Zaak Alzheimer, De

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-09-2004

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Zaak Alzheimer, De (DVD)
Samenvatting

Vincke (Koen de Bouw) en Verstuyft (Werner de Smedt) zijn het beste rechercheduo van de Antwerpse politie. Bij een undercoveractie naar kinderprostitutie wordt de vader het 12-jarige meisje Bieke (Laurien van den Broeck) door de politie doodgeschoten, waarbij Vincke het meisje weet te redden. Een paar dagen later worden Vincke en Verstuyft geconfronteerd met de verdwijning van topambtenaar Van Camp (Lucas van den Eijnde) en kort daarop de professionele moord op Bieke. Vincke is ervan overtuigt dat er verbanden zijn. Zijn vermoeden wordt bevestigd als zij in contact komen met huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir). Ledda vertoont de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. In de ogen van Ledda is Vincke te traag en helpt hij Vincke met het opruimen van het ‘crapuul’. Bij zijn onderzoek ondervindt Vincke tegenwerking van de Rijkswacht, die een andere hoge ambtenaar, baron De Haeck (Jo de Meyere), in bescherming hebben genomen. Het waarom is Vincke nog niet duidelijk, maar hij is vast besloten achter de waarheid te komen. Krijgt hij daarbij hulp van Ledda of gebruikt Ledda hem alleen maar in het politieke machtsspel?

Commentaar

De Zaak Alzheimer is de verfilming van de gelijknamige bestseller van de Belgische auteur Jef Geeraerts. Regisseur van de film is Erik van Looy, onder andere ook bekend van de succesvolle Belgische televisieserie Windkracht 10. Van Looy is er in geslaagd een meer dan uitstekende thriller af te leveren. De film is geheel op locatie in Antwerpen opgenomen. De Zaak Alzheimer is zo’n film waarbij alle stukjes goed in elkaar passen. Ten eerste een uitstekend opgebouwd script, waarin een politieonderzoek, chantage en politieke machtspelletjes zich op een thrillerachtige wijze ontwikkelen. De cinematografie van Danny Elsen brengt het geheel met dynamische flair in beeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van aangepaste kleurenpaletten en beeldversnellingen en –vertragingen. Ook het bij Alzheimer gepaard gaande geheugenverlies wordt op aparte wijzein beeld gebracht. Qua aanpak en stijl heeft Van Looy duidelijk gekeken naar voorbeelden als Se7en, Memento en The Insider. Ander uitstekend aspect van de film is de geweldig spelende cast die op een hoog niveau acteren. Jan Decleir behoeft natuurlijk geen introductie meer, een geweldig acteur die ook hier weer zijn grote klasse laat zien. Maar ook de rest van de cast mag niet onderschat worden. En dan zeker niet het spel van Koen de Bouw, die commissaris Vincke speelt. Van Looy had het respectabele budget van 2.5 miljoen euro, dat zich dankzij een groot succes in de Belgische bioscopen weer terugverdiende. Van Looy heeft voor deze film diverse (Belgische) prijzen gewonnen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 118 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Vlaams
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
  • DTS 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983470002

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar
  • Fotogalerij
  • De Personages
  • Sfeerrapportage

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat van 1.78:1 anamorf op deze DVD. Op de kwaliteit van het beeld is weinig aan te merken. Het ziet er natuurlijk uit met goed verzadigde kleuren en prima contrast. Het aangepaste kleurenpalet, waarbij de kleuren blauwgrijs en groen overheersen, komt prima tot uiting. Scherpte en detaillering zijn beide ook dik in orde. Uiteraard geen ongerechtigheden als spetters of krasse in het beeld bij zo’n recente film. Enig minpuntje is dat af en toe moiré zichtbaar is en edge enhancement ook in lichte mate te zien is.
De film is netjes verdeeld in 20 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is slechts kort merkbaar, maar verder niet storend. De film heeft twee Nederlandstalige ondertitels. De eerste ondertiteling is bedoeld om de Frans gesproken dialogen te ondertitelen. De tweede Nederlandse ondertiteling geeft een ondertiteling tijdens de gehele film en is bedoeld voor mensen die de gesproken Vlaamse taal niet zo goed kunnen volgen.

