Blues Brothers, The (25th Anniversary CE)

Recensent:
Marcel den Haan
18-04-2006

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Blues Brothers, The (25th Anniversary CE) (DVD)
Samenvatting

Jake (John Belushi) en Elwood Blues (Dan Aykroyd) zijn twee broers opgegroeid in een weeshuis en gek van muziek. Wanneer Jake vrijkomt na enkele jaren in de gevangenis te hebben doorgebracht, haalt zijn broer hem op. Ze rijden gelijk naar het weeshuis waar ze zijn opgegroeid. Hier krijgen ze te horen van de hoofdnon dat er binnen enkele dagen 5000 dollar betaald moet worden omdat anders het weeshuis gesloten wordt. De twee broers gaan weer weg en denken ondertussen na over hoe ze zouden kunnen helpen. Tijdens een bezoek aan een kerk krijgt Jake een volgens hem goddelijke ingeving. Ze moeten hun oude band weer bij elkaar brengen en door middel van optredens het benodigde geld bij elkaar brengen. Dit is echter makkelijk gezegd dan gedaan aangezien de meeste bandleden ondertussen een ander leven hebben en niet staan te springen weer op tournee te gaan. Ook blijkt het nog niet zo eenvoudig een optreden te regelen. Wanneer de broers dan ook nog de politie, een concurrerende band, een groep Neonazi\'s en Jake\'s ex achter zich aankrijgen is de chaos compleet.

Commentaar

John Belushi en Dan Aykroyd zijn twee mannen die hun carrière begonnen zijn bij het televisieprogramma Saturday Night Live, net als vele andere komieken trouwens. De personages van de Blues Brothers zijn ook ontstaan in die show en werden in het begin gebruikt om het aanwezige publiek op te warmen voor de show. Later werden er ook sketches uitgevoerd die speelden rond de twee broers. In 1980 werd besloten een film te maken over de avonturen van Jake en Elwood en de film mag intussen gerust een klassieker genoemd worden.
Het verhaal is vrij simpel te noemen, maar dit stoort geen enkel moment aangezien de film vol zit met leuke en grappige momenten, goede muziek en gedenkwaardige optredens. De eerste helft van de film concentreert zich op de pogingen van de broers om de band weer bij elkaar te brengen en de twee helft is eigenlijk één grote achtervolging, één van de beste misschien wel in de filmhistorie. De hoeveelheid auto\'s die hier gesloopt worden is gigantisch en deze scène is slechts één van de vele klassieke scènes in de film. Iets waarmee het ook wel goed zit zijn de optredens van de acteurs. Allereerst hebben we natuurlijk Dan Aykroyd en John Belushi in de rol van Jake en Elwood Blues. De twee acteurs vullen elkaar perfect aan en de chemie is uitstekend. Het is duidelijk te zien dat de twee mannen al wat langer deze twee karakters uitbeelden en ze zijn prima op elkaar ingespeeld Er zijn verder veel bekende gezichten te zien in deze film waaronder die van muziekhelden als Ray Charles, James Brown, Aretha Franklin, John Lee Hooker en Cab Calloway. Verder zijn nog kort Frank Oz, Steven Spielberg en John Candy te zien en Carrie Fisher, uiteraard bekend als Prinses Leia uit Star Wars, speelt de ex-vriendin van Jake Blues.
Naast een komedie is de film ook een musical te noemen door de vele muzieknummers die er gedurende de film uitgevoerd worden. Uiteraard zien we regelmatig de Blues Brothers in actie met onder andere de hit \"Everybody Needs Somebody To Love\", maar ook Aretha Franklin en Ray Charles barsten onder andere spontaan uit in gezang.
Het is moeilijk voor te stellen dat veel mensen deze film nog niet gezien hebben, maar mocht dit het geval zijn ga hem dan snel kijken. Dit is namelijk één van de klassieke komedies uit de jaren \'80 en staat garant voor veel vermaak. Naast de verlengde versie die al eerder op DVD verschenen is, heb je nu ook de keuze om te kijken naar de originele bioscoopversie. Deze duurt zo\'n 14 minuten korter dan de verlengde versie en het tijdsverschil zit hem vooral in enkele ingekorte muzieknummers. Deze versie is nu voor het eerst op DVD verkrijgbaar, maar aangezien de meeste mensen vooral bekend zijn met de verlengde versie zal deze toch de voorkeur krijgen. De verlengde versie is te vinden op schijf één van de uitgave en de bioscoopversie op schijf twee. Dit staat overigens foutief vermeldt op de hoes, hier staat dat het andersom moet zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor, Muziekfilm
Regio: 2
Jaar: 1980
Speelduur: 141 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Duits
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582367935

