Machinist, The (SE)

Recensent:
Ludo Keeris
18-05-2006

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Machinist, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Trevor Reznik (Christian Bale) heeft last van slapeloosheid en heeft daardoor al een jaar lang niet geslapen! Zijn gewicht neemt zienderogen af en hij is nu zo mager als een lat. Hij werkt als bankwerker in een metaalfabriek. Zijn leven is zeer monotoon en sociale contacten blijven beperkt tot nachtelijke bezoekjes aan een koffiebar en een hoertje (Jennifer Jason-Leigh). Totdat op een dag de duistere Ivan in de fabriek verschijnt. Trevor blijkt geïntrigeerd door deze man en is daardoor afgeleid van zijn werk. Door deze onachtzaamheid van hem raakt een collega een arm kwijt. Zijn collega’s nemen hem dit enorm kwalijk, wat uiteindelijk tot het ontslag van Trevor leidt. Trevor komt in een wereld van schijn en werkelijkheid terecht. Er verschijnen bizarre Post-It briefjes op z’n koelkastdeur en er duikt een bizarre foto op. Trevor krijgt ook beelden uit het verleden op z’n netvlies, maar kan ze niet plaatsen. Hij zoekt steun bij het hoertje, maar als deze ook in het complot tegen hem lijkt te zitten weet hij niet meer waar hij naar toe moet.

Commentaar

Hoewel regisseur Brad Anderson en scenarioschrijver Scott Kosar Amerikanen zijn, is The Machinist (originele titel El Maquinista) een hoofdzakelijk Spaanse productie. De film is ook in z’n geheel opgenomen in Spanje (Barcelona). De makers kregen in de U.S.A. het financiële plaatje niet rond, waarna de Spaanse productiemaatschappij Filmax Anderson uitnodigde om de film in Spanje op te nemen. Toch heeft de film een Amerikaanse feel meegekregen. De spreektaal is dan ook Engels. De film is een spannende thriller met enkele horrortrekjes. De kracht zit hem in het sterke verhaal in combinatie met het niet alledaags gebruik van kleur, of eigenlijk het ontbreken daarvan. Dat maakt de film duister en geeft een surrealistische sfeer.
Hoofdrolspeler Christian Bale heeft zich enorm voorbereid op zijn rol. Hij is ruim 30 kilo afgevallen, totdat hij bijna een wandelend skelet was. Een jaar later speelde Bale weer aangesterkt en op gewicht de hoofdrol in Batman Begins. Zelf wilde Bale voor The Machinist nog meer afvallen, maar de producers durfden dat niet meer aan. Maar mede door zijn uiterlijk wordt de rol van Trevor Reznik uitstekend neergezet door Bale. Als kijker probeer je dezelfde puzzel op te lossen als waar Reznik mee bezig is. Ook al heb je zelf af en toe het idee dat je Reznik soms een stap voor bent, het blijft een spannende film die voor het grootste deel prima is uitgewerkt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 98 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504071201

Extra's

  • The making of
  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • B-roll
  • promo

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Machinist heeft een uitstekende beeldkwaliteit. Voor de DVD is een schadevrije print met het originele 2.35:1 beeldformaat gebruikt. De film staat ook anamorf op de DVD. Er zijn geen standaard kleurstellingen en contrasten gebruikt voor deze film. De kleuren zijn bewust flets gemaakt. Zelfs de huidtinten zijn bleek en grauw. Alleen de kleur rood is soms fel aanwezig. Ook in het contrast is er behoorlijk ingegrepen door de makers. Veel binnenscènes zijn low key gedraaid, dus met weinig licht. Daardoor ontstaan er donkere vlakken die geen detail bevatten. Enkele buitenscènes hebben juist weer een hele heldere belichting gekregen, waardoor er een lichte overstraling optreedt. Dit alles is heel bewust gedaan om een sfeer te scheppen waarbinnen het verhaal zich afspeelt. Met de scherpte zijn geen trucs uitgehaald en is over de gehele linie uitstekend. Er zijn geen artefacten zichtbaar. De film bestaat uit 14 hoofdstukken. De laagwisseling gaat niet helemaal goed. In beeld is de laagwisseling op zich goed geplaatst aan het begin van een donker shot, maar omdat dit midden in een muziekstuk zit is er een korte pauze hoorbaar.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) surround geluidstrack. Beide tracks klinken zeer overtuigend en er zit dan ook nauwelijks een hoorbaar verschil tussen beide tracks. De DTS track klinkt nét een tikkeltje helderder dan de DD5.1. Hoewel de nadruk voornamelijk bij de frontspeakers ligt, wordt er toch ook goed gebruik gemaakt van de surroundkanalen. Met name sfeergeluiden en muziek staan breed in de mix, maar ook diverse effectgeluiden zijn mooi geplaatst en komen via de achterkanalen de huiskamer binnen. Dialogen komen keurig uit het midden en zijn goed verstaanbaar. De muziek is stemmig en past uitstekend bij de sfeer van de film. Alles bij elkaar een zeer nette soundtrack.

Extra's

The Machinist is door Paradiso uitgebracht op een enkele DVD uitgave en een 2-DVD Special Edition uitgave. De enkele DVD uitgave is identiek aan de eerste DVD van de 2-DVD SE uitgave.

De statische menuschermen hebben een 1.78:1 anamorf beeldformaat. Het achtergrond geluid is een muziekfragment uit de film en is in Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

DVD-1

Audiocommentaar
Audiocommentaar van regisseur Brad Anderson. Anderson analyseert de film met veel gevoel voor detail. Elke scene krijgt een uitgebreide uitleg met veel achtergrondinformatie. Wat ook regelmatig aan bod komt is het opnameproces in Spanje, waar locaties moeten worden gevonden die op Los Angeles lijken. Het commentaar is Engels gesproken, maar heeft helaas geen Nederlandse ondertiteling.

