Margriet Eshuijs - In Concert

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Margriet Eshuijs - In Concert (DVD)
Samenvatting

Margriet Eshuijs In Concert is de live registratie van het theaterpopconcert van één van Nederlands beste popzangeressen Margriet Eshuijs. Deze registratie is afgelopen jaar opgenomen in het Zaantheater in Zaandam. In het kader van haar tournee Flowerchild treedt Margriet met haar band in de diverse Nederlandse theaters op. Dit theaterpopconcert is door de pers omschreven als ‘bruisend’, ‘fabuleus’ en ‘waarbij de vonken er afvliegen’.
Het concert van Margriet en haar band is een intens en enthousiast muzikaal feest met muziek van een bijzonder hoog niveau. En dan bedoelen we dit niet alleen op het technisch vlak. Dit slaat vooral op de diversiteit aan muziekstijlen die zij en haar band op het repertoire hebben staan en het warme en persoonlijke gevoel dat Margriet in de zang weet te leggen.
Op de DVD staan de mooiste liedjes van het studioalbum Time, de hoogtepunten uit het repertoire van de afgelopen 30 jaar en 4 nog nooit eerder uitgebrachte liedjes. De tracklisting ziet er als volgt uit:


1. Flowerchild
2. Orchids Have To Grow In The Dark
3. Rose’s Cantina
4. Black Pearl
5. White Horses In The Snow
6. The Dancer
7. Fire In The Summer Rain
8. How To Deal With You
9. Time
10. God Is Asleep
11. Rose
12. Trouble In Paradise
13. Looks And Money
14. Key West Blues
15. After The Sunset
16. I Can’t Have It All
17. Stay
18. Find It In Your Heart
19. On And On
20. House For Sale
21. We Don’t Have To Say Goodnight
22. Take Me

Commentaar

Margriet Eshuijs is alweer ruim 30 jaar als zangeres actief. Grote bekendheid kreeg Margriet met de popgroep Lucifer, toen in 1975 het door Hans Vermeulen geproduceerde liedje House For Sale een megasucces werd. Uiteraard vind je dit nummer ook nu nog steeds terug op het concertrepertoire van Margriet. In 1993 zong Margriet dit nummer opnieuw in op haar album The Wee Small Hours. Na nog enkele succesnummers, waaronder de hit Scarlet Lady, werd Lucifer ontbonden en ging Margriet solo onder haar eigen naam verder.
In 1979 kwam zij met het album On The Move Again, dat een bescheiden succes oogstte. Twee jaar later verscheen het album Right On Time, waar de hitsingle Black Pearl van afkomstig was. Zowel het album als de single kregen een Edison Award. Uiteraard is Black Pearl ook nog steeds terug te vinden op het concertrepertoire. Na het album Eye To Eye (1983), met daarop het prachtige Rose’s Cantina, bleef het een tijdje wat stiller rond Margriet. Ze hield zich toen meer bezig met kleinschalige solo optredens en het geven van zanglessen.
In 1989 begon haar samenwerking met Maarten Peters. Maarten had in 1989 zelf een hit met het nummer White Horses In The Snow. De samenwerking met Maarten is in de afgelopen jaren steeds intensiever geworden. Op dit moment is Maarten Peters verantwoordelijk voor nagenoeg alle muzikale composities van Margriet en sinds 1993 is hij een van de vaste bandleden van Margriet. In 1991 verscheen eindelijk weer een album van Margriet, genaamd Sometimes. Twee jaar later kwam het meer ingetogen album The Wee Small Hours, in 1996 gevolgd door Shadow Dancing. Haar laatste album is Time (2001), een conceptalbum waarbij alle nummers zijn geschreven door Maarten Peters.

