Hellboy

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Hellboy (DVD)
Samenvatting

In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog willen de Nazi’s op wanhopige wijze het verloop van de oorlog beïnvloeden door via een poort naar de Hel de ‘Seven Gods of Chaos’ op te roepen. Tijdens dit occulte Nazi-experiment, geleid door Grigori Rasputin (Karel Roden), wordt doordat de poort naar de Hel te lang heeft opengestaan een zeer ongewone held geboren: Hellboy (Ron Perlman). Militair adviseur en wetenschapper Dr. Trevor ‘Broom’ Bruttenholm (John Hurt) redt Hellboy uit de handen van de Nazi’s en leert hem zijn gaven te gebruiken om juist het kwaad te bestrijden. In Dr. Broom’s uiterst geheime organisatie (the Bureau for Paranomal Research and Defence – B.P.R.D.) wordt Hellboy samen met de amfibische Abe Sapiens en de van pyro-kinetische krachten voorziene Liz Sherman (Selma Blair) ingezet om af te rekenen met het gevaarlijkste paranormale gespuis van de Aarde. Maar als Grigori Rasputin, de man die Hellboy tijdens het Nazi-experiment ooit heeft geschapen, hem wil dwingen zijn krachten te gebruiken om de wereld te vernietigen ontstaat er een strijd die zelfs voor de keiharde Hellboy teveel lijkt te worden…

Commentaar

Na succesvolle comicverfilmingen van X-Men en Spider-Man vond regisseur Guillermo Del Toro (o.a. Cronos, Mimic en The Devil’s Backbone) dat het filmklimaat gunstig genoeg was voor Mike Mignola’s Hellboy. En Del Toro heeft wat mij betreft gelijk. Hij sloeg om Hellboy te kunnen verfilmen de regie af voor Blade: Trinity en Harry Potter en de Gevangene van Azkaban. Del Toro houdt op een goed gedoseerde manier de vaart erin en laat duidelijk blijken een respectvolle liefhebber van de ‘Dark Horse’-comic te zijn. De intensieve samenwerking met Hellboy’s geestelijk vader Mike Mignola is daarbij natuurlijk een absoluut pluspunt.
Guillermo Del Toro blijkt een succesvolle hand te hebben op het gebied van het regisseren van films gebaseerd op zogenaamde comics. Eerder was hij verantwoordelijk voor het met een redelijke mate van enthousiasme ontvangen tweede deel van Blade met Wesley Snipes in de gelijknamige hoofdrol. De hoofdrol in Hellboy wordt op zeer verdienstelijke wijze vertolkt door Ron Perlman. Perlman is vooral bekend van zijn rol als Vincent ‘The Beast’ in de tv-serie ‘The Beauty and the Beast’. De keuze voor Perlman is absoluut gerechtvaardigd. Niet alleen scheelt het de visagisten ongetwijfeld gemiddeld een uur per dag ten opzichte van andere acteurs, Perlman lijkt gewoon de ideale man voor de rol. De snedige ‘one-liners’ rollen met gepaste emotie over de rode lippen van Perlman als Hellboy. Ook John Hurt en Selma Blair ‘zien er goed uit’ in Hellboy. Eén van de meest interessante fantasie ‘bad guys’ van de afgelopen tijd is wat mij betreft de liploze Karl Ruprecht Kroenen (zie screenshot 3).
Voor het inmiddels aangekondigde tweede deel zou men er overigens verstandig aan doen om de releasewindows tussen de VS en deze kant van de oceaan voor zowel bioscoop als DVD wat op elkaar af te stemmen. Een periode van een half jaar in het voordeel van de regio 1 DVD release is natuurlijk voer voor import. Maar dit terzijde.
Hellboy is absoluut een zeer vermakelijke en in mijn ogen geslaagde comicverfilming. Er zitten wellicht nog wat punten ter verbetering in, maar daarvoor is alle ruimte aangezien zoals gezegd een tweede deel al in de planning zit. Een veelbelovend begin van de witte doek-carriere van Hellboy.
Hellboy is door Columbia ook als zogenaamde Director\'s Cut uitgegeven. Bij deze DC-editie zit nog een derde disc met nòg meer extra\'s en een borstbeeld van Hellboy. Disc 2 is overigens identiek, maar disc 1 heeft ondere andere afwijkende audiocommentaren (Guillermo Del Toro solo en een geïsoleerde muziekscore van componist Marco Beltrami) en de verlengde regisseursversie van de film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 117 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Portugees, Spaans
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609963328

