Live And Let Die (UE)

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Live And Let Die (UE) (DVD)
Samenvatting

Wanneer binnen 24 uur drie agenten van MI6 de dood vinden, wordt James Bond (Roger Moore) op onderzoek gestuurd. Alles lijkt verband te houden met het klein eilandje San Monique in het Caribische gebied. De zoektocht begint in New York, waar de laatste agent is vermoord. Tegelijkertijd is de eigenaar van San Monique Dr. Kanaga (Saphet Kotto) ook in New York op bezoek bij de VN. In New York krijgt Bond hulp van zijn oude collega en vriend Felix Leiter (David Hedison). Direct na aankomst in New York wordt er al een aanslag op Bond gepleegd. Het spoor leidt naar een kleine winkel in voodoo spullen. Aldaar ontmoet James Bond de mooie tarotkaartlezer Solitaire (Jane Seymour). Solitaire blijkt de kaartlezer te zijn van Mr. Big, een machtige drugsdealer. Bond zou Bond niet zijn als hij niet zijn charmes los laat op Solitaire om zo meer te weten te komen over Mr. Big. Mr. Big en zijn rechterhand Tee Hee (Julius Harris) zijn niet zo blij met Bond’s inmenging.

Commentaar

Nadat Sean Connery bij zijn vijfde Bond film You Only Live Twice had aangegeven te willen stoppen met James Bond, werd in de persoon van George Lazenby de nieuwe agent 007 gevonden. Helaas voor producers Albert R. ‘Cubby’ Broccoli en Harry Saltzman stopte Lazenby zijn nieuwe carrière direct na zijn eerste Bond film On Her Majesty’s Secret Service. Omdat een nieuwe Bond niet direct voor handen was, ging Sean Connery met een honorarium van ruim 1 miljoen dollar accoord en speelde nog eenmaal James Bond in de zevende Bond film Diamonds Are Forever. Ondanks een aanbod van 5½ miljoen dollar weigerde Connery nogmaals Bond te gaan spelen. En zo moesten Broccoli en Saltzman wederom op zoek naar een nieuwe vertolker van de ondertussen razend populaire geheim agent 007. Alhoewel de studio een Amerikaanse Bond vertolker wilden, werd dankzij inspanningen van Broccoli de Engelse acteur Roger Moore in de achtste Bond film Live And Let Die de nieuwe James Bond. Oorspronkelijk had men Moore al bij Dr. No voor de hoofdrol willen hebben, maar Moore zat toen nog met andere verplichtingen. Maar elf jaar later werd Roger Moore dus alsnog James Bond, een rol die hij in totaal in zeven Bond films zou spelen. Daarmee heeft Moore in de meeste ‘officiële’ Bond films de hoofdrol gespeeld. Roger Moore zet een heel andere Bond neer dan zijn beide voorgangers. Moore legt meer de nadruk op de humor met tal van gevatte one-liners. Tevens is Moore een meer overtuigend charmeur en Engelse gentleman.
Live And Let Die is gebaseerd op de tweede James Bond roman van de Engelse schrijver Ian Fleming. Fleming schreef het verhaal in 1954. Regisseur Guy Hamilton kroop wederom in de regiestoel voor zijn derde Bond film. De verhalen van de Bond films maken altijd een duidelijke link naar actualiteit. Live And Let Die werd gemaakt in een periode dat het ‘blaxploitation’ genre ontstond. In de jaren zeventig werden veel films gemaakt met een nagenoeg totaal zwarte cast. De misdaad, waaronder drugssmokkel, werd in die periode met name toegeschreven aan de zwarte medemens. Live And Let Die heeft een cast die voor een belangrijk deel uit zwarte mensen bestaat. Bekende zwarte acteurs die meespelen zijn Yaphet Kotto, Julius Harris en Earl Jolly Brown. Naast drugs speelt ook de mysterieuze voodoo magie een belangrijke rol in de film. Om deze reden wordt Live And Let Die door veel mensen als ‘de engste’ Bond film betiteld.
Bond girl in deze film is de Engelse actrice Jane Seymour. In Engeland was Seymour op dat moment erg bekend dankzij de Engelse televisieserie The Onedin Line. Bernard Lee zien we kort terug in de rol van M, evenals Lois Maxwell als Moneypenny. Grote afwezige is Desmond Llewelyn als Q. Oorzaak lag in het feit dat men het gadget gehalte in de Bond film terug wou dringen. Q wordt wel genoemd, maar als persoon zien we hem niet. Onder druk van fans zou Q weer terugkeren in de volgende Bond verfilming. Ook afwezig is John Barry, die alle voorgaande Bond films van muziek had voorzien. In Live And Let Die is de muziek van George Martin, voormalig producer van The Beatles. De titelsong is geschreven door Paul en Linda McCartney en wordt uitgevoerd door Paul McCartney en Wings. Het is één van de grote hits van McCartney’s groep Wings geweest. De song kreeg een nominatie voor zowel een Oscar als een Grammy Award. Wat niet afwezig is in de film is de actie. Leuk is Bond’s uitdaging met de krokodillen en bekend is natuurlijk de speedboot race.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 ‘officiële’ James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1973
Speelduur: 116 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (3)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609686814

