Green Mile, The (SE)

Totaalbeoordeling:

9.1
DVD

Green Mile, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Paul Edgecomb (Tom Hanks) is werkzaam in een gevangenis en wel op het celblok waar de gevangenen veroordeeld zijn tot de doodstraf. Hij geeft leiding aan een groep bewakers die de laatste dagen van de gevangenen zo plezierig mogelijk willen maken. Zijn collega\'s Brutus (David Morse), Dean (Barry Pepper) en Harry (Jeffrey DeMunn) doen hun werk met plezier en behandelen de gevangenen met respect, ondanks de daden die ze op hun geweten hebben. Ze werken echter samen met Percy (Doug Hutchison) en hij neemt het wat minder nauw met de normen en waarden binnen de afdeling. Op een dag wordt er een nieuwe gevangene binnengebracht. Deze John Coffey (Michael Clarke Duncan) is gigantisch qua lengte en omvang en blijkt veroordeeld te zijn voor de moord en verkrachting van twee jonge meisjes. Tijdens zijn verblijf blijkt hij over bijzondere gaven te beschikken en Paul en zijn collega\'s beginnen te twijfelen over zijn schuld.

Commentaar

Stephen King is één van de bekendste en meest verkochte schrijvers van onze tijd en veel van zijn boeken en verhalen zijn inmiddels verfilmd. Ook The Green Mile is gebaseerd op een boek van King en mag gelijk één van de betere verfilmingen genoemd worden. Regisseur Frank Darabont, die tevens verantwoordelijk was voor een andere geslaagde verfilming van een boek van King, namelijk The Shawshank Redemption, levert een ingetogen film af die het vooral moet hebben van de karakterontwikkeling en het bijzondere verhaal. Geen overdosis special effects, schietpartijen of ontploffingen, maar een goed geschreven verhaal dat veel emotie bevat en de kijker bij de keel grijpt. The Green Mile duurt ruim drie uur maar verveelt toch geen moment. Sterker nog, tijdens het kijken heb je geen enkele keer het idee dat je naar een film van drie uur zit te kijken en de tijd lijkt voorbij te vliegen. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan het sterke verhaal en de aanpassing van Darabont zelf naar scriptvorm. De film blijft erg trouw aan het boek en weet alle magie moeiteloos naar beeld om te toveren. De betrokken cast krijgt alle kans om te schitteren en de acteurs grijpen deze kans met beide handen aan. De gehele cast zet een erg goede prestatie neer en ook dit draagt bij aan de kracht van de film. We zien enkele bekende namen voorbij komen en in de hoofdrol zien we Tom Hanks die hier laat zien wat hij in huis heeft en niet voor niets al enkele Oscarbeeldjes op zijn schoorsteen heeft staan. Zijn collega\'s worden gespeeld door Barry Pepper, David Morse en Jeffrey DeMunn en de rol van de irritante Percy wordt perfect gespeeld door Doug Hutchison. Hutchison speelt zijn rol met veel overtuiging en het zou ons niet verbazen als hij op straat meerdere malen belaagd is door mensen die denken dat hij in werkelijkheid ook zo\'n irritant mannetje is. Ook de rollen van de gevangenen worden gespeeld door enkele bekende acteurs en wel door Sam Rockwell (Confessions of a Dangerous Mind), Graham Greene (Dances with Wolves) en Michael Jeter (The Gift, Open Range). De belangrijkste gevangene voor het verhaal is uiteraard John Coffey en Michael Clarke Duncan speelde hier na Armageddon zijn tweede grote rol. Ook Duncan speelt zijn rol met verve en hij weet de juiste snaar te raken met zijn vertolking van de enigszins domme, maar goede Coffey.
Er zullen waarschijnlijk niet veel mensen zijn die deze film nog niet gezien hebben, maar mochten die er toch zijn, verspil dan geen minuut en ga deze prent snel bekijken. The Green Mile kan namelijk gerust een moderne klassieker genoemd worden en niet veel mensen zullen dit een slechte film vinden.
The Green Mile is al eerder op DVD verschenen, maar is dus nu verkrijgbaar als Special Edition. Of het de moeite waard is om de eerste uitgave te vervangen lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 181 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931705974

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Trailers
 • Audiocommentaar
 • Screen Test
 • Makeup Test
 • The Teaser Trailer: A Case Study
 • Walking The Mile: The Making Of The Green Mile
 • Miracles And Mystery: Creating The Green Mile