Extra's

 • Deleted Scenes
 • DVD-Rom
 • Audiocommentaar van Guillermo Del Toro en Mike Mignola / Audiocommentaar Cast
 • DVD Comics
 • "The Right Hand of Doom" – Set Visits
 • Storyboard track
 • "From the Den" – Hellboy Recommends
 • The Seeds of Creation (Making of)
 • Filmographies & Character Biographies
 • Scene Progression, Animatics, Board-A-Matics, Storyboard Comparisons
 • Theatrical Trailers & TV Spots
 • Print Campaign

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Hellboy staat op deze DVD met een verhouding van 1.85:1, welke gelijk is aan het originele bioscoopformaat. Columbia maakt op covers overigens nog steeds hardnekkig melding van een beeldformaat van 1:85. Deze onjuiste weergave moet, zo is ons enigszins beloofd, vanaf april tot het verleden behoren ten aanzien van hun DVD releases.
De stilistisch gefilmde beelden van Hellboy worden overwegend scherp en met een behoorlijk gevoel voor detail weergegeven. Ook tijdens de speciale effecten heeft het beeld diepte waardoor de scènes realistisch overkomen. Ten aanzien van de kleuren heeft men tijdens de post-productie bewust roodtinten versterkt en vooral blauwtinten ietwat onderdrukt. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn in orde. Beschadigingen en vuiltjes zijn, zoals we mogen verwachten van een recente film als Hellboy, volledig afwezig. ‘Posterisatie’, ‘filmgrain’ en incidentele ‘macro-blocking’ is weliswaar aanwezig maar nooit in hinderlijke mate. Kunstmatige verscherping is tot een minimum beperkt. Concluderend kunnen we gerust stellen dat we met een uitstekende transfer te maken hebben.

Geluidskwaliteit

En om in de ‘goed nieuws’-sfeer te blijven; ook het geluid is uitstekend! De aanwezige Engelstalige (de Spaanstalige laten we logischerwijs buiten beschouwing) Dolby Digital 5.1 track, die een bitrate heeft van 448 kbit/s, doet het eventuele gemis van een DTS track zonder moeite (voorlopig) gemakkelijk vergeten. Dialogen zijn qua geluidssterkte uitstekend in balans met de overige geluidseffecten. De 5.1 mix maakt agressief gebruik van de surroundkanalen met daarbij regelmatig split-surround aansturing. Hierdoor ontstaat een mooie en goed klinkende ruimtelijke soundtrack. Het LFE kanaal ondersteunt de filmervaring intens en het laag klinkt zeer diep en gecontroleerd. Schakel vooral eens in op de openingsscène die zich afspeelt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Schotland. De buren zullen ongetwijfeld minder enthousiast zijn. Demomateriaal.

Extra's

Disc 1

De schijf vangt aan met een korte introductie door regisseur Guillermo Del Toro waarin hij enthousiast toelicht wat ons te wachten staat.

Audiocommentaar van Guillermo Del Toro en Mike Mignola
Regisseur Guillermo Del Toro en Hellboy’s geestelijk vader Mike Mignola verzorgen samen een interessante commentaartrack.
Del Toro’s enthousiasme straalt ervan af en Mike Mignola weet natuurlijk als geen ander achtergrondinformatie te verschaffen over de personages en settings. Ze leggen in het commentaar vooral de nadruk op wiens hand het meest zichtbaar is in bepaalde scènes.

Audiocommentaar Cast
Ron ‘Hellboy’ Perlman, Selma ‘Liz’ Blair, Jeffrey ‘Tom Manning’ Tambor en Rupert ‘Myers’ Evans verzorgen met z’n vieren een vermakelijke commentaartrack. Er komen enkele leuke anekdotes aan bod en ze laten tijdens de film hun voorkeur voor bepaalde scènes blijken.

