CSI: NY - Seizoen 1 (Afl. 1.13 - 1.23)

Totaalbeoordeling:

7
DVD

CSI: NY - Seizoen 1 (Afl. 1.13 - 1.23) (DVD)
Samenvatting

In de ‘Big Apple’ is een team doortastende forensische detectives actief om moorden op te lossen door alle sporen te verzamelen en te interpreteren. Tijdens de zoektochten naar DNA, haren, bloedspetters, vingerafdrukken en andere, met hightech apparatuur op te sporen aanwijzingen, schijnt de serie nieuw licht op de soms onheilspellende wereldstad. Detective Mack ‘Mac’ Taylor (Gary Sinise) is een gedreven ‘crime scene investigator’. Zijn partner, detective en workaholic Stella Bonasera (Melina Kanakaredes) deelt zijn voorliefde voor het werk. Samen geven zij leiding aan het team deskundigen. Deze box met het tweede gedeelte van seizoen 1 bevat de volgende 11 afleveringen:

Disc 1:

Aflevering 1.13 - Tanglewood
Een jongen uit een buitenwijk van de stad wordt doodgeslagen in de besneeuwde bossen van Van Cortland Park. Het onderzoek naar zijn dood leidt het team naar Tanglewood, de thuishaven van een groepje ‘wannabe gangsters’. De zaak neemt een wending als Mac Taylor erachter komt dat de Tanglewood-roots van rechercheur Danny Messer wel eens dieper geworteld kunnen zijn dan hij ooit heeft kunnen denken. Aan de andere kant van de stad hebben Danny en Aiden andere moeilijkheden; een vrouw van een Aziatische massagesalon wordt dood gevonden na een mysterieuze ‘hit and run’.

Aflevering 1.14 – Blood, Sweat & Tears
Rechercheurs Mac Taylor en Stella Bonasera ontdekken het lichaam van een tienerjongen, dat in een heel klein doosje gepropt is en begraven in het zand van Coney Island. Deze wel heel ongewone begrafenis wordt nog vreemder, als blijkt dat geen enkel bot van het slachtoffer gebroken is. Bewijsmateriaal uit het doosje leidt naar het circus in de stad. Ondertussen zorgt een plas bloed, die is gevonden in een appartement in Soho, ervoor dat Danny op zoek gaat naar een vermiste vrouw. Het lijkt erop dat zij in haar appartement is vermoord, maar vervolgens ergens anders is gedumpt.

Aflevering 1.15 – Til Death Do We Part
Als een aanstaande bruid dood neervalt op haar trouwdag, komen rechercheur Mac en Danny een moeilijk te vangen moordenaar op het spoor. Als de zaak zich verder ontwikkelt, ontdekken de rechercheurs dat het slachtoffer wel eens een moordjurk uitgezocht zou kunnen hebben. In Staten Island klinkt de zaak van een oud-gevangene, die dood wordt gevonden in een verlaten klooster, als een plaatselijk spookverhaal. Maar Stella ontdekt dat de misdaad wel degelijk echt is en wraak het motief.

Aflevering 1.16 - Hush
Een grote truck die de haven van New York verlaat is niet alleen een doelwit voor overvallers maar ook een perfecte dekmantel voor moord. Terwijl ze de truckkaping onderzoeken, ontdekken Mac en Stella een lichaam dat onder tien ton staal is platgedrukt. Danny en Aiden onderzoeken een ander soort beklemming, wanneer ze door het lichaam van een naakte vrouw kennismaken met Manhattans armoedige wereld van het seksuele fetisjisme. Dit zet hun perceptie van wat normaal is letterlijk op z’n kop.

Commentaar

Disc 2:

Aflevering 1.17 – The Fall
Een paar jonge bendeleden vermoorden de eigenaar van een luxe wijnhandel in de Bronx. De CSI-ers hebben er hun handen vol aan om het bewijs te vinden dat uiteindelijk iemand in verband moet brengen met de misdaad. Ondertussen onderzoeken Danny en Aiden de dood van een invloedrijke filmproducer, die is gevonden op het dak van zijn appartementencomplex in Chelsea.

Aflevering 1.18 – The Dove Commission
Een feestje ter ere van het verschijnen van een rapport over politiecorruptie eindigt in een bloedbad. Onder de doden is één van de eigen mensen van het politiedistrict. Om de moordenaar te kunnen vinden moeten Mac en zijn team een moeilijk te vangen sluipschutter in een helikopter opsporen. Aan de andere kant van de stad, in Queens, onderzoeken Danny en Aiden de moord op een zigeuner taxichauffeur, die rondreed in gebieden waar anderen zich niet durven vertonen. Ze komen erachter dat de chauffeur om het leven is gekomen toen hij probeerde een stripper te beschermen tegen een verkrachter.

