Cube Trilogy Box

Recensent:
Nathan Strik
28-05-2005

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Cube Trilogy Box (DVD)
Samenvatting

Cube (1997)
Zeven vreemden worden wakker in een kubusvormige ruimte. Ze hebben geen idee hoe ze er terecht zijn gekomen en lijden aan geheugenverlies. Ze ontdekken al snel dat ze in een driedimensionaal doolhof zitten van kubusvormige ruimtes, die met elkaar in verbinding staan. Elke kubusvormige kamer heeft zes deuren (één op elk van de muren, de vloer en het plafond). Elke deur leidt weer naar een andere kamer. Met man en macht proberen ze de uitgang te vinden, wat niet makkelijk is. Een aantal ruimtes bevat namelijk dodelijke booby traps.

Cube 2: Hypercube (2002)
Acht vreemdelingen ontwaken in een soortgelijke kubusvormige ruimte en ze hebben wederom geen idee hoe ze daar terecht zijn gekomen. Deze zogenaamde “Hypercube” kent geen cijfers en markeringen zoals de kubus uit de eerste film. En bovendien kent deze kubus een vreemde vierde dimensie, waarin tijd en ruimte geen betekenis lijken te hebben. De personages moeten vechten voor hun leven om aan de greep van de dodelijke kubus te ontkomen. Maar is er wel een uitweg ditmaal en zijn de gevangen mensen wel veilig voor elkaar?

Cube Zero (2004)
Dit verhaal speelt zich af voor de gebeurtenissen uit de eerste film. Een jonge technicus, genaamd Eric Wynn, moet samen met zijn collega de gevangenen van de \"Cube\" in de gaten houden. Als Eric ontdekt dat er een onschuldig iemand opgesloten zit in de dodelijke kubus keert hij zich tegen zijn superieuren. Een kat en muis-spel ontvouwt zich, waarin Eric al snel merkt dat hij machtige vijanden heeft.

Commentaar

De originele Cube uit 1997 mag met recht een cultfilm genoemd worden. De kracht van Vincenzo Natali\'s speelfilmdebuut lag hem vooral in de slimme plot-opbouw. Ook was het knap dat Natali in het midden liet wat er zich buiten de kubus bevinden zou. Natali had wel een kort filmvervolg gemaakt waarin zou blijken dat er een buitenaards ras achter de kubus zat, maar Natali vond het bij nader inzien toch beter om het een mysterie te laten en vernietigde de film jaren geleden. In de twee vervolgen, die door andere regisseurs werden gemaakt, is er meer gekozen voor een andere verklaring achter de kubus. Helaas halen de twee vervolgen allebei niet het niveau van Cube. Vooral het door ons eerder besproken Cube 2: Hypercube is een grote teleurstelling. In dit vervolg, geregisseerd door Andrzej Sekula is het concept veel te ingewikkeld gemaakt. De kracht van het origineel lag in het mysterie en het feit dat alles toch enigszins logisch te verklaren was. In Cube 2: Hypercube wordt logica echter totaal overboord gegooid. In 2004 werd een prequel gemaakt, genaamd Cube Zero die wederom het niveau van het origineel niet haalt, maar toch een interessante kijk geeft op het Cube-verhaal. De kubus in deze prequel wordt duidelijk neergezet als een door mensen gemaakte gevangenis, waarin ter dood veroordeelden nog één kans hebben om vrij te komen, mits ze de kubus overleven. Dit is misschien wat anders dan de originele opzet van Vincenzo Natali, maar zorgt ook wel voor enkele interessante momenten. Daarnaast is deze prequel weer wat simpeler en logischer gehouden, waardoor fans van het origineel deze film zeker eens moeten gaan zien.

