Chitty Chitty Bang Bang (SE)

Recensent:
Nathan Strik
25-01-2005

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Chitty Chitty Bang Bang (SE) (DVD)
Samenvatting

De maffe uitvinder Caractacus Potts woont samen met zijn twee kinderen en zijn oude vader in een molen. Potts (Dick van Dyke) heeft veel maffe uitvindingen gedaan die nauwelijks werken en weinig opleveren, maar hoopt met zijn laatste uitvinding meer succes te hebben. Hij heeft snoep uitgevonden waar je op kunt fluiten en Truly Scrumptious, de dochter van de plaatselijke snoepfabrikant, ziet er wel wat in. De zoon en dochter van Potts hebben daarnaast hun oog laten vallen op een oude racewagen en weten Caractacus over te halen om hem te kopen. Potts trekt zich dagenlang terug in zijn werkplaats om de oude auto op te knappen en als hij klaar is rolt er een prachtig glimmende auto naar buiten. De kinderen zijn verrukt en gaan samen met hun vader picknicken. Vanwege het aparte geluid dat de motor van de auto maakt wordt het vehikel Chitty Chitty Bang Bang gedoopt. Onderweg pikken ze Truly op om mee te picknicken (ze moet wel, want haar auto schijnt altijd in de plomp te belanden als ze Caractacus of zijn twee kinderen tegenkomt). Op het strand waar ze zitten te picknicken zien de vier in de verte een schip. Caractacus begint een verhaal te vertellen over het schip, dat eigendom is van de boze Baron Bomburst (Gert Fröbe), de heerser van Vulgarije; een ver land waar kinderen verboden zijn. De Baron wil Chitty Chitty Bang Bang in zijn bezit hebben; de auto heeft namelijk magische krachten en kan varen en vliegen. Voor ze het doorhebben zijn Caractacus, Truly en de twee kinderen in een spannend avontuur verwikkeld.

Commentaar

Schrijver Ian Fleming is bij het grote publiek beter bekend als de schrijver van de James Bond-boeken. Minder bekend is dat hij ook een kinderboek heeft geschreven getiteld, je raad het al, Chitty Chitty Bang Bang. Na het geweldige succes dat Dick van Dyke had met Mary Poppins bood Bond-producer Albert R. Broccoli hem een rol aan in de verfilming van Fleming\'s kinderboek. Hoewel de film destijds door sommige critici werd neergesabeld, is Chitty Chitty Bang Bang inmiddels uitgegroeid tot een echte klassieker. Hoewel het verhaal er eigenlijk niet zo toe doet is de film vanwege de aanstekelijke liedjes van de Sherman Brothers en de prachtige cinematografie een waar lust voor oog en oor. Zelfs bijna 40 jaar na dato weten de uitstekend ontworpen sets van productieontwerper Ken Adam nog te verbazen. De film kent vele klassieke momenten, zoals het kleine huisje van opa Potts die aan een zeppelin door de lucht wordt vervoerd. Ook onvergetelijk is het optreden van de enge kindervanger (Robert Helpmann), die menig kind (inclusief ondergetekende) de bibbers bezorgde en dat waarschijnlijk nog jaren zal doen, dankzij DVD-uitgaven als deze. Gert Fröbe (nog bekend als de Bond-schurk Auric Goldfinger) laat zichzelf van een komische kant zien en Dick van Dyke is uiteraard in zijn element als de maffe Caractacus. Chitty Chitty Bang Bang is een prachtige filmklassieker die de tand des tijds prima heeft doorstaan. Geen kind zou moeten opgroeien zonder deze film gezien te hebben, geweldig!