Extra's

 • Trailer
 • Making Of
 • Muzikale hoogtepunten
 • Inleiding door Dan Aykroyd
 • Een Dag Op Tournee Met De Blues Brothers
 • De Muziek Transponeren
 • Aandenken Aan John

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Beide versies van de film staan in hun originele formaat van 1.85:1 anamorf op de DVD\'s. De kwaliteit van het beeld is gelijk bij beide versies. Het beeld oogt mooi scherp en het beeld bevat veel detail. De kleuren komen natuurlijk en goed verzadigd over, maar hebben toch die typische jaren \'80 uitstraling. Het contrast en schaduwdetail is ook voldoende, hoewel de donkere scènes soms wat moeilijk te volgen zijn. Het aanwezige zwart is mooi diep van kleur. Er is op sommige momenten behoorlijk wat filmgrain aanwezig, maar gelukkig komen deze momenten niet al te vaak voor. Verder zijn er soms wat lichte compressiefoutjes zichtbaar maar ook dit blijft beperkt tot een enkele keer. Een beeldkwaliteit zoals we die mogen verwachten van een al wat oudere film zoals deze.
Beide versies van de film zijn verdeeld in 18 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is als Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) op beide schijven te vinden. Ondanks de onnodig lage bitrate klinkt het geluid toch heel behoorlijk. Er wordt goed gebruik gemaakt van alle aanwezige kanalen en dit levert een mooi ruimtelijk geluidsbeeld op. Vooral tijdens de scènes met muziek is dit het geval aangezien dan de surroundspeakers goed gebruikt worden en hierdoor komt de muziek uit alle richtingen. Ook worden ze gebruikt voor het weergeven van effecten tijdens bijvoorbeeld de achtervolgingsscènes De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn goed te volgen. De frontspeakers geven het overige geluid weer en ook de muziek. Het LFE kanaal is vooral actief tijdens de muziekscènes en laat een goed gedoseerd en diep laag horen.

Extra's

De menu\'s bestaan uit statische afbeeldingen en worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1. Het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Net als de twee versies van de film zijn ook de aanwezige extra\'s verdeeld over de twee aanwezige schijven. Alle extra\'s hebben 1.33:1 beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid, tenzij anders aangegeven.

Disc 1

Inleiding Tot De Film Door Dan Aykroyd (21 sec.)
Voordat de film begint is een kort filmpje te zien waarin Dan Aykroyd ons welkom heet bij deze uitgave. Dit filmpje is hier los te bekijken.

Muzikale Hoogtepunten
Na het kiezen van deze extra kom je terecht in een menu waarin verschillende scènes te kiezen zijn. Je komt dan gelijk uit bij enkele van de muzikale scènes uit de film.
Het beeld is 1.85:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 5.1 (384 kb/s).

De Ronde Doen: Een Dag Op Tournee Met De Blues Brothers (7 min.)
Dan Aykroyd en Jim Belushi, de broer van, geven een optreden in The House of Blues in San Diego op 21 mei 2005 als de Blues Brothers. Hier zijn twee nummers te bekijken uit dat optreden.

