Blob, The (1958)

Recensent:
Koen Koene
20-03-2006

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Blob, The (1958) (DVD)
Samenvatting

Een vreemde meteoriet landt net buiten een klein dorpje. Een oude man (Olin Howlin) gaat op onderzoek uit. De klomp steen blijkt een gelei-achtige substantie te bevatten; een soort Blob. Nieuwsgierig als hij is raakt de man de Blob aan, maar dan hecht het slijm zich aan hem. Hoop om de resulterende vreselijke pijnen van de man te verlichten komt er in de vorm van Steve (Steve McQueen) en zijn vriendin Jane (Aneta Corsaut), die hem naar de dokter brengen. Maar de dokter weet geen raad en stuurt Steve op pad om te achterhalen waar die vreemde blubber vandaan komt. Steve trommelt wat vrienden op, maar ondertussen zit de Blob ook niet stil en maakt verschillende slachtoffers... Zodra de jongeren in de gaten hebben met wat voor monster ze te maken hebben, zijn ze vastbesloten om een eind aan de terreur te maken. Ook al werken de autoriteiten niet mee.

Commentaar

“Beware of the Blob, it creeps and leaps and glides and slides across the floor, and through the door, and all around the wall, a splotch, a blotch: Beware of the Blob!” Vanaf het moment dat deze woorden in de catchy en heerlijk misplaatste titelsong gezongen worden, weet je dat je je als liefhebber van campy horrorklassiekers met The Blob (1958) prima gaat vermaken. En terecht, want het typische jaren ’50 sfeertje en het lichtelijk onzinnige “Tieners Trekken Ten Strijde Tegen Een Buitenaardse Bal Mensetende Blubber”-verhaal zorgen voor een vermakelijke kijkervaring. Dat de film aanspreekt blijkt ook wel uit het feit dat in 1988 een (benedenmaatse) remake verscheen en dat voor volgend jaar wederom een nieuwe versie op stapel staat. Ook leuk is dat The Blob een van de eerste hoofdrollen van Steve McQueen bevat, toen voor het laatst onder de naam Steven McQueen. In ‘58 was het spel van McQueen duidelijk nog geen Oscar-nominatie waard, maar de soap-achtige vertolking past wel prima bij de setting en het acteerwerk van zijn tegenspelers. De belangrijkste tegenspeler is natuurlijk de Blob zelf, die met behulp van Speciaale Effeckten Uit Den Ouden Doosch (tm) tot leven is gewekt. En het mag gezegd worden: de effecten zijn alleraardigst, al valt het wel op dat de Blob nauwelijks gelijktijdig met zijn menselijke collega’s in beeld verschijnt. Verwacht dus geen bloedige shots van een “etende” Blob; de meeste gruwelijkheden gebeuren braafjes buiten het beeld. Tegenwoordig is The Blob dan ook, zoals zoveel genregenoten uit die tijd, totaal niet spannend of eng (zoals ook blijkt uit de kijkwijzer-classificatie van 12 jaar). Maar dat mag de pret niet drukken, want zoals eerder gezegd: voor fans van pulphorror is deze film wel degelijk het bekijken waard.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1958
Speelduur: 82 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Indies Home Entertainment
EAN: 8714025508510

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Achterop de cover van de DVD van The Blob staat vermeld dat de beeldverhouding 1.78:1 zou zijn. Maar dat is niet helemaal correct. Weliswaar is het een anamorfe breedbeeld-transfer, maar aangezien het beeld de oorspronkelijke verhouding van 1.66:1 heeft behouden betekent dit dat links en rechts in het beeld zwarte balken te zien zijn. Hoe is verder de kwaliteit van deze toch al behoorlijk antieke film? Nou, eigenlijk valt er bijzonder weinig te klagen. Rekening houdend met de leeftijd is de transfer vooral qua scherpte en kleurweergave dik in orde. Maar ook de staat van de print is heel behoorlijk; de incidentele spikkeltjes en vlekjes zijn nauwelijks storend. Wel een nadeel is de aanwezige edge enhancement, evenals de lichte aliasing, en ook de trackindeling is met een magere 6 stuks wat karig. Maar dat zijn dan ook de enige noemenswaardige bezwaren.

Geluidskwaliteit

Het geluid van deze DVD klinkt als dat van een oude film. Nu is The Blob dat natuurlijk ook, dus wat dat betreft is het niet meer dan logisch dat je het op audiogebied met een Dolby Digital 2.0 monotrack (192kbit/s) moet doen. Voor een film op leeftijd klinkt het spoor wel acceptabel. Zo zijn de dialogen altijd goed verstaanbaar en is slechts minimaal sprake van het bekende “scherpe randje” in het geluid. De klank is redelijk, met een acceptabele hoeveelheid laag. Wel zijn hier en daar wat ruis en vervorming te horen en de beperkte dynamiek is eveneens een minpuntje. Maar een magere voldoende is zeker op zijn plaats.

Extra's

Op de Criterion R1-uitgave van The Blob zijn diverse extra’s terug te vinden, waaronder twee commentaartracks en achter-de-schermen-materiaal. Van deze toevoegingen tref je helaas niets aan op onze R2-versie. En dat is zacht gezegd erg jammer.

Conclusie

In het in 1958 verschenen The Blob zien we hoe Steve (Steve McQueen) en zijn vrienden het opnemen tegen een buitenaards bal mensenetende blubber. Het resultaat is een vermakelijk pulpfilmpje met een aardig authentiek sfeertje. De DVD-uitgave is op audiovisueel gebied zeker in orde: het beeld heeft een nette kwaliteit en ook het acceptabele monogeluid geeft weinig reden tot klagen. Het totale gebrek aan extra\'s is wel jammer, vooral als je weet dat er in het buitenland (o.a. Regio 1) wel een DVD-versie met de nodige toevoegingen verkrijgbaar is. Voor de ultieme uitgave zul je dus moeten importeren, maar als het je enkel om de film gaat dan is de door Indies uitgegeven R2-DVD een goede aanschaf.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
6.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.