Wild Bunch, The (SE)

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Wild Bunch, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Pike Bishop (William Holden) is de leider van een groep bandieten. De mannen beginnen op leeftijd te geraken en besluiten dat het tijd wordt voor de laatste, grote roof. Ze beroven een kantoor van de spoorwegen, maar wanneer dit misloopt moeten ze vluchten naar Mexico. Eén van de redenen dat de roof mislukte is omdat een voormalig lid van de groep is ingehuurd om de bende te stoppen. Deze Deke Thornton (Robert Ryan) weet hoe Pike Bishop denkt en is hem dan ook net een stap voor. De mannen van de bende likken hun wonden, maar willen toch nog graag die grote slag slaan zodat ze rustig oud kunnen worden. Ze besluiten een grote lading wapens te stelen voor een Mexicaanse generaal, een klusje waarvoor ze rijkelijk beloond zullen worden. Wanneer ze de wapens in het hun bezit hebben, begint het ze te dagen dat het afleveren van de wapens wel eens moeilijker zal worden dan ze gedacht hadden en bovendien hebben ze ook nog Deke Thornton en een groep mannen achter zich aanzitten.

Commentaar

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, The Wild Bunch is één van de beste westerns ooit gemaakt. De film kan zich ook zeker scharen bij de beste films uit alle genres. Toen de prent uitkwam in 1969 waren er voor en tegenstanders. De voorstanders prezen Sam Peckinpah\'s manier van filmen en tegenstanders vonden dat er teveel geweld in de film te zien was en dat het geweld zelfs verheerlijkt werd. Er is zeker het nodige geweld te zien en de liters bloed vloeien rijkelijk. Dit geweld staat echter in dienst van het verhaal en zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat het geheel erg realistisch overkomt. Dit konden Amerikaanse westerns wel gebruiken in de jaren \'60 aangezien ze aan alle kanten werden ingehaald door de spaghettiwesterns van onder andere Sergio Leone. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat deze film de deuren heeft geopend voor filmmakers als John Woo en Quentin Tarantino, mannen die het geweld ook niet schuwen. Zonder Peckinpah hadden deze mannen hun films niet kunnen maken op de manier zoals ze dat nu gedaan hebben wordt er dan gezegd. Misschien ietwat overdreven, maar feit is wel dat The Wild Bunch ervoor zorgde dat de Amerikaanse film nooit meer hetzelfde zou zijn.
Peckinpah leverde dus een rauwe western af, maar een film is niks zonder een goed verhaal en dat zit bij deze film wel snor. Vanaf het begin van de film tot aan het einde zit de spanning er goed in en opvallend is hoe goed alles gemaakt is. Alles in prachtig in beeld gebracht en de cameravoering is van hoog niveau. Ook de montage past uitstekend bij de film en The Wild Bunch bevat zelfs zoveel cuts dat het een gemiddelde shot slechts drie seconden duurt.
De westerns van Peckinpah spelen zich steevast af in de nadagen van het Wilde Westen en hij laat zien hoe zijn karakters hiermee omgaan. De oprukkende modernisatie van de maatschappij en het uitsterven van de karakteristieke cowboys leveren interessante beelden op. Ook is het leuk om te zien hoe de karakters worstelen met hun eigen ouder worden.
De acteerprestaties zijn van een erg hoog niveau en eigenlijk hadden de rollen niet beter gecast kunnen worden. Zo is William Holden perfect in zijn rol als de bendeleider Pike Bishop en ook de andere rollen worden uitstekend neergezet. We zien onder andere Robert Ryan, Ernest Borgnine, Warren Oates en Edward O\'Brien voorbijkomen. Ook de wat kleinere rollen zijn prima ingevuld Alles bij elkaar opgetelt is dit een film die eigenlijk iedere filmliefhebber gezien moet hebben, ook als je niet van westerns houdt. De prent vervult een belangrijke rol in de geschiedenis van de Amerikaanse film en is daarom alleen al verplichte kost. En niet te vergeten dat het gewoon een erg goede film is.
De versie die op deze DVD te vinden is de zogenaamde Director\'s Cut. Deze versie duurt ongeveer 10 minuten langer dan de versie die in de bioscopen te zien is geweest en deze minuten bestaan voornamelijk uit meer achtergrondinformatie over de karakters.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Western
Regio: 2
Jaar: 1969
Speelduur: 138 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932705935

