Bruce Springsteen with The Sessions Band – Live in Dublin (CD/DVD)

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-06-2007

Totaalbeoordeling:

9.5
DVD

Bruce Springsteen with The Sessions Band – Live in Dublin (CD/DVD) (DVD)
Samenvatting

In 2006 maakte Bruce Springsteen een wereldtournee met The Sessions band. Een tournee met concerten die internationaal door critici zeer positief zijn ontvangen. Van het optreden dat Springsteen in het Wembley Arena gaf, schreven de critici dat ze niet eerder zo’n geweldige show hadden meegemaakt. Een van de laatste concerten van het tournee waren drie concerten die Springsteen en The Sessions Band op 17-19 november 2006 in The Point in Dublin, Ierland speelden. De compilatie van deze drie concerten, met 23 gezongen nummers, is uitgebracht op een dubbel CD en een DVD. Een registratie van een uniek concert waar Springsteen en de muzikanten vele songs spelen in diverse muziekstijlen. Je hoort songs van Springsteen zelf, songs van het The Seeger Sessions album en nog niet eerder gepubliceerde songs. De muziekstijlen omvatten folk, blues, dixieland, country, swing, gospel en rock. De registratie op deze DVD van de openlucht concerten bevat de volgende nummers:

1. Atlantic City
2. Old Dan Tucker
3. Eyes on the Prize
4. Jesse James
5. Further On (Up the Road)
6. O Mary Don't You Weep
7. Erie Canal
8. If I Should Fall Behind
9. My Oklahoma Home
10. Highway Patrolman
11. Mrs. McGrath
12. How Can A Poor Man Stand Such Times And Live (Bruce Springsteen version)
13. Jacob's Ladder
14. Long Time Comin'
15. Open All Night
16. Pay Me My Money Down
17. Growin' Up
18. When the Saints Go Marching In
19. This Little Light of Mine
20. American Land
21. Blinded By the Light (met aftiteling in beeld)

Commentaar

De Amerikaan Bruce (Ferederick Joseph) Springsteen, geboren in 1949 in Long Beach, New Jersey, is al jaren een zeer succesvolle rockzanger en gitarist. Springsteen is onder andere bekend van de hit Born in the USA uit 1984, waarvan meer dan 14 miljoen exemplaren verkocht zijn. Springsteen heeft in zijn carrier een Oscar en vijftien Grammys gewonnen. Zijn naam is ook opgenomen in de “Rock & Roll Hall of Fame”.
De in 1919 geboren folkzanger en politieke activist Peter Seeger is minder bekend. De hitsuccessen van Seeger dateren uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Zijn nummers zijn meer bekend van de coverversies die zo her en der gemaakt zijn. Bekende nummers zijn “Where Have All the Flowers Gone”, “If I Had a Hammer” en “Turn, Turn, Turn”. Zijn songs zijn door artiesten als Marlene Dietrich, Trini Lopez, The Byrds en Peter, Paul & Mary gezongen.

In 1997 zong Bruce Springsteen het nummer “We Shall Overcome” voor het Pete Seeger tribute album Where Have All The Flowers Gone: The Songs of Peter Seeger. Voor Springsteen was dit het begin van zijn interesse voor de muziek van Pete Seeger. Dit leidde ertoe dat Springsteen in 2006 een album, zijn veertiende, uitbracht met allemaal songs van Pete Seeger, genaamd We Shall Overcome: The Seeger Sessions. Hij maakte het album met een groot aantal muzikanten uit New York en nam het album zonder voorafgaande instudeersessies op. Springsteen wilde de muziek vastleggen alsof een groep mensen spontaan bij elkaar gekomen was om muziek te maken. En dit is ook precies de uitstraling die het live concert in Dublin heeft. Een podium vol met enthousiaste muzikanten, die er zichtbaar plezier in hebben de muziek te spelen en een spontane ‘jamsessie’. De groep muzikanten onder de naam The Sessions Band zijn:

Bruce Springsteen - Vocals, Guitar, Harmonica
Sam Bardfeld - Violin, Vocals
Art Baron - Sousaphone, Trombone, Mandolin, Penny Whistle, Euphonium
Frank Bruno - Acoustic Guitar, Vocals, Field Drum
Jeremy Chatzky - Bass
Larry Eagle - Drums, Percussion
Clark Gayton - Trombone, Vocals, Percussion
Charlie Giordano - Accordian, Piano, Organ, Vocals
Curtis King Jr. - Vocals, Percussion
Greg Liszt - Banjo, Vocals
Lisa Lowell - Vocals, Percussion
Ed Manion - Saxophone, Vocals, Percussion
Cindy Mizelle - Vocals, Percussion
Curt Ramm - Trumpet, Vocals, Percussion
Marty Rifkin - Steel Guitar, Dobro, Mandolin
Patti Scialfa - Acoustic Guitar, Vocals
Marc Anthony Thompson - Acoustic Guitar, Vocals
Soozie Tyrell - Violin, Vocals

Het concert op de DVD en CD, dat bestaat uit een compilatie van de opnames die de drie concertavonden in Dublin zijn gemaakt, is één groot muzikaal feest. Muzikanten die met enorm enthousiasme staan te spelen en een Bruce Springsteen in topvorm. Heerlijk om naar te luisteren, een genot om naar te kijken.