NB: De film wordt op deze DVD gepresenteerd in de originele \"Road Show\" versie, wat betekent dat de cliffhanger, pauzetitels en muziek teruggezet zijn in de film. Ook de eindtitel met begeleidende muziek is in ere hersteld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Jeugd, Komedie/Humor, Muziekfilm
Regio: 2
Jaar: 1968
Speelduur: 140 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.20:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: MGM
EAN: 8717438133560

Extra's

 • Photo Gallery
 • Remembering Chitty Chitty Bang Bang
 • A Fantasmagorical Motorcar
 • Vintage Featurettes
 • Vintage Advertising Gallery
 • Chitty Chitty Bang Bang Musical Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Chitty... wordt gepresenteerd in de originele 2.20:1 ratio van de Super Panavision 70 widescreen techniek waarmee de film destijds gedraaid is. De DVD-transfer is anamorf uitgevoerd en is hiermee een enorme sprong voorwaarts op de transfer van de oude DVD-uitgave, die 1.33:1 Pan & Scan was. Aangezien ik de film vroeger helaas alleen op TV heb gezien (in een Pan & Scan uitvoering dus) was deze DVD-transfer een ware eye-opener. Er wordt in bijna alle scènes 100% gebruik gemaakt van het superbrede canvas en het wordt dan ook snel duidelijk dat deze widescreen presentatie de filmervaring enorm verrijkt. De sets van Ken Adams zijn gewoonweg ontworpen voor een brede lens en dat is aan alles af te zien. De kwaliteit van de transfer is verder uitstekend, vooral voor een film van deze leeftijd. Filmgrain en spetters beperken zich dan ook grotendeels tot enkele samengestelde effect-shots, waar er gelukkig niet al teveel van in de film zitten. Verder is zowel de scherpte, het contrast, als de kleurverzadiging, geweldig en spat de film van het beeld af als nooit tevoren. Een paar minimale puntjes van kritiek betreffen tenslotte nog het schaduwdetail, dat ietsje beter had gekund, en de kleine hoeveelheid edge enhancement in sommige scènes. Op die punten na heeft Chitty Chitty Bang Bang een uitstekende transfer gekregen die de film verdient. De ondertiteling had nog wel een regeltje lager mogen staan, maar dat mag de pret niet drukken.

Geluidskwaliteit

Puristen zullen de afwezigheid van de originele mono-track haten, maar de hier aangeboden Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) remix is zeker geen dooddoener, integendeel. Er wordt, enkele scènes uitgezonderd, minimaal gebruik gemaakt van de surrounds en het LFE kanaal wordt ook spaarzaam benut. Toch klinkt de track heel ruim en natuurlijk, met een overwegend warm karakter. De stemmen klinken heel vol en vooral gedurende de gezongen fragmenten (waar er dus heel wat van in zitten) kent de track toch een prima dynamiek voor een film van bijna 40 jaar oud. Ruis en andere narigheden zijn nergens te bekennen en het geluid klinkt dus verre van gedateerd. Een prima soundtrack waarbij de grootsheid van deze productie prima tot uitdrukking komt.

Extra's

In veel andere regio\'s is deze nieuwe SE-uitgave van Chitty Chitty Bang Bang uitgebracht in een 2-disc versie. Helaas moeten wij Nederlanders het met de eerste disc doen, die toch nog enkele prima extra\'s bevat. De statische menu\'s zijn in breedbeeld uitgevoerd en duidelijk te navigeren.

Remembering Chitty Chitty Bang Bang (26 min.)
De DVD begint gelijk goed met een nieuw opgenomen terugblik op de film, gepresenteerd door Dick van Dyke, tegenwoordig vooral bekend van de TV-serie Diagnosis Murder. Het is te zien dat Dick goede herinneringen aan de film heeft en hij vertelt dan ook veel leuke anecdotes.

A Fantasmagorical Motorcar (10 min.)
Eén van de werkende auto\'s die in de film gebruikt werden is nu in bezit van een oud-medewerker aan de film, ene Pierre Picton, die ook nu nog veel gezien wordt in het Britse landschap als hij een ritje maakt in zijn Chitty Chitty Bang Bang exemplaar. Een leuke featurette voor de fans van deze bijzonder ogende auto. Ook Pierre heeft er duidelijk plezier in.

Vintage Featurettes
Hieronder vinden we drie oude featurettes:

 • The Real Caractacus Potts (10 min.)
  De eerste featurette gaat over de \"echte\" Caractacus, een uitvinder/kunstenaar genaamd Rowland Emett; die alle maffe uitvindingen maakte die in de film te zien zijn.
 • Dick van Dyke Press Interview (8 min.)
  Een (zeer slecht) interview, destijds gemaakt op de set van Chitty Chitty Bang Bang. Helaas voornamelijk leuk vanwege de rare vraagstellingen van de journalist, die een nieuwe betekenis geeft aan \"off topic\" gaan.
 • On Set with the Potts Children (3 min.)
  Een korte, nietszeggende featurette over hoe de kinderen zich vermaakten tijdens de vaak lange wachttijden op de set.
Vintage Advertising Gallery
Hier zien we de originele bioscooptrailer, een Franstalige bioscooptrailer en een vijftal TV-spots van de film. Het leuke aan de TV-spots is vooral dat je hiermee goed kunt zien wat een enorm stuk beeld er verloren gaat bij de Pan & Scan versie van deze film.