Extra's

 • Trailers
 • TV Spots
 • Conceptual art
 • Image Database
 • 007 Mission Control
 • Radio Broadcasts
 • Bond 1973 : The lost Documentary
 • Audiocommentaren Guy Hamilton, Tom Mankiewicz en Roger Moore
 • Rodger Moore As James Bond Circa 1964
 • Inside Let And Let Die
 • On Set With Rodger Moore: The Funeral Parade
 • On Set With Rodger Moore:Hang Gliding Lessons

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 officiële James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

In tegenstelling tot de voorgaande vier Bond films is Live And Let Die niet in het brede Panavision beeldformaat gefilmd. Live And Let Die is met sferische lenzen gefilmd, evenals de eerste drie Bond films. Volgens de IMDB is de Europese ‘intended ratio’ 1.66:1 en de Amerikaanse ‘intended ratio’ 1.85:1. Met de release van de Ultimate Edition is het beeldformaat van de eerste drie Bond films weer teruggebracht naar het Europese 1.66:1 beeldformaat. Bij Live And Let Die is het beeldformaat ongewijzigd 1.85:1 gebleven.
De voorgaande SE release had een redelijk goede beeldkwaliteit. DTS Images heeft hierin nog een goede verbetering bewerkstelligd. Belangrijkste verschil zit nu in de helderheid en het contrast van de film. Met name de wat meer donkere scènes zien er op deze UE release iets beter uit dankzij beter schaduwdetail. Toch ook hier een paar scènes die iets te donker ogen. De kleuren zien er natuurlijker uit. De kleurverzadiging is ook goed, bij enkele scènes ogen de kleuren iets minder vol. Dit zal ongetwijfeld aan de staat van het bronmateriaal gelegen hebben. Ook dit beeld is volledig vrij van ongerechtigheden als gevolg van stof of beschadigingen. Filmgrain is nagenoeg helemaal verdwenen. Het is slechts in lichte mate in de luchtpartijen of achtergrond te zien, maar dit mag bijna geen naam hebben. Scherpte en detaillering zijn in het algemeen goed tot zeer goed. De film is netjes opgedeeld in 32 chapterstops. De ondertiteling is goed leesbaar en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele (mono) soundtrack is door DTS Images ook onder handen genomen. De soundtrack is naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). Live And Let Die had bij de SE release nog een mono soundtrack, die staat niet meer op deze UE uitgave. Het muziekgedeelte van de soundtrack, met muziek van George Martin, heeft een goed klinkend stereogeluidsbeeld. De filmgeluiden beperken zich meestentijds tot de centerspeaker en soms de frontspeakers. Hierdoor ligt de nadruk van de soundtrack duidelijk op de voorste kanalen. De surround speakers worden nauwelijks gebruikt en geven heel subtiel de muziek en de omgevingsgeluiden weer. Er is redelijk wat laag in de soundtrack aanwezig, waarbij incidenteel het LFE kanaal wordt gebruikt. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker. Tussen de DD en de DTS track is geen kwaliteitsverschil hoorbaar.

Extra's

De bewegende menu’s zijn mooi vormgegeven en van mooi achtergrondgeluid voorzien. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release bijna allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de 007 James Bond Ultimate Edition

MI6: Commentary

Audio Commentary featuring Guy Hamilton
Net als bij voorgaande films ook nu een gesproken commentaar dat uit interviewfragmenten bestaat. Aan het woord zijn regisseur Guy Hamilton en verschillende acteurs en crewleden. Een en ander wordt aan elkaar gepraat door John Cork van de Ian Fleming Foundation.

Audio Commentary by Tom Mankiewicz
Scriptschrijver Tom Mankiewicz legt in zijn gesproken commentaar uiteraard de nadruk op het script, waarin hij zijn verschillende ideeën voor het script vertelt en hoe een en ander op het scherm uitpakte.

Audio Commentary featuring Roger Moore (*)
Een nieuw ingesproken commentaar door acteur Roger Moore. Moore heeft speciaal voor de UE release al zijn zeven Bond films van audiocommentaar voorzien. Ondanks de nodige stiltemomenten geeft Roger Moore een aangenaam te beluisteren informatief commentaar, waarin ook tal van persoonlijke dingen zitten.

Credits
Een tekstscherm met de namen van iedereen die bijgedragen heeft aan deze Ultimate Editie.