Cube werd enkele jaren geleden al uitgegeven op DVD door RCV. Dutch Filmworks volgde enkele jaren later met het vervolg en heeft nu ook Cube Zero uitgebracht. Deze boxset bevat de RCV-uitgave van Cube en de Dutch Filmworks-uitgaven van Cube 2: Hypercube en Cube Zero. Daarnaast heeft Dutch Filmworks ook nog een bonusdisc gemaakt die uniek is aan deze boxset en waar enkele extra\'s op staan van de Franse DVD-uitgaven van de films. Zie \"Beeldkwaliteit\", \"Geluidskwaliteit\" en \"Extra\'s\" hieronder om te zien of wij deze set het aanschaffen waard vinden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Horror, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 270 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 715664022719

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Storyboards
 • Trailers
 • Biografieen
 • Photo Galleries
 • Interview met Andrzej Sekula
 • Korte film "Elevated" door Vincenzo Natali
 • Hypercube Making Of
 • Uitleg Hyperkubus
 • Trivia

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Cube
Helaas heeft Dutch Filmworks ervoor gekozen om de oude RCV-uitgave te herdrukken en niet zelf met een betere transfer op de proppen te komen. De RCV-uitgave kenmerkte zich namelijk door een uitermate slechte beeldkwaliteit. Het beeld is vastgelegd in de 1.33:1 verhouding, wat afwijkt van de originele ratio van 1.85:1. Een pluspunt hierbij is dat het geen pan & scan transfer is, zoals gevreesd werd. Bij direct vergelijk met de Australische Regio 4 versie en de nieuwe Amerikaanse Regio 1 S.E. (zie screenshot 2) blijkt dat er links en rechts weliswaar iets beeld is weggevallen, maar dat er boven en onder wel meer te zien is van het originele negatief. Ondanks dit kleine \"pluspunt\" blijft het een feit dat dit niet de door de regisseur beoogde beeldverhouding is. Daarnaast is het schaduwdetail van de RCV-uitgave zo slecht dat de film praktisch niet te volgen is. Tot overmaat van ramp zijn ook de ondertitels in de MPEG-stream vastgelegd en niet uit te schakelen. Liefhebbers van het origineel raden we dan ook aan om voor de beste beeldkwaliteit voor de Regio 1 S.E. te kiezen.

Cube 2
Het beeld van het vervolg is wel anamorf vastgelegd in de 1.78:1 beeldverhouding. Het beeld kent wat kleine minpunten zoals enkele shots met compressiefouten en de aanwezige edge-enhancement, maar ziet er over het algemeen toch zeer goed uit. Deze DVD is duidelijk exact hetzelfde als de eerdere Dutch Filmworks-uitgave. Voor een uitgebreide bespreking, met screenshots, verwijs ik dan ook naar onze eerdere recensie van Cube 2: Hypercube.

Cube Zero
De prequel is vastgelegd in de originele 1.78:1 beeldverhouding en is anamorf gepresenteerd. Het beeld is scherp, bevat wat minimale filmgrain, maar doet verder zeer filmisch aan. De kleurverzadiging is goed, ook al is het kleurenpalet van de film overwegend donker. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn prima en de enige aanmerking is dat er hier en daar wat lichte compressiefouten te zien waren. De ondertiteling staat netjes geplaatst (had misschien nog nét een half regeltje lager gekund) en is goed leesbaar. Prima beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Over de geluidskwaliteit van Cube kan ik kort zijn. Die is niet spectaculair. Hij is afkomstig van de originele Ultra Stereo track (een stereo formaat met surround informatie). Hier is die track vastgelegd in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s) en klinkt aardig, maar niet spectaculair. Toch is de track redelijk, het geluidsbeeld vrij open en de stemmen goed verstaanbaar. Toch verwijs in liefhebbers door naar de 5.1 remix van de nieuwe Regio 1 uitgave, die vele malen beter klinkt.

Cube 2: Hypercube en Cube Zero bevatten allebei zowel een Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) als een DTS 5.1 (754 kbit/s) track. Bij beide films is nagenoeg geen verschil tussen de DTS en Dolby-tracks, en heeft alleen de DTS-versie soms wat meer detail en openheid, maar dat is zeer minimaal. Beide films komen ongeveer overeen qua geluidsbeeld, vandaar dat ik ze even samen bespreek. Er wordt een goede ambiance gevormd door een subtiel gebruik van de surroundkanalen, soms in split-surround. Cube Zero klinkt iets meer ingetogen omdat de film over het algemeen wat rustiger is. Het LFE-kanaal wordt zo nu en dan benut om de lage frequenties wat kracht bij te zetten. Prima soundtracks dus, die de sfeer van de films mooi weergeven.

