Batman Returns (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-11-2005

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Batman Returns (SE) (DVD)
Samenvatting

In Gotham City is een criminele circusbende actief, die onder leiding zou staan van de bizarre en sinistere Oswald Cobblepot, beter bekend als The Penguin (Danny DeVito). De meedogenloze zakenman Max Shreck (Christopher Walken) heeft duistere plannen voor met Gotham City. Als zijn secretaresse Selina Kyle (Michelle Pfeiffer) achter deze plannen komt, wordt zij door hem zo uit het raam gegooid. Als de mysterieuze Catwoman komt zij ‘herboren’ terug en heeft één doel voor ogen, wraak nemen op Max Schreck.
Ondertussen ziet Max Shreck in de persoon van The Penguin zijn kans schoon om zijn plannen voor Gotham City voor elkaar te krijgen, door hem te gaan promoten als de nieuwe burgemeester van Gotham City. Batman heeft het ondertussen druk met de circusbende van The Penguin en met Catwoman, die op een vreemde wijze haar zinnen op hem heeft gezet. Kan Batman twee vijanden van dit kaliber wel tegelijk aan?

Commentaar

Drie jaar na het succes van Batman klom regisseur Tim Burton wederom in zijn regisseursstoel om Batman Returns te maken. En wederom speelde acteur Michael Keaton de hoofdrol als de getormenteerde Bruce Wayne en zijn alter ego Batman.
Wat opvalt aan deze verfilming is dat Burton verder gaat in het excentrieke en cartooneske karakter van de film. Maar ook nu een weer een serieus getoonde en donker vormgegeven verfilming laat zien. Het bizarre karakter The Penguin, prachtig spel van Danny DeVito trouwens, met zijn uit de kluiten gewassen rubber eendje zijn een fraaie ‘persiflage’ op Batman en zijn Batmobiel.
Mede door de ‘over the top’ karakters spreekt deze verfilming van Tim Burton niet iedereen even positief aan. Burton heeft in deze film ook weer veel aandacht besteed aan het visuele aspect. Zowel de make-up als de special effects zijn in 1993 genomineerd voor een Oscar. Batman’s pak en zijn snelle Batmobiel hebben voor deze film ook een aantal veranderingen ondergaan om het geheel nog ‘realistischer’ te maken. Maar de aandacht in de film verschuift ook meer naar de actiemomenten, die hier wat nadrukkelijker aanwezig zijn. De cast met acteurs als Christopher Walken, Danny DeVito en Michelle Pfeiffer is geweldig. Naast Michael Keaton, die wederom Bruce Wayne / Batman speelt, zijn ook Pat Hingle (als commissaris Gordon) en Michael Gough (als butler Alfred Pennyworth) weer van de partij.
Wie ook weer van de partij is, is Burton’s bijna vaste soundtrackcomponist Danny Elfman. Het zeer fraaie thema van Batman dat hij al bij de eerste Batman film introduceerde, wordt ook nu weer gebruikt.
Evenals de eerste Batman film van Burton bleek ook deze verfilming een commercieel succes. Een nieuw vervolg kon dus niet uitblijven ….

De vier Batman films, te weten Batman, Batman Returns, Batman Forever en Batman & Robin, waren in de begintijd van DVD door Warner Bros. op kale schijven zonder extra’s uitgebracht. Warner heeft deze vier Batman films nu opnieuw gereleased, waarbij elke film als een 2-disc Special Edition is (her)uitgebracht. Of deze nieuwe release de moeite waard is, lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 1992
Speelduur: 121 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931043212

Extra's

 • Bioscooptrailer
 • Audiocommentaar regisseur
 • Muziekvideo
 • Achter de schermen documentaires
 • Profielen van de helden en de slechteriken
 • De vleermuis, de kat en de pinguïn
 • Deel 4 van de Legende van de Dark Knight verovert het Witte Doek