Een klein kritiekpuntje ten aanzien van de samenstelling van de DVD. Het laatste concertnummer op de DVD (track 21), wordt ontsierd door de aftiteling. Dit nummer eindigt vrij abrupt, waarbij het daarop volgende applaus van het enthousiaste publiek is weggelaten. Twee andere songs zijn als bonus opgenomen onder de extra’s. Je moet deze nummers beide apart selecteren. Het is erg jammer dat deze nummers niet gewoon integraal deel uitmaken van het concert. De aftiteling had daarna over het afsluitende publieksapplaus gezet kunnen worden zonder de beelden van het concert te ontsieren.

Sony/BMG heeft dit concert uitgebracht op een 2-CD / DVD combinatie. Het concert staat in zijn geheel op de DVD en op twee CD’s. De schijven zitten in een uitvouwbare kartonnen digipack verpakking, met daarin een boekje met foto’s en een overzicht van alle betrokkenen. Het concert is ook op Blu-ray uitgebracht. Deze bespreking betreft de 2-CD/DVD combinatie

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2007
Speelduur: 119 min
Verpakking: Karton Box
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Sony BMG Music Entertainment
EAN: 886971087628

Extra's

  • Twee CD's

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is met negen camera’s in High Definition breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. De registratie is vastgelegd met rustige beeldwisselingen, waarbij de regisseur een goed overzicht houdt op alles wat op het podium gaande is. Op juiste momenten wordt ingezoomd op de artiesten die op dat moment aandacht moeten hebben. Het getoonde beeld is redelijk scherp en detailrijk. Toch zou je bij een HD opname een scherper en gedetailleerder beeld verwachten. Mogelijk als gevolg van de toegepaste compressie is het beeld in het algemeen iets aan de softe kant. In het beeld is vrij constant een lichte beeldruis waarneembaar. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden. Het concert is verdeeld in 21 tracks, elk song een track. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

Wat betreft het geluid op de DVD heb je keuze uit twee soundtracks; een subliem klinkende ongecomprimeerde LPCM 2.0 stereotrack (met een zeer hoge bitrate van 2304 kb/s) en daarnaast een fraaie Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s).
Om met de laatste te beginnen, dit is een zeer fraai klinkende surroundtrack. Bij de weergave van de muziek worden alle kanalen goed gebruikt, wat een mooi ruimtelijk en sfeervol geluidsbeeld geeft. De nadruk ligt daarbij mooi en heel natuurlijk op de voorkanalen. Het geluid van het enthousiaste publiek komt uit zowel de voorste als de achterste kanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt. Het geluid heeft een goed gedetailleerd hoog. De subwoofer zorgt voor een prima laag geluid. Een soundtrack die de sfeer van het concert prima tot zijn recht laat komen.
De hoge bitrate van de LPCM stereotrack verraadt al dat deze track een hoge resolutie heeft. Dit is een PCM track met een resolutie van 24 bit. De standaard resolutie bij CD en DVD is 16 bit. Afhankelijk van de mogelijkheden van je DVD speler kun je dus bij deze track genieten van een zeer zuivere en gedetailleerde stereotrack met een bijzonder fraai breed stereobeeld. Uiteraard klinkt deze ongecomprimeerde stereotrack qua detaillering het mooiste. Door de goede detaillering klinkt de muziek ook ruimtelijk, zij het natuurlijk anders dan bij de DD5.1 track. Beide tracks klinken zeer fraai.

Extra's

De DVD heeft geanimeerde breedbeeld menuschermen met achtergrondgeluid. Als extra op de DVD enkele tracks, die als toegift op het concert gespeeld zijn: Love of the Common People (4½ min) en We Shall Overcome (5½ min). Beide tracks hebben net als het concert DD5.1 en 24 bits LPCM stereo geluid.

CD
Het concert staat ook op twee CD’s. Op de eerste CD staan de eerste dertien nummers, op de tweede CD staan de overige tien nummers.

Conclusie

In 2006 maakte Bruce Springsteen een wereldtournee met The Sessions band, als vervolg op zijn album We Shall Overcome: The Seeger Sessions. Een van de laatste concerten van het tournee waren drie concerten die Springsteen en The Sessions Band op 17-19 november 2006 in The Point in Dublin, Ierland speelden. De compilatie van deze drie concerten, met 23 gezongen nummers, is uitgebracht op een dubbel CD en een DVD.
Sony/BMG heeft dit concert uitgebracht op een 2-CD / DVD combinatie. Het concert staat in zijn geheel op de DVD, waarbij de kwaliteit van het High Definition opgenomen breedbeeld redelijk goed is, maar niet optimaal. Bij het geluid zorgen de Dolby Digital 5.1 surround track en de 24 bits PCM stereotrack voor het muzikale genot. Het concert staat ook op de twee CD’s. Het concert is één groot muzikaal feest met muzikanten die met enorm enthousiasme staan te spelen en een Bruce Springsteen in topvorm. Heerlijk om naar te luisteren, een genot om naar te kijken.

Laatste reacties

Bogart-Fan  |  20-07-2007

Klasse concerten, klasse dvd en klasse cd! Dan Tucker en O Mary zijn mijn favorieten van de Seegers plaat, en Long Time Coming is uberhaupt een van mijn all...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  26-06-2007

1 groot feest!
Lees meer >

Richard B.  |  24-06-2007

Als fan kan ik alleen maar heel onbevooroordeeld zeggen dat ie geweldig is! :grin: Maar serieus: dit is een erg goeie weergave van de Seeger Sessions tour. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.