Ice Princess

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Ice Princess (DVD)
Samenvatting

De 17-jarige Casey Carlyle (Michelle Trachtenberg) is op school een intelligent buitenbeentje, die met natuurkunde hoge cijfers haalt. Haar dominante moeder (Joan Cusack) ziet Casey dan ook het liefst naar de universiteit gaan, evenals haar natuurkunde leraar. Maar Casey beleeft ook veel plezier aan het kunstschaatsen, wat ze op de vijver nabij haar huis dagelijks oefent. Het is het enige pleziertje dat ze heeft, als gevolg van het harde studeren heeft ze verder weinig vriendinnen. Als Casey voor natuurkunde een proefschrift moet schrijven over een persoonlijk onderwerp, valt haar keuze op kunstschaatsen. Jaloers bekijkt ze de verrichtingen van haar klasgenoot Gen Harwood (Hayden Panettiere), die door haar moeder Tina (Kim Cattrall) wordt getraind. Tina was zelf vroeger een professioneel kunstschaatsster die aan de top stond. Ze verlangt van haar dochter dezelfde harde en nietsontziende toewijding tijdens het trainen. Met haar natuurkundige principes adviseert Casey zowel Gen als twee andere jeugdige schaatstalenten. Als Casey zo dagelijks op het ijs staat, gaat ook bij haar het hart snelle kloppen. Als Casey haar hoofd gebruikt en haar hart volgt, zal ze moeten kiezen tussen haar moeder en haar eigen idealen.

Commentaar

Geloven in jezelf en vechten voor je idealen, dat zijn de ingrediënten die we regelmatig in de Walt Disney speelfilms terug zien. Een verhaal met een positieve drive, waarin de successen van mensen die hun ideaal nastreven worden belicht. Uiteraard op zodanige wijze dat na enig doorzetten het ideaal wordt verwezenlijkt. Waarbij er natuurlijk ook altijd ruimte is voor een romantische subplot. Ziehier het profiel waaraan ook Ice Princess voldoet. Michelle Trachtenberg speelt hierin een tiener die een ander persoonlijk ideaal nastreeft dan haar moeder en om haar ideaal te bereiken menig struikelblok met doorzettingsvermogen moet nemen. Het tienerpubliek is hiermee een dankbaar publiek, want zij zitten in de leeftijdsgroep waarin keuzen voor het leven worden gemaakt. Het nastreven van een ideaal, waarbij passie en gevoel de belangrijkste raadgevers zijn. Of wordt dit ideaal ingevuld of beïnvloed door de wensen van ouders? Dat het verwezenlijken van het ideaal niet zonder slag of stoot gaat, is natuurlijk ook een belangrijk opvoedkundig ingrediënt. Waarbij Ice Princess deze jeugd bij het bekijken van de film een positief gevoel en een positieve drive meegeeft. Het romantische subplot maakt de film nog iets aantrekkelijk bij het tienerpubliek. Alhoewel deze leeftijdsgroep de belangrijkste doelgroep van de film is, is het natuurlijk ook de bedoeling dat de ouders deze film meekijken en zo leren hoe belangrijk het is dat hun kind zelf het eigen ideaal nastreeft. Tot zover over het moraal van deze film.
Ice Princess is gebaseerd op een verhaal van Meg Cabot (ook The Princess Diaries) en Hadley Davis, waarbij de laatste het verhaal ook omzette naar een filmscript. De film is geregisseerd door de Engelse regisseur Tim Fywell, waarbij deze film zijn debuut op het witte doek is. Fywell, die al grijze haren heeft, is op latere leeftijd begonnen met regisseren en heeft tot nu toe alleen nog maar televisieproducties op zijn naam staan. Kunstrijden is natuurlijk een prima onderwerp om te gebruiken om de strijd voor een ideaal in beeld te brengen. Op topniveau worden heel wat offers gebracht voor het goud. Twee bekende kunstschaatssterren doen mee in de film, dit zijn Michelle Kwan en Brian Boitano, die op (Olympisch) topniveau schaatsen. Ice Princess is een aardige ‘feelgood’ film met een helaas iets te voorspelbaar plot, maar desalniettemin een leuke film is om gezamenlijk naar te kijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 94 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418066673

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Gesproken toelichting
  • Muziekvideo's

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. Het is een recente film, dus we zijn dan ook niet verrast dat de beeldkwaliteit weer prima in orde is. Kleuren zijn mooi helder, goed verzadigd en ogen natuurlijk. Het sprookjesachtige landschap van Genovië wordt daardoor mooi kleurrijk weergegeven. Het beeld is goed scherp met goede detaillering en heeft een goed contrast. Wel is edge enhancement toegepast om de scherpte indruk te verhogen. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden.
De film is netjes verdeeld in 13 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype maar staat helaas veel te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Ook de soundtrack, met enkele bekende popsongs, klinkt gewoon goed. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen. De achterkanalen - in split-surround (stereo) – worden heel subtiel gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. De dynamiek van de soundtrack is prima met een goede balans tussen hard en zacht geluid. Het LFE-kanaal wordt niet gebruikt, maar er is wel voldoende laag in de soundtrack aanwezig. De dialogen zijn goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

Zoals gebruikelijke bij Buena Vista uitgaven start ook deze DVD eerst met een aantal promotie trailers van andere DVD releases. Een druk op de menutoets is genoeg om ze over te slaan.
Het breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. De menuschermen zijn naar keuze in diverse talen, waaronder het Nederlands. Alle extra’s zijn in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat en hebben DD2.0 -192 kb/s geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, tenzij anders vermeld.

Deleted Scenes (7 min)
Een vijftal scènes, waaronder een alternatief begin van de film. Naar keuze apart te bekijken of aaneengesloten via de alles spelen optie.

Muziek en Meer
Met twee filmgerelateerde muziekvideo’s als vervolgkeuzen, te weten: ”Reach\" uitgevoerd door Caleigh Peters (3 min) en \"No One\" utigevoerd door Aly and A.J. (3 min). Beide video’s hebben DD5.1 geluid.

Achter de schermen bij Disney: gesproken toelichting
Je kunt de film bekijken met een gesproken toelichting van de actrices Michelle Trachtenberg, Hayden Panettiere, Trevor Blumas en Kirsten Olson. Niets echt inhoudelijks, meer ‘gezellig; gebabbel over wat er op het scherm gebeurd.

Conclusie

Ice Princess van regisseur Tim Fywell is een opvoedkundige film met een romantisch trekje over het nastreven van en vechten voor je idealen. Dit alles volgens het bekende positief ingestelde Disney recept. Het verhaal gaat over de natuurkundetalent Casey, die liever wil kunstschaatsen dan te gaan studeren op de universiteit. Dat natuurlijk tegen de zin van haar moeder die het liever anders ziet. In de hoofdrollen onder andere Kim Cattrall, Michelle Trachtenberg en Joan Cusack.
Buena Vista heeft de film op DVD uitgebracht met goede beeld- en geluidskwaliteit. Toegevoegd enkele extra’s die weinig toevoegen aan de film. Een aardige film over het volgen van je eigen dromen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 34
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.