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Peckinpah Trailer Gallery
  • Sam Peckinpah's West: Legacy Of A Hollywood Renegade
  • The Wild Bunch: An Album In Montage
  • A Simple Adventure Story: Sam Peckinpah, Mexico, And The Wild Bunch
  • Never-Before-Seen Outtakes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film stamt uit 1969 maar dit is eigenlijk op geen enkel moment aan het beeld af te zien. Het 2.40:1 anamorfe beeld ziet er namelijk prachtig uit en zorgt ervoor dat alles uitstekend prima te volgen is. De transfer bevat veel detail en de scherpte is gedurende de gehele film ruimschoots voldoende. Dit heeft wel vrij veel edge enhancement tot gevolg. Soms is er soft moment aanwezig, maar deze momenten zijn op één hand te tellen. De kleuren ogen natuurlijk, hoewel ze niet van het scherm spatten. Dit komt voornamelijk door het gebruik van donkere tinten. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn ook allen meer dan voldoende. Filmgrain is nagenoeg afwezig, enkele korte momenten uitgezonderd. Hier en daar is een kleine beschadiging waarneembaar, maar ook dit beperkt zich tot een minimum. Zoals gezegd een uitstekende transfer die de mooie vergezichten en close-ups van de boeventronies uitstekend over laat komen.
De film is ruim verdeeld in 46 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat te hoog in het beeld. Beide regels vallen namelijk geheel in het actieve beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat als Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) op de DVD. Waarom er is gekozen voor een bitrate van slechts 384 kb/s is onduidelijk want er is genoeg ruimte op de schijf voorhanden om de maximale bitrate te gebruiken. De track concentreert zich voornamelijk op de voorste kanalen. De achterkanalen worden slechts sporadisch gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden en dit geluid klinkt vrij zacht. De dialogen komen grotendeels uit het middenkanaal en soms lopen ze over naar de voorkanalen. Hier is ook de muziek te horen en de overige geluiden. Het LFE kanaal wordt gebruikt ter ondersteuning van de muziek en om explosies wat krachtiger over te laten komen. Het aanwezige laag had alleen wel iets meer aanwezig mogen zijn zodat de track wat meer impact had gehad. Nu komen de vooral de geweerschoten soms wat flets over. Gezien de leeftijd van de film is dit een track die ruimschoots voldoende klinkt, maar de gedachte blijft toch hangen dat er meer van te maken viel.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze Special Edition bestaat uit twee schijven en de meeste extra\'s zijn op de tweede schijf te vinden.

Disc 1

Audiocommentaar
Vier mannen die Sam Peckinpah persoonlijk konden hebben het commentaar tijdens de film verzorgd. De mannen waren allemaal betrokken bij Peckinpah door middel van het maken van documentaires en het schrijven van biografieën over de man. Ze weten dus waar ze het over hebben en dit is zeker terug te horen in het commentaar. Een erg interessant commentaar, vooral voor de mensen die meer te weten willen komen over deze regisseur.

Peckinpah Trailer Gallery
Trailers van vijf films van Sam Peckinpah. Het gaat om trailers van Ride The High Country, The Wild Bunch, The Ballad of Cable Hogue, The Getaway en Pat Garrett And Billy The Kid

Disc 2

Sam Peckinpah\'s West: Legacy Of A Hollywood Renegade (82 min.)
Een uitgebreide documentaire die ingaat op het leven en het werk van Sam Peckinpah. Mensen die met hem samen gewerkt hebben en bekende fans zoals Benicio Del Toro en Billy Bob Thornton komen aan het woord. Zijn films passeren de revue en de invloed die ze hebben gehad, maar we krijgen ook een kijkje in het leven van de regisseur en wat voor man hij was.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Wild Bunch: An Album In Montage (33 min.)
Deze voor een Oscar genomineerde documentaire verschaft ons een kijkje achter de schermen van de film. We zien zwart-wit beelden gemaakt tijdens de opnames en foto\'s van tijdens de opnames. Door middel van voice-overs wordt verteld hoe de film gemaakt is en we horen onder andere enkele crewleden die aan de film meegewerkt hebben. Ook horen we Ed Harris die door moet gaan als de stem van Peckinpah.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

