiteraard over de vreemde geluiden die hij moest maken voor de film; vooral het stuk over de alien-stemmen was erg interessant. De track kent weinig saaie momenten en veel fans zullen dan ook voldoende informatie eruit kunnen halen.

Conclusie

Het \'vierde\' deel uit de Star Wars saga is de film waarmee het allemaal begon. De film is tegenwoordig nog zeer spannend en de thema\'s blijven actueel en universeel. Het originele negatief van de film heeft een nieuwe restauratie ondergaan die nog beter is dan die uit 1997 en de film heeft er dan ook nog nooit zo strak en gedetailleerd uitgezien. Op wat verkleuringen in de Tatooine-scènes en soms iets minder goed schaduwdetail na ziet de film er uit alsof deze gisteren geschoten is. Ook het geluid heeft een drastische remix ondergaan die ten volle gebruik maakt van het potentieel van Dolby Digital 5.1 EX. Op sommige momenten zitten er wat hoorbare verschillen in de dialogen, die de ene keer wat helderder en de andere keer wat doffer klinken. Op dit minpunt na een uitstekende geluidstrack. Het bijgeleverde audiocommentaar is ook van zeer goede kwaliteit en verschaft veel prachtige informatie voor de liefhebber. Een klassieker op prachtige wijze op DVD gezet!

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  29-01-2006

De stem van Darth Vader klonk in Episode IV - A New Hope altijd een beetje anders, wat hoger en minder diep dan in de andere delen. Ik ben geen geluidsexpert, m...
Lees meer >

Lagomorph  |  25-01-2006

dit is de op 1 na beste star wars film voor mij. het zit goed in elkaar en raakte me gelijk. jammer dat de stem van Darth Vader zo stom is, terwijl hij in the e...
Lees meer >

Caledonians  |  20-05-2005

Prachtig 1e (of 4e :rolleyes: ) deel van de SW serie. Ook dit deel blijft gewoon goed (y). Helemaal mee eens! Heb nou finally alle 3 de delen gezien. Na het ...
Lees meer >

MGdutch  |  15-02-2005

Prachtig 1e (of 4e :rolleyes: ) deel van de SW serie. Ook dit deel blijft gewoon goed (y).
Lees meer >

darthvader  |  14-02-2005

dit is de op 1 na beste star wars film voor mij. het zit goed in elkaar en raakte me gelijk. jammer dat de stem van Darth Vader zo stom is, terwijl hij in the e...
Lees meer >

geoffrey3001  |  23-12-2004

Ik heb gisteren eindelijk deel 4 gezien op dvd. Wat een mooie transfer zeg. Het ziet en klinkt echt heerlijk. Ik vind hem heel goed opgepoetst. Hier en daar mis...
Lees meer >

jan smets  |  07-10-2004

In slaap gevallen nog wel... :?.
Lees meer >

chimera01  |  04-10-2004

Tja dit blijft toch de saaiste van de trilogie, fantastisch opgeknapt zodat ie werkelijk past bij de volgende delen. Bij de orginele was dat ook het grote dilem...
Lees meer >

edewolf  |  03-10-2004

Ja, ik denk dat de flag ontbreekt, bij de andere twee staan ze er wel op en schakelt de versterker automatisch over.
Lees meer >

Roadster  |  30-09-2004

heb em gister gekeken. was weer leuk maar toch een paar puntjes van kritiek. Zoals eerder gezegd: - Groene ( en rode ) vierkanten om de tie-fighters als han...
Lees meer >

thomas fabry  |  27-09-2004

......... Toeval of niet, Luke gaat iig niet op zoek naar obi wan, maar naar de robot :wink:En naar wie ging die robot op zoek ? De robot zocht obi wan, ...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  26-09-2004

......... Toeval of niet, Luke gaat iig niet op zoek naar obi wan, maar naar de robot :wink:En naar wie ging die robot op zoek ?
Lees meer >

Martin Stanneveld  |  26-09-2004

......... Toeval of niet, Luke gaat iig niet op zoek naar obi wan, maar naar de robot :wink:
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  26-09-2004

De robot heeft een dringende boodschap voor ene Obi-Wan Kenobi en Luke gaat samen met de twee robots op zoek naar hem. ................ Als de jongen terugkeer...
Lees meer >

Martin Stanneveld  |  26-09-2004

De robot heeft een dringende boodschap voor ene Obi-Wan Kenobi en Luke gaat samen met de twee robots op zoek naar hem. ................ Als de jongen terugkeer...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 202
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.