Extra's

Alledrie de discs van de films zijn exact hetzelfde als de losse uitgaven. Alleen de bonusdisc heeft materiaal dat (in Nederland althans) niet los te krijgen is. Voor de volledigheid bespreken we eerst nog even de extra\'s van de losse discs, waarna we de bonus disc onder een kritische blik zullen onderwerpen.

Extra\'s Disc 1 - Cube
Naast drie promotionele trailers (Bone Daddy, Letters From a Killer en New World Disorder) staat ook de bioscooptrailer van Cube op de schijf. Ironischerwijs heeft deze trailer een veel beter schaduwdetail dan de film zelf. Dat maken we niet vaak mee.

Extra\'s Disc 2 - Cube 2: Hypercube
In het (zeer fraai geanimeerde) hoofdmenu is allereerst te kiezen uit een scherm met enkele “movie power” trailers, waaronder de originele Cube 2 trailer. Zeer irritant is de tekst die hierbij door het beeld loopt om een SMS-actie aan te prijzen. Gelukkig is de trailer vanuit het extra´s menu ook zonder deze reclame te bekijken. Verder vinden we alleen een photo-gallery met 8 foto´s die gewoon rechtstreeks uit de film komen en dus verder helemaal niks toevoegen. Het is jammer dat, ondanks de goed verzorgde menu’s, de extra´s zo tegenvallen.

Extra\'s Disc 3 - Cube Zero
Op de derde disc staan helaas enkel wat promotionele trailers (The Grudge, Exorcist the Beginning en Godsend) van andere Dutch Filmworks-uitgaven.

Extra\'s Disc 4 - Bonusdisc
Allereerst moet gezegd worden dat deze disc niet los te koop is. Veel extra\'s zijn afkomstig van de Franse DVD-uitgaven en sommigen zijn dan ook Frans gesproken, met Nederlandstalige ondertiteling. Hieronder bespreken we alle extra\'s van de vierde disc in detail.

Interview met Andrzej Sekula (6 min.)
Allereerst kun je in de categorie \"Directors\" een interview bekijken met de regisseur van het tweede deel. Andrzej praat rustig en vertelt over zijn motivatie om de film te regisseren en enkele anekdotes van tijdens het filmen. Het voegt niet bijster veel toe aan de film helaas.

Biografieën van Vincenzo Natali en Andrzej Sekula
In enkele statische tekstschermen kun je meer informatie vinden over de regisseurs van de eerste twee delen. De informatie is netjes up-to-date en geeft een aardig beeld van de mannen achter deze films.

Korte film \"Elevated\" door Vincenzo Natali (19 min.)
Een van de meest waardevolle extra\'s op deze bonusdisc is de toevoeging van Vincenzo Natali\'s studentenfilm Elevated. Deze korte film gaat over een aantal mensen in een lift die een conflict krijgen en al dan niet bedreigd worden door \"wezens\" van buitenaf. De paralellen met Cube zijn duidelijk te trekken en het is helder dat de regisseur gefascineerd is door het gedrag van mensen onder zware stress.

Cube: Storyboards (21 min.)
Hier zie je een montage van ontwerpen en storyboards voor de film. Helaas is er niet handmatig te skippen door de afbeeldingen en zit je vast aan het tempo van de montage. Daarnaast zijn er, op dezelfde wijze enkele storyboards van scènes uit de film getoond, plus een nooit gedraaide scène van een val met een spies en driehoekige messen. Tot slot zie je enkele storyboard-vergelijkingen die duidelijk van een Franstalige DVD-release afkomstig zijn. Alle fragmenten uit de film zijn namelijk Franstalig en het Franse menu-design is zichtbaar, al werken de functies niet meer. Op zich een interessant gedeelte, maar Dutch Filmworks heeft zich er duidelijk wel erg makkelijk vanaf gemaakt.

