Gandhi (25th Anniversary Deluxe Selection)

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-03-2007

Totaalbeoordeling:

9.3
DVD

Gandhi (25th Anniversary Deluxe Selection) (DVD)
Samenvatting

Opmerking: de tekst van deze recensie is grotendeels afkomstig van onze eerder recensie van de ‘collector’s edition’ uitgave van Gandhi.

In 1895 reist Mohandas Gandhi (Ben Kingsley) in Zuid Afrika met de trein 1e klas naar zijn nieuwe betrekking als advocaat. In de trein wordt hij uitgemaakt voor ‘koelie’ (bediende) en wordt hij gesommeerd direct daar te gaan zitten waar hij behoort en dat is dus niet 1e klas. Gandhi laat zijn 1e klas kaartje zien, als resultaat wordt hij op het eerste station zonder pardon de trein uitgegooid. Wanneer hij zijn verhaal doet bij anderen, komt Gandhi erachter dat alle Hindoestanen en Moslims in Zuid-Afrika hetzelfde lot beschoren is. Gandhi wil zich verzetten tegen deze onrechtvaardige behandeling van mensen. Hij roept een ieder op de speciale pas, die alleen de Hindoestanen en Moslims verplicht zijn bij zich te hebben, te verbranden. Gandhi wordt door de politie mishandeld en beland in de gevangenis. Als hij er weer uitkomt, gaat hij door met zijn strijd tegen het onrecht. Hij roept iedereen op om mee te doen, maar ook om nooit en te nimmer geweld te gebruiken, wetende dat ze zelf wel mishandeld zullen worden. Maar zegt Gandhi, ze kunnen ons het leven afnemen, maar nooit onze waardigheid. Uiteindelijk wint Gandhi de lange strijd.
In 1915 gaat Gandhi naar India. India, toen nog een Britse kolonie, gaat gebukt onder het harde en onrechtvaardige regime van de Britten. In India begint Gandhi de strijd van zijn leven, de strijd tegen de onrechtvaardige en ongelijke behandeling door de Britten. Uiteindelijk gaat de strijd om de onafhankelijkheid van India, het recht op zelfbestuur. Ook nu kiest Gandhi voor een geweldloze strijd en roept op tot ‘vreedzame non-coöperatie’ met de Britten. Gandhi wordt de spiritueel en politiek leider van India.
De Britten weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan, maar zien wel dat ‘bapu’ (vader) Gandhi heel India op de been krijgt. De Britten merken ook dat ze steeds minder grip houdt op de Indiase bevolking. In hun krampachtige strijd wordt het toegepaste geweld steeds harder, en ontaard dit uiteindelijk in een vreselijk bloedbad in een stadion waar ruim 1600 onschuldige mensen, ook vrouwen en kinderen, door het Engelse leger worden doodgeschoten. Gandhi roept iedereen op geen geweld meer te gebruiken en gaat in hongerstaking tot al het geweld voorbij is.
Een groot aantal jaren strijd ‘Mahatma’ (grote ziel) Gandhi op vreedzame wijze zijn strijd voor een onafhankelijk India. Wanneer het in 1947 uiteindelijk zover is, wordt India verscheurd door de strijd tussen de Moslims en Hindoestanen. Ook nu kiest Gandhi voor een hongerstaking om het geweld te laten stoppen. Als Gandhi bijna al zijn krachten heeft verloren, lijkt het geweld gestopt. Op weg naar Calcutta wordt Gandhi op 30 januari 1948 door een man uit de menigte doodgeschoten.

Commentaar

Gandhi is voor mij (nog steeds) de meest indrukwekkende film die ooit is gemaakt. De film over een opmerkelijk man die nodig was om een wereldmacht te verslaan en 350 miljoen mensen te bevrijden van de Engelsen. Zijn doel was vrijheid, zijn strategie was vrede en zijn wapen was zijn menselijkheid.
Al in 1962 had Richard Attenborough, nadat hij door Motilal Kothari van de Indian High Commision was benaderd, plannen voor de verfilming van het levensverhaal van Gandhi, zoals beschreven door John Briley. Uiteindelijk kon Attenborough eind 1980 met de productie beginnen en ging de film in 1982 in première.
Voor de hoofdrol werd Ben Kingsley aangetrokken, een tot dan toe succesvolle (Shakespeare) toneelspeler. Kingsley heeft op bijzonder indrukwekkende wijze de rol van Gandhi ingevuld en op het scherm gebracht. Zijn gelijkenis, zowel in uiterlijk als in doen, met de echte Gandhi is verbluffend en zeer treffend.
Gandhi kreeg in 1983 maar liefst 9 Oscars®, voor de beste film, de beste regisseur, de beste acteur, het beste scenario, het beste camerawerk, de beste montage, de beste art direction, beste kostuums en beste setdecors. Gandhi ontving nog vele andere prijzen.
Gandhi is een zeer lange film (3 uur), en staat op de DVD met halverwege een 2 minuten durende pauze (intermission). Gedurende die twee minuten is het beeld zwart en speelt alleen de muziek.

