Chronicles of Riddick, The

Recensent:
Koen Koene
27-01-2005

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Chronicles of Riddick, The (DVD)
Samenvatting

Een aantal jaar na zijn avontuur op een planeet vol monsterachtige wezens is Riddick (Vin Diesel) op de vlucht. Tijdens zijn ontsnapping aan een aantal huurmoordenaars, vastberaden om de prijs op zijn hoofd te innen, raakt hij verwikkeld in een strijd die de zijne niet is. De wrede Necromongers, onder leiding van Lord Marshal (Colm Feore), vormen een bedreiging voor het hele universum. De ene planeet na de andere valt in de handen van deze brute veroveraars, die de onderworpenen een simpele keus bieden: sluit je aan bij hen of sterf. Riddick is de enige maar ook de meest onwaarschijnlijke held die de mensheid kan redden van de ondergang. De vraag is of hij wel geïnteresseerd is om iets anders te redden dan zijn eigen hachje…

Commentaar

Vijf jaar geleden maakte het filmkijkend publiek voor het eerst kennis met anti-held Richard B. Riddick in Pitch Black, een goed gemaakt SF/horror-filmpje met een aardige setting en verhaal. Pitch Black werd geen echte bioscoopkraker, maar door de goede DVD-verkoop raakte Universal toch geïnteresseerd in een vervolg. Regisseur/schrijver David Twohy (Below) had er ook wel oren naar, en Vin Diesel was eveneens niet te beroerd om nogmaals in de huid van Riddick te kruipen. Het resulterende The Chronicles of Riddick verscheen afgelopen jaar in de Amerikaanse bioscopen. Helaas was er flink in de film geknipt, onder meer om de beoogde PG-13 keuring te verkrijgen. Dat betekende dat een aantal shots en scènes moesten verdwijnen, en zelfs dat er een heel subplot uit de film gesloopt werd. In Amerika kunnen liefhebbers de film zien zoals hij bedoeld was door de op DVD verschenen Director’s Cut aan te schaffen, maar in Nederland moeten we het voorlopig doen met de bioscoopversie (die een kwartier korter duurt). En dat is jammer, want afgaande op de reacties is The Chronicles of Riddick er bij de DC-behandeling zeker op vooruit gegaan. Daarmee willen we niet zeggen dat de versie die wij voorgeschoteld krijgen slecht is, want er valt op bepaalde fronten weinig te klagen. Zo zijn setontwerp en effectwerk over het algemeen uitstekend en bevat de film een flinke portie actie. Het verhaal heeft daarentegen vrij weinig om het lijf, al zou je aan de ambitieuze manier waarop het Riddick-universum is uitgewerkt aanvankelijk kunnen vermoeden met een SF-epos van George Lucas-achtige proporties te maken te hebben. Maar dat valt dus tegen, het blijkt toch weer het standaard verhaaltje van ‘goed tegen slecht’. Toch is het wel een vermakelijk popcornfilmpje, al blijf je bij deze versie wel met het idee zitten dat er meer met de personages en setting gedaan had kunnen worden. Kun je wachten tot mei, wanneer de Director’s Cut in Nederland uitgebracht wordt, dan heeft dat dus de voorkeur. Mocht je overigens geen genoeg kunnen krijgen van de wereld van Riddick, dan kun je ook nog de korte animatiefilm Dark Fury bekijken, die verhaalt over de gebeurtenissen tussen Pitch Black en The Chronicles of Riddick.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 114 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582274691

Extra's

  • Trailers
  • DVD-ROM extra’s
  • De Werelden van Riddick
  • Virtuele Gids
  • Toombs’ Jachtlogboek
  • Inwijding in Riddick
  • X-box Demo
  • Onthulling van de Visuele Effecten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Aan de beeldkwaliteit van The Chronicles of Riddick hoeven we weinig woorden vuil te maken. De anamorfe 2.40:1-transfer oogt namelijk ontzettend strak en gedetailleerd. Vooral de digitale effectshots zijn – vergeef ons het taalgebruik – werkelijk retescherp! Nu is het natuurlijk een recente film, maar toch waren we op beeldgebied aangenaam verrast met deze DVD. Zo is er geen vuiltje of krasje in het beeld te bekennen, en hetzelfde kunnen we zeggen over filmgrain, ruis en storende compressie-artefacting als macroblocking en posterisatie. Kleine minpuntjes: de minimale aliasing en lichte edge enhancement die incidenteel in het oog springt. Maar dat zijn eigenlijk verwaarloosbare probleempjes, zodat we kunnen spreken van een uitstekende transfer!

