300

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-09-2007

Totaalbeoordeling:

7.6
Blu-ray

300 (Blu-ray)
Samenvatting

Het Griekenland zoals we dat tegenwoordig kennen is in het jaar 480 voor Christus verdeeld in verschillende staten. Eén van die staten is Sparta, dat geregeerd wordt door Koning Leonidas (Gerard Butler). De Spartanen staan bekend om hun harde levenswijze en hun talent voor oorlogvoeren. Wanneer de Griekse manier van leven bedreigd wordt door de komst van Koning Xerxes van Perzië (Rodrigo Santoro), hoeft Leonidas niet lang na te denken. Hij wil het gevecht aangaan en zijn manier van leven verdedigen. Dit wordt hem echter verboden door een groep priesters en een orakel die toestemming moet geven voor de aanval op de Perzen. Leonidas is hier niet blij mee en besluit alsnog de strijd aan te gaan met de legers van Xerxes. Hij neemt 300 van zijn beste mannen mee en zet koers richting Thermopylae, waar hij Xerxes en zijn leger zal opwachten in een smalle pas in de bergen. De 300 Spartanen zijn zwaar in de minderheid, maar hebben het terrein en hun superieure vechtkunsten aan hun kant. Wat volgt is een dagenlang gevecht waarbij vele doden vallen, maar Leonidas en zijn mannen zullen nooit opgeven en doorgaan tot de laatste man is neergegaan.

Commentaar

300 is de bijzondere visueel vormgegeven verfilming van het gelijknamige stripboek van Frank Miller. In 2005 werd de strip Sin City van Frank Miller met groot succes verfilmd. De hedendaagse moderne filmtechnieken, waarbij door de computer gegeneerde visuele effecten een grote rol spelen, maken een getrouwe verfilming van een stripverhaal mogelijk. Sin City en 300 hebben grote overeenkomsten wat betreft het gebruik van bijzondere visuele stijlen. Frank Milller’s vertelling van “300” is gebaseerd op een historisch gegeven; een vertelling over 300 Spartanen die de strijd aangingen met het leger van koning Xerxes in de Slag bij Thermopylae. Deze slag heeft ook daadwerkelijk plaatsgevonden, maar zowel de strip als de film wijken af van wat er volgens historici echt gebeurd is. Frank Miller kreeg zijn inspiratie voor het verhaal nadat hij de film The 300 Spartans uit 1962 had gezien.
Regisseur Zack Snyder is qua visuele vormgeving en cameravoering zeer trouw aan de strip gebleven. Wel heeft hij vrijheden ten aanzien van het verhaal genomen. De film is eigenlijk een aaneenschakeling van indrukwekkende vechtscènes. Na een half uur durende inleiding over de Spartanen, hun levensovertuiging en het waarom van deze strijd, barst letterlijk het geweld los. Als we zeggen geweld, bedoelen we ook geweld, want 300 is een erg gewelddadige en bloederige film. Het rondvliegende bloed spat haast letterlijk van je scherm af, waarbij de nodige onthoofdingen te zien zijn en ook andere ledematen door de lucht vliegen. De bijzondere visuele presentatie van deze gevechten doet erg stripachtig aan en dat ‘verzacht’ het expliciete geweld weer enigszins. De gevechtscènes zijn van een bijzondere schoonheid, waarbij de choreografie van deze scènes als een ballet aandoet en daarmee de hardheid van het gevecht verminderd. Het is duidelijk dat de makers veel tijd hebben gestoken in het maken van deze scènes. Evenals Sin City is 300 grotendeels gefilmd voor blue- en greenscreens, zodat men achteraf met de computer allerlei zaken kon toevoegen. Vandaag de dag een zeer gebruikelijke filmtechniek. Al het filmmateriaal is in slechts 60 dagen geschoten. De postproductie, waarbij het filmmateriaal met computers helemaal is aangepast, heeft bijna een jaar in beslag genomen.
Ook al gaat het verhaal over 300 vechtende Spartanen en nog veel meer vechtende tegenstanders, in het verhaal staan slechts enkele karakters centraal. Als eerste natuurlijk koning Leonidas, die vertolkt wordt door Gerard Butler. Hij zet een fysiek krachtige rol neer die past in het verhaal. Dat geldt eigenlijk voor de gehele cast. Butler’s Leonidas is eervol, krachtig en overtuigend als de sterke leider van de 300 onbevreesde Spartanen. Een andere belangrijke rol is die van zijn vrouw, gespeeld door Lena Headey. Terwijl haar man aan het vechten is, probeert zij de Senaat er van te overtuigen meer troepen te sturen en zo haar man te helpen. Deze momenten zijn welkome afwisselingen op de harde veldslagen. Als laatste is het karakter koning Xerxes uiteraard van belang. Deze koning die zichzelf als een god zag wordt prima neergezet door een onherkenbare Rodrigo Santoro. Fans van de serie Lost hebben hem voorbij zien komen in het derde seizoen van de serie en het is moeilijk voor te stellen dat dit dezelfde persoon is. Door middel van special effects wordt het personage van Xerxes groter gemaakt dan de acteur in werkelijkheid is, dit om zijn goddelijke status te benadrukken. Ook zijn stem is aangepast zodat Xerxes inderdaad iets ‘goddelijks’ heeft.
Er valt nog heel veel over deze bijzonder film te zeggen. Maar we besluiten met de opmerking dat 300 een hoogstaand visuele traktatie voor het oog is. Het verhaal is wat mager, maar de film ziet er verbluffend mooi uit. Vooral de vechtscènes zijn van ongekende schoonheid.

