Reeker (SE)

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Reeker (SE) (DVD)
Samenvatting

Een vijftal jongeren, bestaande uit de XTC bij zich hebbende Trip (Scott Whyte), de bazige Gretchen (Tina Illman), de blinde Jack (Devon Gummersall), de DJ Nelson (Derek Richardson) en het bloemenkind Cookie (Arielle Kebbel), komen op weg naar een rave vast te zitten in een motel middenin de woestijn. Bij dit motel zijn vreemde dingen aan de hand. Zo is het helemaal verlaten en heerst er een angstaanjagende sfeer. Eén voor één worden de jongeren afgeslacht op een bizarre manier. Wie is de moordenaar? Is het de rare chauffeur Henry (Michael Ironside), die op zoek is naar zijn vrouw, of is het Radford (Eric Mabius) die door Trip beroofd is van zijn drugs? Of zijn er bovennatuurlijke krachten in het spel?

Commentaar

Reeker is een traditionele slasher naar het welbekende recept. Dus veel afschuwelijke en bizarre moorden boordevol bloed en een onbekende killer. De film begint goed, maar verslapt en vertraagt al gauw. Vanaf hier barst de films van de clichés en de flauwe grappen. Pas tegen het einde wordt de film weer interessant, maar dan is het eigenlijk al te laat. Een beetje teleurstellend is de film dan ook te noemen. Dave Payne is de man die we hiervoor verantwoordelijk mogen houden, aangezien hij de film zowel schreef, produceerde als regisseerde. De bovenste beste man heeft een aantal mindere televisie- en B-films op zijn CV staan, waarvan Addams Family Reunion de bekendste is. Ook heeft hij niet echt een getalenteerde cast tot zijn beschikking, voornamelijk bijrolacteurs uit grote films die allemaal een ongeïnspireerde indruk achter laten. Hetgeen wat de film weet te redden is het eerder genoemde interessante einde (wat de prent nog enigszins weet te onderscheiden van andere slashers), wat de film uitnodigt voor een tweede kijkbeurt, maar op een paar leuke vondsten na, is zelfs die tweede kijkbeurt bijna een kleine martelgang. Zelfs voor de horroradepten kan dit een bittere pil zijn om te slikken en die doen er dan ook beter deze titel eerst te huren alvorens op aanschaf over te gaan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 87 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664039076

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Photo Gallery
  • Liner Notes
  • Also or Soon Available
  • Film Clips

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De originele verhouding van deze film is 1.85:1, maar hij staat in 1.78:1 anamorf op deze DVD. Dit verschil is zo klein dat het te verwaarlozen is. Het beeld oogt redelijk helder, maar bevat vrij veel filmgrain. Ook is er in lichte mate edge enhancement toegepast. Zo af en toe zijn er golven in het beeld te zien (zie screenshot 2), maar dit is bewust gedaan om de aanwezigheid van een bepaalde geur te verbeelden. De hele donkere shots ogen een beetje wazig en onduidelijk (zie screenshot 3), maar dit draagt wel bij aan de sfeer van de film. Verder is het beeld prima en helder. De scherpte is goed te noemen en ook de detaillering is voldoende. De kleuren ogen altijd natuurlijk en helder. De film is in 13 chapterstops verdeeld en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar wit en staat op de juiste hoogte in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De soundtrack van deze film is te beluisteren in Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) of in DTS 5.1 (754 kbit/s), beiden in de originele Engelse taal. Bij een goede horrorfilm horen goede schrikmomenten en daarin kan het geluid behoorlijk bijdragen. Dat is met deze 2 audiotracks behoorlijk gelukt. In het algemeen klinken beide tracks behoorlijk zuiver en helder, maar wel een tikkeltje dof. De dialogen komen behoorlijk uit de centerspeaker en zijn altijd prima te volgen. De voorste kanalen brengen de overige geluiden en de creepy muziek behoorlijk goed over. De surrounds worden prima gebruikt ter ondersteuning en het LFE kanaal heeft een ondersteunende rol gekregen met een goed gedoseerd en diep laag. Het verschil tussen de beide tracks is minimaal te noemen met een lichte voorkeur voor de DTS track vanwege het vollere geluid.

Extra's

Deze Special Edition bestaat uit 2 DVD’s verpakt in een steelbook. Beide discs hebben een menu die in de verhouding 1.78:1 anamorf op de schijf is geplaatst met achtergrondmuziek in Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s). Hieronder een overzicht van de extra’s, allemaal overigens Nederlands ondertiteld.

Disc 1

Also Or Soon Available
Drie trailers van andere producties uitgegeven door DFW. Deze disc begint ook met deze drie trailers die makkelijk over te slaan zijn. Het gaat om trailers van de films The Gravedancers, Dead Fish en The Wicker Man.

Disc 2

Trailers
Onder dit kopje vinden we zowel de International als de Teaser Trailer die allebei even lang duren (namelijk 3:21 min.). Het beeld is 1.85:1 niet anamorf en het geluid Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s).

Liner Notes
Vier pagina’s geschreven Nederlandstalige tekst over de film. Het beeld is 1.33:1 en geluid is niet aanwezig.

Photo Gallery
Tien foto’s die afkomstig zijn uit de film. Het beeld is 1.33:1 en geluid is niet aanwezig.

Making Of (11:16 min.)
Een promotionele featurette waarin snel de cast en regisseur aan ons wordt voorgesteld en waarin ze iets vertellen over de film afgewisseld met beelden van de film zelf en van achter de schermen. Het beeld wordt weergegeven in de verhouding 1.33:1 en qua geluid krijgen we een Dolby Digital 2.0 track (224 kbit/s) voorgeschoteld.

Behind the Scenes (2:17 min.)
Een B-roll van de film en wel van de scène waarin een auto-ongeluk plaatsvindt, maar helaas zonder enige vorm van commentaar. Ook hier is de beeldverhouding 1.33:1 en het geluid Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s).

Interviews (3:32 min.)
Exact dezelfde interviews als die in de eerder genoemde Making Of zaten, sommige in een iets verlengde uitgave waarbij we de gestelde vraag kunnen horen. De interviews zijn achter elkaar of los van elkaar te bekijken. Het beeld is 1.33:1 en het geluid Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s).

Film Clips (7:34 min.)
Zeven clips die precies hetzelfde zijn als in de film en daardoor een beetje nutteloos als extra. De clips zijn zowel achter elkaar te bekijken als apart te selecteren via het menu. Hier wel de juiste verhouding van 1.85:1, maar dan niet anamorf. Het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s).

Also Or Soon Available
De gebruikelijke trailers van andere uitgaven van DFW, te weten 2001 Maniacs, The Gravedancers, Dead Fish, Minotaur, The Grudge 2 en Slither.

Conclusie

Origineel is Reeker niet te noemen, maar een huurtip voor de slasherfans is deze prent wel. Het begin is aardig, het lange middenstuk valt ontzettend tegen, maar het einde maakt een hoop goed. Jammer genoeg weten de acteurs niet echt te overtuigen. Het beeld van deze film is redelijk te noemen en het geluid is zelfs aardig goed. Qua extra’s valt er een hoop onzinnigheid te bespeuren op deze Special Edition. Uiteindelijk een vermakelijke horrorfilm die geen klassieker zal worden, maar best een keer gezien mag worden. Of het de aanschaf waard is, zal een ieder voor zichzelf uit moeten maken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

Rubbert  |  22-12-2006

Aah dat plaatje is echt te ziek, met dat halve hoofd!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.