Racoon – Another Night: Live at Paradiso

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Racoon – Another Night: Live at Paradiso (DVD)
Samenvatting

Na de release van hun derde CD Another Day in 2005, gaf de Nederlandse band Racoon op 29 december 2005 een concert in het Amsterdamse Paradiso. Dat concert werd gefilmd door het beroemde Fabchannel.com en is nu uitgebracht op DVD met de titel Another Night- Live at Paradiso. Die avond werden de volgende nummers gespeeld, die ook allemaal op de DVD terecht zijn gekomen:

Intro
1. Autumn Tunes
2. Hero’s in town
3. Kingsize
4. Hilarious
5. Walk away
6. Blow your tears
7. Lose another day
8. Telephone song
9. Happy family
10. Couple of guys
11. If you know what I mean
12. Brother
13. Smoothly
14. Laugh about it
15. Feel like flying
16. Eric\'s bar
17. Love you more
18. Blue days
19. Particular
20. Hanging with the clowns
21. Got to get out

Commentaar

Racoon is op dit moment een van de meest populaire en succesvolle bands in Nederland. Afkomstig uit Zeeland, maar werkend vanuit Utrecht is de band al sinds 1997 actief aan het popfront, maar werd pas echt bekend toen de single Feel Like Flying van hun debuut CD Till Monkey’s Fly uit 2000 veel gedraaid werd op de radio. Racoon wint uiteindelijk aan populariteit door veel live te spelen. De CD verkopen vallen echter tegen en dat is één van de redenen van platenlabel Sony om de band op straat te zetten. Waar veel bands de handdoek in de ring zouden gooien ging Racoon door met het schrijven van nummers. Uiteindelijk werden dat er vijftig, waarvan er dertien op de meest recente CD Another Day terechtkwamen. De band had ondertussen getekend bij platenlabel PIAS en de CD wordt uiteindelijk een groot succes. De plaat staat al meer dan 50 weken in albumcharts en is al ruim 70.000 keer over de toonbank gegaan waardoor het de platina status heeft bereikt.
De aanstekelijke poprock met een akoestische ondertoon wordt in Nederland erg gewaardeerd, maar in het buitenland wil het (nog) niet lukken. Maar niet getreurd, Racoon speelt met groot gemak de muziektempel Paradiso helemaal vol. Het concert van 29 december 2005 was dan ook helemaal uitverkocht. De band geeft een goede show weg en muzikaal is het allemaal dik in orde. De aandacht ligt vooral op de CD Another Day (elk nummer van die CD is aanwezig in de setlist), maar ook oudere nummers komen aan bod, zoals het al genoemde Feel Like Flying en Blue Days. De opnames zijn gemaakt door Fabchannel.com, een website die regelmatig concerten in Paradiso en de Melkweg op Internet uitzendt. Het concert van Racoon is uiteindelijk nooit op Internet vertoond, maar de opnames zijn later wel gebruikt voor deze DVD. Het concert begint met een introfilmpje met daarin de binnenkomst en de voorbereidingen van de bandleden in Paradiso. Na afloop van het concert staat op de DVD nog zo’n filmpje, maar dan met de bandleden in de kleedkamer na afloop van het concert. In ieder geval zijn ze zelf uitermate tevreden over hun optreden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2006
Speelduur: 89 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Music Only
  • Dolby Digital 5.1 - Music Only
  • DTS 5.1 - Music Only
Ondertiteling: Geen
Uitgever: PIAS
EAN: 5413356059472

