Collateral (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
26-03-2005

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Collateral (SE) (DVD)
Samenvatting

Max (Jamie Foxx) is een taxichauffeur in Los Angeles. In eerste instantie was het de bedoeling dit werk maar even te doen, maar inmiddels doet hij het al 12 jaar. Max droomt bovendien van zijn eigen eiland en een beter leven. Op een avond stapt Vincent (Tom Cruise) bij hem in de auto. Na hem naar zijn bestemming te hebben gebracht, vraagt Vincent aan Max of hij hem de hele avond wil rondrijden. Hij moet namelijk naar vijf locaties en hij wil graag dat Max hem daar naar toe brengt. Omdat Vincent een redelijke hoeveelheid geld biedt, gaat Max akkoord. Al snel komt Max erachter dat Vincent niet is wie hij zegt dat hij is. Hij is namelijk een huurmoordenaar die op de vijf locaties iemand moet vermoorden. Nu moet Max proberen deze avond heelhuids door te komen en uit de handen van de politie te blijven.

Commentaar

Michael Mann staat bekend als één van de betere regisseurs van Hollywood. Zijn films staan bekend om hun stilistische uiterlijk en hij heeft onder andere toppers als Heat, Ali en The Insider op zijn naam staan. Hij is tevens de bedenker van de in de jaren ’80 populaire televisieserie Miami Vice. Met Collateral levert hij een film af die zeker in het voorgaande rijtje past. Het is zeker niet zijn beste film en de film heeft zeker zijn tekortkomingen. Het verhaal is vrij simpel en soms lijkt het alsof de film alleen dient om de stad Los Angeles zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Toch weet de film te boeien en dat is ook te danken aan de vertolkingen van Tom Cruise en Jamie Foxx. Het verhaal draait voornamelijk om de relatie tussen hun karakters en er ontstaat een vreemd soort band tussen de twee mannen. Aan het einde van film gaat het tempo wat omhoog en is er wat meer actie te zien. Samenvattend kunnen we zeggen dat dit een film is die je zeker een keer moet bekijken. Fans van de films van Mann weten wat ze kunnen verwachten en zullen zich niet vervelen. Ook de mensen die niet tot deze categorie behoren, zullen zich zeker vermaken met deze film, hoewel er ook genoeg mensen zijn die de film ronduit saai vinden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 115 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 714865550793

Extra's

  • Making Of
  • Audiocommentaar
  • Featurettes
  • Deleted Scene

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Collateral staat anamorf op de DVD in het originele beeldformaat van 2.40:1. Michael Mann zegt onder andere in het audiocommentaar dat de film bijna geheel is opgenomen met High Definition camera’s. Dit resulteert in een nagenoeg perfect beeld. De transfer is haarscherp en ook contrast en zwartniveau zijn dik in orde. Dit is erg prettig aangezien het grootste gedeelte van de film in het donker afspeelt. De kleuren zijn bewerkt en hebben tijdens de nachtscènes een grijzig en koud uiterlijk. Tijdens de spaarzame scènes met veel licht zien de kleuren er mooi natuurlijk uit. Artefacten zijn niet tot nauwelijks aanwezig. Er is hier en daar wat filmgrain te zien, maar dit ten eerste gedaan om sommige scènes een bepaalde sfeer mee te geven en ten tweede komen deze momenten maar een enkele keer voor. Een nagenoeg perfecte transfer zoals we er graag meer zouden zien.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat te hoog in het beeld. Dit had zeker enkele regels lager gemogen, aangezien de ondertitels volledig in het actieve staan.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack staat als Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) op de DVD. Ook qua geluid mogen we niet klagen. Het geluid klinkt mooi helder en zonder beschadigingen. Er is mooi verdeling over de aanwezige kanalen. De dialogen worden netjes weergegeven door het centerkanaal en de voorkanalen ondersteunen het geheel met de muziek en omgevingsgeluiden. De achterkanalen worden de gehele film gebruikt ter ondersteuning door middel van het weergeven van muziek, maar tijdens de scènes met wat meer actie laten ze een agressief geluid horen in split-surround. Ook het LFE kanaal ondersteunt de muziek met een mooi gedoseerd laag en tijdens de actiescènes klinkt het geheel wat agressiever waardoor je je midden in de actie waant. Een uitstekende track waarop de rustige momenten de muziek mooi tot zijn recht komt en die tijdens de actiescènes overschakelt naar een agressief geluid met veel impact.

Extra's

De menu’s bestaan uit afbeeldingen uit de film, aangevuld met animaties en worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1. De achtergrondmuziek wordt weergegeven in Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze Special Edition bestaat uit twee DVD’s en alle extra’s, behalve het audiocommentaar, zijn te vinden op de tweede schijf.

Disc 1

Audiocommentaar
Een audiocommentaar van regisseur Michael Mann en commentaren zoals deze zijn eigenlijk verplichte kost voor fans van de film. Mann overspoelt de luisteraar met een schat aan informatie. Het maken van de film komt uiteraard ook aan bod en dan vooral het schieten van de film in High Definition. Ook besteedt Mann veel tijd aan het ontleden van karakters en dan vooral Vincent. Een uitstekend commentaar die veel toevoegt aan de film.

