Batman (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-11-2005

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Batman (SE) (DVD)
Samenvatting

De misdaad tiert welig in Gotham City. Een onbekende held in een vleermuisgedaante probeert het tij te keren en probeert met zijn naam Batman (Michael Keaton) angst in te boezemen bij het gespuis. De misdaad in Gotham City wordt beheerst door Grissom (Jack Palance). De stad, die op het punt staat zijn 200ste verjaardag te vieren, heeft in de persoon van Harvey Dent (Billy Dee Williams) een nieuwe officier van justitie, die als eerste Grissom gaat aanpakken. Grissom heeft ondertussen zijn eigen sores met zijn eerste man Jack Napier (Jack Nicholson), die het met zijn vriendin Alicia (Jerry Hall) doet. Grissom heeft voor Napier een val opgezet in een chemische fabriek, waar de corrupte politieman Eckhardt (William Hootkins) op hem staat te wachten om hem te doden. Batman komt tussenbeide, maar kan niet voorkomen dat Napier in een bad met zuur valt.
Ondertussen probeert de journalist Alexander Knox (Robert Wuhl), samen met fotografe Vicky Vale (Kim Basinger) te ontdekken wie achter Batman schuilt gaat. Bij een gelegenheidsfeestje op het landgoed van de miljonair Bruce Wayne (Michael Keaton) loopt Vicky Bruce tegen het lijf. Beide voelen zich tot elkaar aangetrokken.
Bruce komt erachter dat Jack Napier niet dood blijkt te zijn, maar wel zwaar in zijn gezicht is verminkt. Als het karakter ‘The Joker’ neemt Napier de misdaadorganisatie in Gotham City over van Grissom. Het wrange gevoel voor humor van ‘The Joker’ is een gevaar voor iedereen in Gotham City. Daarbij heeft ‘The Joker’ ook nog eens persoonlijk zijn zinnen gezet op Vicky. Batman gaat de strijd aan met ‘The Joker’.

Commentaar

In 1989 verfilmde regisseur Tim Burton het verhaal van Batman, de als vleermuis verkleedde man die strijdt tegen het kwaad. De film is gebaseerd op het originele verhaal van Batman, dat in 1939 in de \'stripboek\'serie Detective Comics verscheen.
Tim Burton koos voor een serieuze, donkere en tegelijkertijd ietwat cartooneske verfilming. Dat cartooneske komt vooral tot uiting door de licht overdreven en evenzo cartooneske wijze waarop Jack Nicholson schitterend de slechterik The Joker speelt. Bijzondere sfeertekening en artistieke visuele aspecten zijn kenmerkend voor de films van Burton. Batman is geen uitzondering, ook deze film heeft een aparte donkere sfeer en een sterk visueel aspect. Heel fraai heeft Burton de stad Gotham City, maar ook de grot van Batman vormgegeven. Niet voor niets kregen ‘art direction’ en setontwerp een Oscar toebedeeld. De donkere sfeer staat in fraai contrast met het kleurrijke en clowneske aan ‘The Joker’. Het verhaal is tamelijk simpel en de karakteruitwerking blijft oppervlakkig. We krijgen wel iets te zien van de beweegredenen van Bruce Wayne, maar dat is slechts een glimpje. De nieuwe Batman Begins verfilming gaat juist dieper in op de beweegredenen van de hoofdrolspeler. Bij Burton\'s Batman blijft een zeer fraai gevisualiseerde verfilming over, inclusief prima actie, afgewisseld met bizarre humor.
De film ontving vele onderscheidingen voor tal van aspecten van de film. De cast met Michael Keaton, Kim Basinger en Jack Nicholson in de hoofdrollen zetten fraaie rollen neer. Michael Keaton speelt in de film de getormenteerde Bruce Wayne en zijn alter ego Batman. Jack Nicholson en Kim Basinger ontvingen elk verschillende nominaties voor hun rollen. De film is ook bekend geworden door enkele prachtige uitspraken van het karakter The Joker, zoals “Batman... Batman... Can somebody tell me what kind of a world we live in, where a man dressed up as a bat gets all of my press?” of “Tell me something, my friend. You ever dance with the devil by the pale moonlight?”. En natuurlijk prachtig tot u gebracht door acteur Jack Nicholson.
De muziek van de film werd verzorgd door componist Danny Elfman. In de meeste films van Tim Burton werkt hij samen met Danny Elfman. De soundtrack is herkenbaar Elfman en is bijzonder fraai en opzwepend van karakter. Elfman kreeg voor de soundtrack een nominatie voor een Grammy Award. Popartiest Prince zingt enkele songs in de film, waarbij de song ‘The Partyman’ eveneens een nominatie voor een Grammy Award kreeg.

