Lord of the Rings, The: The Return of the King (4 disc)

Recensent:
Eric van Ballegoie
29-12-2004

Totaalbeoordeling:

9.1
DVD

Lord of the Rings, The: The Return of the King (4 disc) (DVD)
Samenvatting

De helden uit de eerste twee films staan nu voor hun grootste beproeving ooit. Er is amper tijd om de nederlaag van Saruman bij Helms Deep te vieren want de boosaardige Sauron verzamelt zijn leger wederom om een laatste beslissende slag uit te delen aan de volkeren van Middle Earth. Sauron´s voornaamste doelwit is de mensenstad Minas Tirith in het koninkrijk Gondor. Om hun kansen tegen de enorme overmacht aan Orcs te vergroten zoeken Legolas, Aragorn en Gimli hulp bij de vervloekte ridders van de Dimholt. Gandalf en Pippin helpen Minas Tirith verdedigen, maar hebben hun handen ook vol aan stadsheer Denethor: de gefrustreerde vader van Boromir en Faramir. Ondertussen helpen Merry en Eowyn ook volop mee in de strijd, waar ze zeker niet gemist worden. De strijd van Frodo en Sam wordt ook immer zwaarder naarmate ze dichter en dichter bij Mount Doom komen. En dan hebben we het nog niet eens over de verraderlijke Gollum, wiens obsessie voor de ring weleens het einde kan betekenen voor de twee dappere Hobbits.

Commentaar

Net als bij de The Fellowship Of The Ring en The Two Towers wordt ook dit derde en laatste deel uit de Lord Of The Rings trilogie in twee versies op DVD uitgegeven. In mei verscheen de bioscoopversie reeds op DVD en nu is ook de extra lange \'Special Extended Edition\' op DVD verkrijgbaar. Aan de speelduur van drie uur en dertien minuten van de bioscoopversie is bij de Extended Edition bijna een uur extra materiaal toegevoegd waardoor sommige scènes langer zijn geworden en anderen helemaal nieuw zijn. Uiteraard verandert het nieuwe materiaal niets aan de grote lijnen van het plot, maar een aantal gebeurtenissen worden door het nieuwe materiaal beter ingeleid. Zo is in de Extended Edition te zien hoe het met Saruman afloopt en hoe de Palentier in handen van Gandalf komt. Andere toevoegingen zijn onder andere een confrontatie tussen Gandalf en de Witch King en het verschijnen van \'The Mouth of Sauron\' bij de poorten van Mordor.
Bij de vorige twee films had ik persoonlijk het gevoel dat het nieuwe materiaal écht iets wezenlijks aan de film toevoegde, bij The Return of The King heb ik dat minder. Er zitten erg goede zaken tussen zoals de scène met Saruman, maar er zijn ook een aantal onnodige toevoegingen aan de film gedaan die het tempo nadelig beïnvloeden en de toch al zeer lange film alleen lijken op te rekken.
De Extended Edition DVD is wederom verkrijgbaar in twee versies. De eerste is een 4-disc editie die verpakt is in een digipack dat lijkt op een boek, net als bij de eerdere twee 4-disc versies. Voor de liefhebbers is er ook een 5-disc versie gemaakt die wordt geleverd in een luxe giftsetverpakking met een beeldje van Minas Tirith en een extra DVD van ongeveer 45 minuten met een aantal live opgenomen muziekstukken uit de film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 253 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (3)
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (4)
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • DTS 6.1 ES - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777048214

Extra's

  • Vele, zie onder

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In onze recensie van de Special Edition bioscooprelease kon je al lezen dat we zeer lovend waren over de kwaliteit van het beeld. Bij deze Extended Edition is dat niet anders. De film is over twee DVD-9 schijven verdeeld en heeft zo ondanks de extra DTS-audiotrack toch een hogere gemiddelde bitrate dan de Special Edition release. We hebben hard ons best gedaan om een punt van kritiek te vinden, maar het beeld van deze Extended Edition is om te smullen. De kleurbalans is prachtig en oogt zeer natuurlijk. De scherpte van het beeld is ongelofelijk goed, en dat terwijl er totaal geen sprake is van edge enhancement. Vuil, spetters en andere storende elementen zijn geheel afwezig en de print staat ook prachtig stil. Na ruim twee uur en twee minuten, tijdens de slag om Minas Tirith, moet er van disc gewisseld worden. Disc twee heeft geen geanimeerde into en start gelijk met een statisch menu waar gekozen kan worden om direct met de film door te gaan of om eerst geluid en ondertiteling naar keuze in te stellen.

