Babylon 5: A Call to Arms

Recensent:
Koen Koene
27-12-2004

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Babylon 5: A Call to Arms (DVD)
Samenvatting

Na de legendarische Shadow-oorlog en de immer durende conflicten met Earthforce is de rust nu wedergekeerd in het heelal. En dus ook op het ruimtestation Babylon 5. Maar daar komt een einde aan als blijkt dat er een nieuwe, onvoorziene vijand is, nauw verwant met de Shadows. Hun opkomst lijkt niet te stoppen, maar de Alliantie heeft nog een geheim wapen. En wel in de vorm van een enorm oorlogsschip, een dodelijke combinatie van technieken van verschillende rassen. Drie mensen, waaronder John Sheridan (Bruce Boxleitner), worden uitverkoren om de strijd tegen de meedogenloze vijand te leiden...

Commentaar

Toen Joe Michael Straczynski de science-fiction-serie Babylon 5 bedacht, was het van meet af aan zijn bedoeling dat het doorlopende verhaal vijf seizoenen zou beslaan. Even zag het er naar uit dat De Hoge Mannen Aan De Top na vier seizoenen de stekker uit de show zouden trekken, maar uiteindelijk mocht Babylon 5 gewoon de volle vijf jaar volmaken. Maar wat daarna? TV-zender TNT zag wel brood in het B5-universum en vroeg Straczynski om een vervolgserie/spinoff. Deze kwam er, in de vorm van Crusade (een serie die het helaas maar een enkel seizoen volhield). Om het publiek voor te stellen aan de personages en de setting van de nieuwe serie verscheen eerst een avondvullende TV-film, het hier besproken A Call to Arms. Daarin zie je dus een aantal nieuwe castleden, maar ook doen een aantal vertrouwde gezichten mee. In principe is deze film dan ook een soort van ‘wissel van de wacht’. Vergelijken we A Call to Arms met de voorgaande TV-films van B5 (In the Beginning, Thirdspace, The River of Souls) dan komt deze vierde duidelijk als beste uit de bus. Een goed verhaal, leuke mix van SF, actie en humor, prima effecten en dito acteerwerk; eigenlijk alles wat de fans van B5 in de loop der tijd van hun favoriete SF-serie zijn gaan verwachten. Met één uitzondering… De muziek valt namelijk onder de noemer ‘apart’. In plaats van het herkenbare werk van Christopher Franke zijn namelijk de composities van ene Evan H. Chen te horen. En die klinken nogal zwaar elektronisch en vervreemdend. Geen verbetering wat ons betreft. Wat wél prettig is, is het feit dat er geen overbodig ‘B-plot’ (naast de hoofdplot) aanwezig is om er maar voor te zorgen dat men de anderhalf uur vol krijgt. Iets wat in de andere films wél het geval was. Al met al dus weer uitstekend verteerbaar kijkvoer voor de B5-liefhebber!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321917399203

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Introductie
  • Babylon 5: Creating the Future

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

A Call to Arms is het meest recente B5-materiaal dat op DVD te krijgen, en dat is onder andere te merken aan de beeldkwaliteit. Vergelijk de anamorfe 1.78:1-transfer van deze TV-film maar eens met het beeld van het allereerste seizoen, en je zult zien dat vooral de scherpte en detaillering er enorm op vooruit zijn gegaan. Scènes of fragmenten met CG-effecten zijn echter beduidend minder scherp, maar dat is een bekend probleem. Verder heeft het beeld een goede kleurverzadiging, en is lichte posterisatie de enige opvallende vorm van compressie-artefacting. Wel zijn er regelmatig wat kleine vuiltjes en krasjes te zien, maar desondanks hebben we wel degelijk te maken met een prima transfer.