Warner heeft 300 in High Definition uitgebracht op zowel Blu-ray Disc (BD) als HD DVD. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de DVD uitgave. Deze laatste kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama
Regio: B
Jaar: 2007
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
 • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906161033

Extra's

 • Audiocommentaar
 • Extra scènes
 • Webisodes
 • Frank Miller's visie verwezenlijkt
 • 300 Spartanen - Feit of fictie?
 • Wie waren de Spartanen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat van de film. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde, wat overeenkomt met de originele filmsnelheid. Bij deze HD uitgave heb je geen last meer van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 116 minuten tegenover 112 minuten op de PAL DVD uitgave.

300 is een film die het vooral moeten hebben van het visuele aspect. De film is niet zoals een gewone film met 24 beelden per seconde gefilmd. De filmbeelden zijn in high speed met 50 tot 150 beeldjes per seconde vastgelegd. Voor het verdere proces van postproductie is het beeld met een HD resolutie van 2K digitaal ingescand en met hoogwaarde HD software volledig digitaal bewerkt. Men heeft hierbij een werkgebied aangehouden met een beeldformaat van 2.1:1. Voor de bioscooppresentatie is de film met 24 beeldjes per seconde op 35mm gezet met een beeldverhouding van 2.39:1. Dit is ook de beeldverhouding op deze Blu-ray Disc. Sommige bioscopen hebben een digitale projectie van 300 getoond. Er is ook een 70mm IMAX presentatie van de film gemaakt.

300 is een lastige film om een kwaliteitsbeoordeling over het beeld te geven, aangezien het beeld tijdens de postproductie op allerlei manieren is aangepast. Zo heeft het beeld bewust een erg hoog contrast, wat een hard ogend beeld tot gevolg heeft. Ook is daardoor het beeld vrij donker en zijn de zwartdonkere beelden iets minder gedetailleerd. Het kleurenpalet is zodanig aangepast dat het beeld zoveel mogelijk lijkt op de strip van Frank Miller. Het beeld ziet er daardoor voornamelijk bruin sepia gekleurd uit. Enkele scènes hebben een koel blauwachtig kleurenpalet. Door al deze aanpassingen oogt het beeld ook fletser en is de dieptewerking van het beeld minder. Ook hier bewust het gevoel van een verfilmde strip. Wat ook opvalt is de ruime hoeveelheid filmgrain die in het beeld zit. Ook dit is een bewuste keuze van de filmmakers. Tja, en wat doet een hoog definitie Blu-ray Disc nu hiermee? 300 levert geen gestoken scherp beeld op, zoals je dat met een moderne film zou verwachten. Toch kun je met deze Blu-ray Disc zien dat het beeld zeer gedetailleerd is. Vooral bij close-ups valt dit goed op. Ondanks dat het beeld door de bewerkingen minder diepte bevat, zie je ook dat de BD versie in de achtergronden gedetailleerder is. De beelden van snelle bewegingen in de film blijven allemaal goed gedetailleerd en scherp. Waar de MPEG-2 compressie van de DVD wat moeite heeft met de filmgrain in het beeld, komt juist deze filmgrain nog wat nadrukkelijker naar voren in deze HD presentatie. Samengevat is het beeld van deze Blu-ray Disc van zeer hoge kwaliteit en laat het alle aspecten van het stilistisch aangepaste beeld ten volle tot zijn recht komen. De optionele ondertiteling heeft een mooi klein, zeer strak ogend en daardoor goed leesbaar lettertype.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied is deze Blu-ray Disc een bijzondere uitgave. Warner heeft voor de originele Engelse soundtrack maar liefst twee hoog resolutie audiotracks gebruikt, te weten een lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit) en een ongecomprimeerde LPCM 5.1 surroundtrack (48 kHz/ 16 bit – 4,6 Mb/s). Teven is de Engelse soundtrack te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 640 kb/s). Ook de vier nasynchronisaties zijn in Dolby Digital 5.1 (bitrate 640 kb/s).

