Diamonds Are Forever (UE)

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Diamonds Are Forever (UE) (DVD)
Samenvatting

James Bond (Sean Connery) krijgt opdracht van M om een wereldwijde diamantsmokkel te onderzoeken. Bond gaat undercover als de diamantsmokkelaar Peter Franks en komt zo in Amsterdam in contact met de mooie smokkelaar Tiffany Case (Jill St. John). Het spoor van de diamanten leidt naar Las Vegas en de rijke industrieel Willard Whyte (Jimmy Dean). Wederom blijken de zaken niet te zijn, zoals ze er op het eerste gezicht uitzien. Bond ontdekt dat zijn grootste vijand Ernst Stravro Blofeld (Charles Gray) van de misdaadorganisatie SPECTRE achter het verdwijnen van de diamanten zit. Blofeld heeft de diamanten nodig voor zijn dodelijke lasersatelliet. Het lot van de wereld ligt wederom in de handen van 007.

Commentaar

Diamonds Are Forever is gebaseerd op de gelijknamige roman van Bond schrijver Ian Fleming. Fleming schreef dit verhaal in 1956. Voor deze zevende Bond film werd George Lazenby, de nieuwe Bond van On Her Majesty’s Secret Service, wederom gevraagd, maar hij weigerde om nogmaals Bond te spelen. Hiermee zaten producers Albert R. ‘Cubby’ Broccoli en Harry Saltzma met een probleem. Ondanks dat Sean Connery aangegeven had geen Bond meer te willen spelen, werd hij toch gevraagd om nog eenmaal de rol van de charmante geheimagent 007 te spelen. Connery ging akkoord, niet nadat hij het hoge honorarium van meer dan 1 miljoen dollar had afgedwongen en 10% van de winst (die aanzienlijk was). Als gevolg van dit hoge honorarium was er minder budget beschikbaar voor andere aspecten in de film, zoals de special effects. Connery doneerde zijn honorarium trouwens aan het Scottish International Educational Trust, waarvan hij medeoprichter was.
Diamonds Are Forever opent voor de begintitels met een scène die een link legt naar On Her Majesty’s Secret Service. Voor wie met dit verhaal nog niet bekend is, zullen we omwille van plotspoilers hier niet verder op in gaan.
In Las Vegas is de film deels tot stand gekomen dankzij een genereus aanbod van luchtvaartmagnaat Howard Huhges. Hierdoor kon een spectaculaire scène in een liftschacht gedraaid worden. In het verhaal van Diamonds Are Forever komt ook het karakter Willard Whyte voor, een miljardair die een teruggetrokken leven leidt. Het karakter Whyte is losjes gebaseerd op Howard Hughes, waarvan bekend was dat hij aan paranoia en andere fobieën leidde. Zie ook de film The Aviator van Martin Scorcese die gebaseerd is op het leven van Howard Hughes. Een andere spectaculaire scène is de autoachtervolging in Las Vegas met een Mustang Mach 1 wagen.
Dat Sean Connery liever geen Bond meer wilde spelen is in de film toch ook merkbaar. Vergeleken bij de eerste Bond films komt zijn acteerwerk enigszins geroutineerd en minder energiek over. Bond girl in deze film is de actrice Jill St. John, die de rol van Tiffany Case speelt. Oorspronkelijk was zij gecast voor de rol van Plenty O’Toole, die rol wordt nu gespeeld door Lana Wood (zusje van Natalie Wood). Haar stemgeluid schijnt in de film wel gedubbed te zijn. Uiteraard ook weer de bekende gezichten als Desmond Llewelyn (Q), Bernard Lee (M) en Lois Maxwell (Moneypenny). De muziek in de film is wederom afkomstig van John Barry, waarbij Shirley Bassey de gelijknamige song ‘Diamonds Are Forever’ tijdens de begintitels zingt. Diamonds Are Forever is de laatste Bond film waarin S.P.E.C.T.R.E. als organisatie voorkomt. Als gevolg van juridische kwesties mocht de naam S.P.E.C.T.R.E. niet meer gebruikt worden.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 ‘officiële’ James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Opvallend is dat de geadviseerde leeftijd nu 12 jaar geworden is, terwijl deze bij voorgaande releases nog ‘alle leeftijden’ was.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1971
Speelduur: 115 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609686678