Extra's

  • Audio CD
  • Video clips
  • Studio footage

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat van deze DVD is 1.78:1, maar helaas niet anamorf. Over het algemeen is het beeld aan de donkere kant. Veel details vallen weg in het zwart en als de - overigens prachtige - lichtshow op volle toeren draait is er zeker meer van het concert te zien. Dan is er zelf sprake van overstraling. Maar de donkere momenten hebben de overhand. Wat ook zeker niet helpt is dat alle bandleden zwarte kleding dragen. Ze steken daardoor weinig af tegen de achtergrond. Het hele concert heeft een licht softe aanblik – het is nergens helemaal scherp - maar niet in die mate dat het storend is. Het concert is op video opgenomen, waardoor er bij snelle bewegingen aliasing zichtbaar wordt. De montage is vlot en goed gedaan en geeft prima de sfeer van het concert weer. Elk nummer heeft een eigen chapterstop dus je kunt makkelijk naar je favoriete nummers skippen.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat drie geluidstracks: een Dolby Digital 2.0 (256 Kb/s), een Dolby Digital 5.1 (448 Kb/s) en een DTS (1536 Kb/s) track. Alle tracks klinken erg goed, maar de DD5.1 en het DTS kanaal springen er toch wel bovenuit. Er zit heel weinig verschil in beide tracks. Hooguit klinkt het DTS kanaal iets warmer dan het DD5.1 kanaal. Het stereobeeld bij beide kanalen is erg mooi. De bas van Stefan de Kroon staat meer rechts in de mix en de gitaar van gitarist Dennis Huige staat meer links geplaatst, zoals ook de posities op het podium zijn ingevuld. Wat opvalt is dat de voornamelijk akoestische gitaar van Huige erg helder en zuiver klinkt en goed op de voorgrond staat in de mix. Dat hoor je niet zo vaak met akoestische gitaren. De bas en basdrum klinken lekker laag. De achterkanalen worden gebruikt voor het publiek, maar er klinkt ook muziek van de zaalversterking in door. Dit geeft alles een nog ruimtelijker sfeergevoel. Al met al een uitstekend klinkende soundtrack, zeker voor een live optreden met akoestische gitaar.

Extra's

Het menu van de DVD is een statisch scherm in 1.33:1 beeldformaat. Het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (448 Kb/s) en is het intro van het nummer Blow My Tears.
De DVD bevat behoorlijk wat extra’s.

Video clips
De DVD bevat negen originele videoclips zoals ze ook te zien waren bij TMF/MTV etc. Helaas bevat het menu geen play all optie, waardoor je na elke clip opnieuw een keuze moet maken voor het volgende nummer. De volgende videoclips zijn aanwezig:

Feel like flying
Blue days
Smoothly
Eric\'s bar
Side effects
Happy Family
Love You More
Laugh About It
Brother

Studio recording sessions (9 min.)
Een impressie van een dag tijdens de opnamen van de CD Another Day. Het is opgenomen met een eenvoudige videocamera en het beeld is dan ook vrij donker en bevat veel beeldruis. De bandleden besteden naast opnemen ook veel tijd aan ‘slap ouwehoeren’.
Het filmpje is in 1.33:1 beeldformaat en bevat Dolby Digital 2.0 geluid, maar verwacht hier niet teveel van. Alles is opgenomen met de ingebouwde microfoon van de camera.

Audio CD
De CD bevat hetzelfde concert als op de DVD, met uitzondering van de nummers Telephone song en Eric’s bar. Die zijn vanwege ruimtegebrek achterwege gelaten op de CD.

Conclusie

Op 29 december 2005 gaf het Nederlandse Racoon een concert in een uitverkocht Amsterdams Paradiso. Die avond werd vastgelegd door Fabchannel en die opnames zijn op de DVD Another Night- Live at Paradiso terechtgekomen. Anderhalf uur lang speelt Racoon een goede show en gaat het publiek uit z’n dak.
De beeldkwaliteit laat wat te wensen over, maar het geluid klinkt heel erg goed. Fans van Racoon mogen deze release niet laten schieten, al was het maar vanwege de ‘gratis’ bonus-CD waardoor je het concert ook nog eens in de auto of op het werk kunt beluisteren.

Laatste reacties

Boersmaster  |  16-06-2006

Ik heb deze cd/dvd nu een aantal keer geluisterd en gekeken en alleen al vanwege de cd die er bij zit is dit zeker de moeite! Ook leuk om de videoclips nog een ...
Lees meer >

Ge_Someone  |  31-05-2006

Wat is het nut van 1.78:1 als je het niet-anamorf op de DVD zet Mooi beeldvullend op je breedbeeld :wink:
Lees meer >

Troy  |  30-05-2006

Wat is het nut van 1.78:1 als je het niet-anamorf op de DVD zet... :roll:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.