DVD-2

Declassified: MI6 Vault (*)
Onder deze keuze vind je het belangrijkste nieuwe bonusmateriaal. Met als vervolgkeuzen:

Bond 1973 : The lost Documentary (*) (21 min)
Een als promotie bedoelde making of featurette uit 1973. Deze featurette schijnt recentelijk teruggevonden te zijn. Erg leuk om deze historische documentaire te zien.

Live And Let Die Conceptual Art (*) (1½ min)
Een aardige collectie van conceptschetsen voor de filmposter

,i>Roger Moore As James Bond Circa 1964 (*) (8 min)
In het zwart / wit opgenomen televisieprogramma Mainly Millicent uit 1964 geeft Moore een als persiflage bedoelde Bond vertolking. Is er gelijkenis met Sean Connery?

007 Mission Control(*)
Een interactief gedeelte waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaalde keuze. Zonder ondertiteling.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt. Zonder ondertiteling.

Mission Dossiers
Met drie featurettes, die van de SE versie afkomstig zijn:

Inside Let And Let Die (30 min)
De bekende making of documentaire, waarin alles aan elkaar gepraat wordt door gastheer Patrick Macnee.

On Set With Rodger Moore: The Funeral Parade (1½ min)
Acteur Roger Moore vertelt iets over de Louisiana begrafenisstoet in openingsscène van de film. Dit onderdeel is niet Nederlands ondertiteld.

On Set With Rodger Moore: Hang Gliding Lessons (4 min)
Met aandacht voor de hanggliding scène in de film, hier uitgelegd door de Australiër Bill Bennett. Ook dit onderdeel heeft geen Nederlandse ondertitels.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Trailer Archive (4 min)
Met twee trailers van de film.

TV Broadcasts (2½ min)
Met drie TV reclamespotjes.

Radio Communication (1 min)
Met keuze uit twee radiospotjes.

Image Database
Een groot overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal. Verdeeld over negen verschillende thema’s. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje (*)
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk anders dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

Live And Let Die is het debuut van Roger Moore als James Bond. In deze achtste Bond film moet Bond het opnemen tegen een gevaarlijke drugscrimineel op een eiland in het Caribische gebied. De Engelse actrice Jane Seymour is de aantrekkelijke Bond girl in deze film. De film is vooral bekend van de titelsong van Paul en Linda McCartney en Wings. Grote afwezige in de film is Q, gespeeld door Desmond Llewelyn.
Alle 20 ‘officiële’ James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De beeldkwaliteit van deze ruim 30 jaar oude film is een duidelijke verbetering ten opzichte van de voorgaande SE release. Het mono geluid is opgewaardeerd naar 5.1 surround en beschikbaar in zowel Dolby Digital als DTS. Op het gebied van de extra’s scoort deze uitgave ook weer goed, met onder andere een nieuw ingesproken audiocommentaar van Roger Moore. Dankzij een paar nieuwe extra’s is aanschaf van deze nieuwe uitgave het overwegen waard.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

Tarkus  |  24-11-2011

Redelijk goede Bond-film. Het eerste optreden ook van Roger Moore als James Bond, en hij doet het lang niet slecht met zijn typisch Britse humor. De film zal oo...
Lees meer >

Grant  |  18-08-2006

De kleuren ogen een beetje mat, of ligt dat aan de instelling van mijn tv?
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  13-08-2006

Een van de mindere bondfilms, maar alsnog zeker vermakelijk. Helaas geen Q, en nogal weinig spannende actie, erg veel slapstick. De finale kan me beter bekore...
Lees meer >

Marc T.  |  13-08-2006

Wederom een goede film die zeer zeker baat heeft gehad bij een opknapbeurt. Er goed beeld en het geluid is eindelijk 007 waardig. Erg leuk is die sketch uit ...
Lees meer >

pietdvd  |  13-08-2006

Bij Live And Let Die is het beeldformaat ongewijzigd 1.85:1 gebleven. Is wel degelijk een wijzeging hoor. De Special Edition was 1:77:1. (The Man With The G...
Lees meer >

chimera01  |  12-08-2006

Wederom een goede film die zeer zeker baat heeft gehad bij een opknapbeurt. Er goed beeld en het geluid is eindelijk 007 waardig. Erg leuk is die sketch uit ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  12-08-2006

Arnold is aan het uitrusten op vakantie van deze monsterklus dus ik heb het even veranderd voor hem. Dank voor de oplettendheid (y)
Lees meer >

freaky  |  12-08-2006

In deze zevende Bond film moet Bond het opnemen tegen een gevaarlijke drugscrimineel op een eiland in het Caribische gebied. Achtste. IDD :lol:
Lees meer >

mark t  |  12-08-2006

In deze zevende Bond film moet Bond het opnemen tegen een gevaarlijke drugscrimineel op een eiland in het Caribische gebied. Achtste.
Lees meer >

Marc T.  |  12-08-2006

Goede recensie :) Het moet alleen akkoord zijn ipv accoord :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 72
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.