Unforgiven


Unforgiven (Blu-ray)
Samenvatting

In het dorpje Big Whiskey wordt een van de ‘dames van plezier’ door enkele cowboys zodanig met een mes bewerkt dat ze voor altijd littekens aan haar gezicht zal houden. De jongens krijgen door sheriff Little Bill Daggett (Gene Hackman) een boete opgelegd om in het voorjaar acht paarden af te staan. De dames vinden dat een straf van niks en loven een fikse beloning uit aan diegene die de twee cowboys om het leven brengt. De jonge onervaren Schofield Kid (Jaimz Woolvett) lijkt deze beloning wel wat. Hij vraagt William Munny (Clint Eastwood) mee te doen en samen de beloning van $1000 te delen. Munny was vroeger een beruchte dief en mededogenloze moordenaar, maar nu een hardwerkende varkensboer. Omdat hij geld nodig heeft, gaat hij in op het aanbod van Kid. Wel wil Munny zijn oude partner Ned Logan (Morgan Freeman) erbij betrekken. Gedrieën togen zijn naar Big Whiskey. Ondertussen is de beruchte gunman English Bob (Richard Harris) in Big Whiskey gekomen. Sheriff Daggett heeft alle wapens in het stadje verboden. Als English Bob weigert zijn wapens af te geven, rekent Daggett keihard af met hem en gooit hem in de cel.
Kort daarna komen Munny, Kid en Logan in het dorpje. Munny is niet fit, maar krijgt van sheriff Dagget ongeveer dezelfde afstraffing als English Bob. Zwaar gewond verlaat Munny samen met zijn twee vrienden het dorp. Hij is vastbesloten te doen waarvoor hij kwam.

Commentaar

Unforgiven is een van de meest geprezen films van Clint Eastwood tot nu toe. Eastwood heeft de film opgedragen aan Sergio Leone en Don Siegel. Onder hun regie had Eastwood als acteur al heel wat successen op zijn naam staan. Unforgiven is Eastwood’s zestiende film als regisseur. Algeheel werd niet gedacht dat de film zo succesvol zou zijn in een tijd waarin de filmscripts uitblonken van snelle actie en special effects. Maar evenals Costner’s Dances with Wolves (1990) werd ook Unforgiven een groot succes. Dat succes werd natuurlijk extra versterkt door de negen Oscar nominaties die de film ten deel viel. Uiteindelijk werden vier nominaties verzilverd en kreeg Eastwood in 1993 de Oscar voor de beste film en de beste regie. Gene Hackman, die schittert als de sluwe, brutale en meedogenloze sheriff Little Bill Dagett kreeg een Oscar voor zijn rol in de film. Joel Cox kreeg de onderscheiding voor de filmediting. Unforgiven was de derde western die een Oscar voor beste film kreeg. Twee jaar eerder scoorde het al genoemde Dances with Wolves ook een Oscar voor beste film. “De moraal zit in de bezorgdheid om het gebruik van vuurwapens” vertelde Eastwood aan de Los Angeles Times. Unforgiven is een boeiende eigentijdse klassieker die geen seconde verveelt.

Warner heeft Unforgiven in High Definition uitgebracht op zowel Blu-ray Disc (BD) als HD DVD. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we natuurlijk een vergelijking met de eind 2002 uitgegeven 2-DVD Special Edition (SE) uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Western
Regio: B
Jaar: 1992
Speelduur: 131 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906108113

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar
  • Vier documentaires
  • Klassieke Maverick aflevering Duel at Sundown

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft de originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld op deze Blu-ray Disc heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld bestaat uit 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 video compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde, wat overeenkomt met de originele filmsnelheid. Bij deze HD uitgave heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 131 minuten tegenover 126 minuten op de PAL DVD uitgave.