De verfilming van Tim Burton was een groot commercieel succes. Burton maakte derhalve drie jaar later een vervolg op Batman. Wederom met Michael Keaton in de hoofdrol. Twee andere acteurs zijn dan ook weer van de partij. Dit zijn Michael Gough als de butler Alfred Pennyworth en Pat Hingle als commissaris Gordon. Deze twee acteurs blijven dit karakter ook spelen in de beide Batman verfilmingen, die regisseur Joel Schumacher daarna maakte.

De vier Batman films, te weten Batman, Batman Returns, Batman Forever en Batman & Robin, waren in de begintijd van DVD door Warner Bros. op kale schijven zonder extra’s uitgebracht. Warner heeft deze vier Batman films nu opnieuw gereleased, waarbij elke film als een 2-disc Special Edition’ is (her)uitgebracht. Of deze nieuwe release de moeite waard is, lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 1989
Speelduur: 121 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931043205

Extra's

 • Bioscooptrailer
 • Audiocommentaar regisseur
 • Achter de schermen documentaires
 • Op de set met Bob Kane
 • Deel 1-3 van de documentaire 'De Legende van de Dark Knight verovert het witte doek'
 • Muziekvideos van Prince
 • Profielen van de helden en de slechteriken
 • Het integrale Robin Storyboardfragment

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het breedbeeldformaat van 1.78:1 anamorf op de DVD. Dat is nagenoeg gelijk aan de oorspronkelijke bioscoop beeldverhouding van 1.85:1. Voor deze heruitgave is het beeld volledig opnieuw geremasterd. De kwaliteit van de nieuwe DVD transfer is zeer goed. Vergeleken bij de vorige release is het beeld enorm opgeknapt. Wat vreemd genoeg wel direct opvalt is dat ook deze nieuwe transfer last heeft van het wiebelen van het beeld (telecine wobble), gedurende de hele film. Bij de begintitels valt dit het meeste op. Tijdens de film valt dit wiebelen minder of niet op door de camerabewegingen, maar ook hier is het wiebelen bij de rustige scènes zichtbaar.
Op het gebied van de kleur van het beeld, de scherpte en de mate van detaillering is deze transfer wel een vooruitgang. Kleuren zien er zeer fraai uit. Contrast en zwartniveau zijn uitstekend, waardoor ook de sinistere donkere sfeer van de film goed tot zijn recht komt. Scherpte en detaillering van het beeld zijn zeer goed. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Filmgrain is in heel lichte mate nog aanwezig, maar dit past eigenlijk wel bij de filmische aanblik van het beeld. Heel incidenteel zit nog een (wit) spettertje in het beeld.
De film is ruimschoots verdeeld in 38 chapterstops. De laagwisseling is slechts kort merkbaar geplaatst. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en goed leesbaar, maar staat iets te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De soundtrack is de grote verrassing bij deze release. Want de 5.1 surround track is naar keuze te beluisteren als een Dolby Digital track (bitrate 384 kb/s) en als een DTS track (bitrate 754 kb/s). En dat is een primeur, want nog niet eerder heeft Warner in onze regio een film uitgebracht met een DTS soundtrack.
De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers, waarbij de dialogen uit de centerspeaker komen. De fraaie filmmuziek van Danny Elfman komt met een prima stereobeeld uit beide frontspeakers. De surrounds worden subtiel gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en de omgevingsgeluiden. Enkele scènes wordt met effecten subtiel gebruik gemaakt van de surroundspeakers. Het LFE kanaal wordt af en toe aangesproken voor het diepere laag. De soundtrack is mooi gedetailleerd in het hoog, al klink het hoog ook een beetje te scherp. Ondanks de surrounds heeft de filmmuziek niet zoveel diepte in het geluidsbeeld. Tussen de DD en de DTS track zit enig kwaliteitsverschil, met name veroorzaakt doordat de DD track een lagere bitrate heeft. De DTS track klinkt iets opener en gedetailleerder met een rustiger laag en heeft ten opzichte van de DD track zeker de voorkeur.

