Dracula Has Risen from the Grave

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Dracula Has Risen from the Grave (DVD)
Samenvatting

Wanneer Monseigneur Ernst Muller (Rupert Davies) probeert om Het Kwaad, in de vorm van oer-vampier Dracula (Christopher Lee), voor eeuwig te verzegelen, haalt hij zich daarmee meer problemen op de hals dan hij ooit had kunnen denken. De vampier is namelijk niet bepaald gecharmeerd van de poging en zweert wraak. Daarbij spant hij verschillende mensen uit de omgeving van de Monseigneur voor zijn karretje. Al gauw valt daarbij het oog van Dracula op zijn jonge nichtje…

Commentaar

Onlangs heeft Warner een aantal films van de beroemde Britse Hammer-horrorstudio op DVD uitgegeven. Dracula Has Risen from the Grave uit 1968 is er daar één van. In deze prent zien we hoe Dracula voor de zoveelste keer uit het graf herrijst om terreur te zaaien onder de bevolking van een nabijgelegen dorpje. Klinkt niet echt als de meest originele insteek voor een Dracula-prent, en inderdaad: echt verrassend is de film niet. Toch zullen de liefhebbers zich er wel mee vermaken, te meer daar alle bekende Hammer-elementen aanwezig zijn: mooie sets, goede cinematografie, een prima sfeertje, rondborstige deernes die niet lang zonder geperforeerde nek rondlopen en – last but not least – vast Dracula-vertolker Christopher Lee. Uiteraard eindigt de film met een confrontatie tussen de eeuwenoude vampier en de protagonist, maar de afloop daarvan zal niet als een schok komen. Zeker niet als je Taste the Blood of Dracula gezien hebt, want dit quasi-vervolg uit 1970 begint met de eindscène van Dracula Has Risen from the Grave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 1968
Speelduur: 88 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931318396

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Tot dusver stelde Warner niet teleur wat betreft de DVD-beeldtransfer van oude Hammer-films. Dracula Has Risen from the Grave is hierop geen uitzondering. Ook nu namelijk weer beeld (verhouding 1.78:1, anamorf) met een mooie natuurlijke scherpte en een prima kleurverzadiging. Ook opmerkelijk is dat de transfer nagenoeg geheel vrij is van vuil en beschadigingen. In een enkel gevalletje springt wat lichte edge enhancement in het oog, en ook is de ondertiteling nogal hoog geplaatst, maar verder valt er eigenlijk weinig te klagen. Puik werk weer van Warner!

Geluidskwaliteit

Voor de DVD-release heeft men het oorspronkelijke geluidsformaat van Dracula Has Risen from the Grave ongewijzigd gelaten. Geen gekunstelde 5.1-track dus, maar gewoon een opgepoetste versie van de originele monotrack. Uiteraard zul je met het resulterende Dolby Digital 1.0-spoor (192kbit/s) niemand wijs kunnen maken dat ze naar een recente film aan het luisteren zijn, want daarvoor is de klank simpelweg te gedateerd (matige dynamiek, lichte vervorming). Maar voor een film uit 1968 klinkt het allemaal lang niet slecht.

Extra's

Zoals gebruikelijk vind je als extraatje alleen de antieke bioscooptrailer op het schijfje aan. Deze heeft een beeldverhouding van 1.78:1 (anamorf), DD 2.0-geluid en is niet Nederlands ondertiteld.

Conclusie

Het in 1968 verschenen Dracula Has Risen from the Grave is een standaard Dracula-filmpje van de Britse Hammer-filmstudio. Geen grote verrassingen, maar interessant genoeg voor de liefhebber van het genre. De DVD-uitgave is zoals we die inmiddels gewend zijn van Warner: uitstekend beeld, bovengemiddeld monogeluid en enkel een trailer als extra. Geen mega uitgebreide topper-uitgave dus, maar gezien het kaliber van de titel is dat ook geen realistische verwachting. Leuk voor de Hammer-liefhebber en -verzamelaar.

Laatste reacties

Mac Hammer Fan  |  07-04-2005

Ik vond de cover nogal goedkoop, maar de film is voor griezelfans zeker een aanrader. De Hammer Draculas blijven voor mij de beste, maar ik ben dan wel een fan...
Lees meer >

TheGodfather  |  06-04-2005

Alleen die titel al :lol:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 34
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.