Voor de eerdere Special Edition uitgave had Warner het beeld in 2002 al in High Definition kwaliteit geremasterd. Voor een film die toen tien jaar oud was, en nu dus 15 jaar oud, ziet het beeld er geweldig fraai uit. Het beeld is bijzonder scherp en gedetailleerd. De dieptewerking van het beeld is prachtig, waardoor de mooie panoramische landschapsbeelden er geweldig uitzien. Ook de kleurweergave is zeer fraai, waarbij het gamma van goudgeel tot diep donker bruin opvallend aanwezig is. Eastwood heeft met opzet deze warme kleuren gebruikt om de periode waarin het verhaal zich afspeelt te benadrukken. Wat vooral opvalt is de uitstekende kleurverzadiging van het beeld en de rijkheid aan kleurnuanceringen. Contrast en zwartniveau zijn uitstekend. Ook in de donkere scènes blijft alles goed te volgen en is de detaillering nog steeds erg goed. Bij de opening van de film met het Warner logo is een ruime mate filmgrain te zien, maar tijdens de film is filmgrain nauwelijks meer aanwezig. Het beeld is verder bijzonder helder en zuiver schoon uit. Een prachtig mooi beeld dat op alle terreinen als scherpte, detaillering en kleurrijkdom een verbetering is ten opzichte van de DVD uitgave. De optionele ondertiteling (wit) heeft een mooi klein lettertype dat zich goed laat lezen.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een Dolby Digital 5.1 surroundtrack en heeft een bitrate van 640 kb/s. In 2002 was voor de Special Edition uitgave de oorspronkelijk Dolby Stereo soundtrack digitaal geremasterd en gemixt naar 5.1 surround. Als geheel heeft de film een mooie surround geluidstrack. Bij de opening van de film met de neervallende regen valt de fraaie ruimtelijk weergave van de filmgeluiden goed op. Het merendeel van de film ligt de nadruk van de soundtrack op de frontkanalen. De soundtrack is voornamelijk dialoog ondersteund met muziek. De muziek klinkt goed gedetailleerd en heeft een mooi ruimtelijk geluidsbeeld. De surrounds worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden, maar bij enkele scènes ook actief in split-surround voor sfeerverhogende effecten. Let maar eens op hoe mooi het onweer via alle kanalen over je heen ‘rolt’. Het aanwezige laag is voldoende, al wordt het LFE kanaal weinig gebruikt. De dialogen zijn uitstekend te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De hogere bitrate van de Blu-ray Disc soundtrack in vergelijking met de DVD - de DVD heeft de lage bitrate van 384 kb/s - doet de soundtrack zeker goed. Detaillering is veel beter, waardoor ook het surroundgevoel nadrukkelijk is. Ook klinkt de soundtrack veel voller met een goed gecontroleerd laag. Een zeer fraaie soundtrack.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de 2-DVD Speciale Edition uitgave. Alleen zijn de extra’s nu allemaal in 480i/p (NTSC) resolutie, wat vergeleken met de DVD een kleine achteruitgang in resolutie is. Alle extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Audiocommentaar
Filmcriticus en Eastwood biograaf Richard Schinkel heeft in 2002 voor de Special Edition een informatief commentaar ingesproken. Zijn commentaar is droge en zakelijke opsomming van feiten, zonder gevoel en enthousiasme of passie. Persoonlijk had ik liever de meester zelf aan het woord gehoord.

Eastwood On Eastwood (67 min)
Een kroniek gemaakt door Richard Schickel van Clint Eastwoods vijftigjarige carrière met zeldzame fragmenten uit TV-optredens, privébeelden en een filmsetverslag van de verfilming van Midnight in de Garden of Good and Evil. Documentaire is opgedeeld in acht hoofdstukken.

All On Accounta Pullin’A Trgger (22 min)
Een voor de SE DVD uitgave nieuw opgenomen documentaire waarin 10 jaar na de bioscooprelease Eastwood en Freeman en anderen vertellen over de film, hun karakters en de impact en invloed die de film heeft gehad.

Eastwood & Co.:Making Unforgiven (23 min)
Een uitgebreid bezoek aan de filmset tijdens de productie van de film. Met veel toelichting en interviewfragmenten.

Eastwood… A Star (16 min)
Documentaire over het filmen van Unforgiven en de werkwijze van Eastwood. Zijn carrière als acteur en regisseur komt natuurlijk ook ter sprake.

Maverick: Duel At Sundown (47 min)
Vlak voor zijn lange deelname aan Rawhide vertolkte Eastwood zijn enige Warner Bros. TV rol in deze aflevering van het legendarische feuilleton met James Garner als Bret Maverick. Eastwood speelt de lichtgeraakte revolverheld Red Hardigan, die erop gebrand is om Bret Maverick te bekampen voor een vrouw. Deze aflevering is van 1959, het beeld is zwart/wit en van uitstekende kwaliteit. De aflevering is opgedeeld in 10 chapterstops.