DVD Comics (7:36 min)
Op basis van de ‘seamless branching’ techniek bestaat er de mogelijkheid om tijdens een aantal punten in de film een door Mike Mignola getekende comic naar voren te halen.
Ragnarok: The Gate of the Dragon, Abe Sapien, The Samaritan, Hellboy’s Belt: The Talismans, Hellboy’s Scrapbook, Rasputin: A Short Biography en Kroenen.

“The Right Hand of Doom” – Set Visits (18:26 min)
Deze feature, een verzameling aan minidocumentaires over bepaalde scènes, is zowel via een index te bekijken als tijdens de film. Door het activeren van deze feature verschijnt er tijdens het afspelen van de film de roodgekleurde rechtervuist van Hellboy. Indien vervolgens de enter-toets op de afstandbediening wordt ingedrukt verschijnt er de bijbehorende documentaire:
- Abbey Ruins (2:55 min)
- Broom\'s Office (2:05 min)
- Machen Library Alley (2:15 min)
- Subway Station (1:57 min)
- Subway Tunnels (2:22 min)
- Kroenen\'s Lair (3:10 min)
- Egg Chamber (2:10 min)
- Catacombs (1:35 min)

Storyboard track
Het inschakelen van deze optie toont bij een aantal fragmenten storyboardschetsen van Simeon Wilkins van de bewuste scène. Het inschakelen van deze optie zorgt ervoor dat de eventueel geselecteerde ondertiteling komt te vervallen.

“From the Den” – Hellboy Recommends
Wellicht een wat vreemde eend in de bijt: een viertal korte animatiefilms die Columbia in de jaren ’50 van de vorige eeuw heeft uitgebracht van onder andere Gerald McBoing Boing:
- Gerald McBoing Boing (6:40 min)
- Gerald McBoing! Boing! On Planet Moo (6:53 min)
- How Now Boing Boing (7:03 min)
- The Tell-Tale Heart (7:29 min)
De laatste is overigens een verhaal van de hand van Edgar Allan Poe.

DVD-Rom
Veelal bestaat een DVD-Rom feature uit wat nutteloze weblinks. Welnu, de op deze disc aanwezige DVD-Rom features maakt het zeker interessant om de schijf eens in de PC te stoppen. Zo staat er een printversie van het filmscript, een aantekeningenboekje van Del Toro en een boekje van de script supervisor in het DVD-Rom gedeelte. Dit alles allemaal visueel prima verzorgd.

Disc 2

De tweede disc wordt geïntroduceerd door Selma Blair, die in de film de rol van Liz Sherman vertolkt. Deze disc is onderverdeeld in een drietal hoofdsegmenten: Egg Chamber, Kroenen\'s Lair en Bellamie Hospital.

- Egg Chamber

Deleted Scenes
Dit menutitem geeft je de mogelijkheid om drie verwijderde scènes te bekijken met optioneel audiocommentaar van regisseur Guillermo Del Toro. Onder andere “Cab Ride” zit wel in de verlengde versie. Del Toro heeft ervoor gekozen om deze te laten zien omdat hij erover spreekt in het audiocommentaar. Aanwezige verwijderde scènes:
- Breaking the Ice Wall (0:30 min)
- Cab Ride (1:24 min)
- Russian Warehouse (2:34 min)

The Seeds of Creation (142:53 min)
In deze bijna tweeënhalf (!!!) uur durende ‘making of’ komen allerlei aspecten van de totstandkoming van de film aan bod. Deze feature bestaat uit ruim 20 minidocumentaires die onder andere een selectie uit de opnamedagen beslaat. Hierin zien we onder andere de belangrijkste personages klaar worden gestoomd voor de opnamedag en krijgen we inzicht in de cinematografie van Guillermo Navarro. Voor mensen die geïnteresseerd zijn hoe het productieproces van concept tot uiteindelijke realisatie eruit kan zien is deze documentaire absoluut interessant. Nee, laat ik het specifieker maken: deze uitgebreide en informatieve documentaire is absoluut interessant.

Filmographies & Character Biographies
Normaal gesproken is dit een veelal saaie en gortdroge opsomming van de activiteiten van cast & crew op filmgebied. Maar hier is er een dimensie aan toegevoegd. Van de belangrijkste karakters uit de film is (te vinden bij het bijbehorende lid van de cast) een getekende biografie te bekijken. Het betreft korte zwart-wit cartoons van Hellboy, Professor Broom, Liz, Tom Manning, John Myers en Grigory Rasputin.

