Old Boy (SE)

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Old Boy (SE) (DVD)
Samenvatting

Oh Dae-su (Choi Min-sik) wordt op een dag zomaar gekidnapt en gevangen gezet in een klein kamertje. Uiteraard vraagt hij zich af waarom hij is opgesloten, maar een antwoord krijgt hij niet. Elke dag krijgt hij trouw zijn eten via een luik in de deur, maar degene die het eten brengt laat verder ook niks los. Via de televisie komt hij te weten dat zijn vrouw is vermoordt en dat hij de hoofdverdachte is. Het begint hem duidelijk te worden dat hij er flink is ingeluisd. Al naar gelang de tijd vordert, draait Dae-su regelmatig helemaal door en onderneemt hij enkele zelfmoordpogingen. Dit heeft weinig effect, aangezien zijn bewakers hem elke keer weer komen redden. Dan neemt Dae-su een beslissing. Hij begint zichzelf geestelijk en lichamelijk voor te bereiden op zijn ultieme wraak, want hij is vastbesloten te ontsnappen. Na 15 jaar wordt hij plotseling vrijgelaten en is de tijd van wraak aangebroken. Toch wil Dae-su inmiddels ook wel graag weten wie hem al die tijd gevangen heeft gehouden en ook vooral waarom.

Commentaar

Veel meer dan het bovenstaande stukje moet je van deze film niet weten voordat je hem gaat bekijken. De beste optie is om de film gewoon te bekijken en over je heen te laten komen. Regisseur Park Chan-wook levert met Oldboy een waar meesterwerk af. De film wordt in de hele wereld geprezen voor zijn originaliteit en de manier waarop hij gemaakt is. Het is dan ook een film die eigenlijk elke filmliefhebber gezien moet hebben. Het is een film die je na afloop even verdoofd achterlaat en waar je even flink over na gaat zitten denken. Het verhaal van de film is gebaseerd op een Japanse Manga met dezelfde naam, maar er zijn door de makers wel enkele veranderingen aangebracht in het verhaal. De film is ook omstreden door de harde actiescènes die in de film te zien zijn. Nou vond ik persoonlijk het geweld wel meevallen, want er zijn zeker films gemaakt die meer geweld bevatten. Het is maar wat je gewend ben denk ik. De scène waarin Dae-su een levende octopus opeet, is vaak onderwerp geweest van discussie, maar bedenk dat we hier te maken hebben met een film uit Korea waar het heel normaal is om levende octopussen te eten. De manier waarop regisseur Park zijn film heeft gemaakt, is werkelijk prachtig. De cameravoering is vaak uitzonderlijk te noemen en het geheel wordt ondersteunt door de mooie soundtrack. Ook de optredens van de acteurs zijn erg goed te noemen en vooral hoofdrolspeler Choi Min-sik maakt indruk met zijn rol als de getergde Dae-su. De film sleepte dan ook een flink aantal prijzen in de wacht met als één van de belangrijkste de juryprijs op het filmfestival van Cannes. Oldboy is een film die je eigenlijk gezien moet hebben en het liefst voordat in 2006 de Amerikaanse remake uitkomt. Deze versie zal ongetwijfeld, en vooral voor de fans van het origineel, stukken minder van kwaliteit zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 114 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Koreaans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Asiamania
EAN: 8716777051979

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Interviews
  • Audiocommentaar
  • Featurettes
  • Autobiography of Oldboy

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Oldboy staat anamorf op de DVD in het originele formaat van 2.35:1. Het beeld ziet er erg goed uit. De kleuren zijn met opzet bewerkt om een bepaalde sfeer te creëren en bijna alle scènes hebben een groenige waas. Het beeld is haarscherp en zwartniveau en contrast zijn ook dik in orde. Er is gedurende de gehele film filmgrain aanwezig, variërend in hoeveelheid. De makers geven in de extra\'s echter aan dat dit met opzet is gedaan, ook weer om een realistische sfeer op de roepen. Edge enhancement komt regelmatig voor, maar niet genoeg om echt af te leiden. Andere artefacten zijn niet aanwezig.
De film is matig verdeeld in 11 hoofdstukken, veel te weinig uiteraard voor een film van bijna twee uur. De optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat netjes onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Koreaanse soundtrack is op de DVD te vinden in twee smaken. Een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een DTS 5.1 track (754 kb/s). Beide tracks klinken erg goed. Er is een goede verdeling over de aanwezige kanalen en het geluid klinkt mooi helder en zonder beschadigingen. De dialogen worden netjes weergegeven door het centerkanaal en de muziek en overige geluiden door de voorkanalen. De achterkanalen laten tijdens de rustige scènes wat lichte muziek horen en effecten zoals regen, maar tijdens de actiescènes nemen ze volop deel aan het geluidsbeeld met een agressief geluid in split-surround. Het LFE kanaal laat een mooi gedoseerd laag horen tijdens vooral de actiescènes en ondersteunt op deze momenten op prima wijze het geheel. Twee uitstekende tracks die sfeerverhogend werken en vooral de prachtige muziek komt goed tot zijn recht. De DTS track heeft zoals wel vaker de voorkeur, aangezien hier het geluid wat beter gedetailleerd klinkt. Er is echter geen sprake van een echt groot verschil en de Dolby Digital track voldoet prima.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 2.35:1 en bestaan uit animaties, aangevuld met beelden uit de film. De achtergrondmuziek wordt weergegeven in Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze 3 Disc Special Edition bevat enkele zeer uitgebreide en interessante extra\'s. De extra\'s zijn verdeeld over alle aanwezige schijven. De extra\'s bevatten enkele spoilers, dus aangeraden wordt deze pas te kijken na het zien van de film.
Het beeldformaat van alle extra\'s is 1.33:1 en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kb/s), tenzij anders aangegeven.

