Superman - The Movie

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-07-2007

Totaalbeoordeling:

7.9
Blu-ray

Superman - The Movie (Blu-ray)
Samenvatting

Onderstaande samenvatting van de film is deels overgenomen van onze eerdere recensie van de gewone DVD uitgave.

Op de planeet Krypton voorziet de wetenschapper Jor-El (Marlon Brando) het einde van de planeet. Om zijn ras voor uitsterven te behoeden stuurt Jor-El zijn enige zoon Kal-El samen met ‘kenniskristallen’ naar de planeet Aarde. Kal-El wordt liefdevol geadopteerd door het kinderloze paar Jonathan (Glenn Ford) en Martha Kent (Phyllis Thaxter) en noemen hem Clark. Al gauw blijkt dat de jonge Clark (Jeff East) bijzondere krachten heeft. Als Clark achttien jaar wordt, vindt hij in de schuur een oplichtend groen kristal. Dit kristal leidt hem naar de Noordpool, alwaar door het groene kristal een bijzonder paleis van ijskristallen ontstaat. Dit ‘Fortress of Solitude’ bevat alle kenniskristallen die Jor-El met hem had meegestuurd. Via een hologram maakt Clark kennis met zijn natuurlijk vader Jor-El. Hij leidt Clark gedurende een reis van twaalf jaar door verschillende sterrenstelsels en leert Clark over zijn afkomst en de planeet Krypton.
Als dertig jarige krijgt Clark (Christopher Reeve) een baan als beginnend journalist bij The Daily Planet in Metropolis. Hij moet samenwerken met de ervaren journaliste Lois Lane (Margot Kidder). Tot grote ergernis van Lois is Clark nogal onbeholpen en stuntelig, maar krijgt wel direct het stadsnieuws toebedeeld. Lois zoekt contact met Superman, een geheimzinnige man die al vliegend met buitengewone krachten die allerlei rampen weet te voorkomen, onwetende dat Clark deze onbekende held is. Onderwijl beraamt de supercrimineel Lex Luthor (Gene Hackman) zijn misdaad van de eeuw en een plan om Superman uit te schakelen.

Commentaar

Al tientallen jaren was Superman, een idee van tekenaars Joe Shuster en Jeffrey Siegel, een groot succes als onverslaanbare stripheld. In 1978 bracht regisseur Richard Donner deze stripheld tot leven, waarbij Mario Puzo tekende voor het script. De man met de S in zijn blauwe pak en rode cape werd een groot succes. Uiteraard volgden als snel de vervolg avonturen van deze held.
Voor de eerste film had men zich verzekerd van de medewerking van enkele grote namen van het witte doek. Gene Hackman als de slechterik Lex Luthor en Marlon Brando als vader Jor-El waren directe publiekstrekkers. Voor de hoofdrol was de keuze gevallen op een toen nog onbekende acteur Christopher Reeve, die met veel overtuiging de rol speelde. Reeve volgde zelfs een snelle cursus bodybuilding om er nog wat gespierder uit te zien.
De voor die tijd goede speciale effecten zien er nu wat gedateerd uit. Deze effecten, die tegenwoordig met CGI (Computer Generated Images) geen enkel probleem zouden opleveren, gaven regisseur Donner nog wel de nodige kopzorgen. Vooral het overtuigend in beeld brengen van de vliegende Superman was erg lastig. De speciale effecten van Superman waren in 1979 wel goed voor een Oscar®. Superman: The Movie zoals de film oorspronkelijk genoemd werd, is een leuke en onderhoudende film en eigenlijk de vader van alle superheldenfilms. De prent maakte van Christopher Reeve een absolute ster en hij zou de rol nog herhalen in drie vervolgen.
Componist John Williams heeft de film van mooie muziek voorzien. Het filmthema van de film is, evenals de film, een klassieker geworden. Bij John Williams niet zo vreemd omdat veel van zijn filmmuziek de status klassieker heeft gekregen.