Geluidskwaliteit

Op A Call to Arms treffen we een 5.1-remix van het oorspronkelijke 2.0-surroundgeluid aan, in het bekende Dolby Digital-formaat (448kbit/s). De kwaliteit van het 5.1-spoor is niet veel anders dan bij de eerder besproken B5-films. Ook nu dus weer als voornaamste kanttekening dat men wel wat meer met directionele geluidseffecten had kunnen doen. Want daar zijn natuurlijk mogelijkheden genoeg voor in een film met grootse ruimtegevechten. Gelukkig valt er op de overige fronten weinig te klagen. De klank is prima, met een flinke hoeveelheid laag, en de dialogen (uiteraard netjes uit de center) zijn altijd prima verstaanbaar. Geen track die overloopt van audio-spektakel, maar voor een TV-film ruimschoots voldoende.

Extra's

Eerder recenseerden we al de DVD’s van B5-films Thirdspace en The River of Souls. Op deze schijfjes vonden we een audiocommentaar en introductie als extraatjes. Ook bij A Call to Arms tref je deze toevoegingen aan, maar daarnaast ook nog een korte featurette. Een korte beschrijving van deze extra’s volgt hieronder. Overigens is het commentaar niet Nederlands ondertiteld, maar de andere twee toevoegingen zijn dat wel.

Introductie (4 min)
De gebruikelijke ‘introductie’ op de TV-film. Dit maal wordt vooral ingegaan op hetgeen men met de film wilde bereiken, namelijk laten zien welke weg men met de vervolgserie Crusade in wilde slaan. Verrassend genoeg valt het spoiler-gehalte deze keer enorm mee.

Audiocommentaar
Op de commentaartrack bij A Call to Arms hoor je bedenker/schrijver Joe Michael Straczynski en regisseur Mike Vejar. Straczynski geeft zoals we van hem gewend zijn een eerlijke en boeiende toelichting, waarin uiteraard ook de link met Crusade aan bod komt. Vejar komt vooral met technische details, bijvoorbeeld over de gebruikte lenzen en belichting. Het resultaat is een goede combinatie van leuke weetjes en serieuze zaken.

Babylon 5: Creating the Future (9 min)
Hoe ga je te werk als je een toekomstvisie op de mensheid en haar technologische ontwikkeling wilt geven? Daarover handelt deze korte featurette, en dan natuurlijk met name wat betreft de keuzes die men maakte bij het bedenken en ontwerpen van B5. Ook de eeuwenoude discussie over ‘geluid in de ruimte’ wordt aangekaart.

Conclusie

A Call to Arms is de vierde TV-film rond het ruimtestation Babylon 5, bekend van de gelijknamige televisieserie. De film verscheen toen B5 op TV de beoogde vijf seizoenen erop had zitten, en doet dienst als bruggetje/introductie/opwarmertje voor een B5-spin-off, genaamd Crusader (die het overigens slechts een enkel seizoen voorhield). A Call to Arms bevat alle elementen om het tot een vermakelijke SF-film voor de fans te maken, al horen we op muzikaal gebied liever het werk van Christopher Franke in plaats van de vreemde composities van Evan Chen. Maar goed. De DVD-uitgave is zoals we die inmiddels gewend zijn van de andere B5-films. En dus heeft de schijf prima beeld en geluid en een bescheiden aantal interessante extra’s. Leuk voor de liefhebber!

Laatste reacties

MikeV  |  03-01-2005

Ik heb B5 altijd een van de betere SF series gevonden, maar heb nooit de DVD's gekocht omdat ik twijfel of een TV serie het wel zo goed doet op het grote doek. ...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  29-12-2004

ik ben ook liefhebber van Babylon 5. In mijn ogen de beste sci-Fi ooit. Maar ik denk dat het nu uitgemlekt gaat worden. De DVD seizoensboxen waren qua beeld en ...
Lees meer >

expo  |  27-12-2004

Zij iemand liefhebber ? :) Sinds kort is Crusader in Amerika op DVD verschenen, eindelijk een kans om deze ook eens te bekijken, want ik zou niet weten wat t...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.