- Kroenen’s Lair

Scene Progression: Ogdru Jahad (0:46 min)
Deze korte feature, welke voorafgegaan wordt door een introductie door Del Toro (0:37 min), laat zien dat storyboards beginnen met een eenvoudige schetsen die vervolgens uiteindelijk de compositie en richting van de shots bepalen. Rechts onderaan wordt het uiteindelijke resultaat in een klein kader getoond.

Animatics
Del Toro licht toe (0:33 min) dat de storyboards (eigenlijk Board-A-Matics, maar daarover hieronder meer) van Hellboy werden aangevuld met eenvoudige 3D animatie zodat men kon zien hoe de scène er uit zou komen te zien.
Voor onderstaande animatics (storyboards + eenvoudige 3D animatie) word je voor de keuze gesteld om deze full-screen te bekijken of gecombineerd met het uiteindelijke resultaat zoals het in de film eruit is komen te zien.
- Hellboy & Sammael (West Side Street) (1:58 min)
- Hellboy & Sammael (Subway) (0:49 min)
- Hellboy & Abe (Underwater Chamber) (3:00 min)
- Behemoth (0:42 min)

Board-A-Matics
Del Toro legt ter introductie (0:45 min) even kort uit wat het nut is van de zogenaamde Board-A-Matics en wat het essentiële verschil is met statische storyboards. Ook hier de keuze om onderstaande clips full-screen te bekijken of vergezeld van het uiteindelijke filmresultaat.
- B.P.R.D. Lift (0:15 min)
- Bellamie Hospital (2:12 min)
- The Bridge (1:24 min)
- Hellboy Rooftop (1:44 min)
- Supported Beam Tunnel (1:19 min)

Storyboard Comparisons
Deze multi-angle feature geeft de mogelijkheid om te schakelen tussen film vs. storyboard en een full-screen weergave van het bewuste storyboard.
- Ragnarok (3:47 min)
- Machen Library (2:30 min)
- Hellboy & Sammael (Subway Platform) (2:52 min)
- The Corpse (0:42 min)

Maquette Video Gallery
In deze sectie treffen we ronddraaiende sculpturen aan van baby Hellboy, Abe Sapien, Sammael, Ogdru Jahad, The Corpse (Ivan) en Behemoth die in de pre-productie als uitgangspunt hebben gediend voor verdere uitwerking. Via de cursortoetsen van de afstandbediening is het mogelijk om een bepaalde close-ups te bekijken.

- Bellamie Hospital

Theatrical Trailers & TV Spots
Zoals de titel van dit item al doet vermoeden treffen we hier twee bioscooptrailers aan (resp. 2:21 min en 1:57 min) en een collectie van negen TV spots, waaronder een Spaanstalige voor de Mexicaanse thuismartk van Del Tor, met een gezamenlijke speelduur van bijna 5 minuten.

Print Campaign
- Poster Explorations: een aanzienlijke collectie (68) van conceptuele filmposters welke met de pijltjestoetsen van de afstandbediening te bekijken zijn.
- Final Campaign: 13 definitieve promotionele posters van Hellboy.

Hellboy Merchandise
Een pagina met informatie over Hellboy merchandise.

Trailers
Een aantal promotionele bioscooptrailers van andere Columbia films:
- Spider-Man 2 (1:27 min)
- Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid (2:04 min)
- Frankenfish (1:18 min)
- Boa vs. Python (1:29 min)
- Kung Fu Hustle (0:45 min)