Het is ondertussen al weer 25 jaar geleden dat deze imposante film is gemaakt. Reden voor Sony Pictures om de film opnieuw uit te brengen als een 2-disc 25th Anniversary Deluxe uitgave. Voor deze uitgave zijn beeld en geluid met moderne High Definition (HD) technieken sterk in kwaliteit verbeterd. Een groot aantal retrospectieve documentaires zijn op de tweede DVD als extra toegevoegd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1982
Speelduur: 183 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609597479

Extra's

  • Interviews
  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar
  • Featurettes
  • Photo Galleries
  • Introductie door regisseur

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. Van de voorgaande uitgave was de beeldkwaliteit van het opnieuw geremasterd beeld al erg goed. Bij deze nieuwe release is direct van de eerste minuten zichtbaar dat de beeldkwaliteit er zichtbaar op vooruitgegaan is. Voor deze release is een nieuwe High Definition master gemaakt. Dit uit zich in een betere scherpte en een duidelijk betere detaillering van het beeld. De kleurbalans van het beeld is verbeterd, waarbij de kleuren nu zeer natuurlijk ogen. Het beeld is nu ook wat minder helder en oogt daardoor ook beter. Dat het beeld ook opgeknapt is, is duidelijk te merken bij de 2 minuten durende ‘intermission’. Bij de voorgaande versie vielen de witte spettertjes nog op, bij deze nieuwe versie is in het zwarte beeld geen enkele ongerechtigheid te bekennen. Wat ook opvalt is dat edge enhancement bij deze nieuwe release niet is toegepast. Positief is ook dat de film nu, zonder extra’s, op de DVD schijf staat, waardoor de gemiddelde bitrate hoger is dan bij de voorgaande release. Kortom, het beeld ziet er nu zeer schoon en zeer fraai uit. De film is verdeeld in 28 tracks. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is goed leesbaar, heeft een mooi klein lettertype en staat netjes onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook de originele geluidstrack is geheel opnieuw in HD resolutie geremasterd. De soundtrack is een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Door de nieuwe remastering klinkt de soundtrack iets mooier dan bij de voorgaande release. Dit uit zich vooral in een iets betere definitie en een minder schel hoog. Met name dit laatste punt was een kritiekpuntje bij de vorige release. Gandhi is vooral een dialoogfilm, dus de nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen, meestentijds zonder muziek. De muziek komt trouwens ook vooral uit de voorkanalen. De achterkanalen zijn meestal niet actief, maar geven wel de muziek enige ruimtelijkheid. Ook de omgevingsgeluiden komen voornamelijk uit de frontspeakers en hebben een monoachtig karakter. De soundtrack klinkt enigszins gedateerd, maar gezien de leeftijd van de film toch prima. De dialogen zijn goed te volgen en komen meestal uit de centerspeaker en soms uit een van de frontspeakers.

Extra's

De 2-DVD set heeft breedbeeld menuscherm met mooie filmgerelateerde animaties en achtergrondgeluid. Nagenoeg alle extra’s staan op de tweede DVD. De extra’s die op de eerdere Collector’s Edition stonden, zijn ook weer terug te vinden op deze release. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

DVD-1

Introduction by Richard Attenborrough (1½ min)
Regisseur Richard Attenborough geeft een korte inleiding op de film waarin hij de invloed van Gandhi op de wereld memoreert en hoopt dat je als kijker zijn film kunt waarderen.

Director’s Commentary
Regisseur Richard Attenborough geeft een nieuw ingesproken onderhoudend en informatief commentaar bij de film.

DVD-2

Featurettes

Designing Gandhi
Bestaat uit drie korte featurettes waarin productie ontwerper Stuart Craig iets vertelt over de realisatie van een specifiek set in de film. Dit zijn:
- Building The Ashram (1 min)
- The Tent (2 min)
- Finding Trains (2 min)

In Search of Gandhi (9½ min)
Waarin regisseur Richard Attenborough vertelt hoe hij gekomen is tot de verfilming van Gandhi, waarbij de Louis Fischer biografie als basis is gebruikt.

Looking Back (18½ min)
Terugkijken op de filmproductie met regisseur Richard Attenborough en andere betrokkenen.

Madeleine Slade: An Englischwoman Abroad (9½ min)
Interview met actrice Geraldine James die de rol van Madeleine ‘Mirabehn’ Slade speelt.

Reflections on Ben (9½ min)
Richard Attenborough vertelt hoe Ben Kingsley de rol voor Gandhi kreeg.

Shooting an Epic in India (18 min)
Waarin uitgebreid wordt stilgestaan hoe het was om de filmen in India. Afgewisseld met het nodige achter-de-schermen filmmateriaal.

The Funeral (13½ min)
Waarin de indrukwekkende openingsscène van de film wordt behandeld

The Words of Mahatma Gandhi (2 min)
Beroemde uitspraken van Gandhi worden getoond op een tekstscherm met achtergrondmuziek. De teksten wisselen automatisch.

Vintage Newsreel Footage (11 min)
Een viertal oude zwart/wit nieuwsfilmpjes over Gandhi. De trreffende gelijkenis tussen Gandhi en acteur Ben Kingsley is verbluffend.