Geluidskwaliteit

Op de DVD van een modern SF-spektakel mag een stevige 5.1-track natuurlijk niet ontbreken. En inderdaad, op audiogebied kom je niks tekort bij het bekijken van The Chronicles of Riddick. Tenminste, als je van lekker agressief geluid houdt, want vrijwel continu razen de effecten van alle kanten om je heen. Ook dynamiek en detaillering zijn uitstekend. Natuurlijk komt ook de subwoofer in het aanwezige Dolby Digital 5.1-spoor (384kbit/s) ruimschoots aan bod, zij het niet altijd even strak. De lage tonen doen namelijk soms wat ‘rommelig’ aan, vooral tijdens de wat heftigere passages. Wellicht dat dit wat minder het geval zou zijn indien met het hogere 448kbit/s gebruikt zou hebben, maar dat blijft koffiedik kijken. Prima geluid!

Extra's

Bij het opstarten van de DVD moet je voordat je in het (Nederlandstalige) hoofdmenu belandt de keus maken uit ‘Bekeer’ of ‘Vecht’. Elk van de keuzes leidt je naar een anders vormgegeven menu, andere gevolgen zijn er niet. In deze menu’s vind je onder ‘Extra’s’ een bescheiden collectie toevoegingen, die allemaal Nederlands ondertiteld zijn.

Virtuele Gids (8 min)
Een verzameling korte filmpjes waarin je wat achtergrondinfo krijgt over bepaalde zaken uit het Riddick-universum. De onderwerpen waaruit je kunt kiezen: Veroveringsicoon, Crematoria, Elementals, Helion Prime, Planeet U.V., Lord Marshal, Necromonger, Necropolis, Nieuw Mekka en Half Doden. Tevens is een optie aanwezig om alles achter elkaar af te spelen.

Inwijding in Riddick
Onder deze noemer kun je de ‘fact-track’ bij de film inschakelen, oftewel een ondertitelingspoor met (Engelstalige) achtergrondinfo en weetjes over de film. Daar zitten best leuke en interessante zaken tussen. Over het verhaal en de setting, maar ook over de cast en productie.

Toombs’ Jachtlogboek (10 min)
Een videodagboek dat een periode van 92 dagen uit het leven van premiejager Toombs beslaat. Het zijn de dagen waarin hij een nieuwe crew voor zijn schip inhuurt om vervolgens jacht te maken op Riddick.

Onthulling van de Visuele Effecten (6 min)
Ondanks dat er veel grote sets werden gebouwd voor The Chronicles of Riddick is er nog steeds een belangrijke plaats weggelegd voor digitale effecten. In deze featurette worden enkele zaken met betrekking tot de effecten belicht. Interessante kost, alleen erg aan de korte kant.

De Werelden van Riddick
Een ‘virtueel’ kijkje op de verschillende sets, waarbij je met behulp van de afstandsbediening het beeld kunt draaien. Ook kun je een korte rondleiding van Vin Diesel bekijken (duur: 3 minuten).

Trailers
Voorproefjes op de Special Edition van Pitch Black, Dark Fury, Van Helsing en The Bourne Supremacy.

Naast de extra’s die je in het menu aantreft bevat het schijfje ook nog wat zaken die alleen voor mensen met de daarvoor geschikte apparatuur toegankelijk zijn:

DVD-Rom Extra’s
Mensen met een DVD-Rom-speler in de PC krijgen middels de meegeleverde InterActual-speler toegang tot een aantal weblinks. Geen toevoeging om erg warm voor te lopen.

X-Box Demo: Escape from Butcher Bay
Bezit je een X-Box game-console dan kun je de demo spelen die op het schijfje aanwezig is. Het gaat (uiteraard) om een spel rond Riddick, met een verhaal dat ook onderdeel is van de ‘officiële’ verhaallijn (vergelijkbaar zoals dat bij de Matrix-films en -game het geval was).

