Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

Recensent:
Nathan Strik
11-09-2004

Totaalbeoordeling:

9.3
DVD

Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (DVD)
Samenvatting

Na de verwoesting van de Death Star in A New Hope zien we Darth Vader in dit vijfde deel verwoed op zoek gaan naar de geheime basis van de rebellen. De rebellen hebben inmiddels hun nieuwe basis op de ijsplaneet Hoth in gebruik en zijn druk met het verkennen van de omgeving. De duizenden robot-sondes die Darth Vader de ruimte in heeft gestuurd bereiken echter ook Hoth en al snel worden de rebellen ontdekt. Luke Skywalker (Mark Hamill), de held uit Episode IV, krijgt in een visioen van Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness) te horen dat hij op zoek moet gaan naar Meester Yoda, die hem zal opleiden tot Jedi. Na de spannende evacuatie van de ijsbasis gaan Luke Skywalker en zijn vriend Han Solo (Harrison Ford) dus ieder hun eigen weg. Harrison en zijn tweede stuurman Chewbacca nemen de koppige Princess Leia mee aan boord en proberen uit de handen van het keizerrijk te blijven, terwijl Luke op zoek gaat naar de mysterieuze Joda. De jonge held zal na zijn training wellicht sterk genoeg zijn om een rechtstreekse confrontatie aan te gaan met Darth Vader. Luke houdt Vader namelijk verantwoordelijk voor de dood van zijn oom en tante en voor de dood van zijn vader. Gaandeweg zal blijken dat de hele situatie veel ingewikkelder ligt dan de op wraak beluste Luke ooit voor ogen kon houden.

Commentaar

Sequels die totaal geen last hebben van \'sequelitis\' zie je niet vaak, sequels die beter zijn dan hun voorgangers zijn zelfs net zo zeldzaam als een klavertje vier. En Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back flikt het hem met glans. Evenals zijn voorganger is deze DVD-versie gebaseerd op de Special Edition uit 1997, met één klein verschil. De acteur die in Episode I, II, III en VI de rol van Palpatine speelt (Ian McDiarmid) en die dus een dubbelrol speelt als senator én als de slechte Darth Sidious, werd in dit deel gespeeld door iemand anders. De scène waarin Darth Vader via een videoverbinding spreekt met Keizer Palpatine is daarom in deze DVD-versie gewijzigd. De originele videobeelden zijn vervangen door nieuwe beelden waarin Ian McDiarmid wél de rol van de keizer op zich neemt (zie screenshot 2). Wat mij betreft een prima beslissing van George Lucas, die hiermee zorgt dat De Keizer/Palpatine in alle zes de films hetzelfde gezicht heeft. Verder is dit dezelfde versie als in 1997 en, in tegenstelling tot A New Hope, vond ik alle wijzigingen in dit deel de moeite waard en veel meer toevoegen aan de film. Oh ja, en fans zullen blij zijn om te horen dat de schreeuw van Luke als hij zichzelf laat vallen weer is weggehaald.