Disc 1

Audiocommentaar
Regisseur Park Chan-wook verzorgt het commentaar tijdens de film en hij vertelt enkele interessante dingen over het maken van de film en het achterliggende verhaal. Hij praat echter vrij rustig en op sommige momenten is hij een tijdje stil. Toch nog altijd een informatief commentaar, zeker als je meer te weten wilt komen over het verhaal.

Trailers
Drie trailers van andere Asiamania uitgaven, namelijk van Infernal Affairs, Battle Royale 2 en The Eye 2.
Het beeld bij Infernal Affairs en Battle Royale 2 is 2.35:1 letterboxed en bij The Eye 2 1.78:1 anamorf. Het geluid bij alle trailers is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 2

Behind The Scenes
Er zijn zes behind the scenes featurettes te bekijken, met elk een eigen onderwerp.

The Cast Remembers (10 min.)
Leden van de cast en crew kijken terug hoe de film tot stand is gekomen. Van het allereerste begin van het lezen van het stripverhaal waarop de film gebaseerd is, van het uitkiezen van de acteurs tot aan de opnames.

Flashback (23 min.)
Hier zien we veel beelden van achter de schermen en de cast en crew kijken terug op het maken van de film. Een beetje een standaard making of waarin de cast en crew vertellen hoe fantastisch ze het wel niet vonden met elkaar te werken.

Production Design (12 min.)
Een featurette met als onderwerp de aankleding van de film. Kleding, kapsels, make-up en aankleding van de scènes komen aan bod.

CGI Featurette (6 min.)
Hier zien we hoe de verschillende special effects tot stand zijn gekomen. Altijd leuk om te zien hoe bepaalde scènes gemaakt zijn.

The Music Score (16 min.)
Regisseur Park Chan-wook en componist Cho Young-wook hebben samen de muziek voor de film gemaakt en hier vertellen ze hoe deze tot stand is gekomen en wat ze probeerde te bereiken met de soundtrack.

Le Grand Prix At Cannes (8 min.)
Een terugblik van de cast en crew op het filmfestival van Cannes, waar regisseur Park uit de handen van Quentin Tarantino de juryprijs in ontvangst mocht nemen.

Interviews
Een reeks interviews met leden van de cast en crew. De interviews zijn los te bekijken of allemaal achter elkaar met de \"Play All\" functie. De volgende mensen worden geïnterviewd

- Park Chan-wook (regisseur) (6 min.)
- Tsuchiya Garon (bedenker) (2 min.)
- Choi Min-sik (Oh Dae-su) (5 min.)
- Yoo Ji-tae (Lee Woo-jin) (3 min.)
- Kang Hye-jung (Mi-do) (3 min.)
- Yoon Jin-seo Yoon (Soo-ah) (3 min.)
- Chi Dae-han (Joo-hwan) (3 min.)
- Kim Byoung-ok (Mr. Han) (2 min.)
- Oh Dal-soo (Chul-Woong) (2 min.)
- Oh Kwang-rok (Suicide Man) (2 min.)
- Lee Seung-shin (Hyung-ja) (2 min.)

Deleted Scenes
Tien verwijderde of gewijzigde scènes, die net als de interviews, los te bekijken zijn of allemaal achter elkaar. De regisseur geeft commentaar tijdens de scènes, dit is niet uit te zetten.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed.