Disc 2

City Of Night: The Making Of Collateral (41 min.)
Een uitgebreide making of die veel van de facetten van het maken van de film behandelt. We zien interviews met de regisseur en leden van de cast, beelden van achter de schermen en er worden van enkele scènes verteld hoe die tot stand zijn gekomen.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Special Delivery (1 mi.)
In de film moet Vincent, het karakter van Tom Cruise, onherkenbaar blijven om zo zijn werk te kunnen doen. Michael Mann wilde graag zien of Cruise dit in het echte leven ook kon. Omdat hij één van de bekendste mensen op aarde is, verkleedde Cruise zich als een pakketbezorger en bezorgde hij een pakketje bij een restaurant. Iemand met een verborgen camera heeft dit vervolgens gefilmd Of Cruise herkend werd, kun je zien op de DVD.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scene With Commentary (1 min.)
Een verwijderde scène die alleen te bekijken is met commentaar van de regisseur.
Het beeld is 2.40:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Shooting On Location: Annie’s Office (2 min.)
Een korte featurette die een scène uit de film wat nader bekijkt.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Tom Cruise and Jamie Foxx Rehearse (4 min.)
Voordat de opnames van de film begonnen, liet de regisseur Tom Cruise en Jamie Foxx enkele scènes met elkaar doornemen. Er is via een splitscreen te zien hoe de repetities eruit zien en de uiteindelijke scène.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Visual FX: MTA Train (2 min.)
Een korte blik in de totstandkoming van de laatste scènes van de film, in de metro van Los Angeles.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Er zijn verder nog een aantal Easter Eggs te vinden.

Conclusie

Collateral vertelt het verhaal van Max die als taxichauffeur werkt in Los Angeles. Op een avond krijgt hij Vincent in zijn auto. Vincent vraagt Max hem rond te rijden, maar al snel komt Max erachter dat Vincent een huurmoordenaar is en moet hij proberen de nacht levend door te komen. Collateral is een film van Michael Mann en deze regisseur staat bekend om zijn stilistisch geschoten beelden. Ook deze film valt onder deze categorie. De DVD is dik in orde met een meer dan goede beeldkwaliteit. Ook het geluid is meer dan voldoende en de DVD heeft enkele interessante extra’s. Een uitstekende DVD van een uitstekende film.

Laatste reacties

Lex v/d Moolen  |  27-03-2007

(stel je voor in LA ; een leeg metrostation waar dus verder niemand te bekennen is........................). Dat is niet ondenkbaar hoor, het was volgens mij mi...
Lees meer >

Marc1978  |  27-03-2007

Gisteren deze film op tv gezien en wat een tijdverspilling, sorry voor degene die het een goede film vinden maar ik vond het zo'n slechte film, het werd bijna n...
Lees meer >

Milan  |  23-09-2006

Een taxichauffeur die een hitman omlegt? Nee deze is niet naar mijn smaak. Aangezien Cruise in z'n oor is geraakt is z'n evenwicht totaal verstoord. Dus het ...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  22-09-2006

Collateral Coole film. (y) Cruise en Foxx speelden erg goed, en de sfeer en het camerawerk was ook knap gedaan. Leuke, verschillende soorten muziek ook. ...
Lees meer >

raymond koene  |  07-03-2006

Wat een monotone visuele stijl heeft die Mann toch! Collateral lijkt verdacht veel op heat en in de trailer van Miami Vice zien we weer dezelfde stijl. Een beet...
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  07-03-2006

Wat een monotone visuele stijl heeft die Mann toch! Collateral lijkt verdacht veel op heat en in de trailer van Miami Vice zien we weer dezelfde stijl. Een beet...
Lees meer >

raymond koene  |  07-03-2006

gisteren eindelijk deze film gezien en over het algemeen viel deze niet tegen. Tom Cruise zet een sterke acteerprestatie neer maar laat zich als professionele h...
Lees meer >

RJ75  |  18-02-2006

Michael Mann weet zijn films vooral visueel dat beetje extra te geven waardoor ze naar een hoger nivau worden getild. (net zoals Ridley & Tony Scott)
Lees meer >

Philippe  |  18-02-2006

Stevige actiethriller die overduidelijk de Michael Mann stempel draagt. De fotografie is adembenemend en Mann weet opnieuw het nachtelijke Los Angeles indrukwe...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  17-02-2006

Inderdaad,een topper. Zit een groot aantal scenes in die ik vaak kijk voor de sfeer etc. Neem nou die geweldige scene waar Cruise zich voordoet als een hoge pi...
Lees meer >

Swanski  |  16-02-2006

@ Johan, ik deel je mening. De film ziet er fantastisch uit (alles is digitaal gefilmd), maar het einde is zonde ja. Je kon het trouwens al aan zien komen ge...
Lees meer >

Coen P.  |  15-02-2006

@ Johan, ik deel je mening. De film ziet er fantastisch uit (alles is digitaal gefilmd), maar het einde is zonde ja. Je kon het trouwens al aan zien komen ge...
Lees meer >

Swanski  |  15-02-2006

ik weet nog dat in de bios zat en dat ik werkelijk alles geweldig vond, de scene in de discotheek met Oakenfold op de achtergrond, terwijl ik helemaal niet van ...
Lees meer >

Chris Taylor  |  11-02-2006

Zeker een van de betere films in mijn collectie: Collateral is een van mijn favoriete films zelfs! Het camerawerk is ten eerste geweldig: mooie shots van een l...
Lees meer >

Sander V.  |  03-10-2005

Toppertje dit. Als ik hem eens tegenkom voor een mooi prijsje laat ik hem zeker niet liggen :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 130
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.