Bij de gewone DVD kon de soundtrack, ondanks de lage bitrate van 384 kb/s, al overtuigen met een zeer dynamische soundtrack, die intensief gebruik maakt van alle beschikbare kanalen. De soundtrack klinkt bijzonder mooi met een wijds surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De soundtrack heeft een goed klinkend driedimensionaal geluidsbeeld. De hoog resolutie audio presentatie op deze Blu-ray Disc klinkt veel indrukwekkender dan het geluid van de gewone DVD. De veel hogere bitrate doet de actierijke soundtrack onvoorstelbaar goed. Het totale surroundgevoel is beter, mede als gevolg van een veel betere detaillering in de soundtrack. De dynamiek is groter en vooral het diepe laag via het LFE-kanaal klinkt voller, strakker en nog dieper, waardoor de soundtrack aan impact toeneemt. Bij al het actiegeweld blijft de dialoog zeer goed te volgen. Het is lastig geeft. Detaillering van het geluid is prima evenals de dynamiek. Ook het LFE kanaal wordt goed gebruikt voor het extra diepe laag. De vele explosies winnen hierdoor aan kracht en overtuiging.

Bovenstaand betoog over de kwaliteit van de hoog resolutie audiotrack geldt alleen voor de LPCM 5.1 audiotrack. De gebruikte Samsung Blu-ray Disc speler kan namelijk de Dolby TrueHD soundtrack niet op het hoogste kwaliteitsniveau uitsturen. De speler decodeert deze audiotrack met dezelfde bitrate als een ‘gewone’ Dolby Digital track, namelijk op 640 kb/s. Als gevolg van de iets hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup, klinkt de Dolby Digital 5.1 track al fraaier dan de lage bitrate audiotrack op de gewone DVD. De LPCM 5.1 klinkt daarentegen nog veel mooier en is eigenlijk de enige track die je moet gaan beluisteren.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de 2-disc Special Edition DVD uitgave van de film te bieden heeft. Het merendeel van deze extra’s heeft op deze Blu-ray Disc een 1080p HD resolutie. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Commentary
Het commentaar is ingesproken door regisseur Zack Snyder, schrijver Kurt Johnstad en cameraman Larry Fong. De drie mannen praten vrijwel alleen over het maken van de film en welke uitdagingen hierbij kwamen kijken. Het opnemen voor de blue en greenscreens komt aan bod, maar ook de special effects en de vechtscènes. Een redelijk technisch commentaar, maar toch nog altijd erg interessant om te beluisteren.

The 300 – Fact Or Fiction (25 min)
De makers van de film en historici bespreken hier het waarheidgehalte van de film en hoe deze verschilt ten opzichte van wat er echt gebeurd is volgens de geschiedenisboeken. Er zijn toch wel wat verschillen aanwezig, maar dit was ook wel te verwachten na het zien van de film en de makers vertellen dat veel zaken zijn toegevoegd voor dramatisch effect.

Who Were The Spartans?: The Warriors Of 300 (5 min)
Een kijkje in het leven van de Spartanen en de manier waarop zij leefden. Hun harde manier van leven, opvoeden en oorlogvoeren komen aan bod.

Preparing For Battle: The Test Footage (7 min)
Extra’s dat als easter egg te vinden was op de DVD uitgave, maar hier gewoon in het menu staat. Een proeffilm die regisseur Zack Snyder heeft gebruikt om de hoge bazen bij Warner te overtuigen voor het geven van het fiat voor de verfilming.

Frank Miller Tapes (15 min)
Hier worden we meegenomen in het werk en leven van de schrijver van de strip, Frank Miller. Mensen die hem kennen en met hem gewerkt hebben komen aan het woord, maar Miller zelf ook. Hij vertelt wat over de strip en de vertaling naar het grote scherm. Verder krijgen we te horen hoe hij in het vak terecht gekomen is.

Making Of 300 (6 min)
Een kijkje achter de schermen van de film en de makers komen weer eens aan het woord over de totstandkoming. Zij vertellen niet veel nieuws en wat we al niet in de eerdere extra’s gezien hebben, maar het kijkje achter de schermen tijdens de opnames is interessant om te zien.

Making 300 In Images (4 min)
Een versnelt filmpje waarin we de makers aan het werk zien tijdens de opnames van de film. Echt duidelijk is het allemaal niet door het versnelde beeld en daarom minder interessant om te bekijken.

Deleted Scenes (3 min)
Drie scènes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. De scènes komen achter elkaar voorbij en worden voorafgegaan door een introductie van regisseur Zack Snyder. Hij vertelt wat er in de scènes te zien is en waarom deze gesneuveld zijn.