The Empire Strikes Back is vele malen duisterder dan A New Hope. Dit is vooral omdat het middenstuk van een verhaal meestal wat neerslachtiger is zodat de opwinding als alles goedkomt groter is. Aangezien deze film een open einde kent om plaats te maken voor Episode VI, word je als de credits verschijnen in het ongewisse gelaten over het precieze lot van de hoofdpersonen. Toch geeft dit geen negatief gevoel, je bent zelfs benieuwd om te zien hoe het afloopt en wat dat betreft is het einde een prachtige inleiding voor Return of the Jedi. Ook in deze film wordt erg goed geacteerd en de personages zijn net zo tijdloos als in de eerste film. George Lucas (regisseur van Episode I, II, III en IV) gaf voor dit deel de megafoon over aan Irvin Kirshner, die de film voor hem regisseerde. Kirshner is een regisseur die vooral sterk was in karakter-acteerwerk en daarom koos Lucas hem voor deze taak. Wat deze film dus vooral beter maakt dan zijn voorganger is de grotere nadruk op menselijke emoties en op de uitleg van alle intriges die ook hun weerklank hebben in Episode I, II en III. De komende jaren (en vooral na de uitkomst van Episode III) zullen er mensen zijn die \'de waarheid\' van Luke\'s afkomst al kennen voordat ze Episode V zien, waardoor de climax minder als een verrassing zal komen. Tegen die tijd zal deze sleutelfilm uit de sage wellicht iets anders bekeken worden, maar feit blijft dat dit een prachtig vervolg is die iedere zelf-respecterende filmliefhebber gezien moet hebben.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1980
Speelduur: 122 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Net als zijn voorganger is de transfer van The Empire Strikes Back gebaseerd op een gloednieuwe digitale restauratie. Het negatief van de film is op hoge resolutie digitaal ingescand, opnieuw op kleur getimed en ontdaan van vuil. Ook hier zien we weer een verbluffend resultaat, dat nog meer indruk maakt dan de transfer van A New Hope. Het anamorfe beeld, met de 2.35:1 verhouding maakt een diepe indruk. Vooral de stabiliteit van het beeld en de beeldscherpte zijn fenomenaal goed. Gelukkig is hier wederom niet teruggevallen op de overmatige hoeveelheid edge-enhancement die The Phantom Menace kwelde. Het contrast is uitstekend en het beeld heeft een ongekende diepte. Vooral de donkere, sombere scènes op de planeet Dagobah bevatten verrassend veel details in de schaduwgedeeltes. Ook de lichtere scènes als Cloud City en de spektaculaire openingsscène op de ijsplaneet Hoth zien er onbeschrijflijk mooi uit. Deze film heeft er nog nooit zo goed uitgezien en deze transfer kan zich dan ook gemakkelijk meten met films die 20 jaar jonger zijn. Wederom is ook de MPEG compressie vlekkeloos verlopen en staat de transfer op deze DVD werkelijk als een huis. Ook hier is de ondertiteling iets te hoog in het frame geplaatst. En wederom worden we verwend met 50 chapterstops. Niet te geloven dat deze film bijna 25 jaar oud is, vakwerk!

Geluidskwaliteit

Het geluid van de oorspronkelijke bioscoopversie was gemixt in Stereo. Gelukkig trakteert Fox ons wederom op een uitstekende 5.1 remix. Het geluid is vastgelegd in het Dolby Digital 5.1 EX (448 kbit/s) formaat. Ook hier wordt weer volop gebruik gemaakt van de surrounds. Vooral een regenachtige scène op de planeet Dagobah klonk erg mooi, waarbij een muur van regen de kijker omringt. Ook de rondzoevende ruimteschepen en snowspeeders zorgen weer voor de nodige split-surround actie. De muziekscore van John Williams is ook weer goed aanwezig en vooral één van mijn favoriete scènes qua muziek (de achtervolging door het asteroïdenveld) klonk erg goed. Dit keer hoorde ik trouwens geen noemenswaardige problemen met de dialogen, die consistenter klinken dan op de soundtrack van A New Hope. De dynamiek is hier en daar nog niet het niveau van moderne films, maar het komt zeer dicht in de buurt. Ook het LFE-kanaal is erg aanwezig, en zorgt voor een prima bas. Vooral tijdens de vele gevechten komt dit goed tot zijn recht. Een indrukwekkende remix die zorgt dat dit \'vijfde\' deeltje uit de Star Wars-saga weer prima mee kan draaien met de blockbusters van tegenwoordig.

Extra's

De drie nieuwere prequel-films (Phantom Menace, Attack of the Clones en het nog uit te komen Revenge of the Sith) werden/worden uitgebracht in 2-disc S.E. sets. Hoewel de losse disc van The Empire Strikes Back enkel de film en het audiocommentaar bevat, heeft Fox in de Star Wars Trilogy Boxset de extra\'s van alledrie de originele films gebundeld. Zie dus voor een volledige lijst van deze extra\'s de recensie van de boxset.

De breedbeeld menuschermen bevatten een combinatie van nieuwe animaties en oude beelden en worden, net als bij DVD\'s van de \'nieuwe\' trilogie, random gekozen door je DVD-speler. Op de DVD van The Empire Strikes Back heb je menu\'s met een Cloud City-thema, Hoth-thema, of Dagobah-thema.