Chitty Chitty Bang Bang Musical Trailer (2 min.)
Een korte kijk naar de musical versie van Chitty Chitty Bang Bang, die in het Londense Palladium theater speelt.

Photo Gallery
Hier zijn enkele set-foto\'s te zien die ten tijde van de produktie werden gemaakt.

Conclusie

Deze filmklassieker is een ware must voor de liefhebber van musicals als Mary Poppins en uiteraard voor mensen die deze film uit hun jeugd kennen. Ook voor hedendaagse kinderen is dit een prachtige film waar de kleintjes zeker van zullen smullen. De beeldkwaliteit is over het algemeen prachtig en de film ziet er, op wat special effect shots na, allerminst gedateerd uit. De 5.1 remix is ook heel behoorlijk gedaan en weet het theatrale karakter van de film prima te behouden. De extra\'s zijn wat aan de karige kant, vooral in vergelijking tot de 2-disc versie uit andere regio\'s. Toch is Chitty Chitty Bang Bang een DVD die niet in je collectie mag ontbreken. Een tijdloos geworden film die nu in al zijn glorie op DVD te bewonderen is; aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door MGM Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  01-05-2013

Leuk jeugdfilm is dit wel, maar niet mijn ding. Er zijn betere films in dit genre ('Sound Of Music'), het heeft me wel verbaasd dat het verhaal uit de pen van I...
Lees meer >

Frank  |  25-01-2005

In veel andere regio's is deze nieuwe SE-uitgave van Chitty Chitty Bang Bang uitgebracht in een 2-disc versie. Helaas moeten wij Nederlanders het met de eerste ...
Lees meer >

expo  |  25-01-2005

De film ken ik niet, maar bij het lezen van de titel begin ik spontaan het theme mee te fluiten ;) Wordt eens huren, ben erg benieuwd.
Lees meer >

basset  |  25-01-2005

Goedkoper dan de € 11,- uit de FRS en VL acties? Yep, ik vind tegenwoordig zelfs 11 euro te veel.. hee ik koop zoveel dvd's (Heb nu zo'n 3 jaar mijn dvd spel...
Lees meer >

SuperDre  |  25-01-2005

Goedkoper dan de € 11,- uit de FRS en VL acties? Yep, ik vind tegenwoordig zelfs 11 euro te veel.. hee ik koop zoveel dvd's (Heb nu zo'n 3 jaar mijn dvd spel...
Lees meer >

Casebay1  |  25-01-2005

.. Verder moet ik zeggen dat ik zeker uitkijk naar deze dvd (alsie een keertje goedkoper wordt dan).. quote] Goedkoper dan de € 11,- uit de FRS en VL acties?...
Lees meer >

basset  |  25-01-2005

Het is eigenlijk jammer dat dit soort films niet meer gemaakt worden. Bijna naieve films die eigenlijk musicals te noemen zijn. Danny Kay maakte ook van ...
Lees meer >

Frank  |  25-01-2005

krijg alweer hoofdpijn als ik aan al die oude liedjes denk...... :? Met andere woorden: je vindt de film niks?
Lees meer >

flix  |  25-01-2005

krijg alweer hoofdpijn als ik aan al die oude liedjes denk...... :?
Lees meer >

Edwin V  |  25-01-2005

Ik heb nu een tijdje de UK uitgave en kan ook heerlijk genieten van deze vrolijke film met aanstekelijke liedjes. Ook mooi op DVD gezet.
Lees meer >

SuperDre  |  25-01-2005

Zo te zien staat juist de ondertiteling perfect, niet deels ook nog in het zwart, dus die opmerking dat de ondertiteling lager geplaatst had moeten zijn vind ik...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 52
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.