Webisodes (38 min)
Twaalf korte filmpjes die achter elkaar te bekijken zijn of los van elkaar. De filmpjes waren op de site van de film te bekijken tijdens de opnames van de film en na afronding hiervan. Elk filmpje heeft een eigen onderwerp en gaan over zaken als de opnames, acteurs, special effects en het verhaal.

Conclusie

Het land van Koning Leonidas is in gevaar. Koning Xerxes van Perzië wil Sparta innemen, maar de inwoners zijn het hier niet mee eens. De Spartanen staan bekend als een volk zonder angst en uitermate goed in oorlogvoeren. Tegen de wil van de Senaat, gaat Leonidas met 300 van zijn beste krijgers de strijd met de overmacht van Xerxes aan. 300 is gebaseerd op een strip van Frank Miller en is door Zack Snyder getrouw aan de strip met bijzondere visuele gratie verfilmd.
Beeld en geluid van deze Warner Blu-ray Disc uitgave zijn prima in orde. Warner heeft nu op deze Blu-ray Disc uitgave twee hoog resolutie audiotracks gebruikt, een Dolby True HD 5.1 track en een LPCM 5.1 track. De extra’s zijn informatief en uitgebreid. 300 is een intens en gewelddadig visueel spektakel. Deze Blu-ray Disc uitgave is een aanrader.

HD DVD
De film 300 is ook op HD DVD uitgebracht. De HD DVD heeft hetzelfde VC-1 gecodeerde beeld. Qua geluid mist de HD DVD de LPCM5.1 track, maar heeft wel dezelfde hoog resolutie Dolby TrueHD 5.1 audiotrack en de gewone Dolby Digital 5.1 audiotrack. Op het gebied van de extra’s biedt de HD DVD hetzelfde als de BD versie en nog iets meer. Dit meer is een Bluescreen Picture in Picture versie waarbij regisseur Zack Snyder de filmversie die nog niet is bewerkt met CGI vergelijkt met de voltooide film en de game Vengeance and Valor met een test van je gevechtskennis van tactiek en strategie.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

De_Hollander  |  07-06-2012

de transfer blijft gelijk met die van de warner premium collection toch ?Klopt
Lees meer >

lennox-06  |  04-06-2012

de transfer blijft gelijk met die van de warner premium collection toch ?
Lees meer >

Richard B.  |  05-06-2008

Je weet dat hij van je eigen hand is?(y) Als er een persoon is waar ik kritisch over ben dan is het wel mezelf. :)
Lees meer >

jackbauer10  |  03-06-2008

Dankje
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  03-06-2008

Ok dankje (y) en wat is jouw reactie erop? Veel mooiere beeldkwaliteit. Screenshots zijn erbij geplaatst.
Lees meer >

jackbauer10  |  03-06-2008

Ok dankje (y) en wat is jouw reactie erop?
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  03-06-2008

Ik wil hem op Blue-ray aanschaffen maar ik lees op engelse forums dat de dvd kwaliteit zelfs beter is. Dus is het wel de moeite waard om aan te schaffen? Ik zal...
Lees meer >

Aloys  |  03-06-2008

Wat een flauwe, fanboy-achtige reactie. :? Je weet dat hij van je eigen hand is?(y) Ik vind het niet echt fanboy, het is altijd jammer als de ene versie extr...
Lees meer >

Richard B.  |  02-06-2008

Toch jammer dat de Blu-ray-versie allerlei extra's mist t.o.v. de HD DVD-versie: - Blue Screen picture-in-picture modus - Vengeance And Valor (spel) - Pick...
Lees meer >

-Jaap-  |  02-06-2008

Volgens mij zijn de kleuren beter op de Blu-ray. En ik heb wat screenshots van de Blu-ray gezien, en ondanks het gekunstelde grove beeld, was er zeer veel detai...
Lees meer >

jackbauer10  |  02-06-2008

Ik wil hem op Blue-ray aanschaffen maar ik lees op engelse forums dat de dvd kwaliteit zelfs beter is. Dus is het wel de moeite waard om aan te schaffen?
Lees meer >

Richard B.  |  14-12-2007

Toch jammer dat de Blu-ray-versie allerlei extra's mist t.o.v. de HD DVD-versie: - Blue Screen picture-in-picture modus - Vengeance And Valor (spel) - Pick...
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  14-12-2007

Ik heb de DVD en twijfel of ik de blue ray ga aanschaffen. Is dit nou de moeite? (eventueel is de dvd te koop(y) )
Lees meer >

Xander Rühl  |  07-12-2007

Goeie review, die heel nauwkeurig en wat mij betreft correct de beeldeigenschappen beschrijft. :)
Lees meer >

scherpschutter  |  27-09-2007

Mooie review, ps. zou wel eens het vergelijk willen zien tussen de 1080p en DVD versie naar mijn mening is er met de kleuren van de DVD gerommeld... Ik had da...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.