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het breedbeeldformaat van 1.78:1 anamorf op de DVD. Dat is nagenoeg gelijk aan de oorspronkelijke bioscoop beeldverhouding van 1.85:1. Voor deze heruitgave is het beeld opnieuw geremasterd. Ook bij deze re-release is het beeld, vergeleken bij de oudere release een stuk opgeknapt. Dit geldt vooral op het gebied van de kleur van het beeld, de scherpte en mate van detaillering als ook de zuiverheid van het beeld.
Op het beeld is, evenals de andere heruitgaven van de Batman films, verder weinig aan te merken. Ook hier fraaie kleuren en een prima contrast en zwartniveau, waardoor de sinistere donkere sfeer van de film goed tot zijn recht komt. Scherpte en detaillering van het beeld is prima. Ook nu is edge enhancement in lichte mate toegepast. Filmgrain is slechts in heel lichte mate nog aanwezig, maar dit past eigenlijk wel bij de filmische aanblik van het beeld. In het beeld geen spetters of andere ongerechtigheden.
De film is ruimschoots verdeeld in 39 chapterstops. De laagwisseling is slechts kort merkbaar geplaatst. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en goed leesbaar, maar staat iets te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook deze release heeft zowel een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s) als een DTS 5.1 track (bitrate 754 kb/s).
Ook bij deze film ligt de nadruk van de soundtrack op de voorste speakers, waarbij de dialogen uit de centerspeaker komen. De zeer fraaie filmmuziek van Danny Elfman komt met een prima stereobeeld uit beide frontspeakers. Vergeleken bij de eerste Batman film worden nu de surroundkanalen nadrukkelijker gebruikt, hetgeen natuurlijk niet verrassend is. Zoals gebruikelijk worden de surroundspeakers vooral gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en de weergave van omgevingsgeluiden. Ook worden de surroundspeakers nu actief gebruikt voor speciale geluidseffecten. Het LFE kanaal wordt af en toe aangesproken voor het diepere laag. De soundtrack is mooi gedetailleerd in het hoog. Ook nu tussen de DD en de DTS track enig kwaliteitsverschil, met name veroorzaakt doordat de DD track een lagere bitrate heeft. De DTS track klinkt iets opener en gedetailleerder met een rustiger laag en heeft ten opzichte van de DD track zeker de voorkeur.

Extra's

Het hoofdmenu van de DVD’s is een fraai geanimeerd menuscherm voorzien van filmmuziek als achtergrondgeluid. De overige breedbeeld menuschermen zijn statisch zonder achtergrondgeluid.
Deze Special Edition bestaat uit twee discs. Op de eerste DVD staat de film met een audiocommentaar en de bioscooptrailer, alle overige extra’s staan op de tweede schijf.
Alle extra’s hebben 1.33:1 niet anamorf beeldformaat, de filmfragmenten hebben 1.85:1 niet anamorf beeld. Alles, met uitzondering van het audiocommentaar, voorzien van Nederlandse ondertiteling.

DVD 1

Commentary by Tim Burton
Net als bij de eerste film geeft regisseur Tim Burton ook nu weer gedurende de film een rustig gesproken maar zeer informatief commentaar op de film. Helaas alleen Engels ondertiteld.

Theatrical Trailer (2 min)
De originele bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

DVD 2

The Bat, The Cat and The Penguin (22 min)
Een promotionele featurette, toentertijd bedoelt om het publiek alvast warm te draaien voor de nieuw Batman film.

Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight (30 min)
Met Pt. 4: The Darkside of the Knight, het vierde deel van de totaal zesdelige, alles omvattende documentaire over de Batman verfilmingen en alles wat daarbij hoort.

Batman: The Heroes (7 min)
Ook nu weer een korte toelichting op de verschillende karakters in de film. Eerst de goede karakters, te weten Batman en Alfred. Ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Villans (11½ min)
En natuurlijk ook weer aandacht voor de slechteriken in de film. Dit zijn dus The Penguin, Catwoman en Max Shreck. En ook hier weer een Play All optie.

Beyond Batman (66 min)
Ook op deze set een uitgebreide en zeer informatieve achter de schermen documentaire over het maken van de film, waarbij verschillende aspecten van de productie aan de orde komen. Er is een Play All optie. Maar alles is ook los te kiezen.

Gotham City Revisited (11½ min)
Ofwel alles over de ‘production design’ van Batman.Returns.

Sleek, Sexy and Sinister (13½ min)
Waarin de kleding van de hoofdpersonen centraal staat.

Making Up The Penguin (8 min)
Elke dag onderging Danny DeVito een uren durende make-up behandeling om hem om te toveren tot The Penguin.

Assembling The Arctic Army (9 min)
Hier zie je hoe je een leger van pinguïns in de film krijgt.

Bats, Mattes and Dark Nights (11½ min)
Gaat over de bijzondere visuele effecten in de film.

Inside the Elfman Studios (11½ min)
Ook nu tekende componist Danny Elfman voor de filmmuziek.

Face to Face Music Video by Siouxsie and the Banshees (4½ min)
Muziekvideoclip van het lied dat tijdens de aftiteling te horen is.

De 2-disc set is voorzien van een kartonnen slipcase.