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Net als de bij de vorige uitgave staat de film anamorf op de DVD in het formaat 1.78:1. The Green Mile duurt ruim drie uur en stond bij de vorige uitgave nog op één schijf. Hier is ervoor gekozen om de film te verdelen over twee schijven en hoewel we hier doorgaans geen voorstander van zijn, pakt het hier toch erg goed uit. De kwaliteit van het beeld is namelijk uitmuntend en veel beter dan dit kan het eigenlijk niet. Het eerste dat opvalt is dat het beeld veel helderder en schoner oogt. De transfer is haarscherp en bevat erg veel detail. Veel van de scènes spelen zich af in het doorgaans matig verlichte celblok, maar alle scènes zijn goed te volgen door het goede schaduwdetail en contrast. De kleuren ogen natuurlijk en goed verzadigd en ook het zwartniveau ziet er prima uit. Door het verdelen van de film over twee schijven zijn er geen compressieproblemen te bespeuren en ook andere artefacten zijn niet aanwezig. De vorige uitgave had wat last van beeldruis, maar dat is hier vrijwel niet aanwezig. Een nagenoeg perfecte transfer en wil je beter dan dit dan zal je toch moeten wachten op de HD uitgave. De film is verdeeld in 53 hoofdstukken, 33 op schijf één en 20 op schijf twee. De optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat (384 kb/s) op de DVD\'s. Ondanks de onnodig lage bitrate van de track klinkt het geluid erg goed. The Green Mile is geen film die je qua geluid van je stoel zal blazen, maar de track weet de juiste snaar te raken en op de juiste momenten worden alle kanalen goed gebruikt. De dialogen zijn ten alle tijden prima te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten een mooi breed stereogeluid horen en de muziek en overige geluiden klinken uitstekend. De surroundspeakers worden gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden zoals onweer. Het LFE kanaal heeft niet veel te doen, maar ook hier wordt het kanaal gebruikt op de juiste momenten en is er een mooi diep en goed gedoseerd laag te horen. Een uitstekende track die sfeerverhogend werkt en uitstekend past bij de film.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 anamorf en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Op de vorige uitgave van de film waren niet veel extra\'s te vinden, ook om de reden dat er gewoon geen ruimte meer was op de DVD. Deze special edition bestaat uit twee schijven en daarom is er voldoende ruimte voor enkele extra\'s die er dan ook zijn deze keer.
De extra\'s zijn verdeeld over de twee schijven.

Disc 1

Audiocommentaar
Het commentaar tijdens de film wordt geleverd door de regisseur van de film, Frank Darabont. Hij weet de lange speelduur van de film goed te vullen met enkele leuke en interessante feiten die een goed beeld geven van het maken van de film. Zo horen we onder andere hoe hij het verhaal van Stephen King vertaalde naar een script en vertelt hij hoe de opnames verliepen.

Deleted Scenes (3 min.)
Twee verwijderde scènes die te bekijken zijn met of zonder commentaar van de regisseur. De twee scènes zijn apart te bekijken of los van elkaar.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Michael Clarke Duncan\'s Screen Test (8 min.)
Duncan was ten tijde van de opnames nog redelijk onbekend en daarom liet Frank Darabont hem een screentest doen om te kijken of hij geschikt was voor de rol. Deze screentest is hier te bekijken.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Tom Hanks\' Makeup Tests (5 min.)
In eerste instantie was het de bedoeling dat Tom Hanks ook de rol van de oudere Paul Edgecomb zou spelen en daarom namen de makers make-up expert Rick Baker en later Greg Nicotero in dienst om hem op geloofwaardige manier om te toveren tot een bejaarde man. Er werden verschillende testopnames gemaakt om te kijken of het zou werken in de film.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Teaser Trailer: A Case Study (6 min.)
De makers van de film dachten dat het wel een goed idee was om een teaser trailer te maken die kijkers ervan moest overtuigen dat het hier niet ging om een gevangenisfilm, maar een film over wonderen. Hier zien we hoe deze teaser tot stand is gekomen en hoe besloten werd om deze uiteindelijk toch niet te gebruiken. Aan het einde van deze featurette is de teaser alsnog te bekijken.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Teaser Trailer (1 min.)
De hiervoor besproken teaser is hier nog een keer apart te bekijken.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Theatrical Trailer (2 min.)
Bioscooptrailer van de film. Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 2

Walking The Mile: The Making Of The Green Mile (25 min.)
Een making of van de film en eigenlijk één zoals we die wel vaker voorbij zien komen. We kunnen zien en horen hoe het verhaal van de boeken werd aangepast voor een film en ook zijn er enkele beelden van achter de schermen te zien tijdens de opnames. Leden van de cast en crew vertellen verder hoe ze het vonden om aan de film te werken.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Miracles And Mystery: Creating The Green Mile (102 min.)
Een erg uitgebreide kijk op het maken van de film, verdeeld in 6 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn apart te bekijken of los van elkaar en elk hoofdstuk heeft zijn eigen onderwerp. Zo is te zien hoe het verhaal van Stephen King werd aangepast voor het witte doek, hoe het was voor de acteurs om aan de film te werken en hoe de sets en effecten tot stand kwamen. We zien beelden van achter de schermen en interviews met de cast en crew.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

