King Kong (2005) (SE)

Recensent:
Koen Koene
13-04-2006

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

King Kong (2005) (SE) (DVD)
Samenvatting

In het New York van 1933 heeft filmmaker Carl Denham (Jack Black) het niet gemakkelijk. Hij heeft steeds meer moeite om de geldschieters tevreden te houden. Maar dan denkt hij zijn redding in handen te hebben: een mysterieuze kaart, die de locatie van een eiland bevat dat nog nooit door mensen bezocht is. De onheilspellende naam van deze plek, Skull Island, doet het ergste vermoeden. Denham is echter vastbesloten om er een film op te nemen. Maar er is één probleem, hij heeft geen hoofdrolspeelster… Totdat hij op straat de lieftallige Ann Darrow (Naomi Watts) tegen het lijf loopt. Ann lijkt geknipt voor de rol en Denham weet haar over te halen om op de boot te stappen. Maar als Ann de eindbestemming van de reis had geweten en welke zaken haar te wachten stonden, had ze het aanbod ongetwijfeld afgewezen. Want Skull Island blijkt de woonplaats van een enorme aap, die “Kong” genoemd wordt door de bewoners van het eiland. Die zien in Ann wel een goed offer om de gevreesde Kong tevreden te stemmen. Zal ze deze confrontatie overleven?

Commentaar

Je moet de afgelopen tijd op een onbewoond eiland gewoond hebben (al dan niet inclusief gigantische aap) om niet gemerkt te hebben dat er een nieuwe remake van King Kong (1933) is verschenen. En dan geen B-film van een of ander derderangs regisseurtje, maar een reusachtige big-budget productie van Mr. Lord of the Rings himself, Peter Jackson. Reusachtig in elke zin van het woord, niet alleen qua kosten, omvang en aap-grootte, maar ook qua duur. Want Jackson neemt er ruim de tijd voor om het klassieke verhaal van Mens En Enorme Aap te hervertellen. Maar liefst drie uur trekt hij uit voor het in essentie toch behoorlijk simpele verhaaltje. Het valt mee dat hij er geen trilogie van gemaakt heeft... Maar alle gekheid op een stokje: Jackson\'s King Kong is een hele zit. Niet dat je je gedurende de drie uur vaak hoeft te vervelen, want als de film eenmaal goed en wel op gang is val je van de ene boeiende scène in de andere. Zoals ook bij de Lord of the Rings films het geval was heb je na afloop dan ook totaal niet in de gaten dat je al gedurende drie uur cola-slurpend, popcorn-etend aan het scherm gekluisterd zit. Tenzij de steken in je blaas het verraden. Toch had het allemaal wel een tikje beknopter gekund. Zo zijn er enkele subplotjes die nauwelijks iets aan het geheel toevoegen. Begrijpelijk dat Jackson heeft geprobeerd om bepaalde personages wat meer diepgang te geven, maar het heeft geen zin om diepgang aan te brengen waar dit overbodig is. Het is fijn dat het scheepsknechtje ‘Heart of Darkness’ aan het lezen is en op grote bezorgdheid van zijn meerdere kan rekenen, maar daar hoeven ze ons niet per se lastig mee te vallen. Want uiteindelijk draait het verhaal toch vooral om King Kong en het object van zijn affectie, de charmante Ann Darrow. En het mag gezegd worden: hoe lachwekkend de band tussen vrouw en reuzenaap in theorie ook mag lijken, toch weet Jackson dit geloofwaardig te brengen. Hij kon dan ook gebruik maken van zijn geheime wapen: Andy Serkis in een motion-capture-pak. Serkis, die in Lord of the Rings op uitstekende wijze gestalte gaf aan het CG-personage Gollem, is nu verantwoordelijk voor de bewegingen en gelaatsuitdrukking van de digitale Kong. Combineer dit met het Oscarwinnende effectwerk van Weta Digital en je hebt een King Kong waar geen robot, stop-motion-pop of man-in-apenpak aan kan tippen. Dat de visuele effecten incidenteel wat minder overtuigend zijn (bijvoorbeeld het overduidelijke gebruik van green-screen tijdens de dino-stampede) zullen we dan maar door de vingers zien. Natuurlijk valt er over een grote film als dit nog veel meer te vertellen, maar we zullen het – in tegenstelling tot Jackson – kort proberen te houden: King Kong is een goed gemaakte avonturenfilm die uitermate geschikte is voor een ouderwetsch vermakelijk filmavondje.