De Muziek Transponeren (15 min.)
Een featurette over het ontstaan van de Blues Brothers. Door middel van interviews en oude beelden wordt teruggekeken op het ontstaan van de karakters.

Aandenken Aan John (9 min.)
Bekenden van John Belushi kijken terug op zijn leven en vertellen wat voor man hij was.

Disc 2

Story Behind The Making Of The Blues Brothers (56 min.)
Een uitgebreide making of van de film waarin we beelden van achter de schermen en interviews te zien krijgen. Vrijwel alle aspecten van het maken van de film komen aanbod wat ervoor zorgt dat deze making of erg interessant is om naar te kijken.

Trailer (4 min.)
De bioscooptrailer van de film.

Conclusie

Jake en Elwood Blues zijn twee broers die zijn opgegroeid in een weeshuis. Wanneer ze horen dat het weeshuid moet sluiten als er niet binnen paar dagen 5000 dollar betaald wordt, gaan ze op pad om hun oude band weer bij elkaar te brengen. Door middel van optredens willen ze genoeg geld bij elkaar krijgen om de 5000 dollar te kunnen betalen. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan en de broers ondervinden dat het nog heel wat moeite zal kosten voor ze het geld hebben. The Blues Brothers is een klassieke komedie uit de jaren \'80 en bekend bij vrijwel iedereen. De film staat garant voor veel plezier door de komische scènes en ook is er veel goede muziek te horen uitgevoerd door enkele bekende muzikanten. De film is een aanrader voor iedereen die houdt van lachen en die typische jaren \'80 komedies. De DVD heeft een prima beeld en geluidskwaliteit en ook zijn er enkele interessante extra\'s aanwezig.

Laatste reacties

Marco Dubbeldam  |  26-05-2006

Het blijft een leuke film met een aantal musical invloeden,de film is eigenlijk een grote mix van diverse genres.Verder zit er natuurlijk een portie overgetelij...
Lees meer >

Frank  |  26-05-2006

Vandaag de DVD aangeschaft (bij de FilmValley, overigens zoals gebruikelijk zonder slipcase). Volgens de recensie hebben beide versies van de film geluid in Dol...
Lees meer >

Richard B.  |  22-04-2006

Het is een leuke film maar niet genoeg de moeite waard om te gaan 'upgraden'.
Lees meer >

TheGodfather  |  22-04-2006

Goed om te lezen dat ik t bij m`n oude versie kan houden :lol: Blijft een geweldige film, met heerlijke aanstekelijke liedjes en cool acteerwerk van Belushi ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  19-04-2006

De zoveelste versie van hetzelfde. :cry: En nog steeds niks gedaan aan geluid en beeld :evil: :twisted:
Lees meer >

Frank  |  18-04-2006

Verlengde versie...en mischien wat beter beeld en geluid? :wink: ik ben een grote fan van de Blues Brothers-film en heb de oude dvd-versie. Waarom zou ik deze...
Lees meer >

hstadman  |  18-04-2006

Verlengde versie...en mischien wat beter beeld en geluid? :wink: ik ben een grote fan van de Blues Brothers-film en heb de oude dvd-versie. Waarom zou ik deze...
Lees meer >

spiff  |  18-04-2006

ik ben een grote fan van de Blues Brothers-film en heb de oude dvd-versie. Waarom zou ik deze versie kopen ?
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  18-04-2006

Het blijft een leuke film met een aantal musical invloeden,de film is eigenlijk een grote mix van diverse genres.Verder zit er natuurlijk een portie overgetelij...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  18-04-2006

Geweldige film die ik elk jaar wel een keer opzet. Belushi op zijn best en aanstekelijke soul en blues muziek.
Lees meer >

hstadman  |  18-04-2006

heb deze ook sinds kort in mijn bezit. Classic. :wink: Beeld en geluid zijn goed. Niet beginnen aan deel2; die is tenenkrommend slecht! :wink: John belushi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 80
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.