Conclusie

The Chronicles of Riddick is een leuk popcorn-SF-filmpje en een vermakelijk vervolg op Pitch Black. In Amerika is een langere Director’s Cut op DVD verkrijgbaar, maar in Nederland moeten we het de komende maanden doen met de bioscoopversie. Heb je het geduld om op de DC te wachten, dan zul je beloond worden met een betere versie van de film waarin onder meer de personages wat beter worden uitgewerkt. Heb je echter geen zin om The Chronicles of Riddick pas in mei te zien, dan haal je met deze ‘gewone versie’ een schijfje in huis met een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, alsmede een acceptabel aantal extra’s. Helaas heeft daarbij achtergrondinfo over het Riddick-universum duidelijk de overhand op productietechnische inzichten. Maar dat is dan ook onze enige kanttekening bij deze verder nette uitgave!

Laatste reacties

Coen P.  |  18-09-2006

wat ik mij nu af vroeg he ik kijk films niet te vaak of snel achter elkaar maar riddick heeft 2 menu of verhaal kanten vecht en bekeer is dat nou alleen...
Lees meer >

morphf  |  17-09-2006

wat ik mij nu af vroeg he ik kijk films niet te vaak of snel achter elkaar maar riddick heeft 2 menu of verhaal kanten vecht en bekeer is dat nou alleen...
Lees meer >

Richard B.  |  15-01-2006

Dit is weer typisch zo'n film die bewijst dat naast de filmregel "minder is meer" het tegenovergestelde ook vaak opgaat. Pitch Black vond ik een erg goeie film ...
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  09-05-2005

Weet iemand al iets over de DC van cr. of riddick?? Uitgesteld overduidelijk. Is bij dvd-home van de lijst gehaald. Bovenstaande recensie spreekt nog van ...
Lees meer >

Mich  |  09-05-2005

Weet iemand al iets over de DC van cr. of riddick?? Uitgesteld overduidelijk. Is bij dvd-home van de lijst gehaald.
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  08-05-2005

Weet iemand al iets over de DC van cr. of riddick??
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  12-04-2005

Leuk vervolg op Pitch black al vond ik die wel een stuk beter.Het ziet er allemaal erg mooi uit met de nodige aktie,gewoon popcorn pulp van de bovenste plank,ma...
Lees meer >

Cyrus the Virus  |  28-02-2005

Ik heb deze film nog niet gezien, hij lijkt me wel leuk. Ik heb ook genoten van Pitch Black dus het gaat denk wel goed komen. :) Jup, PB was wel leuk, maar ...
Lees meer >

The Omen  |  27-02-2005

Ik heb deze film nog niet gezien, hij lijkt me wel leuk. Ik heb ook genoten van Pitch Black dus het gaat denk wel goed komen. :)
Lees meer >

nova6666  |  27-02-2005

Heerlijke sf-aktiefilm. Het verhaal is wat slapjes maar de beelden die je voorgeschoteld krijgt zijn werkelijk de hele film door prachtig! Mooie decors,goede ef...
Lees meer >

martini  |  06-02-2005

Heb m gezien, en moet zeggen dat k t verhaal wel snapte ondanks dat k Pitch Black niet gezien heb. K zal m niet op dvd kopen, maar de effecten waren mooi.
Lees meer >

Rob Eric Blank  |  01-02-2005

De marathon was geweldig! Door films te kijken die niet in je favoriete genre vallen kun je soms echt aangename films tegen komen (zoals bij Riddick een teleurs...
Lees meer >

Ron-G  |  31-01-2005

Bedankt voor je antwoord Roberto Corleone, maakt alles wat duidelijker, heb het op die manier zelf ook wel eens meegemaakt. Succes met je Godfather marathon ...
Lees meer >

gringo  |  31-01-2005

Vet Hard die film,oh nee dat is een andere film,lol.
Lees meer >

Rob Eric Blank  |  31-01-2005

Roberto Corleone Geplaatst: 28-01-2005 09:54 Onderwerp: -------------------------------------------------------------------------------- Er wordt ve...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 61
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.