Conclusie

Met de film Batman Returns maakte regisseur Tim Burton zijn tweede Batman verfilming. Wederom speelde Michael Keaton de rol van Bruce Wayne en alter ego Batman. Ditmaal bindt Batman de strijd aan met een bizarre crimineel genaamd The Penguin, die gesteund wordt door de meedogenloze zakenman Shreck. En dan is er nog de mysterieuze Catwoman, die ook op vreemde wijze haar zinnen heeft gezet op Batman en wraak wil nemen op Max Shreck.
Ook nu een serieus getinte, donkere verfilming van Burton, waarin de slechteriken nog meer grotesk en over the top zijn. Naast Michael Keaton spelen ook Danny DeVito, Michelle Pfeiffer en Christopher Walken prima rollen
Warner heeft alle vier Batman films opnieuw uitgebracht met volledig nieuw geremasterd beeld en geluid. Ook bij deze Batman Returns zijn beeld en geluid beide zeer goed en een verbetering ten opzichte van de eerdere release van de film. En ook deze uitgave heeft een DTS geluidsspoor. De extra’s zijn wederom uitgebreid en informatief. Dus ook deze fraaie 2-disc Special Edition van Batman Returns kunnen wij van harte aanbevelen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  28-07-2007

Ik vond Batman Returns bijna net zo goed als de eerste film en misschien zelfs wel beter. 1 had Jack Nicholson maar 2 had Danny DeVito, Michelle Pfeiffer EN Chr...
Lees meer >

Paul H.  |  14-09-2006

Heb gisteravond alle extra's gekeken en vond de pinguins hoewel ze knap gemaakt zijn en het een mix is van digital effects, echte pinguins en gefabriceerde ping...
Lees meer >

Travis Bickle  |  10-12-2005

De beste Batman en de beste rol van Pfeiffer. Deze komt zeker in de collectie, hoewel ik die slipcases van al die nieuwe WB SE's maar lelijk vind. Waarom ...
Lees meer >

Jeroen vS  |  18-11-2005

De filmkabouter, zorgt voor dat soort dingen. Dat antwoord had ik al verwacht. Ik stoor me meestal niet aan filmrealiteit, maar deze keer viel me dat gewoon op...
Lees meer >

Cor H.  |  18-11-2005

De filmkabouter, zorgt voor dat soort dingen.
Lees meer >

Jeroen vS  |  18-11-2005

Best een goede film (Catwoman is absoluut fantastisch) alleen heb ik wel een paar vragen (waar jullie vast een helder antwoord op weten). 1. Hoe krijgen pingui...
Lees meer >

wayne  |  16-11-2005

Ik vind deze film echt een draak van een film,de gothic sfeer vind ik net zo slecht als de neo sfeer in Batman and Robin Acteren is wel overtuigend hoewel Bu...
Lees meer >

Cor H.  |  16-11-2005

Batman Returns is echt een topper! Op zich is het wel vreemd dat Burton de look and the feel zo heeft veranderd, nadat Batman zo goed is ontvangen. Ik vind dat...
Lees meer >

Werner  |  15-11-2005

Ik weet dat niet veel mensen mijn mening delen, maar ik vond het het minste deel van de vier oude Batmans. Vooral het karakter van DeVito is me wat verward. 't ...
Lees meer >

Lagomorph  |  15-11-2005

Ik weet nog steeds niet welke ik de vetste vind, deze of deel 1. Hierbij had ik beeld en geluid nog een half bolletje erbij gegeven, maar weer details. ;)
Lees meer >

Sander Haarmans  |  15-11-2005

Ook dit deel is weer fantastisch, zelf zou ik alleen bij Batman S.E. een half bolletje minder doen voor het geluid om dat bij Batman Returns S.E. het geluid wel...
Lees meer >

TheGodfather  |  15-11-2005

Heb deze film al lange tijd niet meer gezien dus wil deze dvd graag aanschaffen, maar bij de MM hebben ze `m niet. Burton heeft ook hier, net als bij de eerste ...
Lees meer >

Marco  |  15-11-2005

De eerste film met multi-channel geluid was Terminator 2: judgement Day. Dit formaat heette toen Cinema Digital Sound(CDS). meer: http://unimovies.uow.edu.a...
Lees meer >

Jeroen D  |  15-11-2005

Dit is de beste Batman film. Het 1e deel komt dicht in de buurt maar dit deel is net een kunstwerk. Perfect verhaal met perfecte beelden.
Lees meer >

Darko  |  15-11-2005

Dit is wat mij betreft de beste van de 4 oudere films. Totaal niets negatiefs over te melden. Catwoman & Penguin zijn de coolste Bad guys (of BAT-guys :lol:...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 128
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.