Cube: Deleted Scenes (3 min)
Hier zien we drie verwijderde scènes uit de film, zonder commentaar. In de eerste scène ontdekken de gevangenen een lege tussenruimte in de kubus. In de tweede scène zie je Kazan naar zijn eigen vingers kijken en ontdekken dat het perspectief verandert afhankelijk van met welk oog hij kijkt. In de derde en laatste scène vindt Leaven een raar coördinaat bij één van de deuren. Helaas ontbreekt het commentaar van de regisseur dat op andere DVD-uitgaven wel bijgevoegd was.

Cube: Photo Gallery
Hier zijn enkele foto\'s uit de film te zien. Helaas een nogal nutteloze toevoeging.

Cube 2: Storyboards (3 min.)
Hier is van een scène uit de tweede film een storyboard-vergelijking te zien. Ook deze feature is afkomstig van een Franse editie en is daarom Frans gesproken.

Cube 2: Deleted Scenes (17 min.)
Hier zijn zeven verwijderde scènes te zien uit de tweede film. De meesten zijn echter ruwe versies van scènes die wel in de film zitten. Een beetje misleidend dus. Wel is er een uitgebreider einde te zien.

Cube 2: Photo Gallery
Wederom een nutteloze verzameling afbeeldingen uit de tweede film.

Cube 2: Hypercube Making Of (35 min.)
Allereerst leggen de editor en enkele medewerkers aan de openingstitels uit wat de gedachte erachter is. Ook wordt er stilgestaan bij de 3D-versie van de set en waarom deze gemaakt werd. Leuk om te weten is dat de makers door de virtuele 3D-versie meer mogelijkheden kregen en er uiteindelijk zelfs shots tijdens de post-productie van de film zijn bedacht. Daarnaast zie je van verschillende scènes uit de film hoe de effecten werden gemaakt.

Uitleg Hyperkubus (11 min.)
Dit fragment, afkomstig van een Franstalige bron (Nederlands ondertiteld) legt uit hoe een hyperkubus wiskundig gezien in elkaar zit. Hoewel het vrij interessant is, gaat het toch wiskundig vrij diep op de materie in, waardoor niet iedereen het idee zal snappen. De taalbarrière maakt het nog eens dubbel zo moeilijk. Het helpt in ieder geval al een stuk als je er zelf ook even pen en papier bij neemt. Interessante, maar best pittige toevoeging.

Cube Zero: Photo Gallery
Ook van de prequel is een nietszeggende photo-gallery toegevoegd van simpele stills uit de film zelf.

Trailers
De bioscooptrailers van alledrie de films staan ook op de schijf. De eerste twee zijn anamorf met 2.0 geluid. De trailer van de prequel is eigenlijk meer een teaser en is letterboxed met 2.0 geluid. Ook staan er nog enkele promotionele trailers op de schijf (Blueberry, Immortal (ad vitam), The Grudge, Exorcist the Beginning en White Noise).

Trivia
Hier staan enkele weetjes over de Cube-films. Weetjes die je zelf ook heel makkelijk kunt opzoeken op sites als www.imdb.com

