Oorlog in Woord en Beeld: Deel 9 - De Tweede Wereldoorlog (DVD) (Samenvatting)
Van 1939 tot 1945 werd in vrijwel geheel Europa oorlog gevoerd en ook in andere delen van de wereld werd er gevochten in wat nu bekend staat als de Tweede Wereldoorlog. Architect van de oorlog in Europa was ene Adolf Hitler, zelf nog soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Zijn plan was om Europa te veroveren en om bovendien de wereld te zuiveren van wat hij mindere rassen vond Dat hij een heel eind is gekomen in zijn plan om Europa te veroveren mag bekend zijn en ook met het uitroeien van bepaalde volkeren kwam hij helaas een heel eind. Ook in Azië werd er gevochten en hier waren het de Japanners die het plan hadden opgevat verschillende landen veroveren. In 1945 was het allemaal weer voorbij en hadden vele miljoenen soldaten, maar ook burgers de dood gevonden. Dit maakt de Tweede Wereldoorlog een unieke oorlog want voor het eerst vielen er op grote schaal burgerslachtoffers.
Commentaar
Het negende deel van de serie Oorlog in Woord en Beeld gaat over het onderwerp de Tweede Wereldoorlog. Over deze oorlog zijn onnoemelijk veel documentaires gemaakt en uiteraard is deze uitgave dan ook wat beperkt van opzet. Voor een uitgebreide blik op deze oorlog is dan misschien de eerder verschenen serie De Tweede Wereldoorlog in Woord en Beeld van House of Knowledge aan te raden.
De delen uit de hier besproken serie richten zich, zoals de titel al doet vermoeden, voornamelijk op de gevechtskant van de besproken oorlogen en daarom is voor dit negende deel ook voor die aanpak gekozen.
Er zijn op de bijgeleverde DVD dan ook twee documentaires te vinden die als onderwerp een bepaalde slag uit deze oorlog hebben. De eerste documentaire gaat over de strijd die de Duitse troepen voerden met die van Russische zijde. De oorlogsvoering aan deze kant van Europa, ook wel Oostfront genoemd, duurde vele jaren en koste vele soldaten het leven. De Duitse aanval op Rusland ging van start met Operatie Barbarossa en in het begin was dit een groot succes. De Russen hadden niks in te brengen tegen de superieure Duitsers en zij weten een heel stuk op te rukken richting de hoofdstad Moskou. Pas wanneer deze stad in het gedrang komt weet Stalin zijn mannen genoeg op te peppen om de Duitsers terug te dringen, hierbij geholpen door het barre Russische winterweer en het moeilijk begaanbare terrein.
De tweede documentaire behandelt een slag die al vele malen onderwerp is geweest van films en series. Het is de Slag om de Ardennen, ook wel bekend als Het Ardennenoffensief. De geallieerde opmars door West-Europa vordert gestaag en de Duitse troepen worden in het nauw gedreven. In september 1944 organiseert Hitler een grote verrassingsaanval op de haven van Antwerpen om zo de aanvoerroute van geallieerde troepen en materieel af te snijden. Hitler verzamelt 250.000 soldaten die in december de aanval openen op de geallieerde. Deze zijn hier totaal niet op voorbereidt en dreigen onder de voet te worden gelopen. Ze vechten echter dapper terug en bij het Bastogne wordt de slag uiteindelijk in geallieerd voordeel beslist.
De twee documentaires zijn erg interessant om naar te kijken en behandelen tot in detail de twee slagen. Er wordt alleen gebruik gemaakt van archiefbeelden, veelal gefilmd aan het front zelf. Dit maakt het allemaal extra interessant om naar te kijken. Toch had er veel meer op de DVD gepast dan twee documentaires van gezamenlijk 95 minuten, maar dat is dan ook het enige minpunt. Het bijgeleverde boekje gaat nog eens dieper in op de onderwerpen en er worden nog meer bekende veldslagen behandeld.
Techniek en extra's
Beeldkwaliteit
Zoals gebruikelijk staan de documentaires met een 1.33:1 beeldverhouding op de DVD. De documentaires op de DVD bestaan geheel uit archiefbeelden die geschoten zijn tijdens de oorlog zelf. Uiteraard zijn deze beelden qua kwaliteit niet te vergelijken met beelden van tegenwoordig en dit heeft alles te maken met de staat van het bronmateriaal. Het beeld zit dan ook vol met beschadigingen en grove grain. De beelden zijn geschoten in het zwart-wit en de verschillende tinten zwart variëren van diepzwart tot grijs. Het contrast is voldoende, evenals het schaduwdetail. De scherpte van het beeld is wisselend maar veelal voldoende en de documentaires zijn goed te bekijken.
De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.
Geluidskwaliteit
Zoals ook bij de andere delen het geval was, wordt het geluid tijdens de documentaires verzorgd door een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) in de originele Engelse taal. Ook deze keer valt er eigenlijk weinig te vertellen over het geluid, behalve dan dat het prima voldoet voor een DVD zoals deze. Het geluid bestaat dan ook voornamelijk uit dialoog en daarom zijn de tracks niet echt dynamisch te noemen. Het geluid klinkt verder wel mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig.
Extra's
De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).
Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD.
Conclusie
In dit negende deel van Oorlog in Woord en Beeld staat de Tweede Wereldoorlog centraal en specifiek twee belangrijke veldslagen die het verloop van de oorlog danig veranderde. Het gaat hier om de slag aan het Oostfront en de Slag om de Ardennen. Er wordt in de documentaires uitgebreid ingegaan op de twee slagen en welke tactieken hierbij gebruikt werden. De duur van de DVD is vrij kort en hier had zeker meer ingezeten, maar toch zijn de documentaires erg interessant te noemen, vooral door het gebruik van archiefbeelden. De beeldkwaliteit is voldoende voor een uitgave zoals deze en we moeten ook rekening houden met de leeftijd van de gebruikte beelden. Het geluid is ook in orde en er zijn verder geen extra\'s op de DVD te vinden.
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door House of Knowledge.