Star Wars Episode VI: Return of the Jedi

Recensent:
Nathan Strik
11-09-2004

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (DVD)
Samenvatting

Luke, Leia, Lando, C3PO, R2D2 en Chewbacca reizen af naar Tatooine om Han Solo te redden van gangster Jabba the Hutt. In het vorige deel werd Han Solo ingevroren en uitgeleverd aan Jabba door premiejager Boba Fett. Luke, die steeds meer controle krijgt over zijn Jedi-krachten, heeft een aardige kluif aan Jabba, maar uiteindelijk wordt Han gered en kan de definitieve slag worden uitgedeeld aan het keizerrijk. Keizer Palpatine is ondertussen begonnen met de bouw van een nieuwe Death Star, die het einde moet gaan betekenen voor de rebellen. Samen met Darth Vader overziet hij de bouw van dit nieuwe massavernietigingswapen persoonlijk. Als Luke terugkeert naar Dagobah om zijn training bij Yoda af te ronden, hoort hij van de Jedi-meester dat hij de confrontatie moet aangaan met Darth Vader, die eens een goed mens was. Luke gelooft dat hij Darth Vader kan overhalen naar de Light Side en vertrekt samen met de rebellen naar de Death Star die om de planeet Endor draait. Terwijl Luke de confrontatie aangaat met Darth Vader en Keizer Palpatine/Darth Sidious, proberen de rest van de rebellen op Endor het schild op te blazen dat de nieuwe Death Star moet beschermen. Daarbij krijgen ze hulp uit een wel heel onverwachte hoek. Of het Luke en de rebellen lukt om vrede terug te brengen in het heelal zul je zelf moeten bekijken in dit laatste deel uit de epische film-serie Star Wars.

Commentaar

Aangezien het laatste deel meteen verder gaat waar zijn voorganger ophield wordt de kijker meteen midden in de actie geplaatst. Net als de andere twee films uit de originele Star Wars-trilogie is de versie op deze DVD gebaseerd op de Special Edition re-release uit 1997. Er zijn wederom in deze DVD-versie wat dingen aangepast. Zo is er een iets verlengde overwinningsscène, waar we iets meer zien van Coruscant en ook een kort shot van een feest op Naboo (inclusief Gungans op de toren, zie screenshot 3). Als het voor de meeste fans al een schok is om familie van Jar-Jar Binks (okee, in de verte, maar toch...) te zien, dan zal het wel helemaal een schok zijn om te zien dat de geest van Anakin Skywalker aan het eind van de film is vervangen door Hayden Christensen (zie screenshot 5), die Anakin speelt in Episode II en III. Dit zal uiteraard wel weer gedaan zijn om de consistentie met de prequels te vergroten, maar dan hadden ze net zo goed Alec Guinness kunnen vervangen door Ewan McGregor (goddank hebben ze dat niet gedaan). De ware reden waarom Anakin als enige in zijn jonge vorm verschijnt kunnen we slechts naar gissen, maar waarschijnlijk is het omdat Lucas hem wilde laten zien voordat hij overstapte naar de Dark Side. Desalniettemin is dat de grootste teleurstelling van deze nieuwe DVD-versie van de film.