Geluidskwaliteit

Het geluid bij de Special Edition DVD die eerder dit jaar is uitgegeven was zeer spectaculair en kreeg van ons de maximale score. Voor het geluid bij de Extended Edition geldt exact hetzelfde. Naast de Dolby Digital 5.1 EX (448 Kbit/s) soundtrack die we bij de Special Edition tegenkwamen is bij deze Extended Edition wederom een DTS track beschikbaar. Het gaat hierbij om een échte 6.1 kanaals DTS-ES track met een bitrate van 754 Kbit/s. Beide tracks klinken werkelijk fenomenaal. Als we de twee tracks met elkaar vergelijken is het verschil moeilijk te duiden, al lijkt de DTS-track in het midhoge en hoge bereik iets beter gedefinieerd, maar groot is het verschil zeker niet. Voor mensen met een stereo of Dolby Surround ProLogic installatie is er ook een speciale Dolby Digital 2.0 track (224 Kbit/s) met surroundinformatie op de DVD terug te vinden. Het wordt wellicht wat saai, maar ook over het geluid kunnen we dus alleen maar zéér positief zijn. Samen met het prachtige beeld levert dat een DVD op die absoluut van referentieniveau is en prima kan dienen als demonstratiemateriaal voor het home-theater.

Extra's

De opbouw van de extra\'s bij de Extended Edition van deze derde film is gelijk aan die van de twee voorgaande Extended Edition DVD\'s. Dit betekent dus dat de meeste elementen die bij de eerste twee delen van de film behandeld werden ook hier weer aan bod komen. Uiteraard met als verschil dat de extra\'s ditmaal toegesneden zijn op de derde film. Uiteraard valt er wat te zeggen voor deze opbouw van de extra\'s; de drie Extended Edition DVD\'s bieden op deze manier samen één groot archief met achtergrond materiaal dat duidelijk gerubriceerd is. Het nadeel is echter dat je als kijker toch een beetje een déjà vú gevoel krijgt, en dat is eigenlijk wel logisch. Deze Extended Edition is immers de zesde DVD-uitgave van de filmtrilogie en dat betekent dat het heel moeilijk is om écht vernieuwend te zijn met de extra\'s. Deze kritische voetnoot wil echter niet zeggen dat de extra\'s niet nieuw zijn, vrijwel alles is specifiek toegespitst op The Return Of The King en doublures met de extra\'s bij voorgaande uitgaven komen dan ook niet voor. Dat gezegd hebbende zullen we de extra features hieronder op een rijtje zetten.

Uiteraard beginnen we zoals we inmiddels gewend zijn met de eerste twee discs alwaar we een viertal audiocommentaartracks aantreffen.

Audio commentaar: De regisseur schrijvers
Regisseur Peter Jackson neemt het voortouw op deze eerste commentaartrack en gaat samen met zijn collega-schrijvers vooral in op de verhaallijn en specifiek op de verschillen met de bioscoopversie van de film.

Audio commentaar: Het designteam
Zoals iedereen die de films gezien heeft zal beamen is er zeer veel aandacht besteed aan de kleinste details om de wereld van Tolkien zo goed mogelijk tot leven te brengen. Verantwoordelijk hiervoor is het desingteam en de hoofdrolspelers uit dit team bespreken op deze track allerhande interessante zaken die op het beeld voorbij komen.

Audio commentaar: Het productieteam

Vrijwel iedereen die wat te zeggen heeft over de productie komt hier aan het woord en alles van belichting tot het monteren van de film en alles wat daar tussenin zit komt aan bod.