Hier besproken is de 2-disc Special Edition van King Kong. De film is tevens verkrijgbaar in een 1-disc uitvoering, waarbij de DVD met extra’s ontbreekt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 180 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582415551

Extra's

  • Inleiding door Peter Jackson
  • De Volkswagen Touareg & King Kong
  • Was Je Maar Hier
  • Skull Island: Een Natuurlijke Geschiedenis
  • Kong’s New York, 1933
  • Eindproduktie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Net zoals bij zijn Lord of the Rings-trilogie heeft Peter Jackson zich ook bij King Kong niet ingehouden op het visuele front. Gelukkig heeft zijn oog voor detail ook de weg gevonden naar de DVD, waarop de film met een haarscherpe anamorfe 2.35:1-transfer te vinden is. Gepaard met de uitstekende kleurweergave en dito helderheid komen Jackson’s mooie plaatjes prima tot hun recht. Eigenlijk is er maar één minpuntje, en dat is de lichte edge enhancement die gebruikt is. Maar ach, waarschijnlijk zul je vaak dermate geboeid naar het scherm kijken dat het je niet eens opvalt. Al met al kunnen we dan ook spreken van een zeer geslaagde transfer.

Geluidskwaliteit

Bij de Oscars werd King Kong onder meer beloond voor de prestaties op geluidsgebied. Als je de film in een goede bioscoop hebt gezien zul je begrijpen waarom. Daar had de film namelijk een uitermate ruimtelijke mix te bieden waarin alle zaken, of het nu de muziek van James Newton Howard, het gebrul van Kong of de geluiden van de jungle of New York waren, perfect op hun plaats vielen. Nu is natuurlijk de grote vraag: wat is hiervan op DVD terecht gekomen? Nou, het blijkt dat er ook in de thuisbioscoop genoeg te beleven valt op het audiofront. De aanwezige Dolby Digital 5.1-track (384kbit/s) maakt namelijk op prima wijze gebruik van de vijf beschikbare hoofdkanalen, met een geluidsbeeld met erg veel richting tot gevolg. De subwoofer komt eveneens veelvuldig aan bod, waardoor Kong’s gebrul de vloeren zal doen trillen. Tot slot valt er ook over de klank weinig te klagen. De middentonen hadden ietsje prominenter aanwezig mogen zijn, maar dat is niet iets om al te zwaar aan te tillen. Goed geluid dus, met enkele leuke passages om de installatie te demonstreren.

Extra's

Zoals eerder vermeld bestaat de Special Edition van King Kong uit twee DVD’s, verpakt in een keepcase die in een fraaie relief slipcover geschoven is. Voor de extra’s (allemaal Nederlands ondertiteld) moet je vooral bij het tweede schijfje zijn.

Disc 1

De Volkswagen Touareg & King Kong (2 min)
Een gigantische aap en een moderne gezinswagen, wat hebben deze twee met elkaar te maken? We hebben geen flauw idee, maar blijkbaar was de link groot genoeg voor een reclamespot. In deze overbodige eerste extra zie je heel (lees: heeeeel) kort hoe de betreffende spot gemaakt werd, waarna je ook nog even het eindresultaat ziet.

Was Je Maar Hier (1 min)
Nog meer reclame, dit maal een spotje om de stad New York te promoten. Niet boeiend. Laten we hopen dat de tweede DVD wat interessantere zaken te bieden heeft…

Disc 2

Inleiding door Peter Jackson (4 min)
Hier vertelt Peter Jackson wat je zoal op de tweede DVD kunt verwachten. Gelukkig blijkt hieruit dat de extras op deze schijf wat meer om het lijf hebben dan die op de eerste.

Eindproductie (153 min)
Gedurende de totstandkoming van King Kong hield Peter Jackson de fans op de hoogte middels video-dagboeken op de website kongisking.com. Een groot deel van deze dagboeken is onder de noemer Production Diaries op DVD uitgebracht, maar de post-productie-dagboeken ontbraken daarbij. Deze zijn nu op de SE als extra meegeleverd. Gerangschikt naar datum of afdeling geven de 35 dagboeken een goede indruk over wat er allemaal speelt nadat de opnames afgerond zijn. Denk daarbij aan de montage, het digitale en miniatuur effectwerk, de opname van geluidseffecten en muziek, de motion-capture-opnames van Serkis/Kong, het maken van de trailer en de interviews met de pers. Erg uitgebreid en zeker de moeite van het bekijken waard.

Skull Island: Een Natuurlijke Geschiedenis (17 min)
In deze als wetenschappelijke documentaire opgezette extra over Skull Island wordt onder andere uitgelegd hoe het kan dat op dit eiland de dinosaurussen nog vrij rondlopen. Ook komt de herkomst van Kong aan bod. Tussen neus en lippen door krijg je tevens wat info over het ontwerp van de wezens en het eiland.

Kong’s New York, 1933 (28 min)
De laatste toevoeging op het tweede schijfje behandelt het New York van de jaren ’30, de tijd van de Grote Depressie. Deskundigen praten over de geschiedenis van de stad, de toenmalige leefomstandigheden en cultuur, en worden daarbij ondersteund door beelden uit die tijd. Leuk als je geïnteresseerd bent in de setting van King Kong.