Voor de rest blijft de film een juweeltje van ongekende proporties. Hoewel de Ewoks geen persoonlijke favorieten zijn van me, spreekt de symboliek natuurlijk boekdelen. Het bewijst dat een vijand die veel sterker lijkt en over veel betere technologie beschikt ook te verslaan is met primitieve middelen, als de verdedigers maar in zichzelf geloven. Ook de confrontatie tussen Darth Vader, Keizer Palpatine en Luke Skywalker is een prachtige sequence die de kijker nagelbijtend op het puntje van zijn of haar stoel zal laten zitten. Wederom heeft bedenker George Lucas voor deze film een andere regisseur ingehuurd. Ditmaal werd uit een grote lijst van toentertijd relatief onbekende regisseurs (zelfs David Lynch en David Cronenberg werden overwogen) de naam van Richard Marquand naar boven gehaald. De film zat echter zo ingewikkeld in elkaar (vooral qua special effects) dat George Lucas nog steeds bijna iedere dag op de set aanwezig was en het uiteindelijk makkelijker en goedkoper was geweest wanneer hij de film zelf zou hebben geregisseerd. Desalniettemin blijft het resultaat indrukwekkend. De effecten zijn ook tegenwoordig nog erg mooi en vooral het climactische ruimtegevecht aan het einde is heel indrukwekkend. De verhoogde spanning en de prachtige afsluiting maken van deze film wederom een waardige opvolger in de Star Wars serie. Alleen jammer van die nieuwe toevoegingen aan deze DVD-versie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1983
Speelduur: 130 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Return of the Jedi wordt in opgepoetste vorm gepresenteerd in de originele 2.35:1 beeldverhouding uit de bioscoop. Net als de andere Star Wars-films is het beeld op deze DVD anamorf voor optimale 16:9-weergave. De scherpte van het beeld is verbluffend en er werden nergens telecine-artefacts zoals wiebelend beeld waargenomen. Ook is de print netjes ontdaan van stof en vuil. Het beeld spat werkelijk van het scherm af en kent een uitstekend contrast. Er werden geen problemen waargenomen met de kleurweergave, die erg stabiel is en prachtig verzadigd. Vooral in de scène bij Jabba the Hutt kun je goed zien dat het beeld digitaal getimed is. De grauwe scène is veel kleurrijker geworden, wat vooral de groene rug van Jabba the Hutt veel beter laat uitkomen. Wederom is er geen spoortje edge-enhancement en zijn ook digitale compressie-artefacts totaal afwezig. De ondertiteling staat, net als op de andere Star Wars-DVD\'s iets te hoog in beeld. Ook de chapterverdeling is weer zeer ruim met 50 hoofdstukken. Prachtige beeldkwaliteit!

Geluidskwaliteit

Ook hier gooit de Dolby Digital 5.1 EX (448 kbit/s) remix van het Stereo-origineel weer hoge ogen. De dynamiek is uiteraard iets minder dan we van huidige films gewend zijn, maar de kwalitatief zeer goede surroundmix doet dat al snel vergeten. Er wordt prima gebruik gemaakt van de achterspeakers en in menige scène flitsen de schepen dan ook in split-surround aan je voorbij. Bij de zwaardere ruimteschepen als de Super Star Destroyer doet ook het LFE-kanaal vrolijk mee en verzorgd een dreigend laag. Ook de drums in het dorpje van de Ewoks kennen een prima laag en de muziek van John Williams klinkt beter dan ooit tevoren. Ik vind het nog steeds jammer dat het lied bij Jabba the Hutt is veranderd en dat het overwinningslied van de Ewoks nog steeds hetzelfde is als in de 1997-versie van de film, maar dat heeft uiteindelijk niet zijn weerslag op de geluidskwaliteit, want die is nagenoeg perfect. Return of the Jedi heeft nog nooit zo mooi geklonken.

Extra's

De drie nieuwere prequel-films (Phantom Menace, Attack of the Clones en het nog uit te komen Revenge of the Sith) werden/worden uitgebracht in 2-disc S.E. sets. Hoewel de losse disc van Return of the Jedi enkel de film en het audiocommentaar bevat, heeft Fox in de Star Wars Trilogy Boxset de extra\'s van alledrie de originele films gebundeld. Zie dus voor een volledige lijst van deze extra\'s de recensie van de boxset.

De breedbeeld menuschermen bevatten een combinatie van nieuwe animaties en oude beelden en worden, net als bij DVD\'s van de \'nieuwe\' trilogie, random gekozen door je DVD-speler. Op de DVD van Return of the Jedi heb je menu\'s met een Endor-thema, Death Star II thema, of Jabba/Tatooine-thema.

Audiocommentaar
Het audiocommentaar van Star Wars Episode VI: Return of the Jedi wordt verzorgd door bedenker George Lucas, actrice Carrie Fisher, sound-designer Ben Burtt en special-effects man Dennis Muren van ILM.
De track is ook hier voorzien van Nederlandse ondertiteling, inclusief de naam van de spreker. Helaas horen we regisseur Richard Marquand niet terug op deze track (Lucas regisseerde ook dit deel niet zelf). Marquand overleed in september 1987 aan een hartaanval. De wél aanwezige commentaarstemmen geven wederom een erg goed inzicht in de film. Ook horen we hier veel leuke weetjes, vooral van George Lucas; onder andere dat er in de nog uit te komen derde film een heleboel Wookies zitten. Omdat het vinden van zoveel lange personen nog moeilijker is dan het vinden van de liliputters die de Ewoks spelen in Return of the Jedi zullen veel van de Wookies in Episode III vervaardigd worden met CGI. Dit, en meer kleine weetjes, maken hier wederom een geweldige track van.