Audio commentaar: De acteurs
Ook op deze DVD is weer een audiotrack terug te vinden waar een groot aantal acteurs reflecteren op hetgeen hebben meegemaakt. Wederom is dit de meest \'luchtige\' track met veel grappen en grollen van de sprekers. Ook ditmaal is de track een compositie van meerdere onafhankelijk van elkaar ingesproken audiocommentaren.

Deze commentaartracks zijn dus te beluisteren op disc 1 en 2, de overige extra\'s zijn ondergebracht op de overige twee discs.

Disc 3

Na een korte introductie van Peter Jackson met betrekking tot de indeling van de extra\'s kan de pret beginnen.

J.R.R. Tolkien: The Legacy of Middle-Earth documentary
Dit is een ruim 28 minuten durende documentaire waarin wordt gekeken naar Tolkien\'s persoonlijke leven en de invloed die omstandigheden in zijn leven hebben gehad op het boek. Ook komt in deze documentaire Tolkien\'s traumatische verleden met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog weer aan bod, en de motivatie die hij daaruit putte bij het schrijven van The Lord Of The Rings.

From Book to Script: Forging the Final Chapter

Het onderdeel \'From Book to Script\' is ook bij deze derde Extended Edition DVD niet achterwege gelaten. Wederom wordt hier ingegaan op het schrijven van het script en de indeling van de boeken tegenover de indeling van de films in het bijzonder. Ook wordt er ruim aandacht besteedt aan de uiteindelijk geschrapte gevechtsscène tussen Aragorn en Sauron, en hoe delen van die scène alsnog wél gebruikt zijn. Een geanimeerd storyboard van de oorspronkelijk geplande scène is als los onderdeel terug te vinden. De documentaire duurt in totaal 24 minuten.

Designing Middle-Earth
Deze documentaire was bij de twee voorgaande delen één van mijn favoriete onderdelen en ook bij deze derde Extended Edition stelt het onderdeel over het bij elkaar zoeken van de verschillende locaties en het maken van de sets niet teleur. Bij de derde film wordt de focus ditmaal voor een groot deel op de stad Minas Tirith gelegd en de relatie met zijn tegenhanger Minas Morgul. De documentaire duurt ruim 38 minuten.

Big-Atures
Miniatures kennen we allemaal, big-atures zijn hun grotere broertjes. Om met de camera dicht bij een miniatuur te komen en echt een realistisch beeld te creëren is een bepaalde grootte en detaillering nodig. Deze documentaire draagt vooral om de miniaturen die gemaakt van van de stad Minas Tirith, maar ook de stormram Grond komt aan bod.

Weta Workshop
Ook voor dit derde deel heeft Weta Workshop weer een enorme hoeveelheid kostuums en wapens vervaardigd. In ruim 46 minuten krijgen we hier alles te zien wat te maken heeft met het ontwerpen en vervaardigen van alles wat er op dit gebied gebruikt is in The Return Of The King.

Costume Design
Enigszins voortbordurend op dat wat we zagen in de Weta Workshop documentaire is dit filmpje over de verschillende kostuums die de hoofdpersonen in The Return Of The King dragen. In ruim 12 minuten wordt duidelijk gemaakt welke veranderingen de hoofdpersonen in hun garderobe zagen bij dit derde deel, en in welke kledij de nieuwe karakters getooid gingen.

Design Galleries
Voor hen die niet genoeg krijgen voor alles wat met het ontwerpen van de film te maken heeft is er een enorme hoeveelheid foto\'s en schetsen terug te vinden van zowel de personages als de objecten uit Middle Earth. De afbeeldingen zijn gerubriceerd in verschillende categorieën zodat het geheel overzichtelijk blijft.