Disc 3

Autobiography Of Oldboy (208 min.)
Disc 3 staat geheel in het teken van de autobiografie van Oldboy. Vanaf de eerste dag van de opnames in mei 2003 tot aan de laatste dag in oktober 2003, wordt de cast en crew gevolgd door de camera en zien we hoe de film gemaakt wordt. Deze zeer uitgebreide kijk achter de schermen is erg interessant, aangezien je stap voor stap het proces meemaakt van het maken van de film.
Deze bijna 3 ½ uur durende kijk achter de schermen is verdeeld in verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk beslaat een maand van het jaar, lopend zoals gezegd van mei tot oktober. De maanden zijn verder niet onderverdeeld in hoofdstukken, dus als je een stuk wilt overslaan is doorspoelen de enige optie.

Conclusie

Oh Dae-su wordt gevangen genomen en 15 jaar lang zit hij vast in een klein kamertje. Tijdens die 15 jaar neemt hij zich voor wraak te nemen op degene die verantwoordelijk is voor zijn gevangenschap. Als hij dan eindelijk vrij komt, blijkt het toch allemaal niet zo simpel te zijn en wil hij ook graag erachter zien te komen wie hem gevangen heeft gehouden en waarom. Oldboy is een indringende en heftige film die bijna overal ter wereld veel stof heeft doen opwaaien. Feit is wel dat eigenlijk iedereen deze film gezien moet hebben. De beelden van de film zijn prachtig geschoten en worden begeleidt door mooi muziek. De beeld en geluidskwaliteit zijn zeer goed te noemen en deze 3 disc special edition bevat veel extra\'s die zeer de moeite waard zijn. Deze uitgave mag dan ook terecht een DVD.nl Topper worden genoemd.

Laatste reacties

Marc T.  |  24-06-2011

Iemand een idee wanneer er van deze magnifieke film een Blu-Ray uitkomt in Nederland? Niemand?
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  10-12-2009

Heb deze van de week in HD gezien (lang leve mkv) en moet me schamen dat ik hem niet eerder gezien heb. Geweldig in alle opzichten! En de cinematografie, man, o...
Lees meer >

Marc T.  |  02-12-2008

Iemand een idee wanneer er van deze magnifieke film een Blu-Ray uitkomt in Nederland?
Lees meer >

Marc T.  |  18-12-2006

Geweldige film, alleen het feit dat je ( in volgorde ) Kopieren is een misdrijf Tekst tegen branden AsiaMania Logo Kijkwijzer A-Film logo al die rotzo...
Lees meer >

Swanski  |  31-01-2006

ik had er heeel veel van verwacht, maar dat is er niet echt uitgekomen, wellicht door mijn verwachtingen van te voren begin is TOP net als de hoofdrolspeler,...
Lees meer >

Richard B.  |  12-01-2006

Een aardige film. Het verhaal is wel wat vergezocht maar het is toch wel boeiend. En het 'geweld' vond ik erg meevallen: het is zeker geen sensatiebeluste film ...
Lees meer >

ofnoavail  |  09-01-2006

Eindelijk gezien... vond het weinig bijzonders... Klassieke muziek onder harde actie scenes is niet nieuw (Clockwork Orange), camerawerk niet bijzonder (wel ...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  23-11-2005

Ja, dat is bekend, maar we zijn hier een oplossing voor aan het bedenken waardoor iedereen nog maar één keer kan stemmen. Hopelijk levert dit een waardering o...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  23-11-2005

Het is al langer bekend dat het stemmen niet helemaal eerlijk gebeurd. Er zijn blijkbaar mensen die het leuk vinden het cijfer naar beneden te brengen. We zijn...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  23-11-2005

Het is al langer bekend dat het stemmen niet helemaal eerlijk gebeurd. Er zijn blijkbaar mensen die het leuk vinden het cijfer naar beneden te brengen. We zijn...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  23-11-2005

Het is al langer bekend dat het stemmen niet helemaal eerlijk gebeurd. Er zijn blijkbaar mensen die het leuk vinden het cijfer naar beneden te brengen. We zijn...
Lees meer >

j0p3Y  |  22-11-2005

Raak effe in de war. :roll: Lees lovende meningen. :P Zie een desastreuze score :shock: Score zal een keer ge-reset moeten worden. Kan niet anders dan dat ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  22-11-2005

Raak effe in de war. :roll: Lees lovende meningen. :P Zie een desastreuze score :shock:
Lees meer >

Symphony X  |  17-11-2005

Top film, en van de beste asian movies die ik tot nu toe gezien heb. Vindt het trouwens raar dat ie hier maar een 3,39 score-ed... :roll:
Lees meer >

grabberke  |  09-11-2005

Prachtige scenes, geweldig acteerwerk, goed script. In mijn top 5 aller tijden terug te vinden.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 108
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.