Conclusie

Star Wars Episode VI: Return of the Jedi is een prachtige ontknoping van de Star Wars sage. Deze versie van de film is hier en daar een beetje teveel aangepast naar mijn mening en vooral de toevoeging van Hayden Christensen deed de haren in mijn nek overeind staan. Het geheel ziet er wel enorm goed uit met een transfer die veel moderne films in de schaduw laat staan. Ook de 5.1 EX remix is weer prachtig en het audiocommentaar voegt veel nuttige achtergrondinformatie toe aan de film. De versie van de film op deze DVD is dan misschien niet perfect, technisch gezien kan het werkelijk niet beter.

Laatste reacties

Jeroen vS  |  02-08-2006

Nee, in de film zelf zit een shot van onder door dat luik gefilmd, van mensen in Jabba's palace die naar beneden kijken. Dat is wat ik bedoelde. Aha, ok.
Lees meer >

Marc Raps  |  02-08-2006

Nee, in de film zelf zit een shot van onder door dat luik gefilmd, van mensen in Jabba's palace die naar beneden kijken. Dat is wat ik bedoelde.
Lees meer >

Jeroen vS  |  02-08-2006

Die bovenste foto heb ik. Zou mijn geheugen dan creatief geworden zijn en de tekst van het boek in de film geplakt hebben? Misschien. Er is tenslotte wel een...
Lees meer >

Marc Raps  |  02-08-2006

Die bovenste foto heb ik. Zou mijn geheugen dan creatief geworden zijn en de tekst van het boek in de film geplakt hebben? Misschien. Er is tenslotte wel een...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  01-08-2006

Een soort van seamless brain branching ? :wink: Toch leuk om de foto's te zien. :)
Lees meer >

Jeroen vS  |  01-08-2006

Die bovenste foto heb ik. Zou mijn geheugen dan creatief geworden zijn en de tekst van het boek in de film geplakt hebben?
Lees meer >

Marc Raps  |  01-08-2006

Is zeker wel gefilmd, maar nooit in enige versie vertoond. http://www.starwarz.com/tbone/plugins/p17_image_gallery/images/1210.jpg http://www.starwarz.com...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  01-08-2006

Dat zou dan wel kunnen, maar ik heb er nooit een fragment van gezien, ook niet in deleted scènes. Al zijn die waaschijnlijk nooit allemaal openbaar gemaakt.
Lees meer >

Jeroen vS  |  01-08-2006

Nou meen ik mij te herinneren, dat ik deze scene in de bioscoop lang geleden ook gezien heb en daarna nooit meer. Het zal mijn verbeelding wel zijn, maar wat is...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  01-08-2006

Nou meen ik mij te herinneren, dat ik deze scene in de bioscoop lang geleden ook gezien heb en daarna nooit meer. Het zal mijn verbeelding wel zijn, maar wat is...
Lees meer >

Jeroen vS  |  01-08-2006

Even een vraagje voor alle Star Wars superfans. Ik heb een boek van lang geleden hier liggen met het verhaal van Return Of The Jedi en een hoop foto's er in...
Lees meer >

Stephan Nobelen  |  15-12-2005

ik vond het niet zoon probleem die aanpassing.. Wel super film!!
Lees meer >

Roy Langeveld  |  23-11-2005

Als er iemand in het Star Wars universum sterft, dan wordt zijn geest of ziel één met de Force. Je verliest dan als het ware wel je oude identiteit. Yoda zegt e...
Lees meer >

jan smets  |  22-11-2005

Toch klopt van deze uitleg geen iota. Vader loopt duidelijk over naar de light side als hij zich tegen de emperor keert. Weg theorie. Volgens sommigen ...
Lees meer >

BrownB  |  19-06-2005

Toch klopt van deze uitleg geen iota. Vader loopt duidelijk over naar de light side als hij zich tegen de emperor keert. Weg theorie. Volgens sommigen ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 230
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.