Home of the Horse Lords
Paarden spelen een zeer belangrijke rol in de Lord Of The Rings en in tegenstelling tot wat wij op het scherm te zien krijgen gaat er erg veel werk zitten in het \'acteren\' van de paarden. Zo hebben de acteurs veel tijd met hun paarden doorgebracht en waren er voor veel personages meerdere paarden voor handen. In de documentaire wordt ingegaan op de training van de paarden, maar ook op de training van de acteurs en hun samenwerking met de paarden. Verplichte kost voor dierenliefhebbers die hier ruim 30 minuten van kunnen genieten.

Middle Earth Atlas
Om de geografie van Middle Earh fris in het geheugen te houden is ook dit onderdeel weer van de partij. Door op verschillende plaatsen van de landkaart te klikken is te zien welke gebeurtenissen zich daar afspeelden.

New Zealand as Middle Earth
Ook dit onderdeel kwamen we bij de twee eerste uitgaven tegen en dient als kijkje in de keuken bij het scouten van de locaties, de logistiek en het filmen op locatie. Het onderdeel bestaat uit meerdere lossen onderdelen die elk corresponderen met een plek in Middle Earth.

Disc 4

Camera\'s in Middle Earth
Eén van de meest onderhoudende documentaires bij van deze Extended Edition is waarschijnlijk dit onderdeel met een lengte van ruim 73 minuten. Het laat enorm veel on-set beelden zien, gecombineerd met interviewfragmenten en achtergrondinformatie. De documentaire bevat vrijwel alle onderdelen van de film en als de andere documentaires die zich op één specifiek onderwerp richten je niet interesseren dan moet je dit onderdeel zeker toch kijken.

Visual Effects - Weta Digital
Wat Weta Workshop is voor de harnassen en zwaarden dat is Weta Digital voor alles wat niet tastbaar is. Na de drie Lord Of The Rings films is Weta gevestigd als één van de beste special effects bedrijven in de filmindustrie. Deze documentaire laat onder andere zien hoe de enorme veldslag rond Minas Tirith voorzien is van een ongekend aantal special effects shots. Bijzonder interessant voor de tech-freaks onder ons die er ruim 40 minuten plezier aan kunnen beleven. Als extraatje krijgen we een multi-angle scène van 30 seconden waarbij duidelijk te zien is uit welke lagen één van de grote schots met van de veldslag gemaakt is.

Editorial: Completing The Trilogie
In deze documentaire van 21 minuten wordt ingegaan op het grote karwei dat Peter Jackson te doen had bij het samenvoegen van alleen beelden tot één film. Vooral omdat in in de laatste film ook nog een groot deel van het verhaal van The Two Towers verteld moest worden was dit geen sinecure.

Music For Middle Earth
Muziek speelt een zeer belangrijke rol in de trilogie en in deze feature van 22 minuten legt componist Howard Shore uit hoe de muziek is opgebouwd, welke thema\'s er gekozen zijn en hoe er progressie zit in de muziek en de karakters. Erg interessant voor de muziekliefhebbers onder ons!

The Soundscapes of Middle Earth
Net als voor de eerste twee films heeft de sound effects crew ook voor deze film weer vele nieuwe geluiden moeten creëren. In dit filmpje wordt onder andere getoond hoe het geluid van een aantal van de grote rotsinslagen tot stand is gekomen.

The End Of All Things
Naast de openingsdocumentaire op deze vierde disc is deze featurette er eentje die je niet mag missen. Naar mate de deadline voor de première van de film dichterbij kwam werd de druk voor Jackson steeds groter, hij was namelijk in de laatste week nog bezig met het monteren van de film. Hier krijgen we te zien dat een grote groep mensen nog zeer hard heeft moeten werken om het geheel op tijd af te krijgen.

The Passing Of An Age
Als afsluiting van de vierde disc, en daarmee als afsluiting van de complete trilogie, krijgen we dit filmpje dat een groot aantal zaken behandeld die plaatsvonden ná de première van The Return Of The King. Zo zien we onder andere beelden van de Oscars en Peter Jackson in een hotelkamer vol gouden beeldjes. Wat we ook zien is dat Jackson daarna terug gaat naar Nieuw Zeeland om nog enkele pickups te draaien voor deze Extended Edition DVD.