Informatieboekje
In de verpakking vind je ook nog een soort van extra, namelijk een veertien pagina’s tellend boekje met productie-informatie.

Conclusie

Peter Jackson\'s remake van het klassieke King Kong (1933) is een zeer vermakelijke avonturenfilm, die duidelijk met veel liefde voor het origineel gemaakt is. Sterker nog, Jackson wil zo graag de ultieme versie van het verhaal vertellen dat hij enigszins ontspoort door allerlei subplotjes en overbodige karakterontwikkeling toe te voegen. Daardoor duurt de film onnodig lang, al moeten we wel zeggen dat er in de drie uren nauwelijks een saai moment te vinden is. De Special Edition DVD-uitgave levert qua beeld en geluid uitstekende prestaties, maar dat verwachten we ook niet anders van een moderne prent. Wat extra\'s betreft valt het echter een beetje tegen. Naast twee featurettes met achtergrondinfo vormen de 2,5 uur aan videodagboeken de voornaamste toevoeging. Dit materiaal is weliswaar erg boeiend, maar kan ook gratis op internet bekeken worden. Bovendien wordt hierin enkel de post-productie behandeld; indien je meer over de pre-productie en de opnames wilt weten, dan zul je tevens de Production Diaries aan moeten schaffen. Niet zo\'n hele speciale uitgave dus, maar Jackson kennende zal een 4-disc Ultimate Extended Edition vast niet lang op zich laten wachten...

Laatste reacties

jeroeni  |  25-12-2012

Maakt Jackson hier nu nog een 3D versie van ? Zou het wel leuk vinden.
Lees meer >

SuperDre  |  19-02-2007

Dat de visuele effecten incidenteel wat minder overtuigend zijn (bijvoorbeeld het overduidelijke gebruik van green-screen tijdens de dino-stampede) zullen we da...
Lees meer >

intexor  |  29-12-2006

Aangezien de 1-disc ondertussen voor €7 in de FRS lag heb ik hem ook maar gekocht, al kon ik me op voorhand niet inbeelden dat een film van 3 uur over een grote...
Lees meer >

Blackthorne  |  25-07-2006

Eerst maar eens zien hoe PJ het er met The Hobbit vanaf gaat brengen, want de verwachtingen zijn nu al gigangtisch hoog gespannen, terwijl the Hobbit vergeleken...
Lees meer >

mercapto  |  25-07-2006

Zie liever de LE als een dikke set met Diaries, OST en een 3-Disc met beeldje. Hmm, maar die zal later wel weer komen...
Lees meer >

Frank  |  25-07-2006

Komen trouwens al deze extra's ook op die limitied edition met beeldje etc. te staan? De Limited Edition krijgt geheel nieuwe extra's, gelukkig!
Lees meer >

Marc T.  |  24-07-2006

Komen trouwens al deze extra's ook op die limitied edition met beeldje etc. te staan?
Lees meer >

Roy Langeveld  |  09-05-2006

op DVD kon ik duidelijk wat bluescreen-effecten zien, en in bvb de scene waar Ann in die holle boomstam ineens benaderd wordt door een gigantische honderdpoot ...
Lees meer >

Avalan  |  07-05-2006

Heb gisteren de DVD gezien. De film had ik in december al in de bioscoop gezien. Wat mij vooral opviel is dat ik op DVD veel duidelijker bepaalde cgi 'artefact...
Lees meer >

Frank  |  25-04-2006

het beste resultaat: een compleet orchestraal werk in 2 maanden: dat kan nooit afgewerkt zijn zoals het hoort. Dat kan dus wel. De muziek van King Kong is imme...
Lees meer >

Dva  |  25-04-2006

Op IMDb staat dit: Howard Shore had written and recorded much of the score for this film, but shortly before release, he departed from the project. Peter Jac...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  25-04-2006

Op IMDb staat dit: Howard Shore had written and recorded much of the score for this film, but shortly before release, he departed from the project. Peter Jac...
Lees meer >

Dva  |  24-04-2006

Wat er ook niet wordt aangekaard in de x-tra's is de reden van ontslag van Howard Shore. Ondertussen zie je wel Howard Shore als dirigent in de schouwburg van ...
Lees meer >

Frank  |  24-04-2006

Wat er ook niet wordt aangekaard in de x-tra's is de reden van ontslag van Howard Shore. Ondertussen zie je wel Howard Shore als dirigent in de schouwburg van ...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  24-04-2006

Wat er ook niet wordt aangekaard in de x-tra's is de reden van ontslag van Howard Shore. Ondertussen zie je wel Howard Shore als dirigent in de schouwburg van ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 326
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.