Extra's

 • Trailers
 • TV Spots
 • Audiocommentaar
 • Image Database
 • Radio Broadcasts
 • Inside Diamonds Are Forever
 • Alternate and Expanded Angles
 • Explosions Test
 • Oil Rig Attack
 • Cubby Broccoli - The Man Behind Bond
 • 1971 Interview Sean Connery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 officiële James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

Diamonds Are Forever is gefilmd in het brede Panavision formaat en staat met een beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van de eerder SE release van deze film was al erg goed. Maar ook bij deze film heeft de digitale beeldverbetering van Lowry haar vruchten afgeworpen. Wederom zien we een bijzonder goed beeld, waarbij we natuurlijk de 35 jarige leeftijd van de film in acht moeten nemen. Het beeld is weer mooi helder. De kleurverzadiging is iets te sterk, waardoor kleuren erg kleurrijk en af en toe te kunstmatig ogen. Als gevolg hiervan ogen de kleuren als huidtinten ook iets te rood. Het beeld is verder zeer contrastrijk met een goed schaduwdetail, ook bij de donkere scènes. Ook dit beeld is volledig vrij van ongerechtigheden als gevolg van stof of beschadigingen. Filmgrain is nagenoeg helemaal verdwenen. Het is slechts in lichte mate in de luchtpartijen nog te zien, maar dit mag bijna geen naam hebben. Scherpte en detaillering zijn zeer goed, al oogt het beeld in sommige scènes iets soft. Bij een paar scènes valt een lichte vorm van edge enhancement op. De film is netjes opgedeeld in 32 chapterstops. De ondertiteling is goed leesbaar en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele (mono) soundtrack is door DTS Images ook onder handen genomen. De soundtrack is naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). Diamonds Are Forever had bij de SE release nog een mono soundtrack, die staat niet op deze UE uitgave. Het muziekgedeelte van de soundtrack, wederom afkomstig van componist John Barry, heeft een redelijk goed stereogeluidsbeeld. De surround speakers worden gebruikt om de muziek ruimtelijk te laten klinken. De filmgeluiden beperken zich meestentijds tot de centerspeaker en de frontspeakers. Hierdoor ligt de nadruk van de soundtrack duidelijk op de voorste kanalen. Bij verschillende scènes worden de surround speakers gebruikt voor effectgeluiden. De surround speakers wordt daarbij in split-surround (stereo) aangestuurd. Het frequentiegeluid blijft enigszins beperkt, waardoor stemgeluiden ook wat gematteerd klinken en geweerschoten een beetje schel. Toch is er wel ruim voldoende laag in de soundtrack aanwezig, zowel in de muziek als bij enkele explosies. Voor het laag regelmatig het LFE kanaal gebruikt, wat de soundtrack toch een goede body geeft. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker. Ook bij deze film kun je soms zien dat de dialogen later zijn ingesproken. Tussen de DD en de DTS track is geen kwaliteitsverschil hoorbaar. Wederom leeftijd van de film in acht genomen een prima klinkende soundtrack.

Extra's

De bewegende menu’s zijn mooi vormgegeven en van mooi achtergrondgeluid voorzien. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release wel allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de 007 James Bond Ultimate Edition

MI6: Commentary

Audio Commentary featuring director Guy Hamilton and members of the Cast & Crew
Net als bij voorgaande films ook nu een gesproken commentaar dat uit interviewfragmenten bestaat. Aan het woord zijn regisseur Guy Hamilton en verschillende acteurs en crewleden. Een en ander wordt aan elkaar gepraat door David Naylor.

Credits
Een tekstscherm met de namen van iedereen die bijgedragen heeft aan deze Ultimate Editie.

DVD-2

Declassified: MI6 Vault
Onder deze keuze vind je het belangrijkste nieuwe bonusmateriaal. Met als vervolgkeuzen:

Lesson #007:Close Quarter Combat (*) (4½ min)
Regisseur Guy Hamilton over de vechtscène in de liftschacht.

Sean Connery 1971: The BBC Interview (*) (5 min)
Een interessant interview dat Sean Connery gaf ten tijde van het film van Diamonds Are Forever.