Conclusie

Na het originele Cube uit 1997 werden twee vervolgen gemaakt (een sequel en een prequel). Allebei de vervolgen kunnen echter niet tippen aan het origineel. Toch is de prequel, Cube Zero best te pruimen en valt op een interessante manier samen met de gebeurtenissen uit de eerste film. Nieuwsgierige Cube-fans kan ik Cube Zero dan ook zeker aanbevelen. Helaas is de beeldkwaliteit van het origineel nog steeds erg belabberd, zeker als je het vergelijkt met de nieuwe Regio 1 Special Edition. De overige twee films zien er beter uit, maar zijn uiteraard ook los verkrijgbaar. Het geluid bij de eerste film is redelijk en bij de laatste twee films gewoon erg goed. De reden waarom deze DVD interessant kan zijn voor Cube-fans is de toevoeging van de extra disc. De extra\'s zijn niet allemaal even geweldig en helaas ontbreekt nog steeds een regisseurscommentaar bij de films. Mijn advies: koop het eerste deel in een regio waar wél zorg is besteed aan een goede beeldkwaliteit (bijvoorbeeld R1) en wacht tot deze box een beetje goedkoper wordt als je de overige twee delen ook wilt zien en/of de extra\'s belangrijk vind. Al met al is deze boxset toch een beetje een gemiste kans voor Dutch Filmworks. Ze hadden de ultieme Cube box kunnen uitbrengen, maar helaas schiet deze uitgave toch op een aantal vervelende punten tekort. Goed nadenken dus voordat je deze aanschaft.

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  07-02-2009

Inhoudelijk alledrie toppertjes waarbij deel 2 de minste van de drie was.
Lees meer >

Mr.Ice  |  29-01-2007

Jammer, ik wilde net de box aanschaffen
Lees meer >

Sneaker  |  30-05-2005

Eigenlijk moeten HOM Vision, RCV en DFW zich schamen. HOM Vision voor de eerste brakke versie van Cube. RCV voor het schaamteloos kopieren van de inhoud van de ...
Lees meer >

Nandor  |  30-05-2005

Waarom? RCV heeft weinig met deze box te maken.
Lees meer >

ofnoavail  |  29-05-2005

Persoonlijk vind ik het een van de meest belachelijke uitgaves van de afgelopen tijd! Buitengewoon schandalig dat men op deze manier een boxset de markt in g...
Lees meer >

SuperDre  |  29-05-2005

1 foutje, het was niet RCV die jaren geleden deze versie op de markt bracht, maar H.O.M. Vision, waar mij lijkt dat RCV enige tijd later de hele catelogus van h...
Lees meer >

Daniel van Zandvliet  |  29-05-2005

Cube is inderdaad met erg donker beeld, moeilijk te volgen. :( Vond Cube Zero nog de beste eigenlijk, bij Hypercube ergerde ik me erg aan het slechte acteren ...
Lees meer >

Nathan Strik  |  29-05-2005

1 foutje, het was niet RCV die jaren geleden deze versie op de markt bracht, maar H.O.M. Vision, waar mij lijkt dat RCV enige tijd later de hele catelogus van h...
Lees meer >

Jeroen D  |  29-05-2005

Alleen Cube 1 is geweldig maar de DVD is echt zo slecht. Hypercube en Cube Zero zijn echt om te janken zo slecht :cry: Een special edition van Cube 1........
Lees meer >

Sneaker  |  29-05-2005

1 foutje, het was niet RCV die jaren geleden deze versie op de markt bracht, maar H.O.M. Vision, waar mij lijkt dat RCV enige tijd later de hele catelogus van h...
Lees meer >

Nandor  |  29-05-2005

Eeuwig zonde van Cube 1. Dat wordt dan toch maar import...
Lees meer >

SuperDre  |  29-05-2005

1 foutje, het was niet RCV die jaren geleden deze versie op de markt bracht, maar H.O.M. Vision, waar mij lijkt dat RCV enige tijd later de hele catelogus van h...
Lees meer >

shihuandgi  |  29-05-2005

cube 1 is echt wel zeer irritant op dvd gezet en door die donkere beelden haast niet volgbaar! ik heb em gehuurd maar toch van miserie na 10 minuten uitgezet e...
Lees meer >

Henk van der Weerdt  |  28-05-2005

heb deze set ook en de afgelopen paar dagen de films bekeken. Films zijn lekker vaag en pas vanaf deel 3 begint het verhaal duidelijker te worden. Jammer dat...
Lees meer >

Sneaker  |  28-05-2005

Het is best wel een mooie set. Persoonlijk vind ik de films erg goed. Alleen jammer dat ze er niet meer moeite voor gedaan hebben en gewoon de bagger versie van...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
3.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 43
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.