Er bestaan meerdere versies van Superman - The Movie. In 1978 is natuurlijk de gewone bioscoopversie van de film verschenen, die heeft een speelduur van 137 minuten. Regisseur Richard Donner heeft in 2000 speciaal voor de DVD release een met 8 minuten verlengde versie gemaakt. Deze zogenaamde Extended Cut duurt 145 minuten en is al meerdere malen op DVD verschenen. Recentelijk heeft Warner alle vier Superman films met Christopher Reeve opnieuw uitgebracht, waarbij beeld en geluid met moderne middelen zijn opgeknapt. De Extended Cut van Superman – The Movie is met opgeknapt beeld en geluid in 2001 al uitgebracht als een Special Edition en een Limited Edition. Warner heeft deze Extended Cut nu ook op Blu-ray Disc en HD DVD uitgebracht met een deel van de extra’s uit de eerdere DVD uitgave. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de eerdere DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: B
Jaar: 1978
Speelduur: 151 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.0 - Muziek
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906131012

Extra's

 • Trailers
 • TV Spots
 • Audiocommentaar
 • music only audio track
 • Taking Flight: The Development of Superman
 • Making Superman: Filming The Legend
 • Superman Screentest

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. De beeldresolutie is 1920*1080p, waarbij het beeld progressief is. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 video compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms, zowel op Blu-ray Disc als op HD DVD, heb je geen last meer van de vier procent versnelling zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 151 minuten tegenover 145 minuten op de PAL DVD uitgave.

Voor de release in 2001 was de beeldkwaliteit opgeknapt. Dezelfde master is gebruikt voor de laatste 4-DVD uitgave en nu ook voor deze Blu-ray Disc uitgave. Net als bij de DVD uitgave ziet het beeld van deze Blu-ray Disc uitgave er bijzonder fraai uit, rekening houdend met de 30-jarige leeftijd van de film. Uiteraard zie je best wel dat het om een oudere film gaat. Maar de kleuren zijn mooi vol van kleur met een uitstekende kleurverzadiging. Het beeld heeft een uitstekend contrast met een goed zwartniveau. De color bleeding die we bij de DVD uitgave zagen, is bij deze HD uitgave verdwenen. Het beeld heeft een softe aanblik, wat opzettelijk en volgens de intenties van de regisseur is en dus niets met de transfer van doen heeft. Ondanks deze softe aanblik doet het beeld goed getailleerd aan. In vergelijking met de DVD valt ook bij deze film de hogere mate van detaillering op. Filmgrain is bij sommige scènes aanwezig. Bij de openingsscène overstralen de helderwitte pakken van de ouders van Superman. Maar ook dit hoort zo bij de film. Het beeld oogt verder erg schoon, omdat beeldongerechtigheden ontbreken. De optionele Nederlandstalige ondertiteling heeft een mooi klein goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

De beeldkwaliteit van de HD DVD uitgave is, voor zover we konden achterhalen, identiek aan de Blu-ray Disc uitgave. Voor de HD DVD uitgave is dezelfde bron en dezelfde videocompressie methode toegepast.

In verband met copyright technische redenen kunnen we de Blu-ray Disc recensies (nog) niet van screenshots voorzien.

Geluidskwaliteit

Voor de release in 2000 was de originele Dolby Stereo geluidstrack opnieuw geremixed en in 24 bits resolutie digitaal geremasterd. Net als bij het beeld is ook deze master gebruikt voor de Blu-ray Disc uitgave. Alleen heeft de Dolby Digital 5.1 surroundtrack nu een bitrate van 640 kb/s. De DVD uitgave heeft de lage bitrate van 384 kb/s. Ook nu weer de leeftijd van de film in acht genomen, is de 5.1 soundtrack zonder meer indrukwekkend. Alle speakers worden intensief gebruikt, waardoor de soundtrack veel richting en ambiance heeft. De mooie filmmuziek van John Williams is goed gedetailleerd, heeft voldoende laag en een brede stereospreiding. Toch is ook duidelijk te horen dat de soundtrack al wat jaartjes oud is. De digitale remastering laat zijn sporen achter in een wat scherp geluid. De stemmen klinken wat gedateerd doordat met name hier een wat beperkter frequentiebereik hoorbaar is. De stemmen komen netjes uit de centerspeaker. Tijdens actiescènes worden de surroundspeakers intensief in split-surround gebruikt. Op die momenten wordt het LFE-kanaal ook goed gebruikt, waardoor de soundtrack diep in het laag doorgaat. Het geluid van deze Blu-ray Disc uitgave klinkt voller, dynamischer en gedetailleerder dan bij de DVD uitgave. De hogere bitrate en het ontbreken van de PAL versnelling zijn hier debet aan. Een zeer fraaie soundtrack.

De HD DVD uitgave heeft dezelfde Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s).

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt bijna dezelfde extra’s zoals die ook al op de LE uitgave van deze film stonden. Beeldresolutie is nu (NTSC) 480 i/p. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Commentary
Regisseur Richard Donner en creative consultant Tom Mankiewicz’ geven een leuk en informatief commentaar, waarbij Donner uit de linkerspeaker komt en Mankiewicz uit de rechterspeaker. Het commentaar is niet ondertiteld.

