Lost in Translation

Recensent:
Marcel den Haan
08-07-2005

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Lost in Translation (DVD)
Samenvatting

Bob Harris (Bill Murray) is een acteur in de nadagen van zijn carrière Hij is in Tokio om een reclamespot op te nemen. Charlotte (Scarlett Johansson) is ook in Tokio waar zij haar man vergezeld die fotograaf is. Haar man is echter meer met zijn werk bezig dan met haar en daarom brengt Charlotte het grootste gedeelte van de tijd alleen door. Ook Bob is voornamelijk alleen aangezien hij zich niet thuis voelt in dit vreemde land. Bob en Charlotte logeren in hetzelfde hotel en ze komen elkaar dan ook tegen. Er ontstaat al snel een band tussen de twee, aangezien ze allebei in een zelfde soort situatie zitten. Ver van huis in een vreemd land, vast in de sleur van het dagelijkse leven. Door hun ontmoeting komen ze er echter achter dat het leven meer biedt dan dit alleen.

Commentaar

Lost in Translation werd bij het uitkomen van de film, bedolven onder de positieve reacties en prijzen. De film ontving meerdere nominaties voor een Oscar, onder andere voor Beste Film en Beste Regisseur. In deze categorieën werd deze prestigieuze filmprijs echter niet gewonnen, maar wel voor Beste Script. Ook hoofdrolspeler Bill Murray ontving een nominatie en dan zijn we gelijk aangekomen bij de grootste kracht van deze film. Murray draagt de film en zet een prachtige rol neer als een acteur die zijn beste tijd heeft gehad. Deze rol is ook geschreven met Murray in het achterhoofd dus hij is helemaal op zijn plaats. Ook Scarlett Johansson zet een sterke rol neer. Toch zal deze film niet bij iedereen in de smaak vallen. Velen zullen het een trage en saaie film vinden die eigenlijk nergens over gaat. De film is inderdaad redelijk traag te noemen en het verhaal is eigenlijk flinterdun, maar de manier waarop alles in beeld is gebracht in combinatie met de goede muziek en acteerprestaties, geven deze film net dat beetje extra.
De film is geregisseerd door Sofia Coppola, jawel de dochter van Francis Ford Coppola en ze schreef ook het script van de film. Ze laat zien dat ze net als haar vader veel talent heeft en waarschijnlijk kunnen we nog veel mooie films van haar verwachten. Zoals gezegd is dit dus niet een film die bij iedereen in de smaak zal vallen, maar degene die de film kunnen uitzitten, zullen een mooie film gezien hebben.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 99 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 716777047903

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Videoclip
  • A Conversation with Sofia Coppola and Bill Murray

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in een beeldformaat van 1.85:1. De beeldkwaliteit is redelijk goed te noemen, maar er zijn wel enkele punten van kritiek. Zo is het beeld vrij donker en is er in de nachtelijke scènes weinig detail zichtbaar. De kleuren hebben een voornamelijk blauwe tint, maar dit is met opzet gedaan. Ook is er een meer dan gemiddelde hoeveelheid filmgrain aanwezig. De scherpte is voldoende en ook het zwartniveau is in orde. Behalve de filmfrain zijn er geen verdere artefacten te vinden. Een redelijke goede beeldkwaliteit met enkele kleine minpuntjes, die hoofdzakelijk met opzet tot stand gekomen zijn.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat mooi onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een DTS 5.1 track (754 kb/s). Een verschil tussen de tracks is nauwelijks hoorbaar en dit komt voornamelijk door het type film. Dialoog is waar deze film om draait met hier en daar wat muziek, dus van een DTS track heeft deze film weinig voordeel. Beide tracks klinken mooi helder en beschadigingen komen niet voor. Zoals gezegd een dialoog gerichte film wat resulteert in een geluid dat zich richt op de voorste kanalen. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en het overige geluid, waaronder muziek, worden door de frontspeakers weergegeven. De surroundspeakers laten nauwelijks geluid horen en ook het LFE kanaal heeft weinig tot niks te doen. Twee tracks die goed voldoen voor een film zoals deze, maar we kunnen niet zeggen dat je installatie echt wordt getest bij deze film.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en bestaan uit beelden uit de film. Het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De hoeveelheid extra\'s valt wat tegen en één van de dingen die gelijk opvalt is dat een extra die wel op de hoes vermeldt wordt ontbreekt. Het gaat hier om de extra Matthew\'s Best Hit TV. Het blijft dus raden wat deze extra feature inhoudt.

