In Qontrol

Recensent:
Alexander de Mol
07-02-2005

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

In Qontrol (DVD)
Samenvatting

Op 19 maart aanstaande zal de Amsterdamse RAI weer In Qontrol zijn van enige tienduizenden liefhebbers van de ‘harder styles in dancemusic’. Dit jaar draait het bij In Qontrol om vier thema’s: Dominated, Hypnotized, Intoxicated en Infected.
Q-Dance bracht medio vorig jaar een DVD op de markt met daarop een registratie van het bijna tien uur durende In Qontrol-feest van 10 april 2004. Deze registratie bevat livesets van de volgende DJ’s / areas:

1. Beholder & Balistic
- Mario Piu – Techno Harmony
- DJ Seb B Pst. Patty Evans – Child Like
- Southstylers – Pwoap
- Beholder & Balistic – Decibel Anthem 2003
- Pinball vs. Palon – Wildstyle (Club Mix)

2. Lady Tom
- Brian NRG – Blast the Criticz
- Children of E – Crack It
- Pila – History (Pila & the Scientist Mix)

3. Gary D
- Baztard – Dizz You Right Now
- Razzle Dazzle Trax – Rattle Brain (DJ Zany Rmx)
- DJ Reeza vs. Thilo – Do That Shit

4. NRG Area
- That Mucho – Don’t Snare @ Me
- Sa Vee Oh – No Hacker.exe (Techtown Remix)
- Igor S – Airforce 1 (Igor S Mix)

5. Showtek
- Showtek - Choruz
- DJ Duro – Just Begun (Live @ In Qontrol mix)
- Showtek – Controller (Live @ In Qontrol mix)
- Showtek – Save the Day (Again)

6. Straighton DJ Team (DJ Luna & Pila)
- Southstylers – E-Town
- Klone – Vinyl Killer (Crime Scene Investigation Remix)
- Deepack vs. Luna - Stomper

Commentaar

7. Hardheadz (Pavo & The Prophet)
- Punk Brozz - Romanorum
- DJ Duro – Shizzle My Dizzle
- Hardheadz – They Know

8. Techno Area
- Xanno Gallois – Deep Down Explosion
- Mauro Picotto - Alchemist
- Jan Liefhebber - Armageddon

9. Dana
- Nitroman – Techno Prime
- DJ Act – QT13

10. Alpha Twins
- Teknoid – Edge of Darkness
- Seizure – Mutherfuck

11. Deepack
- Deepack – Intro
- G-Town Madness – Silence (For Those Who Missed)
- Hardfox – 20 Times
- DJ Jones vs. Tommycat – Tecknotic
- Deepack – Zero Crossing

12. Early Hardcore Area
- Tilt! – Hell-E-Copter
- Buzz Fuzz – Frequencies
- Masoko Solo – Pessa, Pessa

13. Technoboy
- Tuneboy – Sexbuster
- Hardstyle Masterz – Beat Diz
- The Hose – Loudness (Loudness Mix)
- Hardstyle Masterz – Age of Reverse Bass
- The KGB’s – Techno Gym

De DVD toont vooral fragmenten van het mainstage. De livesets duren gemiddeld zo’n 5 minuten. De vorige registratie van Q-Dance, Qlimax The DVD, had als voordeel dat het geheel zich in één ruimte (het Gelredome in Arnhem) zich afspeelde. Hierdoor is het voor de producent eenvoudiger en overzichtelijker om een selectie te maken. Uit diverse reacties blijkt dan ook dat de fragmenten uit de NRG, Early Rave en Techno zaal niet voorzien zijn van de originele muziek. Bij een registratie van een muziekconcert heb je als voordeel dat deze gemiddeld genomen niet zo lang duren waardoor een DVD registatie bij voorbaat de lading beter dekt. Een feest dat 10 uur duurt welke ook nog is verdeeld over 4 zalen past domweg gewoon niet zo goed op een gewone DVD. Organisaties als Q-Dance zullen vanuit dit oogpunt wellicht de nieuwe DVD standaard (Bluray of HD-DVD) een warm hart toedragen. Dan hoeft er veel minder geknipt en gemonteerd te worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2004
Speelduur: 106 min
Verpakking: Karton Box
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Q-Dance
EAN: 8715576078170

Extra's

  • Backstage
  • The Interviews
  • You Are in Qontrol
  • The Crowd
  • Photo Album

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze DVD heeft een 1.78:1 (16:9) beeldverhouding en is anamorf uitgevoerd. De omstandigheden waaronder opnamen zoals deze plaatsvinden zijn verre van ideaal. Relatief beperkte belichting en veelal snelle bewegingen. Dit vertaalt zich in dit geval dan ook in zichtbare compressiebijverschijnselen (in de vorm van ‘macroblocking’ en ‘aliasing’) en zo nu en dan een licht ‘grain’-sluier. De scherpte is daarom wat wisselend, maar de felgekleurde laserpartijen en de sfeervolle zaalbelichting worden prima weergegeven.