Aflevering 1.19 – Crime and Misdemeanor
Rechercheurs Mac Taylor en Stella Bonasera ontdekken een dode vrouw tussen de lakens in een industriële wasserij. Het bewijsmateriaal van de zaak leidt ze naar een diplomaat van de Verenigde Naties. Twee Zweedse toeristen krijgen de schrik van hun leven als het menselijk standbeeld dat zij op straat geld geven, dood blijkt te zijn. Als de autopsie uitwijst dat de man een natuurlijke dood is gestorven, is Danny vastbesloten om degene te vinden die een dode zwerver heeft gebruikt voor zo’n bizar doel.

Aflevering 1.20 – Supply and Demand
Een middelbare scholier uit de arbeidersklasse wordt vermoord, nadat de moordenaars zijn huis zijn binnengedrongen. Hierdoor komen Mac en Stella ‘China White’ op het spoor, dodelijke onbewerkte heroïne dat in verkeerde handen is gevallen. Mac en Stella gaan in de straten van New York op jacht naar de drug, om te voorkomen dat het levens eist van gebruikers die niet weten welke gevolgen het kan hebben.

Disc 3:

Aflevering 1.21 – On the Job
Als een gewapende verdachte wordt ontdekt op een afgesloten plaats delict, verandert het routineonderzoek van Danny Messer in een achtervolging te voet door de metrotunnels van New York City. Gevangen in het gangenstelsel, opent Danny het vuur op de man. Maar na onderzoek blijkt dat hij een undercover agent heeft neergeschoten. Agenten en getuigen denken dat Danny de verkeerde man heeft gedood en het is aan Mac om het tegendeel te bewijzen. Aam de andere kant van de stad raakt Stella door de moord op een kindermeisje verzeild in de verbazingwekkende wereld van mensen die voor welgestelde kinderen van de Upper Westside zorgen.

Aflevering 1.22 – The Closer
Het onderzoek naar een slachtoffer van een moord met een voertuig botst met de dood van een Boston honkbalfan, die wordt gevonden op een parkeerterrein in New York. Rechercheur Stella Bonasera ontdekt dat beide slachtoffers een ding gemeen hadden: het professionele honkbalteam van New York. Een veelbelovende pitcher wordt vernederd in een wedstrijd en gooit een snelle bal naar een fan, waardoor die zijn milt scheurt. Mac heeft zo zijn eigen problemen als een gedaagde vlak voor zijn proces volhoudt dat het team van CSI: New York het bij het verkeerde eind heeft.

Aflevering 1.23 – What You See is What You See
Als een gewoon ontbijt uitmondt in een schietpartij, moet rechercheur Mac Taylor alle stukjes van de misdaad weer bij elkaar zien te krijgen. Het bewijs leidt Mac naar een federale informant met een ‘get-out-of-jail-free’-kaart en ‘negen levens’. Om hem te pakken te krijgen moeten Mac en Stella een bende ontmantelen. Alleen op deze manier kan de informant ongeschikt gemaakt worden voor de regering.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Thriller, TV
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 445 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Indies Home Entertainment
EAN: 8714025508466

Extra's

  • Audiocommentaar aflevering 1.13 – Tanglewood
  • The World’s Largest Crime Scene
  • The Cast Examines the Characters
  • The Zoo Year
  • CSI: NY Set Tour

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van alle CSI’s is zondermeer erg prettig. Ook deze release is hierop geen uitzondering. Om het wat grauwe karakter van New York te benadrukken spelen de kleuren donkerblauw en -grijs een belangrijke rol in de cinematografie. De sinistere, haast gothic uitstraling werkt voortreffelijk. Niet alleen close up shots vertonen een prima detaillering, ook de normale en wat langere afstandshots zien er gewoon strak uit. De kwaliteit van het beeld is over het algemeen, en zeker voor een tv-serie, uitstekend te noemen. Bij de eerste box verbaasden we ons nog over de aanwezigheid van het verplichte ondertitelspoor bij twee van de drie discs. Inmiddels is die onduidelijkheid uit de wereld en wordt de ondertiteling per definitie voorgeschoteld.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de CSI releases zijn onverminderd goed. Ook de bij deze afleveringen aanwezige Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s) staat zijn mannetje. De track creëert een mooi open geluidsbeeld. Mede dankzij subtiele aanvulling van omgevingsgeluiden door de achterkanalen. Het LFE-kanaal zorgt voor de extra diepgang in het lage tonengebied. Dialogen zijn van een goed verstaanbaar niveau en het geluid heeft geen hinder van ruis of andere audiotechnische verstoringen.
Net als bij de andere CSI-reeksen is ook voor de titelsong van CSI: NY gebruik gemaakt van een nummer van The Who. Het energieke “Baba O’Riley” zorgt bij elke aflevering voor de muzikale opening.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn subtiel stijlvol geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. De boxset bevat, naast de 11 afleveringen en een booklet een aantal extra’s welke over de drie DVD’s zijn verspreid.