Lost on Location (Making Of) (29 min.)
Een making of van de film waar, aan de hand van beelden achter de schermen en interviews met de cast en crew, een beeld wordt geschetst van het maken van de film. De cast en crew wordt van dag tot dag gevolgd en we zien hoe enkele opnames tot stand kwamen. Het is duidelijk dat er veel komt kijken bij het maken van de film. Erg interessant om te zien.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conversation with Sofia Coppola and Bill Murray (9 min.)
Een interview met Sofia Coppola en Bill Murray die samen herinneringen ophalen aan het maken van de film. De beelden van het interview worden afgewisseld met beelden uit de film.
Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes (10 min.)
Vijf verwijderde scènes die achter elkaar voorbij komen. Er is geen commentaar of introductie van de regisseur, dus waarom de scènes gesneuveld zijn, wordt niet duidelijk.
Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Videoclip Kevin Shield \"City Girl\" (3 min.)
Een videoclip van het nummer City Girl van zanger Kevin Shield.
Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailers
Vier trailers van andere A-film uitgaven, waaronder Lost in Translation. De andere trailers zijn van de films In the Cut, Elephant en Capturing the Friedmans.

Conclusie

Lost in Translation vertelt het verhaal van Bob Harris die in Tokio Charlotte tegen het lijf loopt. De twee komen erachter veel overeenkomsten te hebben en er ontstaat al snel een band. De film is geregisseerd door de dochter van Francis Ford Coppola, Sofia Coppola. Het tempo van de film ligt vrij laag en het verhaal is nogal dun en daarom zal deze film niet bij iedereen in de smaak vallen. Wie de film toch weet uit te zitten, zal zich zeker niet verveeld hebben en een mooie ontroerende film gezien hebben. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit, hoewel we betere gezien hebben. Dit komt ook door het type film en de manier waarop alles geschoten is. Qua extra\'s valt het wat tegen, zeker als je bedenkt dat er een extra feature ontbreekt die wel op de hoes staat.

Laatste reacties

Marc T.  |  16-12-2009

Net voor het eerst gezien. Met veel plezier ook de reacties gelezen hier. Het gaat van 'meesterwerk' tot 'saai' en weer tot 'beste film ooit gemaakt' en dan heb...
Lees meer >

sxesven  |  01-04-2006

Heb 'm van het weekend nog maar eens gekeken (15e keer) en nog steeds een 10/10. Potverdorie wat een film. Eternal Sunshine neemt bij mij overigens de tweede...
Lees meer >

*NERAZZURRI*  |  31-03-2006

Naast Eternal Sunshine of the Spotless Mind één van de beste films van de afgelopen 10 jaar! Sterker nog: t is nu 02:45u en ik ga m nog ff opzetten! :D Helem...
Lees meer >

Martijntje  |  18-03-2006

Naast Eternal Sunshine of the Spotless Mind één van de beste films van de afgelopen 10 jaar! Sterker nog: t is nu 02:45u en ik ga m nog ff opzetten! :D
Lees meer >

Sneaker  |  18-03-2006

Vandaag gekeken naar Lost in Translation. Een film waar ik erg naar uitkeek en hoge verwachtingen over had. Vooral omdat sxesven er op verschillende gedeeltes v...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  10-01-2006

Heb m dus in de Volskrant-box...nogmaals geweldig geweldig geweldig. Een van mn nieuwe favoriete films aller tijden.
Lees meer >

Lagomorph  |  29-12-2005

Goeie film, maar zo goed als de meesten je doen geloven is ie ook weer niet. Leuke film, maar geen film om vaker te kijken dan 1 keer. Khebm 3x in 3 weken g...
Lees meer >

1der  |  13-08-2005

Ik heb em voor niet al te veel geld in Italie gekocht bij een Esso, maar dit terzijde :wink: --> Echt een briljante film! Echt heel mooi.
Lees meer >

Grim Creeper  |  10-07-2005

Deze film gaf me een afwezig en verveeld gevoel,waar kijk ik toch naar dacht ik soms.Maar als dat 't gevoel is dat de hoofdrolspelers hadden,dan is in dat opzic...
Lees meer >

Surya  |  09-07-2005

Zeer leuk, maar ik vind 'm zwaar overroepen. Hij is zeer aardig, maar zeker geen meesterwerk imo!
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  09-07-2005

Nog niet gezien.Denk ook niet dat het mijn smaak is,maar misschien toch maar eens huren. :? (evenals eternal sunshine on the spotless mind) Als ik jou was, d...
Lees meer >

sxesven  |  09-07-2005

Niets dan hulde, hulde en nog eens hulde voor Lost In Translation van mij. De enige film die er voor mij echt toe doet. 10/10, zonder twijfel.
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  09-07-2005

Nog niet gezien.Denk ook niet dat het mijn smaak is,maar misschien toch maar eens huren. :? (evenals eternal sunshine on the spotless mind)
Lees meer >

nlamste3  |  09-07-2005

Geheel eens met bovengenoemde lof. Kreeg deze als tip toen ik bij een Japanse klant werkzaam was, en vind hem helemaal geweldig. Scarlet echt een hele moo...
Lees meer >

steven van dijk  |  08-07-2005

Lost In Translation was voor mij de beste film van 2003. En hoewel Bill Murray zijn beste rol ooit speelde in deze film, was het toch het spel van Scarlett Joha...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 108
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.