Extra's

Het hoofdmenu van de eerste DVD is een fraai geanimeerd menuscherm voorzien van filmmuziek als achtergrondgeluid. Alle overige breedbeeld menuschermen zijn statische schermen zonder achtergrondgeluid.
Deze Special Edition bestaat uit twee discs. Op de eerste DVD staat de film met een audiocommentaar en de bioscooptrailer, alle overige extra’s staan op de tweede schijf.
Alle extra’s hebben 1.33:1 niet anamorf beeldformaat, de gebruikte filmfragmenten hebben 1.85:1 niet anamorf beeld. Alle extra’s, met uitzondering van het audiocommentaar, zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

DVD 1

Commentary by Tim Burton
Regisseur Tim Burton geeft gedurende de film een zeer rustig gesproken maar ook zeer informatief commentaar op de film. Met veel achtergrondinformatie over het productieproces en een toelichting op gemaakte keuzes. Een bijzonder goede commentaartrack. Alleen Engels ondertiteld.

Theatrical Trailer (2 min)
De originele bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

DVD 2

Legends of the Dark Knight: The History of Batman (41 min)
Een fraaie uitgebreide documentaire over het karakter Batman en alle verschillende verschijningsvormen van de afgelopen tientallen jaren. Diverse kenners geven hier hun visie op de gemaskerde held, waarbij ook veel historisch materiaal is gebruikt.

On the Set with Bob Kane (2½ min)
Een korte featurette, waarin je Batman bedenker Bob Kane op de set en achter zijn tekentafel ziet.

Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight (72 min)
Een zeer uitgebreide documentaire over alle Batman verfilmingen en alles wat daarbij kwam kijken. De documentaire is in totaal zesdeling, die verspreid zijn over alle vier Batman SE releases. De drie delen Pt. 1: The Road to Gotham City, Pt. 2: The Gathering Storm en Pt. 3: The Legend Reborn staan op deze DVD. Elk deel is los te kiezen of je bekijkt alles aaneengesloten met de Play All optie.

Batman: The Heroes (12 min)
De verschillende goede karakters in het verhaal in korte featurettes nader bekeken aan de hand van interviewfragmenten en natuurlijk stukjes film. Keuze uit: Batman, Vicky Vale, Alexander Knox, Commissionar Gordon en Harvey Dent. Ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Villans (7½ min)
Hetzelfde als voorgaand, maar nu de twee slechteriken in de film. Dit zijn dus The Joker en Bob the Goon. En ook hier weer een Play All optie.

Beyond Batman (50 min)
Nog een uitgebreide en zeer informatieve documentaire. Deze documentaire gaat over het maken van de film, waarbij verschillende aspecten en stadia van de productie aan de orde komen. Er is een Play All optie. Maar alles is ook los te kiezen.

Visualizing Gotham (10 min)
Ofwel alles over de ‘production design’ van Batman.

Building the Batmobile (9 min)
Met aandacht voor die fantastische raceauto van Batman

Those wonderful Toys (6 min)
Waarin alle handige speeltjes van Batman aan de orde komen.

Designing the Batsuit (7 min)
Meer over het alles beschermende rubberpak van Batman.

From Jack to The Joker (11 min)
Beter gezegd, aandacht voor onder andere de schminkafdeling met de metamorfose van Jack Nicholson in The Joker.

Nocturnal Overtures (7 min)
En als laatste aandacht voor de filmmuziek van Batman, gecomponeerd door Danny Elfman.

Batman: The Complete Robin Storyboard Sequence (4½ min)
Een bijzondere storyboard presentatie van een scène die niet in de film gekomen is. De introductie van het karakter Robin, aanwezig in de eerste scriptversies van de film, is uiteindelijk toch geschrapt. Je ziet hier een geanimeerde storyboard, inclusief geluid, effecten en muziek als ware het de film zelf. Storyboards zijn ruwe zwart/wit schetsen.

Music Videos (15 min)
Drie videoclips met de songs van Prince. Een Play All optie, of apart te kiezen:

Partyman (4 min)
Het bekende nummer van en met Prince. Dit nummer heeft een Grammy Award nominatie gekregen.

Scandalous (4 min)
Nogmaals een nummer van Prince

Batdance (7 min)
Een visueel duidelijk Batman gerelateerde videoclip van dit Prince nummer.

De 2-disc set is voorzien van een kartonnen slipcase.

