Leonard Bernstein – Wonderful Town

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-02-2007

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Leonard Bernstein – Wonderful Town (DVD)
Samenvatting

De Wiener Philharmoniker geven ieder jaar op nieuwjaarsdag het zo bekende Nieuwjaarsconcert vanuit Wenen. Ons eigen Koninklijk Concertgebouworkest speelt op Eerste Kerstdag haar jaarlijkse Kerstmatinee. Ook Berliner Philharmoniker kennen een jaarlijks terugkerende traditie en geven ieder jaar hun Oudejaarsconcert vanuit de eigen Berliner Philharmonie zaal in Berlijn. Zijn spelen dit concert altijd met hun eigen chef-dirigent.
Sinds september 2002 is Sir Simon Rattle de chef-dirigent van de Berlijners. Op 30 en 31 december 2002 speelde hij met zijn orkest het oudejaarsconcert. Op het programma stond de muzikale komedie Wonderful Town van Leonard Bernstein (1918-1990).

Commentaar

De Amerikaanse componist en dirigent Leonard Bernstein schreef de musical Wonderful Town begin jaren ’50 van de vorige eeuw. In 1953 ging de musical in première. De teksten van de songs zijn geschreven door de Amerikanen Betty Comden en Adolph Green. Het verhaal van Wonderful Town is gebaseerd op het toneelstuk My Sister Eileen, dat op haar beurt gebaseerd is op een aantal korte verhalen onder dezelfde naam van de schrijfster Ruth McKenney. Wonderful Town speelt zich af in 1935 in Greenwich Village, New York. De zusters Ruth en Eileen zijn van Columbus, Ohio naar New York gegaan op zoek naar liefde en fortuin. Bij de start van de musicl komen de beide zussen aan in New York, Ruth wil haar geluk als schrijfster proberen en Eileen als actrice. Als hun onderkomen niet al te jofel is, krijgen ze al gauw heimwee naar Ohio. Via verschillende mensen en ontmoetingen proberen ze hun ambities als schrijfster en actrice waar te maken.
De musical is één van Bernstein’s wat lichtere werken. De muziek is een mengeling van klassieke muziek met sterke Amerikaanse jazz invloeden. De musical heeft verschillende bekende songs en melodieën gebracht, zoals “Ohio”, \"One Hundred Easy Ways to Lose a Man\", \"What A Waste\", \"A Little Bit in Love\", \"Pass the Football\", \"Conversation Piece\", \"A Quiet Girl\", \"Conga\" \"My Darlin\' Eileen\", \"It\'s Love\" en \"Wrong Note Rag\".

Dirigent Sir Simon Rattle, het orkest, koor en solisten hebben zichtbaar plezier bij de uitvoering van deze musical. Tussen de gezongen nummers is het enthousiasme van het publiek merkbaar. Het is verbluffend hoe een traditioneel klassiek orkest zo swingend de muziek van Bernstein kan spelen. Bijzonder is hierbij de aanwezigheid van saxofonen in het orkest, de ritme sectie en het pianospel van pianist Wayne Marshall. Gaandeweg de musical ontstaat een toenemend swingende sfeer. De climax van het concert is zonder meer de reprise uitvoering het swingende nummer “Conga”, waarbij iedereen, de solisten, muzikanten en publiek, zich helemaal laten gaan in de “Conga Polonaise”. Een prachtig slot van een bijzonder fraaie vertolking van Bernstein’s Wonderful Town.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek, Muziekfilm
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 76 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Duits, Engels, Frans
Uitgever: Euro Arts
EAN: 880242522993

Extra's

  • Trailers
  • Boekje

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De opname is een registratie bedoeld voor televisie gemaakt door de Duitse zender ZDF in samenwerking met Euro Arts. Het beeldformaat is 1.78:1 breedbeeld, waarbij het DVD beeld anamorf is. De beeldkwaliteit van deze televisieregistratie is zeer goed. Het beeld is fraai helder, waarbij de registratie regelmatig de vijfkantige vorm van de Berliner Philharmonie in al zijn grootsheid weergeeft. De kleuren zijn goed verzadigd en ogen erg natuurlijk. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn goed. Er is licht edge enhancement toegepast om de scherpteindruk te verhogen. Af en toe is aliasing te zien. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden.
Het concert is verdeeld in 18 chapterstops, elke song dus een apart chapter. De gezongen Engelse tekst is als ondertiteling beschikbaar.

