Empire of the Sun (SE)

Totaalbeoordeling:

8.1
DVD

Empire of the Sun (SE) (DVD)
Samenvatting

Jamie Graham (Christian Bale) is een jongen die samen met zijn ouders woont in het Engelse gedeelte van Shanghai, China. Ze leven daar een onbezorgd leven vol met rijkdom. In Europa is inmiddels de Tweede Wereldoorlog uitgebroken en ook in Azië wordt er hier en daar gevochten. Japan valt China binnen en volgens veel mensen zal ook Shanghai in Japanse handen vallen. Volgens Jamie\'s vader zal het wel meevallen, maar op een dag is het dan zover en marcheren de Japanse troepen de stad binnen. De bevolking van de stad is in rep en roer en op straat is het een chaos. Jamie en zijn ouders proberen een veilig heenkomen te vinden, maar al snel worden ze gescheiden van elkaar. Jamie gaat terug naar zijn huis waar hij besluit te wachten op zijn ouders, maar die komen maar niet. Dan besluit hij weer op pad te gaan aangezien het eten op begint te raken. Buiten komt hij terecht in de harde wereld en al snel wordt hij beroofd van zijn schoenen. Het is hier waar hij twee mannen tegenkomt, Basie (John Malkovich) en Frank (Joe Pantoliano). Zij helpen hem in eerste instantie, maar vooral Frank ziet het niet zitten om met de jongen opgescheept te zitten. Jamie zegt hun aan waardevolle spullen te kunnen helpen aangezien hij goed de weg weet in de rijke buurt van de stad. Met zijn drieën gaan ze er op uit, beginnend met Jamie\'s oude huis. Hier woont nu echter een Japanner en de drie worden opgepakt. Ze worden naar een werkkamp gestuurd en hier zal Jamie moeten zien te overleven.

Commentaar

Empire of the Sun is één van de minder bekende films van Steven Spielberg. Toch is ook deze film meer dan de moeite waard. Spielberg weet als geen ander bepaalde emoties op het scherm te toveren en ook bij deze film is dat goed gelukt. De film is gebaseerd op het autobiografische boek van J.G. Ballard. Deze man heeft dus veel van wat we in de film zien echt meegemaakt en dit geeft een extra lading mee aan de film. Toch was de film geen succes toen het in 1987 in de bioscopen verscheen. De precieze reden laat zich raden, maar de grootste klacht van veel kijkers was dat het ontbrak aan richting in het verhaal. Ook stoorden veel mensen zich aan het feit dat Jamie de Japanse soldaten wel erg hoog heeft zitten. Dit is echter simpel te verklaren aangezien hij een fascinatie heeft voor vliegtuigen en daarom de piloten ziet als zijn grote voorbeelden. Spielberg wilde hiermee ook aantonen dat een kind een oorlog anders beleeft dan een volwassene. In de rol van Jamie zien we een nog jonge Christian Bale die met zijn optreden erg veel indruk maakt. Ten tijde van de opnames was de latere Batman uit Batman Begins pas 12 jaar oud, maar hij draagt eigenhandig de film. Hij is bijna in elke scène te zien, maar dit vormt geen enkele probleem voor de toen nog jonge acteur. Verder zien we nog enkele acteurs die toen nog aan het begin van hun carrière stonden, waaronder John Malkovich en Ben Stiller. Ook zij brengen het er goed vanaf en ondersteunen de rol van Christian Bale goed. Steven Spielberg staat bekend om zijn vermogen om scènes erg mooi in beeld te brengen. Deze film is hierop geen uitzondering en de cinematografie is werkelijk prachtig. Een misschien wat minder bekende film van Spielberg, maar zoals gezegd nog altijd zeer de moeite waard en liefhebbers van oorlog en dramafilms moeten deze film zeker een kans geven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1987
Speelduur: 146 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931737371