We staan nog even stil bij de concertregistratie. De registratie geeft de afwisselend uitbundige en intieme muzikale sfeer van het concert prachtig weer. Het geeft het gevoel alsof je weer zelf bij het concert aanwezig bent. Het concert is een mooie collage van 30 jaar muziek van Margriet Eshuijs. De verschillende nummers worden door Margriet zelf ingeleid, met soms een komische of persoonlijke ontboezeming. Bijvoorbeeld dat haar schoudervulling na een heerlijk dansnummer los is gaan zitten. Geweldig!
De grote vocale klasse van Margriet blijkt vooral bij het intieme nummer Rose, dat Margriet a capella zingt. Alleen een zangeres van dit kaliber durft het aan om zo’n gevoelig nummer in een zaal live en volledig solo te brengen. Fenomenaal! Zoals gezegd brengt Margriet met haar band een grote diversiteit aan muzikale stijlen. Maarten Peters zingt het gevoelige nummer White Horses In The Snow en zingt samen met Margriet het evenzo ingetogen nummer God Is Asleep. Fire In The Summer is een stevig jazzy rocknummer. Het nieuwe nummer Stay is een fraaie ballad en het eveneens nieuwe liedje The Dancer wordt visueel ondersteund met dans van Marieke Esser.

De bandleden van Margriet zijn:
- Maarten Peters (gitaar)
- Co Vergouwen (vleugel, keyboards)
- David de Marez Oyens (bas en percussie)
- Mark Eshuis (slagwerk)

Als toegift spelen Margriet en haar band natuurlijk het bekende succesnummer House For Sale, waarna het concert wordt beëindigd met We Don’t Have To Say Goodnight. Margriet neemt met een indrukwekkend vocaal slot afscheid van het waanzinnig enthousiaste publiek. Tijdens de aftiteling hoor je het nummer Take Me, waarmee een eind komt aan een bijzonder muzikaal feest.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Jaar: 2005
Speelduur: 121 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Uitgever: Beehive
EAN: 8714253004365

Extra's

  • 'Take Me'
  • Rondleiding podium

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is met behulp van vier camera’s vastgelegd. De beelden zijn vervolgens gemonteerd door Danny Stolker en Gonzalo Fernandez. Het beeldformaat op de DVD is 1.78:1, waarbij de bron interlaced video is geweest. Het beeld is NIET anamorf vastgelegd op de DVD. Dat is jammer, want nu missen we in potentie 33% extra beeldlijnen bij breedbeeld weergave.
Desondanks ziet het beeld er goed uit. Het concert is fraai en sfeervol in beeld gebracht en doet goed recht aan de intieme sfeer van het concert. De sfeer wordt ook bepaald door de blauwe toneelbelichting en de licht aanwezige sfeerrook. Het beeld oogt goed scherp, is contrastrijk en ziet er natuurlijk uit. Ook het zwartniveau is prima in orde, waardoor de donkere beelden en de toneelbelichting goed tot hun recht komen. Als gevolg van het minder aantal beeldlijnen is af en toe aliasing zichtbaar. Dit valt vooral bij de gitaarsnaren op.
De blauwe toneelbelichting heeft wel als bijkomend probleem dat kleine compressiefoutjes zichtbaar zijn. In de egale blauwe achtergrond is als gevolg hiervan blokvorming te zien, met name bij het begin van het concert. Ook zit in de blauwe achtergrond redelijk wat beeldruis. Oorzaak hiervan is dat zowel voor de camera’s als de apparatuur waarmee de DVD transfer is gemaakt en de decoder in je DVD speler, de blauwe belichting met de sfeerrook erg moeilijk te (de)coderen materiaal is. De compressiefoutjes vallen met name op als je het beeld wat groter weergeeft.
Ook al is het beeld niet op alle punten helemaal perfect, het beeld doet wel goed recht aan de fraaie en sfeervolle registratie van het concert.

Het concert is verdeeld in 21 chapterstops, dus elke song een apart chapter. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), maar de laagwisseling is goed weggewerkt en niet merkbaar. Er is geen ondertiteling aanwezig. Wel wordt aan het begin van elk liedje kort de titel van dat liedje in beeld getoond. De songteksten zijn allemaal te vinden op de website van Margriet Eshuijs.