Het audiocommentaar van Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back wordt verzorgd door bedenker George Lucas, regisseur Irvin Kershner, actrice Carrie Fisher, sound-designer Ben Burtt en special-effects man Dennis Muren van ILM. Net als bij de overige films zijn alle stemmen apart van elkaar opgenomen en brengen de betrokkenen steeds hun eigen ervaringen naar voren. Lucas regisseerde dit deel niet zelf, maar gelukkig horen we dankzij de enthousiaste toevoeging van regisseur Irvin Kirshner nog genoeg over de dagelijkse problemen op de set. Uiteraard heeft ook Lucas veel input over de film en waarom dit zo\'n belangrijk sleutelhoofdstuk was in de serie.

Conclusie

Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back gaat verder waar A New Hope ophield en verbetert de film zowel qua actie, effecten, als emotie. De gerestaureerde transfer is een lust voor het oog en laat de film schitteren als nooit tevoren. De soundtrack is eveneens heel indrukwekkend geremixed en kan zich bijna meten met de beste tracks van tegenwoordig. Wederom verzorgen Lucas en de mede-commentatoren weer een prachtig audiocommentaar. Het (in mijn ogen) beste deel uit de Star Wars-serie op een DVD om je vingers bij af te likken.

Laatste reacties

Caledonians  |  20-05-2005

Vandaag voor het eerst gezien en heb me zeer goed vermaakt bij deze film. Ben er nog niet helemaal uit welk deel nou mijn favoriet is daarvoor moet ik ze nog ee...
Lees meer >

MGdutch  |  15-02-2005

Wat mij betreft is dit ook de beste SW film tot nu toe. Hij blijft gewoon goed (y).
Lees meer >

darthvader  |  14-02-2005

dit is de beste Star Wars film tot nu toe, ze zeggen dat Revenge of the sith het niveau van the empire strikes back voorbij gaat, maar dat betwijfel ik NU nog. ...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  22-09-2004

"Put Captain Solo in the cargo hold..." 8) Oh, die kreetjes... :) Nee, is me niet opgevallen dat het iemand anders was. Bovendien klinkt die stem toch al zo kr...
Lees meer >

Threepio  |  13-09-2004

Is me niet opgevallen. Had hij dialogen dan? Jeez, Nathan :roll: :lol: die heeft toch op wat mooie momenten wel wat gave dialogen met Darth hoor! En...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  13-09-2004

De beste film in de serie naar mijn mening. Blij dat ik deze maand jarig ben :lol:
Lees meer >

Willem-Alexander  |  13-09-2004

Ik hoop dat ik hem snel ontvang...!!!! Die screenshots zien er erg goed uit...!!
Lees meer >

theThinWhiteDuke  |  13-09-2004

Hoe zit het met de stemverandering van Boba Fett? Is dit storend, of merk je hier niet zoveel van? Is me niet opgevallen. Had hij dialogen dan? ;)"Put Captai...
Lees meer >

Nathan Strik  |  13-09-2004

"Put Captain Solo in the cargo hold..." 8) Oh, die kreetjes... :) Nee, is me niet opgevallen dat het iemand anders was. Bovendien klinkt die stem toch al zo kr...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  13-09-2004

Hoe zit het met de stemverandering van Boba Fett? Is dit storend, of merk je hier niet zoveel van? Is me niet opgevallen. Had hij dialogen dan? ;)"Put Captai...
Lees meer >

marcel  |  13-09-2004

Ja die stem is veranderd naar die van Jango Fett uit EP2. Het is een sterk australisch accent "He is no good to me ded" zo zegt hij het ongeveer. Beetje moe...
Lees meer >

Nathan Strik  |  13-09-2004

Hoe zit het met de stemverandering van Boba Fett? Is dit storend, of merk je hier niet zoveel van? Is me niet opgevallen. Had hij dialogen dan? ;)
Lees meer >

Threepio  |  13-09-2004

Hoe zit het met de stemverandering van Boba Fett? Is dit storend, of merk je hier niet zoveel van?
Lees meer >

BrownB  |  13-09-2004

Wat ik me al een tijdje afvraag (maar misschien is dit allang bekend of bediscussieerd): die zwevende robot die Vader naar (o.a.) Hoth stuurt (zie 2e screenshot...
Lees meer >

j_man  |  13-09-2004

Wat ik me al een tijdje afvraag (maar misschien is dit allang bekend of bediscussieerd): die zwevende robot die Vader naar (o.a.) Hoth stuurt (zie 2e screenshot...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 231
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.