Extra's

  • Trailer
  • The Chinese Odyssey

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 1.78:1. Zeker gezien de leeftijd van de film ziet het beeld er prima uit. De kleuren ogen natuurlijk en goed verzadigd. De scherpte is vrijwel de gehele film voldoende, hoewel er hier en daar wat softe momenten aanwezig zijn. Ook contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn in orde en dit alles levert een beeld op met redelijk veel detail. Filmgrain is vaak aanwezig, variërend in hoeveelheid Soms zijn er wat kleine compressiefouten zichtbaar, maar dit gelukkig maar een enkele keer. Dit geldt ook voor de soms opduikende edge enhancement en posterisatie. Een prima transfer die goed past bij de tijd waarin de film zich afspeelt.
De film is verdeeld in 45 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack staat als Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) op de DVD. De track concentreert zich voornamelijk op de voorste kanalen, de achterkanalen laten soms wat lichte muziek of omgevingsgeluiden horen. Vooral tijdens de scènes met wat meer actie worden zij bij het geheel betrokken. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen netjes uit het middenkanaal. De voorkanalen laten het overige geluid horen, waaronder de muziek. Dit geluid klinkt mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig. Het LFE kanaal wordt af en toe gebruikt voor ondersteuning van enkele scènes, maar het aanwezige laag klinkt wat magertjes. Een track die zeker gezien de leeftijd van de film prima voldoet.

Extra's

De statische menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Er zijn op deze 2 Disc Special Edition maar twee extra\'s te vinden en die zijn allebei op de meegeleverde tweede schijf te vinden.
De eerste extra is een documentaire met de naam The China Odyssey en in deze bijna 50 minuten durende documentaire krijgen we te zien hoe de film tot stand is gekomen. De documentaire wordt gepresenteerd door Martin Sheen en we krijgen als kijkers een blik op de set van de film en enkele interviews met onder andere Steven Spielberg en Christian Bale. Veel tijd is gereserveerd voor de schrijver van het boek waarop de film gebaseerd is, J.G. Ballard. Hij praat over zijn eigen ervaringen en ook krijgen we wat informatie over China en Japan ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een erg interessante documentaire.
De tweede en laatste extra is een trailer van de film.

Conclusie

Jamie woont samen met zijn ouders in het rijke, Engelse gedeelte van Shanghai ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Wanneer de Japanse troepen de stad bereiken moeten ze op de vlucht slaan en Jamie en zijn ouders worden van elkaar gescheiden. De kleine jongen moet nu in zijn eentje de oorlog zien door te komen, maar hij krijgt gelukkig hulp van twee mannen. Echt lang kan hij niet genieten van deze hulp, omdat ze worden opgepakt en in een werkkamp gestopt worden. Empire of the Sun is één van de minder bekende films van regisseur Steven Spielberg, maar verdient het zeker een keer gezien te worden. De film is weer mooi in beeld gebracht en het verhaal van Jamie is gebaseerd op ware gebeurtenissen wat de film een extra lading meegeeft. De beeld en geluidskwaliteit van de DVD zijn goed te noemen en als vrijwel enige extra krijgen we een interessante documentaire voorgeschoteld

Laatste reacties

Caledonians  |  17-07-2006

Inderdaad een erg mooie film! Ben blij dat ik hem nu eindelijk heb gezien.
Lees meer >

MrCarrey  |  29-05-2006

Heb de film een hele tijd op video gehad en sinds kort ook op dvd. Vind het gewoon een hele mooie film. Hoe een jongen zich de 2e wereldoorlog weet te loodsen.
Lees meer >

Paul H.  |  29-05-2006

Paar weken terug de film gezien en gisteren de documentaire. Hoewel deze niet lang duurt 3 kwartier ongeveer is hij toch erg informatief en geeft hij leuke acht...
Lees meer >

Richard B.  |  27-04-2006

Een van de beste films die Spielberg heeft gemaakt. En hoe meer ik hem zie hoe beter ik hem eigenlijk begin te vinden. (y)
Lees meer >

Frank  |  18-12-2005

Nu rest me nog één film van Spielberg op DVD R2, 1941, en m'n Spielbergcollectie is compleet ;) +Twilight Zone: The Movie. :wink: Die is niet volledig doo...
Lees meer >

Daniël R.  |  18-12-2005

Nu rest me nog één film van Spielberg op DVD R2, 1941, en m'n Spielbergcollectie is compleet ;) +Twilight Zone: The Movie. :wink: Ik wacht nog even met ...
Lees meer >

MatrixTom  |  18-12-2005

Nu rest me nog één film van Spielberg op DVD R2, 1941, en m'n Spielbergcollectie is compleet ;)
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  18-12-2005

Mooie en ontroerende oorlogsfilm.Aan deze film kon je al zien dat Spielberg dit genre ook al in z,n vingers had.Sterke rol trouwens van een nog zeer jonge Chris...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  18-12-2005

Misschien een van Spielbergs minder bekende films, maar zeker niet z'n slechtste! Ik vind het zelfs een van de betere. Erg aangrijpend verhaal en ik wil deze DV...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 31
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.