Geluidskwaliteit

De basistaal van de film is Vlaams. Deze Vlaams gesproken soundtrack is maar liefst in drie smaken te beluisteren. De film start automatisch met een DD2.0 Surround track (bitrate 224 kb/s). Je moet dus even wisselen voor de echte interessante geluidstracks, de Dolby Digital 5.1 (bitrat 448 kb/s) en de DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) geluidssporen. Voor de bespreking concentreren we ons op beide 5.1 tracks. En dat zijn prima klinkende surroundtracks, die alle aspecten van een hometheatergeluid in zich heeft. Goed ruimtelijk klankbeeld, waarbij de prima filmmuziek Stephen Warbeck dankzij de surroundkanalen mooi tot zijn recht komt. Verder worden de surrounds prima gebruikt voor een driedimensionaal klankbeeld met omgevingsgeluiden en specifieke geluidseffecten. De soundtrack klinkt zeer dynamisch met goed verschil tussen harde en zachte geluiden. Het LFE kanaal wordt effect gebruikt om enkele effecten in de diepte nog eens te benadrukken. Dialogen zijn te allen tijde goed te volgen en komen uit de centerspeaker. Er is geen groot verschil tussen de DD en de DTS track, behoudens een iets ruimtelijker en gedetailleerde klankbeeld.

Extra's

Helaas begint deze DVD met het (verplicht) tonen van enkele promotionele trailers van andere Belgische (televisie)producties die hun weg naar DVD zullen vinden. Titels als Flikken, Aspe en Windkracht 10.
De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. Tenzij anders vermeld, zijn alle extra’s in 1.78:1 anamorf beeldformaat, DD2.0 (bitrate 224 kb/s) geluid en voorzien van Nederlandse ondertiteling. De extra’s worden geheel in stijl met de film gepresenteerd.

Bioscooptrailer “De Zaak Alzheimer” (2 min)
Behoeft verder geen toelichting.

”De Zaak Alzheimer” Behind the scenes (21 min)
Een aaneenschakeling van beeldfragmenten met een aantal facetten van de filmrealisatie. Er wordt een vorm van split-screen toegepast waarbij je een scène vanuit verschillende gezichtspunten tegelijkertijd ziet. Helaas geen toelichtend commentaar of interviewfragmenten.

Commentaar bij de film door Erik van Looy en Koen de Bouw
Een informatief commentaar dat op een boeiende en soms humoristische wijze wordt gebracht. Vooraf geven beide een 30 seconden durende introductie.

Wereldpremière in Gent (5 min)
Een impressie van de wereldpremière van de film tijdens het 30ste Internationaal Filmfestival van Gent, gehouden op 7 oktober 2003.

Fotogalerij
In breedbeeldschermen een 30-tal foto’s gemaakt tijdens het filmen.

De personages
Een scherm met daarop keuze voor de zes hoofdrolspelers / hoofdpersonen in de film, waarbij van elk gespeeld karakter op één Nederlandstalig tekstscherm een korte beschrijving wordt gegeven.

Opnamedagboek
Een leuke optie, waarbij in dagboekvorm per dag op een tekstscherm wordt verteld wat er gedaan is. Keuze maak je door te kiezen voor één van de tien weken en daarbinnen voor de dagen.

Eveneens beschikbaar op DVD
Met keuze voor de crosspromotionele trailers van Het Gezin van Paemel, Kapitein Zeppos, Johan & de Alverman, Dinotopia en De Zusjes Kriegel.

De DVD is nog verpakt in een kartonnen omslag met reliëf, die het geheel een chiquere uitstraling geeft.

