Searchers, The (SE)

Totaalbeoordeling:

8.1
DVD

Searchers, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Ethan Edwards (John Wayne) is een veteraan van de Amerikaanse Burgeroorlog waar hij vocht aan zuidelijke zijde. Nu de oorlog voorbij is keert hij terug naar huis om bij zijn familie te zijn. Ethan kan maar moeilijk wennen aan het huiselijke leven en de kinderen om hem heen. Op een dag wordt het huis aangevallen door een groep indianen die iedereen doden die thuis is op dat moment, behalve twee nichtjes van Ethan die ontvoerd worden. Ethan stelt een groep samen die op zoek gaat naar de twee meisjes. De zoektocht duurt echter langer dan verwacht en uiteindelijk blijft Ethan alleen over met Martin (Jeffrey Hunter), iemand aan wie hij een hekel heeft aangezien hij gedeeltelijk indiaan is en Ethan moet niks van indianen hebben. Martin is alleen niet van plan Ethan alleen te laten, helemaal niet wanneer hij erachter komt dat Ethan zijn nichtjes wil doden omdat ze zijn bevuilt door een indiaan. De twee mannen moeten dus tegen wil en dank samen optrekken, maar hoe zal het verlopen wanneer ze de meisjes eindelijk vinden?

Commentaar

The Searchers van regisseur John Ford wordt in lijsten met beste films aller tijden steevast genoemd en volgens veel kenners is het één van de meest invloedrijke films uit de geschiedenis van de film. Mensen als George Lucas, Steven Spielberg en Martin Scorcese roemen de film en zeggen beïnvloed te zijn door dit meesterwerk van John Ford. Toch was en is de prent niet geheel zonder controverse. Het verhaal staat bol van het racisme, een onderwerp dat nog altijd erg gevoelig ligt. Het karakter van John Wayne is een racist en hij lijkt er nog trots op te zijn ook. Hij haat indianen en alles waar ze voor staan. Aan de andere kant moet echter gezegd worden dat ook de indianen overkomen als mensen die alleen in staat zijn blanken te haten, een vrij zwart witte wereld dus die ons voorgeschoteld wordt. Van beide kampen is het echter wel te begrijpen waarom zij zo denken, ervaringen uit het verleden hebben hun denkwijze op deze manier beïnvloed.
Het verhaal stelt verder eigenlijk weinig voor. Twee meisjes worden gekidnapt en een groep mannen gaat op pad om hen te zoeken. Gaandeweg vallen er steeds meer mannen af tot alleen het karakter van Wayne overblijft samen met de geadopteerde Martin, die ook nog eens gedeeltelijk van indiaanse afkomst is. Het verhaal is dan ook eerder een karakterstudie en een kijkje in de geest van deze twee mannen. Het gegeven dat John Wayne\'s karakter moet optrekken met de gedeeltelijk indiaanse Martin schept uiteraard enkele interessante momenten. Ondanks het zware onderwerp zijn er toch enkele korte momenten van humor aanwezig die het geheel de nodige verlichting geven.
John Wayne speelt zoals gezegd de hoofdrol en hij doet op zijn eigen kenmerkende wijze. In deze film speelt hij echter een karakter met een wat duistere zijde en dit zijn toch de rollen waarin hij het best tot zijn recht lijkt te komen. Wayne en regisseur John Ford vormen samen één van de meeste bekende regisseur-acteur duo\'s en werkte samen aan een reeks films, maar deze film lijkt toch wel één van hun beste te zijn. De rol van de geadopteerde Martin wordt gespeeld door Jeffrey Hunter en ook hij zet een uitstekende rol neer waarmee hij goed tegengas geeft tegen de sterke aanwezigheid van John Wayne.
Volgens het verhaal speelt The Searchers zich af in Texas, maar de film is opgenomen op locatie in het kenmerkende landschap van Monument Valley, Utah. Dit zorgt voor enkele prachtige beelden die mooi in beeld gebracht zijn. Dit geeft het allemaal een zekere meerwaarde, je waant je als kijker echt in het Wilde Westen.
The Searchers is een film die elke westernfan gezien moet hebben en eigenlijk geldt dit voor elke filmfan. Het feit dat deze film zo belangrijk is geweest voor veel bekende regisseurs en als inspiratie diende voor veel van hun werk, is al een reden op zich om deze prent te gaan bekijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Western
Regio: 2
Jaar: 1956
Speelduur: 113 min
Verpakking: Allaine Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 1.0 - Engels
 • Dolby Digital 1.0 - Frans
 • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931289184