Conclusie

Met deze Extended Edition van The Return Of The King komt er nu echt een eind aan The Lord Of The Rings trilogie. Hoewel ik persoonlijk iets minder enthousiast ben over het nieuwe materiaal dat Jackson aan de film heeft toegevoegd dan bij de vorige twee delen blijft deze Extended Edition een absolute aanrader. De film is geweldig, beeld en geluid zijn perfect en de extra\'s mogen er net als bij de vorige twee Extended Editions wederom zijn. Hebben we nog kritiek? Nee, wat ons betreft is het advies: Gelijk naar de winkel en kopen deze prachtige DVD-set!

Laatste reacties

Smooth-J  |  01-01-2006

En dan vandaag ook natuurlijk het laatste deel van deze goede trilogy gekeken. The Return Of The King is natuurlijk een prachtig einde van de trilogy! En wedero...
Lees meer >

Caledonians  |  01-01-2006

En dan vandaag ook natuurlijk het laatste deel van deze goede trilogy gekeken. The Return Of The King is natuurlijk een prachtig einde van de trilogy! En wedero...
Lees meer >

Smooth-J  |  31-12-2005

En dan vandaag ook natuurlijk het laatste deel van deze goede trilogy gekeken. The Return Of The King is natuurlijk een prachtig einde van de trilogy! En wedero...
Lees meer >

Caledonians  |  31-12-2005

En dan vandaag ook natuurlijk het laatste deel van deze goede trilogy gekeken. The Return Of The King is natuurlijk een prachtig einde van de trilogy! En wedero...
Lees meer >

HiddeV  |  24-06-2005

Ik ga deze keer met je mee. Want ... je hebt inderdaad gelijk. :wink: Ik wilde alleen maar aangeven, dat het helaas vaak genoeg anders gebeurd. Ja, je d...
Lees meer >

Jeroen vS  |  24-06-2005

Topuitgave met eigenlijk 1 minpunt, er zitten geen trailers bij! Die zitten bij de 2-disc uitgave. Dus een minpunt. Iemand die per se trailers er bij wil ...
Lees meer >

HiddeV  |  23-06-2005

Topuitgave met eigenlijk 1 minpunt, er zitten geen trailers bij! Die zitten bij de 2-disc uitgave. Dus een minpunt. Iemand die per se trailers er bij wil ...
Lees meer >

Jeroen vS  |  23-06-2005

Topuitgave met eigenlijk 1 minpunt, er zitten geen trailers bij! Die zitten bij de 2-disc uitgave. Dus een minpunt. Iemand die per se trailers er bij wil ...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  23-06-2005

niet alleen het slechtste einde voor een van de beste trilogy ooit(zoniet DE beste!) maar ook een van de slechtste films van de laatste jaren! al die grote epi...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  23-06-2005

niet alleen het slechtste einde voor een van de beste trilogy ooit(zoniet DE beste!) maar ook een van de slechtste films van de laatste jaren! al die grote epi...
Lees meer >

shihuandgi  |  22-06-2005

niet alleen het slechtste einde voor een van de beste trilogy ooit(zoniet DE beste!) maar ook een van de slechtste films van de laatste jaren! al die grote epi...
Lees meer >

HiddeV  |  10-03-2005

Topuitgave met eigenlijk 1 minpunt, er zitten geen trailers bij! Die zitten bij de 2-disc uitgave.
Lees meer >

Volumius  |  10-03-2005

Topuitgave met eigenlijk 1 minpunt, er zitten geen trailers bij!
Lees meer >

John Leppink  |  21-02-2005

Heb weer een nieuwe vriendin, maar durf haar niet te vragen of zij LOTR ook leuk vind :) Maar ja mocht ze toch die films met me gaam kijken samen...misschi...
Lees meer >

A3aan  |  03-02-2005

vond het verhaal gewoon niet zo intressant, mijn toenmalige vriendin wel trouwens zou het daarom zijn uitgegaan? :?Zo'n vriendin is hier natuurlijk favoriet.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1995
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.