Trailer (5 min.)
Een lange trailer van de film in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat. Het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s). Er wordt geen voice-over gebruikt, maar alleen scènes uit de film. De trailer is Nederlands ondertiteld.

DVD-2
De menuschermen en de extra’s op deze tweede DVD hebben allemaal 1.33:1 standaard beeldformaat.

Making Of (31 min)
Een aardig kijkje achter de schermen tijdens de opnames van de film, waarin je goed kunt zien hoe de film gemaakt is. Uiteraard met interviewfragmenten met hoofdrolspelers, schrijver, producer en regisseur.

Deleted Scenes (12½ min)
Een aantal niet gebruikte scènes, die hier achter elkaar geplaatst zijn. Volgens het menuscherm zijn deze scènes ook te bekijken met optioneel audiocommentaar van de regisseur. Beeldformaat van de scènes is 2.35:1 niet anamorf.

B-Roll (20 min)
Wederom een kijkje op de set, maar nu in de vorm van een B-Roll, wat betekent dat je zonder verder toelichting of commentaar meekijkt wat er zoal op de set plaats vindt.

Promo (5 min)
Een soort verlengde trailers als promotiefilm.

Conclusie

Trevor Reznik kampt al een jaar met slapeloosheid. Hij raakt betrokken bij een gruwelijk in de fabriek waar hij werkt en langzaam lijkt zijn wereld te veranderen in een slapeloze nachtmerrie vol wantrouwen en paranoia. The Machinist is een aangrijpende duistere thriller die op z’n tijd gebruikt maakt van horrorachtige elementen. Het spannende verhaal zit degelijk in elkaar, waarbij je als kijker dezelfde puzzel probeert op te lossen als de hoofdrolspeler. Deze DVD uitgave van Paradiso heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit meegekregen. Een begeleidend audiocommentaar en aanvullende extra’s op een tweede DVD vormen een goede aanvulling op de film. Liefhebbers van films als Memento of The Sixth Sense zullen zich met The Machinist goed vermaken. Mensen die zelf last hebben van slapeloosheid moeten deze spannende film maar niet vlak voor het naar bed gaan bekijken!

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  29-03-2008

Zeker een zeer sterke film. In feite kan ik dit zeggen van alle Christian Bale films in mijn collectie. Gewoon een super acteur! Met Rescue Dawn leverende hij h...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  29-08-2006

'k Mot 'm maar eens gaan zien. Hoge waardering door alle posters, maar toch maar een waarderingsscore van 4,96 :shock: :shock: :shock:
Lees meer >

Rotterdam5314  |  18-07-2006

nou nou deze film een 10 geven is ook een beetje overdreven ik hem hem zelf ook thuis liggen en geef deze film een 7 als je hem nu een tien geeft betekent dit...
Lees meer >

Caledonians  |  17-07-2006

Ik heb hem ook gezien, en ik zie er niet het meesterwerk in wat de rest hier er blijkbaar wel in ziet. Zeker een aardige film, maar vond hem vooral heel vaag en...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  21-05-2006

Ik heb hem ook gezien, en ik zie er niet het meesterwerk in wat de rest hier er blijkbaar wel in ziet. Zeker een aardige film, maar vond hem vooral heel vaag en...
Lees meer >

TheGodfather  |  20-05-2006

Wordt zeker een aanschaf deze.... Staat het dieet van Bale ook bij de extra's?? 8) The producers of the film claim that Christian Bale dropped from about...
Lees meer >

Milan  |  20-05-2006

Gisteren 'blind' gekocht...als ie niet goed is word ik boos op jullie :twisted: (en kan ik 'm altijd nog in de ruil gooien)
Lees meer >

MatrixTom  |  20-05-2006

In verband met het dieet van Christian Bale in deze film staat wel ook nog het volgende op zijn IMDB-profiel (http://www.imdb.com/name/nm0000288/bio): "Drop...
Lees meer >

Diddledidoo  |  19-05-2006

Wordt zeker een aanschaf deze.... Staat het dieet van Bale ook bij de extra's?? 8) The producers of the film claim that Christian Bale dropped from about...
Lees meer >

MZonneveld  |  19-05-2006

Dit vond ik de beste film die ik in 2005 heb gezien. Ik vond er een Lynch-smaakje aanzitten, ware het niet dat alles netjes wordt uitgelegd aan het einde van de...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  19-05-2006

Wordt zeker een aanschaf deze.... Staat het dieet van Bale ook bij de extra's?? 8) je lacht, maar in de making off wordt hier wel op ingegaan. Bale ge...
Lees meer >

Coen P.  |  19-05-2006

Wordt zeker een aanschaf deze.... Staat het dieet van Bale ook bij de extra's?? 8) je lacht, maar in de making off wordt hier wel op ingegaan. Bale ge...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  19-05-2006

Wordt zeker een aanschaf deze.... Staat het dieet van Bale ook bij de extra's?? 8)
Lees meer >

Philippe  |  19-05-2006

Echt een zeldzaam pareltje. De film grijpt je meteen en laat je door zijn bevreemdende sfeer niet meer los. Christian Bale staat altijd erg goed te acteren ma...
Lees meer >

Coen P.  |  19-05-2006

Dit is echt een aanrader voor iedereen. Een film die gedoemd was om nooit gemaakt te worden, daar 'Hollywood' het commerciele nut er niet van inzag. Hulde vo...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
6.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 77
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.