Theatrical Trailer (2 min)
De originele bioscooptrailer

Conclusie

Unforgiven is het verhaal van premiejagers ‘in ruste’ Munny en Logan die noodgedwongen ingaan op het aanbod van op wraak beluste prostituees. Ze komen daardoor in aanraking met de sluwe en brutale sherrif Daggett wiens interpretatie van de wet ligt tussen onconventioneel en meedogenloos. Unforgiven is een van de meest geprezen meesterwerken van Clint Eastwood. In zijn regie weer veel aandacht voor de karakters. Eastwood speelt ook op schitterende wijze de hoofdrol, tezamen met Morgan Freeman en Gene Hackman. Een boeiende eigentijdse klassieker die geen seconde verveelt.
Op deze Blu-ray Disc staat de film met een prachtig mooi kleurrijk beeld en een zeer goede geluidskwaliteit. Vooral de beeldkwaliteit is een zichtbare verbetering ten opzichte van de DVD uitgave. De extra’s zijn hetzelfde als de extra’s op de eerdere 2-DVD SE uitgave.

HD DVD
De film is door Warner ook op HD DVD uitgebracht. De HD DVD uitgave heeft een Dolby Digital Plus soundtrack, de technische specificaties van het beeld zijn gelijk. Ook qua extra’s zijn beide uitgaven gelijk.

Laatste reacties

Tarkus  |  31-07-2011

En als reactie op mijn eerdere commentaar, deze film moet je, net als ik heb gedaan, zien op blu-ray... Onvergetelijk wordt ie dan !! Commentaar 2008: Dit is, ...
Lees meer >

Mark van L.  |  14-10-2009

Traag? Bold and the beautiful. Da's pas traag..... :) Ik zag dat ze 3 weken geleden koffie gingen zetten, vandaag schonken ze de koffie in (y)
Lees meer >

BrianB  |  14-10-2009

Niet echt te vergelijken natuurlijk, aangezien The Searchers in VistaVision is opgenomen, wat superieur is aan anamorf.
Lees meer >

kit carson  |  14-10-2009

Ik vind de winst bij UNFORGIVEN BD nogal tegenvallen. Vele scenes spelen zich in het donker en schemering af en is er amper iets te herkennen. Moet contrast en ...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  27-06-2009

Ik kan de film heel kort omschrijven, gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap........het was een lange zit zeg maar....... Ja zeg, film kijken doe je natuurlijk niet voor je ple...
Lees meer >

Ron-G  |  20-06-2009

Traag? Bold and the beautiful. Da's pas traag..... :) Haha ook niet mijn ding.........:nono::smile:;)
Lees meer >

Ron-G  |  20-06-2009

Het wordt je niet vergeven!:mrgreen: :mrgreen:
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  15-06-2009

Traag? Bold and the beautiful. Da's pas traag..... :)
Lees meer >

-Jaap-  |  15-06-2009

Het wordt je niet vergeven!:mrgreen:
Lees meer >

Ron-G  |  15-06-2009

Smaken verschillen (gelukkig maar !!!) Trouwens weinig toevoegende informatie................ De toegevoegde waarde is dat de film heel erg traag is dat kan ...
Lees meer >

Oscar  |  14-06-2009

Smaken verschillen (gelukkig maar !!!) Trouwens weinig toevoegende informatie................
Lees meer >

Ron-G  |  14-06-2009

Ik kan de film heel kort omschrijven, gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap........het was een lange zit zeg maar.......
Lees meer >

Harrie Meester  |  22-09-2007

Even terug naar de film. Hoe kan het beeld te masteren zijn naar een hogere kwaliteit? Wordt er softwarematig pixel bijverzonnen? In de recensie staat te leze...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  21-09-2007

Wanneer gaat het hier weer over de Blue Ray uitgave van Unforgiven? Kunnen de off-topics niet gewist worden voor de leesbaarheid? Ik ben geinteresseerd in de v...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  21-09-2007

Wanneer gaat het hier weer over de Blue Ray uitgave van Unforgiven? Kunnen de off-topics niet gewist worden voor de leesbaarheid? Ik ben geinteresseerd in de v...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.