Alternate Angle Scenes< (*)
Met keuze om vijf scènes met ‘alternate angle’ of ‘expanded angle’ te bekijken. Het wisselen tussen de kijkhoeken doe je met de angletoets, waarbij bij één hoek alle verschillende kijkhoeken tegelijkertijd in beeld worden getoond.

Satellite Test Reel(*) (2 min)
Kort stukje over de special effects scène met de satelliet.

Explosions Test (*) (2 min)
Michael G. Wilson legt uit hoe een explosieve scène zonder de hedendaagse computereffects werden gemaakt.

Oil Rig Attack (*) (2½ min)
Een scène die in de film veel korter is. Hierbij wordt gewezen op de kikvorsmannen die wel op de relcameposter stonden, maar niet in de film voorkwamen. In deze volledige scène zie je ze dus wel.

007 Mission Control(*)
Een interactief gedeelte waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaalde keuze. Niet ondertiteld.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt. Niet ondertiteld.

Mission Dossiers
Met drie featurettes, die van de SE versie afkomstig zijn:

Inside Diamonds Are Forever (31 min)
Een interessante making of documentaire waarin diverse aspecten van het filmen aan bod komen. Ook aandacht natuurlijk voor de terugkeer van Connery en een mogelijk terugkeer van Auric (uit Goldfinger), althans zijn tweelingbroer. Natuurlijk met veel interviews, beelden van de set en filmfragmenten. Alles aan elkaar gepraat door Patrick Macnee.

Cubby Broccoli - The Man Behind Bond (41½ min)
Een interessante documentaire over producer Albert R. ‘Cubby’ Broccoli (1909-1996), de man achter de Bond films.

Deleted Scenes (7½ min)
Een zestal scènes die niet gebruikt zijn in de film. Onder andere een scène met Sammy Davis Jr.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Trailer Archive (4 min)
Met twee trailers van de film.

TV Broadcasts (5 min)
Met keuze uit vijf TV reclamespotjes.

Radio Communication (5 min)
Met keuze uit drie radiospotjes.

Image Database
Een groot overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal. Verdeeld over acht verschillende thema’s. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje (*)
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk anders dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

Met de zevende Bond film Diamonds Are Forever speelde Sean Connery nog één keer de rol van de charmante gentleman en superspion James Bond. Alhoewel… “never say never again”. Gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Ian Fleming en onder regie van Guy Hamilton neemt Bond het wederom op tegen S.P.E.C.T.R.E. leider Blofeld, ook nu voor de laatste keer. Bond onderzoekt een vreemde verdwijning van diamanten. Zijn onderzoek start in Amsterdam en leidt hem naar Las Vegas. Bond girl is dit keer de Amerikaanse actrice Jill St. John.
Alle 20 ‘officiële’ James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De beeldkwaliteit van deze 35 jaar oude film is wederom zeer fraai al zijn de kleuren nu soms iets te verzadigd. Het mono geluid is opgewaardeerd naar 5.1 surround en beschikbaar in zowel Dolby Digital als DTS. Een groot aantal extra’s, het meeste hiervan was ook al op de SE versie terug te vinden, maakt deze uitgave compleet. De extra’s zijn nu wel Nederlands ondertiteld. Ook deze UE is een aanschaf waard.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

Tarkus  |  22-11-2011

Sean Connery's laatste (officiële) Bond vertolking in deze film. De prent is redelijk, maar niet overweldigend, en je merkt dat Connery er niet veel zin meer in...
Lees meer >

freaky  |  12-08-2006

Nu nog 2 films van Pierce Brosnan, en dan EINDELIJK de reviews van Roger Moore..
Lees meer >

pietdvd  |  11-08-2006

Never Say Never Again http://www.dvd.nl/reviews.php?reviewid=128 Casino Royale http://www.dvd.nl/reviews.php?reviewid=151 Ook toevallig alle bij reviews van...
Lees meer >

xposure  |  11-08-2006

Ik weet dat hij niet in de box zit (en alle heisa eromheen) maar zijn er plannen om ook Never say never again te recenseren? Het zou toch aardig zijn om deze fi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 51
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.