V for Vendetta

Recensent:
Marcel den Haan
20-08-2006

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

V for Vendetta (DVD)
Samenvatting

Het is de nabije toekomst en de wereld is totaal veranderd. Amerika is niet langer de grootmacht die het eens was en in Engeland heeft één man de totale macht gegrepen. Deze Chancellor Adam Sutler (John Hurt) voert een regime dat in zijn ogen het beste is voor de mensen, maar de bevolking zelf is allesbehalve gelukkig. Evey Hammond (Natalie Portman) is één van deze mensen en wanneer zij op een avond na de avondklok naar buiten gaat komt ze in contact met de mysterieuze gemaskerde man, V (Hugo Weaving). Ze komt erachter dat V van plan is het regime van Chancellor Sutler omver te werpen en hij laat zich inspireren door een Engelse volksheld van enkele eeuwen terug. Deze Guy Fawkes had het plan om het parlement op te blazen, een plan dat V ook graag uit wil voeren. Evey wordt tegen haar wil meegezogen in de wereld van V, maar begint gaandeweg zijn ideeën en de man achter het masker te begrijpen.

Commentaar

V for Vendetta is de zoveelste film die geïnspireerd is op een comic of in dit geval een grafisch roman. Deze keer echter geen superhelden maar een gemaskerde man, verminkt en gedreven zijn wraak te halen en zijn land te bevrijden van een kwaadaardig regime. In 1982 kwam de strip van Alan Moore en David Lloyd voor het eerst uit en de onderwerpen zijn vandaag de dag nog steeds relevant. Door de regering wordt V namelijk een terrorist genoemd, door de mensen die gebukt gaan onder het regime, een vrijheidstrijder. Dat dit veel raakvlakken heeft met de situaties in bepaalde delen van de wereld mag duidelijk zijn. Als kijker is het maar net de vraag naar wiens kant je neigt te gaan. De motieven van V zijn namelijk erg makkelijk te begrijpen maar de middelen die hij gebruikt zal misschien niet iedereen aanspreken. Voor een avondje vermaak voldoet het echter allemaal prima, hoewel de film duidelijk de kant van V kiest. Dit is eigenlijk ook niet zo verwonderlijk aangezien hij de hoofdpersoon is. Als kijker moet je dan ook niet te veel nadenken over de politieke achtergronden maar gewoon genieten van wat er voorbij komt en dat is gelukkig voldoende. Met het verhaal zit het dus wel snor en ook is de film mooi in beeld gebracht. Van de straten van Londen tot het huis van V, alles ziet er goed uit. Ook de actiescènes zijn goed gemaakt, hoewel ze niet het belangrijkst zijn voor de film. Echt veel actie is er ook eigenlijk niet te bekennen maar echt missen doe je het als kijker ook niet.
De film is geregisseerd door James McTeigue, die eerder werkzaam was als second unit director bij The Matrix films. V for Vendetta betekent voor hem dus een weerzien met de Wachowski broeders aangezien zij deze film geproduceerd hebben. Een indrukwekkend debuut van deze regisseur en hopelijk kan hij dit niveau vasthouden.
In de prent zien we ook nog een andere Matrix oudgediende terug en wel Hugo Weaving. Hij speelt de rol van V en de rol moet zeker een uitdaging voor hem geweest zijn. Hij is namelijk niet in beeld te zien zonder het kenmerkende masker of een andere vorm van vermomming. Weaving moet het dus hebben van zijn stem en zijn lichaamshouding en hij doet dit op zeer verdienstelijke wijze. De andere hoofdrol wordt gespeeld door Natalie Portman en ook zij zet een goede rol neer. In de film wordt zij ontdaan van al het haar op haar hoofd, iets waar zij volgens eigen zeggen erg naar uit keek. Ook de overige rollen worden prima neergezet en de gehele cast levert goed werk. Naast Weaving en Portman zien we onder andere nog John Hurt, Stephen Fry en Stephen Rea voorbij komen.
V for Vendetta is een intelligent gemaakt film met een politiek tintje wat het allemaal net even wat extra interessant maakt. Een aanrader dus deze film en eigenlijk hoeft niemand zich te vervelen met deze film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 128 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (Blinden)
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932823790