Conclusie

Met de film Batman van regisseur Tim Burton startte een reeks van vier films waarin de als vleermuis verkleedde held Batman centraal staat.
Deze eerste film van Batman is met afstand de beste van deze films. We maken hierin kennis met de miljonair Bruce Wayne, die in het geheim als Batman tegen de misdaad strijd. De misdadiger is in dit geval The Joker, zo genaamd omdat zijn verminkte gezicht een verstarde lach heeft. The Joker gaat de strijd aan met Batman, die hij schuldig acht aan zijn verminking. Ondertussen is er een mooie fotojournaliste die probeert te ontdekken wie er achter Batman schuil gaat.
Michael Keaton speelt de hoofdrol in deze film en wordt daarbij subliem ondersteund door Jack Nicholson en Kim Basinger.
Warner heeft de film nu met nieuw geremasterd beeld en geluid uitgebracht in een 2-disc Special Edition uitgave. Beeld en geluid zijn beide prima en een verbetering ten opzichte van de eerdere release van de film. Als primeur voor een Warner release heeft deze uitgave ook een DTS geluidsspoor. De extra’s zijn zeer uitgebreid en informatief. Rest ons niets anders dan deze fraaie 2-disc Special Edition set van Batman van harte aan te bevelen.

Laatste reacties

Daniël V.  |  09-07-2007

Het blijft een goeie film. En het was er eentje die toch best wel baanbrekend was voor de manier waarop blockbusters gemaakt en gemerchandised werden. Toch zeke...
Lees meer >

Richard B.  |  08-07-2007

Het blijft een goeie film. En het was er eentje die toch best wel baanbrekend was voor de manier waarop blockbusters gemaakt en gemerchandised werden. Toch zeke...
Lees meer >

Jeroen vS  |  18-11-2005

Deze film van de week zitten kijken. Goeie Batfilm, maar ik krijg geloof ik steeds meer waardering (toch) voor Batman Begins. Realistischer natuurlijk, daar zal...
Lees meer >

Worp3  |  18-11-2005

Ik heb eigenlijk net deze gekeken NADAT ik "Batman Begins" bekeken had. Was het niet zo dat in Batman zijn ouders werden vermoord door de Joker en bij batman b...
Lees meer >

Cor H.  |  17-11-2005

Ik heb eigenlijk net deze gekeken NADAT ik "Batman Begins" bekeken had. Was het niet zo dat in Batman zijn ouders werden vermoord door de Joker en bij batman b...
Lees meer >

Worp3  |  17-11-2005

Ik heb eigenlijk net deze gekeken NADAT ik "Batman Begins" bekeken had. Was het niet zo dat in Batman zijn ouders werden vermoord door de Joker en bij batman b...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  16-11-2005

Enig minpuntje is dat Batman's masker iets te ruim om z'n hoofd zit, maargoed, dat is maar een klein detail. Was dat bij de gewone uitgave niet dan :wink: ...
Lees meer >

rkrijger  |  16-11-2005

Enig minpuntje is dat Batman's masker iets te ruim om z'n hoofd zit, maargoed, dat is maar een klein detail. Was dat bij de gewone uitgave niet dan :wink: ...
Lees meer >

druppelstop  |  16-11-2005

Ik was een jaar of negen toen ik de film voor het eerst zag, ik was helemaal van slag op het einde toen het lachzakje van The Joker op de grond viel..ik begréép...
Lees meer >

Darko  |  16-11-2005

Enig minpuntje is dat Batman's masker iets te ruim om z'n hoofd zit, maargoed, dat is maar een klein detail. Was dat bij de gewone uitgave niet dan :wink: ...
Lees meer >

Werner  |  15-11-2005

Ik heb laatst nog de oude uitgave gekeken en vind het nog steeds een zeer boeiende film. Met name Burton is de beste Batman die er is (geweest). Als ik dan een ...
Lees meer >

Lagomorph  |  15-11-2005

Hele mooie release van een hele mooie film. Ik heb persoonlijk gewacht tot deze edities uitkwamen om ze te kopen. Die andere vind ik maar bagger. Persoonli...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  15-11-2005

Fantastische film, mooie uitgave (y)
Lees meer >

Paul H.  |  15-11-2005

Tot nu toe de enige Batman SE die ik aangeschaft heb. Vind dit namelijk het beste deel van alle vier de SE's die zijn uitgekomen. De Joker wordt door Jack Nicho...
Lees meer >

TheGodfather  |  15-11-2005

Enig minpuntje is dat Batman's masker iets te ruim om z'n hoofd zit, maargoed, dat is maar een klein detail. Was dat bij de gewone uitgave niet dan :wink: ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:10
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 101
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.