Chris de Burgh - Beautiful Dreams (live)

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-04-2005

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Chris de Burgh - Beautiful Dreams (live) (DVD)
Samenvatting

Op 9 september 1995 ging een langgekoesterde wens van schrijver/zanger Chris de Burgh in vervulling: een optreden samen met een groot klassiek orkest en koor. In de Birmingham Symphony Hall zong Chris de Burgh die avond zijn klassiekers, deels begeleid door het London Session Orchestra en het Brimingham Consort Singers.
Het eerste deel van het concert zingt Chris de Burgh solo, waarbij hij zichzelf begeleidt op piano of gitaar. Het tweede deel van het concert wordt samen met het orkest en band uitgevoerd. De tracklisting is:

1. Carry On
2. Here is Your Paradise
3. Transmission Ends
4. The Head and the Heart
5. Spanish Train
6. This Weight on Me
7. The Simple Truth
8. The Last Time I Cried
9. Borderline
10. Oh, My Brave Hearts
11. Don’t Pay The Ferryman
12. Missing You
13. Carry Me (Like a Fire in Your Heart)
14. Discovery
15. In Love Forever
16. The Lady in Red
17. In Dreams
18. I’m Not Crying Over You
19. Always on My Mind
20. Say Goodbye To It All
21. One More Mile to Go
22. The Snows of New York

Commentaar

Bij menigeen is Chris de Burgh vooral bekend van zijn grote hit ‘The Lady in Red’ in 1986, afkomstig van zijn album ‘Into the Light’. In één klap genoot Chris de Burgh grote bekendheid en succes. Maar Chris de Burgh was daarvoor al bijna 15 jaar met zijn muzikale carrière bezig. Al op jonge leeftijd begon de in Argentinië in 1948 geboren zoon van Britse ouders. Zijn eerste bescheiden succes had De Burgh in 1975 met zijn debuutsingle ‘Flying’. Diverse albums heeft De Burgh daarna afgeleverd, waarbij hij zelf tekende voor alle composities en teksten.
De muziek van Chris de Burgh zijn vooral ballads en liefdesliedjes. Rustige muziek en liedjes met teksten recht uit het hart en een reflectie van het alledaagse gewone leven. Zijn meeste liedjes gaan vooral over de liefde en alles waar daarmee te maken heeft.
Al jarenlang heeft De Burgh een grote schare fans, heeft hij wereldwijd al meer dan 3000 concerten gegeven en hebben zijn 16 albums de afgelopen 28 jaar meer dan 200 keer goud en platinum behaald. En hij heeft alle 165 liedjes die op deze albums staan allemaal zelf geschreven.

In 1995 maakte Chris de Burgh het live studioalbum ‘Beautiful Dreams’. Waarmee De Burgh een langgekoesterde wens in vervulling zag gaan om diverse klassiekers, van zichzelf en anderen, te zingen met een groot orkest. In juli 1995 werden de 13 songs van dit album in een week tijd gespeeld en ingezongen. De Burgh zong daarbij live met het orkest mee, er werd niets apart opgenomen aan de mix toegevoegd. Ter promotie van dit album gaf De Burgh in september 1995 een concert waarbij onder andere de nummers van het studioalbum met orkest en koor werden gespeeld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.55:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 602498233870

Extra's

  • The Making of Beautiful Dreams
  • Muziekvideo 'Don't Pay The Ferryman'
  • Muziekvideo 'Missing You'
  • Muziekvideo 'Separate Tables'