Geluidskwaliteit

Voor de geluidsweergave heb je de keuze uit twee geluidstracks: een Dolby Digital 5.1 op de maximale bitrate van 448 kbit/s en een Dolby Digital 2.0 track (192 kbit/s).
Het geluid op deze DVD is een echte subwooferkiller. Het LFE-kanaal van de DD5.1 track wordt hierbij optimaal benut. De subwoofer produceert stevige, diepe bassen zoals het hoort bij een dergelijke registratie. Het totale geluidsbeeld is goed opgebouwd en geeft een goed ruimtelijk effect, waarbij uiteraard de voorkanalen de eerste viool spelen. Ahum, het refereren aan muziekinstrumenten is wellicht niet helemaal gelukkig in deze..
Het Dolby Digital 2.0 spoor heeft een bitrate van 192 kbit/s en is een aardig stereoalternatief. Maar komt uiteraard zwaar tekort ten opzichte van de Dolby 5.1 track. Q-Dance heeft wederom gezorgd voor een prima ‘sound’.

Extra's

The Interviews (26:57 min)
Deze bijna half uur durende feature, welke overigens zwaar is gecomprimeerd getuige de veelvuldig zichtbare macro-blocking, bevat interviews met de DJ’s van de avond. De dame die de interviews afneemt heeft zich keurig voorbereidt waardoor de gesprekken gelukkig meer diepgang hebben dan het gemiddelde “heb je er zin in?”. Interviews met onder andere Miss Djax, Pavo & The Prophet, de Duitser Scot Project, Dana, Pila & DJ Luna. De interviews zijn keurig voorzien, waar nodig, van Nederlandstalige ondertiteling.

You Are in Qontrol (3:07 min)
Speel zelf de regisseur in deze interactieve regiestudio! Op de stevige (bas)klanken van Shizzle my Dizzle van The Prophet & DJ Duro kun je met de afstandsbediening uit één van de vier camerastandpunten kiezen (zie screenshot 5). Leuke feature.

Backstage (20:41 min)
Deze making of’-feature, gehost door dezelfde dame die de interviews door haar rekening nam, geeft een uitstekende indruk van de aanloop vanaf de donderdag (opbouw) naar het feest op de zaterdag. Dit alles natuurlijk vergezeld door passende muziek. 4 Hallen met een totaal oppervlak van 28.000 m2 moesten worden geprepareerd om de 40 DJ’s en ruim 30.000 bezoekers te kunnen faciliteren. En dat in slechts 72 uur. Enkele aardige cateringstatistieken welke de revue passeren: 7.000 broodjes kroket, 30.000 liter bier, 150.000 flesjes water, 160.000 flesjes cola, 50.000 flesjes Flügel etc.

The Crowd (1:02 min)
Een korte impressie van de bezoekers van In Qontrol. De reacties op het feest zijn unaniem uiterst positief. Maar goed, bij de montage van dit item kan in een bepaalde (lees: positieve) richting worden gestuurd. Desalniettemin denk ik dat de reacties wel representatief zijn voor de sfeer van In Qontrol.

Photo Album (7:01 min)
Een ruim 7 minuten durende slideshow van 94 sfeerfoto’s die zijn genomen tijdens In Qontrol op 10 april 2004 in de Amsterdamse RAI.

Conclusie

Q-Dance heeft na Qlimax The DVD wederom een aardige schijf afgeleverd met daarop de registratie van In Control dat op 10 april 2004 plaatsvond in de RAI in Amsterdam.
De presentatie (artwork) van de DVD is net als bij de DVD van Qlimax uitstekend verzorgd. De kwaliteit van het beeld is bevredigend, al zijn de compressiefoutjes een welhaast onvermijdelijk feit. Qua geluid doet In Qontrol niet veel onder voor de DVD van Qlimax. Bij diezelfde DVD van Qlimax hadden we de opmerking geplaatst dat de extra’s uitgebreider mogen. En wat dat aangaat heeft Q-Dance onze gebeden verhoord. Keurig. Voor DVD’s als deze geldt dat met name de bezoekers van het feest er extra plezier aan beleven, wat niet wegneemt dat ook thuisblijvers zich met de keurig verzorgde schijf zullen vermaken.

Laatste reacties

Digger  |  07-02-2005

Het feest zelf was een topper, er werd weer lekker gedraaid. Vooral de mainzaal ging weer helemaal los. Dan vind ik het jammer dat ze van die korte impressies o...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 29
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.