Extra's

 • Audiocommentaar
 • Theatrical trailer
 • Introduction By Patick Wayne
 • The Searchers: An Appreciation
 • A Turning Of The Earth: John Ford, John Wayne And The Searchers
 • Behind The Cameras
 • The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford Theatrical Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 1.78:1 en de kwaliteit van het beeld is erg goed te noemen. De film was al eerder uitgebracht op DVD, maar helaas zijn we niet in het bezit van de oudere versie dus een vergelijking tussen de twee was niet mogelijk. Wel kunnen we zeggen dat het beeld van deze nieuwe versie erg goed is. De scherpte is gedurende de gehele film erg goed, edge enhancement heeft dit nauwelijks tot gevolg. De kleuren ogen natuurlijk en prima verzadigd. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn ook allen dik in orde en het beeld is erg prettig om naar te kijken. Hier en daar is wat filmgrain te zien maar dit blijft allemaal beperkt tot een minimum. Beschadigingen komen nauwelijks voor en dit terwijl we hier te maken hebben met een film van alweer 50 jaar oud. Een uitstekende beeldkwaliteit dus, zeker als we rekening houden met de leeftijd van de film.
De film is ruim verdeeld in 44 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, maar had iets lager in het beeld gemogen.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige monotrack is in Dolby Digital 1.0 formaat (192 kb/s) op de DVD te vinden. Het is mooi dat het originele monogeluid intact is gebleven maar dit formaat heeft uiteraard wel zijn beperkingen. Gelukkig klinkt de track nog vrij redelijk en leent de film zich ook niet echt voor een 5.1 track. De dialogen zijn goed verstaanbaar en klinken mooi helder. De gehele track klinkt mooi helder ook en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Er is voldoende laag aanwezig om het geheel niet al te flets over te laten komen. Een prima track die goed past bij de film.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze special edition uitgave bestaat uit twee schijven, de meeste extra\'s zijn te vinden op de bonusdisc.

Disc 1

Introduction By Patrick Wayne (1 min.)
Voordat je de film gaat kijken heb je de keuze of deze wilt laten beginnen met deze korte introductie van de zoon van John Wayne, Patrick Wayne. Patrick Wayne heeft ook een rol in de film en vertelt wat over zijn herinneringen aan het maken van de prent en wat de makers voor ogen hadden.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Audiocommentaar
Het commentaar tijdens de film wordt verzorgd door Peter Bogdanovich, een man die zelf op vele vlakken van het filmvak actief is. Bovendien is hij ook nog biograaf van John Ford en dus de uitgelezen persoon om wat te vertellen over deze regisseur en zijn films. Het commentaar zit dan ook vol met interessante feitjes over Ford, John Wayne en het maken van de film.

Theatrical Trailer (2 min.)
Bioscooptrailer van de film. Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 2

The Searchers: An Appreciation (31 min.)
Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de film praten bekende regisseurs als Martin Scorcese en Curtis Hanson over The Searchers en wat deze film voor hen en de filmgeschiedenis in het algemeen betekent heeft. Uiteraard komen ook John Ford en John Wayne voorbij als gespreksonderwerp.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

