Miranda

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-07-2005

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Miranda (DVD)
Samenvatting

Frank (John Simm) is een kleurloze jonge bibliothecaris, die veel dagdroomt over zijn mogelijk toekomst. Nu slijt hij zijn dagen als bibliothecaris in een Engelse bibliotheek, die zeer binnenkort wordt afgebroken. Als de mysterieuze jonge vrouw Miranda (Christina Ricci) in de bibliotheek verschijnt, verandert dat Frank’s leven vanaf die dag voorgoed. Vanaf het eerste moment is hij volledig geobsedeerd door haar aanwezigheid, waarbij het voor hem onduidelijk is waarom zij elke dag naar de bibliotheek komt. Na enkele dagen spreekt zij Frank aan en tot zijn verrassing gaat zij in op zijn uitnodiging om samen een avondje uit te gaan. Er ontstaat een onstuimige relatie tussen beide, maar na een paar dagen is Miranda weer even plots verdwenen.
Frank kan haar niet vergeten en op aanraden van een vriend gaat hij naar Londen op haar te zoeken. Eenmaal gevonden komt hij tot de ontdekking dat Miranda in meerdere opzichten een bijzondere dame is.

Commentaar

Miranda is niets meer en minder dan een liefdesverhaal. Een verliefde jongen, die op zoek gaat naar de vrouw van zijn dromen en daarbij tot de ontdekking komt dat ideaal niet bestaat. Verder heeft de film wat komische en criminele elementen, soms het gevoel van een persiflage gevend. Toch weet regisseur Marc Munden dit eenvoudige gegeven tot een redelijke film om te toveren. Hij roept hierbij een sfeer op die relativerend werkt, waarbij je het allemaal niet al te serieus moet nemen. Qua styling geven de openingstitels je enig jaren ’60 retro gevoel. De wijze waarop een en ander in beeld is gebracht en de wijze waarop de film geëdit is, geven de film ook net dat stukje relativerende en soms wat komische uitstraling. Daarbij geholpen door de luchtige muziek van Murray Gold.
Miranda is voor regisseur Marc Munden tot nu toe zijn enige bioscoopfilm. Zijn andere regiewerken zijn allemaal miniseries voor televisie, waarvan Vanity Fair en Canterbury Tales wel de bekendste zijn. Van de laatste heeft Munden één aflevering geregisseerd.
De cast speelt prima rollen. Christina Ricci geeft goed spel in haar rol als de koele, mysterieuze Miranda. John Hurt komt slechts kort in beeld als Christian, de mentor van Miranda en Kyle MacLachlan zet een fraaie rol neer als de andere man in Miranda’s leven, de miljonair Nailor. John Simm is redelijk op dreef als de wat onnozele Elvis fan die valt voor Miranda.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582285741

Extra's

  • Featurette
  • Interviews
  • Bioscooptrailer
  • B-roll

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en is ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is goed. Kleuren zijn mooi en natuurlijk, waarbij soms ook gebruik is gemaakt van een stilistisch aangepast kleurenpalet. Scherpte en detaillering van het beeld zijn goed. Evenals contrast en zwartniveau, beide ook prima in orde. Uiteraard is bij deze nieuwe film verder geen ongerechtigheid in het beeld te zien. Filmgrain is slechts minimaal aanwezig, evenals incidenteel een scène met aliasing. Edge enhancement is in lichte mate toegepast.
De film is verdeeld in 13 tracks. De optionele witte Nederlandse ondertiteling heeft een duidelijk leesbaar lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is beschikbaar in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 Kb/s), DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) en DD2.0 surround (bitrate 224 kb/s). We concentreren ons op biede 5.1 tracks. De film is vooral dialoog georiënteerd, dus je verwacht geen grote geluidseffecten. Toch maakt de soundtrack goed gebruik van de surroundspeakers. Voornamelijk met de goed passende en heerlijk luchtige muziek, die met een prima stereobeeld dankzij de surround speakers ook mooi ruimtelijk dimensie wordt weergegeven. De verdere omgevingsgeluiden worden subtiel door de surround speakers weergegeven. De subwoofer wordt incidenteel gebruikt. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. Kortom, een zeer goed klinkende soundtrack.
Tussen de DD5.1 en de DTS 5.1 track is geen noemenswaardig kwaliteitsverschil te ontdekken.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn leuke filmgerelateerde animaties met achtergrondmuziek. Het menu is ook in het Nederlands beschikbaar. Alle extra’s hebben de extra’s 1.78:1 anamorf beeldformaat met DD2.0 (224 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Bioscooptrailer (2 min)
De bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Featurette (6 min)
Korte featurette over de film, waarin onder andere de hoofdrolspelers en de regisseur in korte interviewfragmenten hun visie op het verhaal en de film geven. Uiteraard gelardeerd met vele filmfragmenten.