Geluidskwaliteit

Voor het muzikale aspect heb je keuze uit drie mogelijkheden: DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s), Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 Kb/s) en een ongecomprimeerde PCM stereo track (bitrate 1536 Kb/s). Standaard speelt de DVD de PCM stereo track af. Dit is ook veruit de best klinkende track van de DVD. De PCM stereo track klinkt zeer goed en is vergelijkbaar met de kwaliteit van de eerder uitgebrachte CD uitgave. De opname heeft een prima stereobeeld met een prima detaillering van de instrumenten en de stemmen.
Zowel de DTS als de DD track geven de muziek in surround geluid weer. De nadruk van de muziek blijft gewoon op de frontkanalen. De achterspeakers worden voornamelijk voor het applaus van het publiek gebruikt. Er zit een groot verschil tussen de beide surroundtracks. De Dolby Digital track is vol van klank, maar klinkt daardoor ook wat wollig en minder gedefinieerd. De zangstemmen zijn bij deze track in verhouding tot de muziek te luid. De detaillering van de muziek is bij deze track minder goed dan bij de PCM en de DTS track. De surrounds zijn bij de Dolby Digital track het meest nadrukkelijk aanwezig. Bij de DTS track worden de surround nauwelijks gebruikt, behoudens voor het geluid van het applaudisserende publiek. De detaillering van de DTS track is beter dan van de Dolby Digital track, maar nog steeds minder dan van de PCM track. De balans tussen muziek en stemmen is bij de DTS track wel goed. Het laag is bij deze track minder nadrukkelijk dan bij de Dolby Digital track. De ongecomprimeerde PCM stereo is hier duidelijk in het voordeel en geeft het concert het fraaist weer. Het toegekende cijfer van een acht is voor deze track. Beide surroundtracks krijgen een punt lagere waardering.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen zonder achtergrondmuziek. De DVD heeft geen extra’s, behoudens enkele trailers van andere Euro Arts uitgaven.

Bij de DVD zit nog informatief 10 pagina’s tellend boekje met een schrijven van Tobias Müller over de musical (in Duits, Engels en Frans), een tracklisting en een overzicht van alle betrokkenen bij de registratie van het concert.

Conclusie

Wonderful Town van Leonard Bernstein is de televisieregistratie van het traditionele oudejaarsconcert uit Berlijn. Ieder jaar spelen de Berliner Philharmoniker met hun chef-dirigent vanuit de Berliner Philharmonie in Berlijn een concert. In 2002 gaf het orkest met haar chef-dirigent Sir Simon Rattle een bijzonder enthousiaste vertolking van Bernstein’s komische musical. Orkest, koor en sollisten maakten er een waar muzikaal feest van. Dit concert is één van de beste uitvoeringen van dit werk. Op deze DVD staat de registratie zoals die in december 2002 door het Duitse ZDF is uitgezonden. Het concert is door Euro Arts met goede kwaliteit op DVD gezet. De kwaliteit van het breedbeeld is goed. De geluidskwaliteit is met een ongecomprimeerde PCM track prima in orde, de DD5.1 en de DTS5.1 surround tracks overtuigen iets minder. Extra’s heeft de DVD niet. Voor liefhebbers van dit genre muziek zonder meer een aanrader.

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  26-02-2007

Inderdaad is de PCM-track de beste. 't Is janken die 5.1. tracks en DTs-tracks bij klassieke muziek. :cry: :cry: Maar 't concert zelf is van prima kwalitei...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
6.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.