Music Only Track
Je kunt tijdens de film apart van de mooie soundtrack van John Williams genieten, zonder ‘storende’ filmgeluiden. Een mooie surroundmix en gelukkig vallen er maar weinig stiltes. Geluid is Dolby Digital 5.0 met een hoge bitrate van 640 kb/s.

Documentaries
Met keuze uit:

Taking Flight ‘The Development Of Superman (30 min)
Marc Mc Clure die de rol van Jimmy Olsen speelt in de film is de gastheer in deze interessante documentaire. We krijgen beelden uit de film voorgeschoteld die worden afgewisseld met interviews met de cast en andere belanghebbenden zoals o.a. de regisseur. Deze special laat zien hoe Superman van stripverhaal tot film tot stand is gekomen.

Making Superman ‘Filming The Legend’ (31 min)
Dit is het vervolg op de vorige documentaire. Ook hier worden weer interviews getoond die worden afgewisseld met beelden uit de film. De nadruk in deze special wordt gelegd op het filmen zelf en hoe de film werd geproduceerd.

Adittional Special Features
Met keuze uit:

Superman Screen Tests (9½ min)
Screentests waarin verschillende acteurs auditie doen voor één van de rollen van Superman, Lois Lane en Ursa.

Theatrical Trailer (3 min)
De originele bioscooptrailer.

TV Spot (½ min)
Televisiepromotiespotje .

Teaser Trailer (1 min)
Nog een trailer.

De HD DVD uitgave heeft dezelfde extra’s.

Conclusie

Superman – The Movie is een knappe verfilming van de populaire stripheld. De film, die al weer uit 1978 stamt, laat voor de tijd knappe special effects zien. Ondertussen mag deze film zich onder de klassiekers scharen.
Warner heeft de Extended Cut uitgave van de film in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht. Voor de in 2001 gereleasde LE uitgave van de film, waren beeld en geluid op uitstekende wijze opgeknapt. Voor deze Blu-ray Disc release is dezelfde bron gebruikt. Dankzij de hogere resolutie oogt het beeld gedetailleerder en klinkt het geluid voller en dynamischer dan bij de DVD uitgave. De extra’s zijn nagenoeg gelijk aan de extra’s van de DVD uitgave. De Blu-ray Disc uitgave laat deze filmklassieker nog mooier tot zijn recht komen.


HD DVD
De HD DVD uitgave van Superman - The Movie is wat betreft inhoud en kwaliteit gelijk aan de hier besproken Blu-ray Disc uitgave.

Laatste reacties

nlamste3  |  15-05-2008

Jammer dat de orginele bios versie hier niet bij zit. Op dvd wel aanwezig. Tevens ben ik van mening dat deel 1 en 2 samen horen. En die is niet te krijgen op Bl...
Lees meer >

TJ Weissel  |  26-07-2007

Maar als de HD DVD ook deze extras niet heeft, is hij op dat vlak OOK inferieur aan de laatste dvd release. Trouwens, dat de reden dat de extra's weggelaten z...
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  26-07-2007

Beide discs zijn 100% identiek, dit komt met name door het feit dat WB achter het HD DVD kamp staat en zodoende tegen superieure releases is op Blu-ray, ivm lay...
Lees meer >

TJ Weissel  |  26-07-2007

Beide discs zijn 100% identiek, dit komt met name door het feit dat WB achter het HD DVD kamp staat en zodoende tegen superieure releases is op Blu-ray, ivm lay...
Lees meer >

Frank  |  26-07-2007

Inderdaad, geen originele versie van de film met audiocommentaar van Saldkind en Spengler, geen "The Magic Behind the Cape" documentaire, geen optie om de aanvu...
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  26-07-2007

Dus we krijgen alweer minder extra's dan op de laatste DVD versie van Superman... Vind ik zeer teleurstellend.
Lees meer >

Rotwang  |  25-07-2007

Bedankt voor de recensie, dit lijkt mij zeker een aanschaf waard. Mogelijk ook interessant voor de Marlon Brando liefhebbers/verzamelaars. Klein vraagje, lees...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  25-07-2007

Ik zit met een vraag, volgens areadvd.de heeft de hd-dvd een dd plus soundtrack. En ik neem aan dat hun versie gelijk is aan die van ons, want heeft ook Duitse ...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  25-07-2007

Ik zit met een vraag, volgens areadvd.de heeft de hd-dvd een dd plus soundtrack. En ik neem aan dat hun versie gelijk is aan die van ons, want heeft ook Duitse ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.