Interviews

Ben Kingsley talks about Gandhi (19 min)
Een in 2000 opgenomen interview waarin Ben Kingsley terugblikt op het maken van de film en zijn rol hierin.

From the Director’s Chair #1: On Casting (7 min)
Regisseur Richard Attenborough vertelt over de keuze voor de cast van de film.

From the Director’s Chair #2: On Music (3 min)
Regisseur Richard Attenborough over de filmmuziek, waarin de sitar het belangrijkste instrument is.

Photo Gallery

Vintage Lobby Cards (Photo Gallery)
De presentatie van acht promotiefoto’s van de film.

The Making of Gandhi (Photo Montage) (5½ min)
Door middel van een groot aantal foto’s krijg je een idee over de realisatie van de film. De foto’s wisselen automatisch.

Theatrical Trailer (5 min)
De bioscooptrailer in 2.35:1 letterbox beeldformaat.

Gandhi Weblink
Met een verwijzing naar de Wikipedia adrespagina over Mahatma Gandhi.

De 2-DVD set is verpakt in een stevige kartonnen slipcase met vergelijkbare layout als de cover.

Conclusie

Gandhi is een bijzonder indrukwekkende, ontroerende en inspirerende film van regisseur Richard Attenborough. Het levensverhaal van een man die de wereld veranderde met zijn geweldsloze verzet tegen de Engelse koloniale ondrukking van India. Met fenomenaal spel van Ben Kingsley als Mohandus ‘Mahatma’ Gandhi. Het is 25 jaar geleden dat de film in première ging. Sony Pictures heeft daarom de film opnieuw uitgebracht als een 2-disc 25th Anniversary Deluxe uitgave. Voor deze uitgave zijn beeld en geluid met moderne High Definition (HD) technieken opgeknapt en zijn beide van prima kwaliteit. Ten opzicht van de eerdere release is vooral de beeldkwaliteit sterk verbeterd. De extra’s van de eerdere release zijn terug te vinden op deze uitgave, aangevuld met een groot aantal retrospectieve featurettes. Deze nieuwe uitgave is in alle opzichten een verbetering op de eerdere release. Een film en DVD uitgave die niet in je collectie mag ontbreken.

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  12-03-2007

Hou het op mijn reeds jaren in de kast staande exemplaar. :P Nog steeds niet gekeken dan ? :P :wink: Geen film die je elke maand een keertje draait nee! :wi...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  12-03-2007

Hou het op mijn reeds jaren in de kast staande exemplaar. :P Nog steeds niet gekeken dan ? :P :wink:
Lees meer >

Henk Heideveld  |  12-03-2007

Prachtige film, fraai stukje geschiedenisweergave. Hou het op mijn reeds jaren in de kast staande exemplaar. :P
Lees meer >

Martin Z.  |  06-03-2007

Heeft deze dezelfde beeld/geluidskwaliteit als de R2UK SE die oa hier te koop is? Ja, want de DVD is inhoudelijk indentiek aan de Nederlandse release (de DVD h...
Lees meer >

Frank  |  06-03-2007

Heeft deze dezelfde beeld/geluidskwaliteit als de R2UK SE die oa hier te koop is? Ja, want de DVD is inhoudelijk indentiek aan de Nederlandse release (de DVD h...
Lees meer >

Martin Z.  |  06-03-2007

Heeft deze dezelfde beeld/geluidskwaliteit als de R2UK SE die oa hier te koop is?
Lees meer >

Quido  |  06-03-2007

Toch maar eens kopen dan. Moet er toch ooit van komen, en nu deze mooie versie er is ... ;)
Lees meer >

Guus Josee  |  06-03-2007

Ik vind Gandhi ook een geweldige film, die ook nog leerzaam is. Maar ook ik ga niet upgraden.
Lees meer >

homernt  |  06-03-2007

Nee, want de film is verdeelt in 28 hoofdstukken. Er had dus eigenlijk @* moeten staan. :wink: :shock: Een tik fout kun je dat niet meer noemen.
Lees meer >

Frank  |  06-03-2007

Nee, want de film is verdeelt in 28 hoofdstukken. Er had dus eigenlijk @* moeten staan. :wink:
Lees meer >

homernt  |  06-03-2007

De film is verdeeld in @@ tracks. Ik neem aan dat dat 22 moet zijn?
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  06-03-2007

Alhoewel ik moet zeggen dat dit in het oeuvre van dhr. Kingsley een zeldzaam pluspuntje is Pardon,ik weet niet wat je allemaal van hem gezien maar dit kan je ...
Lees meer >

Richard B.  |  06-03-2007

Een van de grootste bio-pics ooit. En dat 'grootste' mag je heel letterlijk nemen: bij de begravenisscene waren 300.000 (!) figuranten betrokken, wat nog altijd...
Lees meer >

Werner  |  05-03-2007

Lap, weeral een verplichte upgrade. Alhoewel ik moet zeggen dat dit in het oeuvre van dhr. Kingsley een zeldzaam pluspuntje is, vooral de laatste tijd bakt-ie e...
Lees meer >

Frank  |  05-03-2007

Indrukwekkende film en een uitstekende DVD-uitgave.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 35
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.