A Turning Of The Earth: John Ford, John Wayne And The Searchers (33 min.)
Bekende regisseurs, mensen die aan de film meegewerkt hebben en mensen die bekend zijn met John Ford en John Wayne praten over de totstandkoming van de film. We zien beelden van achter de schermen, afgewisseld door interviews met de betrokkenen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Behind The Cameras (24 min.)
Deze extra bestaat uit vier onderdelen die apart te bekijken zijn of allemaal achter elkaar. De vier onderdelen hebben elk een eigen onderwerp. De filmpjes zijn van het programma “Warner Brothers Presents…\", een soort reclamefilmpjes voor de films van de Warner Brothers Studio en zij laten wat beelden van achter de schermen zien en hoe de film tot stand is gekomen. Leuk om te zien in ieder geval.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford Theatrical Trailer (1 min.)
Trailer van deze nieuwe film met Brad Pitt.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Ethan Edwards komt thuis na in de burgeroorlog gevochten te hebben. Al snel worden zijn twee nichtjes ontvoerd door indianen en dit is het begin van een zoektocht die vele jaren in beslag zal nemen. De tocht begint met een groep mannen maar na een tijdje zijn alleen Ethan over en zijn geadopteerde neef Martin. Martin is gedeeltelijk van indiaanse afkomst en dit zorgt voor spanningen tussen de twee mannen, maar toch moeten ze het samen zien te rooien. The Searchers van regisseur John Ford wordt beschouwd als één van de belangrijkste films aller tijden. Veel bekende regisseurs lieten zich inspireren door deze film en John Wayne zet één van zijn beste rollen neer. De DVD heeft een uitstekende beeldkwaliteit, zeker voor een film van 50 jaar oud en ook het geluid is voldoende. Verder zijn er enkele interessante extra\'s aanwezig die het geheel mooi afronden.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  02-01-2013

Mooi gemaakte western van John Ford, met zijn vaste acteur John Wayne. Het verhaal is simpel en de vertolkingen niet denderend, maar destijds, in de jaren '50 w...
Lees meer >

nachtwaker  |  03-12-2008

Wederom bewees Warner Bros. hoe je dergelijke klassiekers moet behandelen. Eén van de beste westerns van regisseur John Ford samen met John Wayne. maar wat nog ...
Lees meer >

fredje-astaire  |  17-12-2006

Heb hem sinds een paar weken in m'n bezit , deze bekende western is één van de vele Meesterwerken van topregisseur John Ford . Opgenomen volledig op locatie en...
Lees meer >

Swanski  |  06-12-2006

Ik ga hier misschien mensen mee beledigen, maar ik vind de klassiekers van John Ford helaas allemaal (tot nu toe) wat tegenvallen. Tuurlijk is er weinig mis met...
Lees meer >

Coen P.  |  21-11-2006

pas gezien! aangenaam door verrast!
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  20-11-2006

The Searchers is zeker een aanrader voor iedereen. De nieuwe uitgave is top, ik weet niet of ze met de kleuren geknoeid hebben ofzo, maar het verschil met de ou...
Lees meer >

Paul H.  |  02-09-2006

Valt sowieso op dat alle westerns die uitkomen snel in prijs zakken kennelijk is hier in Nederland daar toch vrij weinig markt voor. Niet dat ik daar om treur.....
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  02-09-2006

De oude versie had ik niet,maar ga deze nog wel kopen met de tijd. Zit nu ook in de 2de voor halve prijs bij Frs,dus 11,25 per dvd.
Lees meer >

Richard B.  |  02-09-2006

Ik vond de oude versie eigenlijk al best wel goed, maar voor de juiste prijs zal ik tzt waarschijnlijk wel 'upgraden'. :wink: De film is het in ieder geval...
Lees meer >

Colonel Mortimer  |  02-09-2006

Prima western. Prima recensie Marcel :!: (y)
Lees meer >

Daniel1974  |  02-09-2006

Toen men Orson Welles eens vroeg wat zijn belangrijkste invloeden waten schijnt hij te hebben geantwoord ´John Ford, John Ford & John Ford´. Of met andere woord...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  02-09-2006

Wow het vierde plaatje ziet er erg licht uit, ook wel scherp. De menu's zien er hetzelfde uit als de R1 SE, de hele film heb ik nog niet bekeken op de nieuwe d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
7.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 51
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.