The Green Mile is een moderne klassieker die door veel filmliefhebbers hoog op hun lijst met favoriete films is geplaatst. De film gaat over een groep bewakers die werken op de dodenrij van een gevangenis. Ze proberen de laatste dagen van de gevangenen zo prettig mogelijk te maken, behalve hun vervelende collega Percy die de gevangenen, maar ook de bewakers liever zien gaan dan komen. Op een dag wordt er een nieuwe gevangene binnen gebracht en deze man is niet zoals alle anderen die ze voorbij hebben zien komen. Het verhaal van de film is gebaseerd op een reeks boeken van Stephen King en is perfect vertaald naar het grote scherm door regisseur Frank Darabont, die ook het script schreef. De cast is perfect in vorm en alles bij elkaar zorgt ervoor dat iedere filmliefhebber deze prent gezien moet hebben. Deze Special Edition uitgave heeft een uitstekende beeld en geluidskwaliteit en ook de toegevoegde extra\'s zijn van hoge kwaliteit.

Laatste reacties

Martin Z.  |  05-01-2007

Dat mag allemaal zo zijn maar ik twijfel niet over mijn mening. Ik heb sterk de indruk dat het succes en de polulariteit van deze film voor 99% gebaseerd is o...
Lees meer >

Hugo R  |  25-12-2006

Gisteren sinds lange tijd weer eens gekeken en dit blijft echt een geweldige film die iedereen minimaal 1x gezien moet hebben. Stond voor dat ik opnieuw ging ki...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  24-12-2006

Wat is dit toch een schitterende film! Na The Shawshank Redemption, het tweede pareltje van regisseur Frank Darabont. Paul Edgecomb (Tom Hanks) is hoofdagent...
Lees meer >

Richard B.  |  10-12-2006

Dit is melodrama van het type dat melodrama een slechte naam geeft. En ik kan het weten want dat genre is een van mijn favorieten. :roll: Hmmm, beetje vreemd d...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  10-12-2006

Dit is melodrama van het type dat melodrama een slechte naam geeft. En ik kan het weten want dat genre is een van mijn favorieten. :roll: Hmmm, beetje vreemd d...
Lees meer >

Demon  |  06-12-2006

Een mooie film! Alleen heeft het een beetje extreem lang geduurd voor de S.E uit kwam. Ik houd het maar op beter te laat dan nooit! Allen is het voor ...
Lees meer >

TheGodfather  |  06-12-2006

Prachtige film. Net niet zo goed als The Shawshank Redemption van Darabont, maar zeer zeker een meesterwerk. Jammer dat die man zo weinig films maakt. Vind The...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  05-12-2006

Waanzinnig mooie film, vanwege het verhaal, de muziek en dankzij de acteurs. Die combinatie zorgde ervoor dat ik me gewoon erg betrokken voelde bij de karakters...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  05-12-2006

Op de hoes staat trouwens nog een foutje: Er staat dat de speelduur 114 minuten is. Klein foutje, inderdaad. Ze zitten er amper 69 minuten naast... Blijft e...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  05-12-2006

I said it before and I'll say it again: deze film hoord imo in de top 3 van meest overgewaardeerde, overschatte en overgehypte films allertijden. Dit is melodra...
Lees meer >

Richard B.  |  05-12-2006

I said it before and I'll say it again: deze film hoord imo in de top 3 van meest overgewaardeerde, overschatte en overgehypte films allertijden. Dit is melodra...
Lees meer >

Werner  |  05-12-2006

Op de hoes staat trouwens nog een foutje: Er staat dat de speelduur 114 minuten is. Klein foutje, inderdaad. Ze zitten er amper 69 minuten naast...
Lees meer >

Daniël V.  |  04-12-2006

Een uitgave die deze film verdient?? :roll: Ander doosje :shock: ....verder nog iets???? :wink: Je weet toch dat Warner geen digipacks meer gebruikt... :wink...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  04-12-2006

Een uitgave die deze film verdient?? :roll: Ander doosje :shock: ....verder nog iets???? :wink:
Lees meer >

Pascal Barroso  |  03-12-2006

Op de hoes staat trouwens nog een foutje: Er staat dat de speelduur 114 minuten is.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 136
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.