Audiocommentaar aflevering 1.13 - Tanglewood
Anthony E. Zuiker verzorgt bij deze aflevering het audiocommentaar. Jammer genoeg slaagt hij er moeiteloos in enkele stiltes te laten vallen, waardoor hij niet het onderste uit de kast haalt. Desondanks komen er toch enkele aardige wetenswaardigheden aan de orde. Maar duidelijk geen referentie commentaartrack. (Disc 1)

The World’s Largest Crime Scene (8:50 min)
Op aandringen van Les Moonves, een grote meneer van het Amerikaanse TV station CBS, werd een derde CSI gelanceerd. Zowel bedenker Anthony E. Zuiker als Moonves wilden New York als plaats van handeling. Deze feature gaat in op de aspecten van de stad die een belangrijke rol spelen voor een serie als deze. Ondermeer interviews met Ann Donahue, Carol Mendelsohn, maar ook met niemand minder dan Jerry Bruckheimer. (Disc 1)

The Cast Examines the Characters (14:38 min)
De titel van deze feature zegt het al: de cast gaat in op de personages. Naast interviews met de bedenkers, waaronder bedenker Anthony E. Zuiker, komen ook Gary Sinise (Mac Taylor), Melina Kanakaredes (Stella Bonasera), Carmine Giovinazzo (Danny Messer), Vanessa Ferlito (Aiden Burn), Eddie Cahill (Don Flack) en Hill Harper (Dr. Sheldon Hawkes) aan het woord over de karakters die zij vertolken. De interviews worden afgewisseld met fragmenten uit het seizoen. Persoonlijk kon ik deze toelichting op de karakters zeker waarderen. (Disc 2)

The Zoo Year (9:27 min)
De ietwat ludieke titel van deze feature refereert aan de behoorlijke hoeveelheid dieren die een rol spelen in het eerste seizoen van CSI: NY, vandaar ‘Het Jaar van de Dieren’. Zo speelde bijvoorbeeld in de aflevering ‘Officer Blue’ een kogel in een paard van de bereden politie een cruciale rol, in ‘Blood, Sweat & Tears’ draait het om het populaire Big Apple Circus in het midden van Manhattan en in ‘Recycling’ is het een hondenshow dat de klok slaat. En zagen we ook niet een leger ratten in ‘Creatures of the Night’? (Disc 3)

CSI: NY Set Tour (9:05 min)
Productieontwerper Carey Meyer verzorgt een informatieve rondleiding over de set van CSI: NY. De centrale hal, het kantoor van Mac, de autopsiehoek van Dr. Hawkes zijn enkele aspecten van de set die even worden uitgelicht. (Disc 3)

Conclusie

Het eerste seizoen van New York kent een prima opbouw. Zeker ten aanzien van de karakterontwikkeling in het tweede deel van het seizoen (de hier besproken box). Qua extra\'s is over het seizoen heen ook genoeg te beleven, al zitten hier weinig verrassende elementen bij. De beide boxen kunnen, mede door de aan elkaar refererende inhoud, eigenlijk niet los van elkaar worden gezien. Uiteindelijk zullen de liefhebbers het seizoen toch compleet maken. Technisch gezien is daar ook geen enkele belemmering voor. Zowel beeld- als geluidskwaliteit kunnen onze goedkeuring meer dan wegdragen. Deze release bevat enkele zeer aardige afleveringen waarin de belangrijke bijdrage van rasacteur Gary Sinise natuurlijk niet ontkend kan worden. Prima kijkvoer.

Laatste reacties

Exxon  |  20-04-2006

Ik heb vandaag CSI NY B1 binnen gekregen, echt een topserie. Deze box begint trouwens bij 1.13.
Lees meer >

wolfrolf  |  20-04-2006

Wat is nou de idiote logica achter het idee om de ondertiteling niet uit te kunnen zetten?
Lees meer >

Alexander de Mol  |  19-04-2006

Ik denk dat hiermee mijn PR van de meeste (typ)fouten in een recensie is gebroken. Heb ze daarom als de sodemieter hersteld. Mea culpa.
Lees meer >

Liebaart  |  19-04-2006

Nou, begrijp me niet verkeerd hoor. Ik vind de recensies hier zeer goed en lees ze graag. Maar ik heb nu eenmaal iets met d-t fouten. Ik krijg gewoon de kriebel...
Lees meer >

René.  |  19-04-2006

Wanneer gaat er nou eens ein-de-lijk eens een recensie verschijnen waarin geen d-t fouten gemaakt worden? Ik zit er telkens weer tenenkrommend op aan te kijke...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  19-04-2006

Wanneer gaat er nou eens ein-de-lijk eens een recensie verschijnen waarin geen d-t fouten gemaakt worden? Ik zit er telkens weer tenenkrommend op aan te kijke...
Lees meer >

Liebaart  |  19-04-2006

Wanneer gaat er nou eens ein-de-lijk eens een recensie verschijnen waarin geen d-t fouten gemaakt worden? Ik zit er telkens weer tenenkrommend op aan te kijke...
Lees meer >

SuperDre  |  19-04-2006

Wanneer leren ze nou eens om deze onzin nu gewoon in 1 box uit te brengen... ik heb hier zo'n hekel aan dat je 2 boxen moet kopen om 1 seizoen te hebben.. grrr....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.