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Vormgeving Van De Nabije Toekomst
  • Een Stukje Geschiedenis: Guy Fawkes En Het Buskruidverraad
  • Engeland Overwint: V For Vendetta En Een Nieuw Soort Stripboek
  • Vrijheid! Voor Altijd! Achter De Schermen Bij V For Vendetta
  • Cat Power Montage
  • Soundtrack Album Info

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De kwaliteit van het 2.40:1 anamorfe beeld is prima te noemen. De film is vrij donker van aard en veel scènes spelen zich af in de duisternis. Toch zijn al deze scènes goed te volgen dankzij het prima contrast en schaduwdetail. De kleuren ogen natuurlijk en goed verzadigd. Ook het zwartniveau is ruim voldoende te noemen, evenals de scherpte. Soms is er een soft moment aanwezig, maar dit blijft beperkt tot een enkele keer. Van artefacten is nauwelijks sprake. Beeldruis is een enkele keer zichtbaar, evenals edge enhancement. Een prima transfer zoals we die mogen verwachten van een recente uitgave zoals deze.
De film is verdeeld in 33 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is op de DVD te vinden in Dolby Digital 5.1 formaat. Zoals wel vaker bij releases van Warner is ook deze keer de bitrate weer onnodig laag, namelijk 384 kb/s, en dit voorkomt dat de track een echte topper genoemd kan worden. Het detail had bij een volledige bitrate toch wat beter geweest en dat had de track zeker ten goede gekomen. De track klinkt mooi ruimtelijk, vooral bij de scènes met wat meer actie. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De muziek en overige geluid worden door de frontspeakers weergegeven. De surroundspeakers en de subwoofer komen voornamelijk in actie tijdens de actiescènes. De track klinkt mooi helder, beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze Special Edition uitgave bestaat uit twee schijven en alle extra\'s zijn te vinden op de tweede schijf. Alle extra\'s hebben 1.33:1 beeld en Dolby Digital 2.0 geluid (192 kb/s), tenzij anders aangegeven.

Vormgeving Van De Nabije Toekomst (17 min.)
Hier krijgen we te zien hoe het uiterlijk van de film tot stand is gekomen. Het uiterlijk van de sets, de kostuums en de modellen wordt besproken door de makers en ook krijgen te horen welke problemen de makers tegenkwamen.

Een Stukje Geschiedenis: Guy Fawkes En Het Buskruidverraad (10 min.)
In de film wordt V geïnspireerd door de acties van ene Guy Fawkes en deze man heeft nog echt bestaan ook. Hier krijgen we dan ook een korte geschiedenisles over wie deze man was en wat hij allemaal gedaan heeft.

Engeland Overwint: V For Vendetta En Een Nieuw Soort Stripboek (15 min.)
Een kijk naar de opkomst van een nieuw soort comics en de plaats die V for Vendetta hier inneemt. Kenners en makers van de film geven hun visie op de stripversie en uiteraard wordt deze vergeleken met de filmversie.

Vrijheid! Voor Altijd! Achter De Schermen Bij V For Vendetta (16 min.)
Een blik achter de schermen tijdens de opnames en tevens krijgen we te horen hoe de film tot stand is gekomen. Het bewerken van het verhaal om het op het scherm te krijgen, de ontwikkeling van de karakters en het opnemen van bepaalde scènes komen aan bod.

Cat Power Montage (2 min.)
Beelden uit de film begeleidt door muziek van de groep Cat Power met het nummer \"I Found a Reason\". Het beeld is 2.40:1 letterboxed.

Soundtrack Album Info
Een tekstscherm waarop te lezen is welke muziek er op de soundtrack te vinden is.

Bioscooptrailer (2 min.)
Bioscooptrailer van de film. Het beeld is 2.40:1 anamorf.