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alhoewel de cover dit niet vermeldt, is het beeld op deze DVD release in NTSC formaat. Dus opgepast hiermee, want je installatie moet natuurlijk wel overweg kunnen met het NTSC beeldformaat.
Het beeldformaat is enigszins afwijkend. Het beeldframe is standaard 1.33:1, maar zowel aan de bovenzijde als de onderzijde van het beeld zitten kleine zwarte balken. Hierdoor is het zichtbare beeldformaat ongeveer 1.55:1.
De beeldkwaliteit van deze televisieregistratie is redelijk goed. Kleuren van de opname zien er goed uit. Het beeld is in het algemeen aan de donkere kant, maar dit vindt zijn oorzaak in de belichting van het podium. Contrast en zwartniveau zijn goed en ondanks het gedimde theaterlicht blijven details goed te onderscheiden. Scherpte van het beeld is goed, waarbij de detaillering van het beeld redelijk is. Het beeld wordt geplaagd door een paar kleine foutjes. Ten eerste aliasing, duidelijk als gevolg van het lager aantal beeldlijnen van het NTSC beeld. Verder is af en toe cross colouration te zien, ofwel kleuren die er niet horen te zijn (zie de gitaar in screenshot 3). Het beeld is verder vrij van fouten.
Het concert is netjes verdeeld in 22 chapterstops, waarbij elke song een chapterstop is. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

Bij het geluid heb je keuze uit een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 448 kb/s ), een Dolby Digital 5.1 track (bitrate 448 kb/s) en een DTS 5.1 track (bitrate 754 kb/s). Standaard begint de DVD met de DD 2.0 stereo.
De DD2.0 stereo track klinkt netjes. Niets spectaculairs, een redelijke goede stereotrack. Detaillering van de track is goed, waarbij ook een goed laag aanwezig is. Al is het stereobeeld van de opname enigszins beperkt en zit niet veel diepte in de opname.
Beide 5.1 surroundtracks voegen hier niet zoveel aan toe. Nadruk bij beide tracks blijft op de frontspeakers liggen. Ook nu is de stereospreiding vergelijkbaar. De surroundspeakers en de centerspeaker zijn ondersteunend in deze mix. Door de centerspeaker wordt het stemgeluid nog iets meer naar het centrum van het geluidsbeeld getrokken. De surrounds krijgen subtiel een soort echo mee, maar doen weinig aan het ruimtelijke geluidsbeeld. Ook het geluid van het publiek komt voornamelijk uit beide frontspeakers.
Behalve dat de Dolby Digital veel harder klinkt, is er eigenlijk geen verschil te horen tussen beide tracks.

Extra's

De DVD heeft geanimeerde menuschermen met achtergrondmuziek. Alle extra’s zijn in 1.33:1 NTSC beeldformaat met DD2.0 (bitrate 448 kb/s) geluid.

The Making of Beautiful Dreams (10 min)
Een korte featurette over de studio opname van het gelijknamige album. Met korte interviewfragmenten met Chris de Burgh die hierin zijn enthousiasme over dit project belicht.

Don’t Pay The Ferryman - video (3½ min)
De muziekvideo van deze hit van Chris de Burgh uit 1982.

Missing You -video (4min)
De muziekvideo uit 1988.

Separate Tables - video (3½ min)
Nogmaals een videoclip, deze is van 1992.

Bij de DVD zit nog een inlay met de tracklisting en overzicht betrokkenen.

Conclusie

Op 9 september 1995 ging een langgekoesterde wens van schrijver/zanger Chris de Burgh in vervulling: een optreden samen met een groot klassiek orkest en koor. In de Birmingham Symphony Hall zong Chris de Burgh die avond zijn klassiekers, deels begeleid door het London Session Orchestra en het Brimingham Consort Singers.
Het eerste deel van het concert zingt Chris de Burgh solo, waarbij hij zichzelf begeleidt op piano of gitaar. Het tweede deel van het concert wordt samen met het orkest en band uitgevoerd.
Het concert is een televisieregistratie in 1.55:1 beeldformaat, dat in niet anamorf formaat op DVD staat. Let op dat het beeld NTSC is, want dit staat niet op de cover vermeld.
De geluidskwaliteit is voldoende, waarbij je keuze hebt uit een DD2.0 stereotrack, een DD5.1 surroundtrack en een DTS 5.1 surroundtrack. Beide surroundstrack hebben echter meer een stereokarakter. Als extra’s een korte documentaire over de opname van het studio album met het orkest en drie muziekvideo’s van hitsingles van Chris de Burgh.

Laatste reacties

H. Stadman  |  21-04-2005

Ik heb hier de cd versie van en die is erg goed. Beter dan de 3,5 bolletjes van de dvd. Persoonlijk vind ik goede stereo mixen zowiezo superieur ten opzichte va...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.