Conclusie

De Zaak Alzheimer is een uitstekende Belgische misdaadthriller. Het verhaal, gebaseerd op de bestseller van Jef Geeraerts, gaat over twee rechercheurs die geconfronteerd worden met een aantal moorden, waarbij een huurmoordenaar hen op spoort brengt van intriges en politieke machtspelletjes. De huurmoordenaar heeft ook een probleem, hij vertoont de eerste sporen van de ziekte van Alzheimer. Een zeer goede verfilming van regisseur Erik van Looy, met in de hoofdrollen Jan Decleir en Koen de Bouw.
Deze uitgave van Bridge Entertainment heeft een zeer goede beeld- en geluidskwaliteit. Bij het geluid is keuze uit een DD5.1 en een DTS5.1 track. Voor de Nederlander die moeite heeft de gesproken Vlaamse taal te volgen is de gehele film in het Nederlands ondertiteld. Toegevoegd zijn verder nog enkele informatieve en leuke extra’s, geheel in de stijl van de film. Als geheel een prima kwaliteitsproduct van Bridge en wat ons betreft een aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Bridge Entertainment Group.

Lees meer

Laatste reacties

Dr. Phibes  |  09-05-2005

Dank U wel. :-) Ik heb de duitse DVD maar de duitse geluid (DTS en DD ) is niet zo goed (vlaams is DD). Is het vlaams DTS geluid beter als het vlaams DD? ...
Lees meer >

deweb  |  16-04-2005

Yes, the movie has english subtitles. The menu's are, if i remember it, in dutch. Echt een topfilm! Klasse waar wij Nederlanders nog wat van kunnen leren. Al...
Lees meer >

Dr. Phibes  |  29-01-2005

Hi, can you confirm me, that the DVD has english subtitles during the movie? the page said yes, the backcover of the DVD only says dutch. Regards, Doc
Lees meer >

Surya  |  13-12-2004

Een vraagje waar ik geen vorige discussies over kan vinden en ook in de reviews wordt er niks over gezegd. De DVD van bridge is blijkbaar in het beeldformaat 1....
Lees meer >

Webby  |  13-12-2004

Die extra scènes staan ook gewoon op de dvd.
Lees meer >

pieter bond  |  13-12-2004

Deze Woensdag op TV1 om 21.15.De serie van De Zaak Alzheimer.3 Afleveringen.3 uur kijkplezier!.Met meerdere scenes dan in de film.
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  26-11-2004

Een vraagje waar ik geen vorige discussies over kan vinden en ook in de reviews wordt er niks over gezegd. De DVD van bridge is blijkbaar in het beeldformaat 1....
Lees meer >

candela  |  26-11-2004

Een vraagje waar ik geen vorige discussies over kan vinden en ook in de reviews wordt er niks over gezegd. De DVD van bridge is blijkbaar in het beeldformaat 1....
Lees meer >

Tom L.  |  17-11-2004

Gisteren heb ik deze film bekeken, en vind het een topfilm. Zeer veel spanning. Ik heb Jef Geraerts (fout geschreven?) ooit in het echt ontmoet. Was met een ...
Lees meer >

Timothy  |  03-10-2004

Nog een vraagje aan de Nederlanders: ik zie dat hier alleen maar Vlamingen discussiëren over deze film. Hebben jullie Nederlanders hem al gezien, of redener...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  26-09-2004

Nog een vraagje aan de Nederlanders: ik zie dat hier alleen maar Vlamingen discussiëren over deze film. Hebben jullie Nederlanders hem al gezien, of redener...
Lees meer >

TheGodfather  |  25-09-2004

Goede thriller, heb m in de bioscoop in Belgie gezien destijds en was best onder de indruk komt waarschijnlijk in me collectie
Lees meer >

Chris Taylor  |  25-09-2004

toppertje
Lees meer >

patrick1975  |  25-09-2004

Gisteren gekocht bij Wehkamp voor nog geen 8 euro, dus zal er snel een oordeel over kunnen geven.
Lees meer >

Koen Verheyden  |  23-09-2004

hoog tijd dat ik hem bekijk...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 155
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.