Conclusie

Hellboy (Ron Perlman) wordt tijdens een occult Nazi-experiment op Aarde gezet. Hij wordt onder de hoede van Professor Broom grootgebracht en opgenomen in de B.P.R.D. om de strijd aan te gaan met zijn \'schepper\' en aartsvijand Rasputin. De verfilming van Hellboy, de gehoornde comic-held, mag zich scharen in de buurt van succesvolle comicverfilmingen als de X-Men films en Spider-Man 2. Regisseur Del Toro heeft dankbaar gebruik gemaakt van de inbreng van Hellboy-geestelijk vader Mike Mignola.
De anamorfe transfer maakt een meer dan uitstekende indruk en daarom mogen we - hoewel niet helemaal perfect - in geen geval ons beklag doen. Geluidstechnisch is Hellboy een indrukwekkende ervaring. De heerlijk agressieve Dolby Digital track plaatst je midden in de actie en maakt het tot een prima HT-ervaring.
De extra’s zijn bijzonder uitgebreid en informatief. De bijna tweeënhalf uur durende ‘making of’ documentaire is smullen geblazen. Bij de zogenaamde Director’s Cut van Hellboy voegt een derde disc èn een Hellboy-borstbeeldje nog meer toe aan het al meer dan fantastische geheel. Columbia laat eens te meer zien dat ze hebben begrepen wat voor een DVD behandeling comicverfilmingen zouden moeten krijgen! De DVD van Hellboy is absoluut eerste klas.

Laatste reacties

Richard B.  |  28-08-2007

Hij viel me erg tegen: het acteerwerk is aardig en sommige scenes zijn ook wel goed, maar het verhaal stelt gewoon niets voor. De actie is redelijk standaard we...
Lees meer >

Grim Creeper  |  02-01-2006

Prachtige DVD release die ik eindelyk in m'n bezit heb, voor een redelyke prys. :twisted:
Lees meer >

Daniël V.  |  18-10-2005

Als comicbookfreak kan ik hier helemaal in meegaan, en dat deed ik dan ook voor 100%. :) Ron Perlman IS Hellboy. Hellboy is qua persoonlijkheid gewoon een mens,...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  17-10-2005

Slechtste film die ik dit jaar gezien heb, heb hem met moeite afgekeken. Ergerde me vanaf het begin aan de characters...die vis oid :? Niets voor mij dit.
Lees meer >

zetmoon  |  17-10-2005

Zojuist gekocht , ex-rental bij Videoland 4 euro! 1-disc versie met audiocommentaren, korte featurettes en de tekelfilmpjes. En DVD-rom gebeuren. Alle ex-r...
Lees meer >

Frank  |  27-06-2005

Het valt op dat de dvd box veel te ruim is voor de 3 dvds. Klopt het dat het boekje bestemd is voor deze ruimte in de dvd box? Zoja, dan ga ik toch maar voor...
Lees meer >

Alex T  |  27-06-2005

Het valt op dat de dvd box veel te ruim is voor de 3 dvds. Klopt het dat het boekje bestemd is voor deze ruimte in de dvd box? Zoja, dan ga ik toch maar voor...
Lees meer >

Frank  |  27-06-2005

Het valt op dat de dvd box veel te ruim is voor de 3 dvds. Klopt het dat het boekje bestemd is voor deze ruimte in de dvd box? Zoja, dan ga ik toch maar voor...
Lees meer >

Alex T  |  27-06-2005

Is de DC ook te krijgen zonder beeldje? Helaas niet. Daar is op het forum onder een ander onderwerp al een levendige discussie over geweest. nu wel. bij d...
Lees meer >

Chris Taylor  |  13-06-2005

Is de DC ook te krijgen zonder beeldje? Helaas niet. Daar is op het forum onder een ander onderwerp al een levendige discussie over geweest. nu wel. bij d...
Lees meer >

graafschap fan  |  04-06-2005

Gistere gezien maar vond hem wel tegevallen had er meer van verwacht.
Lees meer >

Berlips  |  16-03-2005

Mischien een beetje off-topic... weet iemand waar ik een hoes van deze film kan vinden (groot formaat) voor mijn dvdcolletor.nl?
Lees meer >

Jelle168  |  09-03-2005

Leuke film ,al was het begin heel matig!!De opmerking"het is een jongen" deed me het ergste vermoeden voor deze film,maar uiteindelijk was het toch een vermakel...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  01-03-2005

Superbit :?: :?: :?: Dat zou voor Hellboy zeker winst kunnen opleveren gezien de aanwezigheid van de nodige extra's op disc 1 en de aanwezigheid van 'macro b...
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  01-03-2005

Superbit :?: :?: :?:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 140
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.