Geluidskwaliteit

De soundtrack is genieten met een uitroepteken! Je hebt keuze uit een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 192 kb/s) en een bijzonder fraai klinkende Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Volgens de informatie op de hoes zijn beide tracks met een zeer hoge resolutie van 32 bit gemasterd. Op de DVD zijn beide tracks trouwens gewoon 16 bit.
De DD2.0 stereotrack klinkt erg goed met een prima stereobeeld, voldoende detaillering in het hoog en duidelijk aanwezig laag.
Maar het echte genieten doe je toch met de zeer fraai klinkende 5.1 surroundtrack, die gemixt is door Maarten Peters en Hans van Vondelen. Dit begint al direct bij de opening van het concert met de eerste gitaarnoten. In de mix is intensief gebruik gemaakt van alle kanalen. De frontspeakers zijn het belangrijkste en geven de muziek met een fraai breed stereobeeld weer. Maar er is ook muziek gemixt in de surroundkanalen. Dit zijn dan vooral de ondersteunende geluiden, de nadruk van het geluidsbeeld ligt op de voorste kanalen. En in de surrounds klinkt natuurlijk ook het geluid van het enthousiaste publiek. Als geheel geeft dit een mooi ruimtelijk klankbeeld. De zangstem komt via de centerspeaker. Het LFE kanaal wordt subtiel gebruikt om het laag van de baslijn te benadrukken.

Wat opvalt is hoe bijzonder warm en natuurlijk maar ook gedetailleerd de 5.1 track klinkt. Het geluid heeft bij wijze van spreken een ‘analoog’ karakter, met veel subtiele details en zonder last te hebben van digitale scherpte. Een prachtige 5.1 geluidstrack.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen met achtergrondmuziek. Op deze DVD staan twee kleine extra’s.

”Take Me” (4½ min)
Beelden van de voorbereidingen op het concert in het Zaantheater, terwijl je tegelijkertijd kunt luisteren naar het nummer ‘Take Me’. Geluid is naar keuze DD2.0 of DD5.1. Het erg kleine videobeeld is in een soort venster geplaatst.

Rondleiding (8 min)
Hier vind je een kort biografisch overzicht van Margriet Eshuijs en alle bandleden. Daarbij ook een overzicht van het instrumentarium van ieder bandlid. De Nederlandstalige tekst scrollt automatisch door het beeld. Onderwijl kun je luisteren naar een langere muzikale versie van ‘Take Me’. Geluid ook nu DD2.0 of DD5.1.

English Menu
Een Engelstalig menu waar de twee hierboven besproken extra’s als menukeuze op staan. Het biografisch overzicht is dan trouwens ook in het Engels. Netjes.

Bij de DVD zit nog een inlay met de tracklisting, overzicht betrokkenen en een korte toelichting op alle nummers.

Conclusie

Margriet Eshuijs In Concert is de live registratie van het theaterpopconcert van één van Nederlands beste popzangeressen Margriet Eshuijs. De registratie is afgelopen jaar opgenomen in het Zaantheater in Zaandam. Dit theaterpopconcert is door de pers omschreven als ‘bruisend’, ‘fabuleus’ en ‘waarbij de vonken er afvliegen’. Op de DVD staan de mooiste liedjes van het studioalbum Time, de hoogtepunten uit het repertoire van de afgelopen 30 jaar en 4 nog nooit eerder uitgebrachte liedjes. De registratie geeft de enthousiaste maar ook intieme muzikale sfeer van het concert prachtig weer. Het geeft het gevoel alsof je weer zelf bij het concert aanwezig bent.

Deze DVD is een fraaie uitgave van B’hive Records (eigen platenmaatschappij van Maarten Peters). Het concert is in breedbeeld opgenomen, alleen is het beeld jammer genoeg niet anamorf. Desondanks ziet het beeld er zeer fraai uit en doet het recht aan de muzikale sfeer van het concert. Het geluid is helemaal genieten met naar keuze een goed klinkende DD2.0 stereotrack en een bijzonder mooie DD5.1 surroundtrack, beide met een warm en natuurlijk klankkarakter. Als extra een korte achter de schermen video met de opbouw van het toneel en een biografisch overzicht van Margriet en de bandleden. Een prachtig muzikaal product van Nederlandse bodem en een absolute must voor de fans. Maar ook als je de muziek van Margriet nog niet kent, is mijn advies om deze concert DVD toch eens te gaan bekijken en vooral te gaan beluisteren.

Met dank aan Margriet Eshuijs voor het beschikbaar stellen van de (gesigneerde) DVD.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Beehive.

Lees meer

Laatste reacties

Herjan  |  05-04-2005

Komt vast en zeker in mijn collectie terecht. Enige wat me nu tegenhoudt is de prijs. Nederlandse DVD's zijn vaak te duur in mijn ogen. En ik denk niet dat ik d...
Lees meer >

Harry stadman  |  05-04-2005

House for sale is een prachtig nummer! :wink: Ook meteen een van haar meest bekende nummers.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 119
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.