Conclusie

V, een gemaskerde man, wraak wil nemen op de mensen die hem slecht behandeld hebben. Tevens wil hij de regering omver werpen aangezien Engeland is veranderd in een politiestaat met slechts één man aan de macht. Hij krijgt gedwongen gezelschap van een jonge vrouw en de band tussen hen groeit steeds dieper. V for Vendetta is een actiethriller met een politiek tintje en dit geeft de film net iets extra\'s. De film is goed gemaakt, ziet er mooi uit en de acteurs leveren allen goed werk. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en er zijn enkele extra\'s aanwezig die een beeld geven van de wereld in de film en hoe het allemaal tot stand is gekomen. De extra\'s zijn echter allemaal vrij kort en een audiocommentaar, verwijderde scènes en een betere kijk op hoe de film tot stand is gekomen ontbreken.

Laatste reacties

Ron-G  |  24-02-2008

Volgens mij wou ik posten "die is OOP". Maar het is alweer een tijdje geleden, dus helemaal zeker weten doe ik het niet. :) Uh misschien erg offtopic maar na ...
Lees meer >

Richard B.  |  20-02-2008

dan ebay wellicht? ;) Volgens mij wou ik posten "die is OOP". Maar het is alweer een tijdje geleden, dus helemaal zeker weten doe ik het niet. :)
Lees meer >

HiddeV  |  05-11-2006

Remember, remember, the Fifth of November Toevallig deze vandaag voor het eerst gezien :P Vond het een leuke film, verhaal is goed, de actie is goed en de ...
Lees meer >

TheGodfather  |  16-10-2006

Goede film, alleen zal ik deze nooit R2 kopen. Ik vind de smerige oranje kleur van de Steelbook absoluut niet mooi. Maar dat is mijn mening ;) dan koop de HMV ...
Lees meer >

Richard B.  |  16-10-2006

Goede film, alleen zal ik deze nooit R2 kopen. Ik vind de smerige oranje kleur van de Steelbook absoluut niet mooi. Maar dat is mijn mening ;) dan koop de HMV ...
Lees meer >

TheGodfather  |  16-10-2006

Goede film, alleen zal ik deze nooit R2 kopen. Ik vind de smerige oranje kleur van de Steelbook absoluut niet mooi. Maar dat is mijn mening ;) dan koop de HMV ...
Lees meer >

RJI  |  16-10-2006

Goede film, alleen zal ik deze nooit R2 kopen. Ik vind de smerige oranje kleur van de Steelbook absoluut niet mooi. Maar dat is mijn mening ;) dan koop de HMV ...
Lees meer >

TheGodfather  |  16-10-2006

Goede film, alleen zal ik deze nooit R2 kopen. Ik vind de smerige oranje kleur van de Steelbook absoluut niet mooi. Maar dat is mijn mening ;) dan koop de HMV ...
Lees meer >

RJI  |  16-10-2006

Goede film, alleen zal ik deze nooit R2 kopen. Ik vind de smerige oranje kleur van de Steelbook absoluut niet mooi. Maar dat is mijn mening ;)
Lees meer >

Ron-G  |  15-10-2006

Tja geen idee wat ik van deze film moet denken.......heeft een 2e kijkbeurt nodig denk ik, maar ben er nog niet echt kapot van, de hype heeft teveel verwachting...
Lees meer >

hstadman  |  10-09-2006

Film met veel hoogtepunten, weinig zwaktes en is in tegenstelling tot wat ervan verwacht werd geen Matrix-kloon geworden. Inderdaad, ik dacht zo bij het lezen ...
Lees meer >

hstadman  |  10-09-2006

Gisteravond gekeken. Aardige film, maar voor mij persoonlijk geen topper. Vond het acteerwerk goed maar niet uitstekend, uitgezonderd van Stephen Fry die fantas...
Lees meer >

hstadman  |  10-09-2006

Erg goede film. Gisteren toch bij de MM aangeschaft voor 15 euro(14,99)en inmiddels bekeken. Goede film. :wink: Als je goed oplet valt alles gewoon op zijn ...
Lees meer >

hstadman  |  26-08-2006

Voordat ik naar de MM ga, weet ik welke films ik wil hebben. :wink: Ik ook, maar ik kom altijd met meer naar buiten. Hmmm, dat problem ken ik. :wink: 8)
Lees meer >

Frank  |  26-08-2006

Voordat ik naar de MM ga, weet ik welke films ik wil hebben. :wink: Ik ook, maar ik kom altijd met meer naar buiten.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 423
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.