Interviews (10 min)
Korte interviewfragmenten met de hoofdrolspelers, de regisseur en de producer. Net als bij voorgaande featurette vertellen zij meer over hun karakter en de film. Een en ander is afkomstig uit de EPK (electronic press kitt) van de film. Alle fragmenten zijn los te kiezen of je kiest voor de optie alles spelen.

B-Roll
Waarbij je kunt kiezen uit:

Cast (3 min)
Korte fragmenten gemaakt tijdens de opnames, zonder verder toelichting.

Selected Scenes (3 min)
Ook afkomstig uit de EPK, drie korte filmfragmenten als promotie van de film.

Super 8 (3 min)
Super 8 filmbeelden gemaakt tijdens de opnames op de set, met erg korrelig en onrustig beeld.

Conclusie

Miranda is een redelijke komische misdaad komedie met een romantisch tintje. Het verhaal is eenvoudig en gaat over een sullige bibliothecaris die op slag verliefd wordt op een mysterieuze dame. Als zij even plots verdwijnt als ze verscheen, gaat hij haar zoeken en komt tot een bijzondere ontdekking. In de hoofdrollen zijn te zien Christina Ricci, Kyle MacLachlan, John Simm en John Hurt. Regisseur Marc Munden brengt het verhaal met een relativerende flair, wat de film zijn aantrekkelijkheid geeft.
Deze uitgave van Universal heeft goede beeld- en geluidskwaliteit. Bij het geluid is keuze uit zowel een DD5.1 als een DTS5.1 track. De toegevoegde extra’s zijn kort en voegen niet veel toe.

Laatste reacties

Kaneda  |  14-07-2005

Ricci Rules. Die Ricci heeft idd wel iets. En ze heeft ok wel enkele mooie films gemaakt.
Lees meer >

druppelstop  |  14-07-2005

Ricci Rules.
Lees meer >

godofgamblers  |  14-07-2005

Jeanreno schreef: o.a. van: Cursed, Sleepy Hollow, Monster, The Gathering, The Ice storm en anders herinner je je misschien aan de kleine Wednesday Addams? ...
Lees meer >

Marcel van Driel  |  14-07-2005

http://www.superiorpics.com/christina_ricci/pictures1.html (Misschien kan dit je overtuigen? anders weet ik het ook niet meer. M'n moeder zei altijd al dat i...
Lees meer >

jeanreno  |  13-07-2005

http://www.superiorpics.com/christina_ricci/pictures1.html (Misschien kan dit je overtuigen? anders weet ik het ook niet meer. M'n moeder zei altijd al dat i...
Lees meer >

rkrijger  |  13-07-2005

Ah. Vandaar dat ik haar niet ken... :oops:
Lees meer >

jeanreno  |  13-07-2005

o.a. van: Cursed, Sleepy Hollow, Monster, The Gathering, The Ice storm en anders herinner je je misschien aan de kleine Wednesday Addams? :wink:
Lees meer >

rkrijger  |  12-07-2005

Christina Ricci :shock: (toch maar eens kijken dan ;-) Waar moet ik haar van kennen?!?
Lees meer >

jeanreno  |  12-07-2005

Christina Ricci :shock: (toch maar eens kijken dan ;-)
Lees meer >

Swordfighter  |  11-07-2005

Best wel aardige film als je er niet te veel van verwacht. Ik had eerlijk gezegd gehoopt dat het een meer serieuze duistere thriller was, in de stijl van La Fem...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Seks Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.