A Simple Adventure Story: Sam Peckinpah, Mexico, And The Wild Bunch (23 min.)
De vier mannen die ook het audiocommentaar ingesproken hebben bezoeken samen met de dochter van Peckinpah enkele van de locaties uit de film en bespreken tegelijkertijd de film en de opnames.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Never-Before-Seen Outtakes (8 min.)
Een reeks beelden die niet gebruikt zijn in de uiteindelijk film of Director\'s Cut komen achter elkaar voorbij. Er is geen origineel geluid aanwezig en in plaats daarvan is de muziek uit de film te horen.
Het beeld is 2.40:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Pike Bishop is de leider van een op leeftijd rakende groep bandieten. Ze besluiten nog één grote roof te doen en er dan mee te stoppen. Deze roof mislukt echter door tussenkomst van een voormalig lid van de groep. Ze vluchten naar Mexico en nemen het aanbod aan van een generaal om een lading wapens te stelen. Hiermee zullen ze genoeg verdienen om met pensioen te kunnen gaan. Wanneer ze de wapens in bezit hebben begint het tot ze door te dringen dat het afleveren ervan wel eens voor problemen zou kunnen zorgen.
The Wild Bunch is een western geregisseerd door Sam Peckinpah. Deze western kan zich scharen in het rijtje van de besten en is misschien wel het beste werk van de regisseur. Toen de film uitkwam werd hij geprezen door de manier van filmen, maar ook bekritiseerd voor het vele geweld. Nu zijn wel tegenwoordig wel wat meer gewend en valt het met dat geweld wel mee. De film is in ieder geval een aanrader voor elke westernliefhebber en eigenlijk zou iedere filmliefhebber deze film moeten zien.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

nachtwaker  |  09-12-2008

Wederom bewijst Warner Bros. hoe z'n hulde moeten brengen aan dergelijke films, klassiekers die staan als een huis. Eén van de meesterwerken van Sam Peckinpah, ...
Lees meer >

Swanski  |  11-12-2006

Misschien ben je toch niet echt een westernfan. Het genre moet je namelijk wel liggen en de films die jij wel goed vindt, vinden veel mensen leuk, ook die niet ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  09-12-2006

Misschien ben je toch niet echt een westernfan. Het genre moet je namelijk wel liggen en de films die jij wel goed vindt, vinden veel mensen leuk, ook die niet ...
Lees meer >

Swanski  |  09-12-2006

Ik weet niet wat het is met de klassieke westerns maar ze zijn lang niet allemaal interessant voor me. De 2 bekende Leone's zijn geweldig, de 2 andere Eastwoods...
Lees meer >

Richard B.  |  12-08-2006

Een geweldige film! Eentje die eigenlijk alles samenpakt wat westerns goed maakt en er nog veel meer aan toevoegt. Ik prefereer deze eigenlijk boven bijv. Leone...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  26-04-2006

Het is een gemiddelde he jongens. Ik heb het ook niet zelf zitten timen ofzo maar het is wel een feit dat er niet echt veel lange scenes in de film zitten. De s...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  25-04-2006

Ook de montage past uitstekend bij de film en The Wild Bunch bevat zelfs zoveel cuts dat het een gemiddelde shot slechts drie seconden duurt. Hoe moet ik dit...
Lees meer >

homernt  |  25-04-2006

Ook de montage past uitstekend bij de film en The Wild Bunch bevat zelfs zoveel cuts dat het een gemiddelde shot slechts drie seconden duurt. Hoe moet ik dit...
Lees meer >

Larzz  |  24-04-2006

Prima recentie Marcel! Uitstekend gedaan. Ben het helemaal met je eens. Deze film moet elke filmliefhebber gezien hebben. Ken de film al meer dan 25 jaar en gen...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  24-04-2006

Staat nog op de verlanglijst met de andere 3 Sam Peckinpah westerns,ik denk er aan om die regio 1 box aan te schaffen.
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  24-04-2006

Deze wil ik wel zien. Ik ben wel een western liefhbber en deze schijnt essentieel te zijn.
Lees meer >

Otnemem  |  23-04-2006

Wow, dit is toevallig. Ik zat vandaag juist te denken of ik deze film misschien niet zou kopen en dat staat er net een nieuwe review! :) Kan je deze versie...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  23-04-2006

Zeker niet te lang. Geweldige morele western, geweld was hier trendsettend. Zelf heb ik de R1 se, een grote vooruitgang op de korrelige flipper disc.
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  23-04-2006

Geweldige western, die de S.E. heeft gekregen die hij verdient. Film duurt idd lang, maar ik vond dat echt niet eens opvallen. Teken dat het wel goed zit.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:8
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 103
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.