John Wayne: Original Classics

Totaalbeoordeling:

3.5
DVD

John Wayne: Original Classics (DVD)
Samenvatting

RCV heeft drie films uit het begin van de carrière van John Wayne verzameld in één uitgave. Het betreft de volgende drie films:

Stolen Goods (1933, 54 minuten)
US Marshal John Carruthers (John Wayne) zit een boef op de hielen die geld heeft gestolen. Hij komt erachter dat de boef samenwerkt met een rijke inwoner van het stadje en dat deze Malgrove (Edward Peil) van plan is om het stadje op te kopen. Hij wil hiervoor zo weinig mogelijk betalen en probeert de inwoners van het stadje uit te hongeren. Wanneer John hier achter komt gaat hij samen met de sheriff de strijd aan.

Gold Strike River (1934, 55 minuten)
Jerry Mason (John Wayne) is afgestudeerd van school en trekt naar het Westen om daar te gaan wonen bij de oude partner van zijn vader. Deze Jake (George Hayes) is veefokker van beroep, maar al zijn vee is gestolen. Jerry merkt dat Jake geen cent meer te besteden heeft. Bij toeval vinden ze goud en de mannen zijn uiteraard erg blij. Deze blijdschap is echter van korte duur als ze merken dat het goud ze alleen maar meer problemen oplevert.

An Innocent Man (1934, 54 minuten)
John Brant (John Wayne) zit in de gevangenis voor een moord die hij niet gepleegd heeft. Hij weet uit de gevangenis te ontsnappen en sluit zich aan bij een bende criminelen. Hij komt erachter dat één van de bendeleden verantwoordelijk is voor de moord waarvoor hij vast zat. Brant en de man vallen ook nog eens op dezelfde vrouw en dat maakt het allemaal niet makkelijker.

Commentaar

In het begin van zijn carrière speelde John Wayne in een reeks B-westerns. Deze films kenmerkte zich door overeenkomende verhaallijnen en castleden en de speelduur was vaak korter dan een uur. De films werden vrijwel allemaal uitgebracht door dezelfde studio en wel de Lone Star Studios. Wayne was in korte tijd in meerdere korte westerns te zien en dit leverde hem zelfs de dubieuze bijnaam “King of the B-Westerns” op. RCV heeft drie van deze films verzameld in de hier besproken uitgave. De kwaliteit van de film is ongeveer gelijk en eigenlijk zijn de prenten alleen aan te raden voor de echte fans van John Wayne. Het verhaal is bij allen vrij standaard en voorspelbaar. Beste film van de drie is duidelijk Stolen Goods en het verhaal en de acteerprestaties van de cast is hier goed te pruimen, maar veel verschillen de prenten niet in kwaliteit. Veel wordt er niet gesproken in de films en soms lijkt het alsof je zit te kijken naar een stomme film. Achtervolgingen te paard zijn lang en uitgebreid in beeld, begeleidt door een spannend muziekje. Ook zijn er de nodige stunts te zien, die zeker voor die tijd vooruitstrevend waren. Die stunts worden doorgaans verzorgd door Yakima Canutt, die samen met Wayne veel van de stunts voor zijn rekening nam. Hij is te zien in alle drie de films die hier verzameld zijn. Canutt en Wayne bedachten zelfs nieuwe technieken voor het opnemen van vechtscènes in westerns. Eigenlijk is dit één van de weinige redenen om de films te bekijken, want verder doet het allemaal vrij gedateerd en goedkoop aan. Echte fans van westerns zullen zich wel vermaken met deze uitgave en ook voor fans van John Wayne is dit een mooie kans om wat vroeg werk van de man in handen te krijgen.
De titels en plotbeschrijvingen van twee van de films komen niet overeen met hoe die op de Internet Movie Data Base te vinden zijn. Stolen Goods en An Innocent Man zijn hier anders van titel en bovendien lijken de twee verhaallijnen omgedraaid. De door RCV gehanteerde titels en beschrijvingen passen echter beter bij de films en zijn ook te zien bij de begintitels. Voor het gemak hebben wij ons hier gehouden aan de door RCV gehanteerde titels en beschrijvingen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Western
Regio: 2
Jaar: 1933
Speelduur: 163 min
Verpakking: Keep Case (3x)
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045213237

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De films stammen allemaal uit het begin van de jaren ’30 en zijn dus al ruim 70 jaar oud. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de films in het formaat 1.33:1 op de DVD’s te vinden zijn. De leeftijd is duidelijk af te lezen aan de beeldkwaliteit en dit vooral aan de scherpte. Deze is op sommige momenten onder de maat. De films zijn origineel opgenomen in zwart-wit, maar later zijn er door de computer ingekleurde versies van gemaakt. Deze zijn te vinden op deze DVD’s en het inkleuren is goed gedaan. De kleuren worden redelijk natuurlijk weergegeven, maar ogen hier en daar wat flets. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn allen nipt voldoende. Filmgrain is regelmatig aanwezig en ook zijn er hier en daar wat beschadigingen te zien. Deze worden veroorzaakt door de staat van het bronmateriaal, maar geven de films ook een bepaalde sfeer mee. Een beeldkwaliteit die redelijk gedateerd aandoet, maar rekening houdend met de leeftijd van de films nog net voldoende.
De films zijn verdeeld in 7 hoofdstukken en de ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid tijdens de films wordt verzorgd door een Dolby Digital 2.0 monotrack (224 kb/s) in de originele Engelse taal. Net als het beeld doet ook het geluid wat gedateerd aan, maar dit is niet zo verwonderlijk met een leeftijd van ruim 70 jaar. Beschadigingen zijn niet aanwezig, wel is er hier en daar wat ruis te horen. De dialogen zijn redelijk goed te volgen maar klinken soms wat dof. De tracks hebben niet veel dynamiek en schotenwisselingen komen wat flets over. Gezien de leeftijd van de films en de staat van het bronmateriaal viel er waarschijnlijk niet meer van te maken.

Extra's

De DVD’s bevatten geen menu en ook zijn er geen extra’s aanwezig.

Conclusie

RCV heeft drie films uit het begin van de carrière van John Wayne verzameld in één uitgave. De films stammen allen uit begin jaren ’30 en Wayne speelde in deze tijd in een reeks zogenaamde B-westerns. Het leverde hem de bijnaam “King of the B-Westerns” op en de films zijn eigenlijk alleen aan te raden voor de echte fans van Wayne en westerns in het algemeen. Het verhaal is simpel en voorspelbaar en ook het spel van de acteurs is op het randje. De films neigen veel naar een stomme film aangezien er weinig dialogen te vinden zijn. Wel zijn er enkele voor die tijd vooruitstrevende stunts en achtervolgingen te zien en die geven de prenten hun charme. Het beeld en geluid van de DVD’s zijn redelijk in orde, zeker gezien de leeftijd van de films. Er zijn geen extra’s aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

intexor  |  08-10-2007

Bedankt voor de informatie. Een aantal van die titels stonden al op mijn must-see lijstje en de rest wordt zeker toegevoegd ;)
Lees meer >

scherpschutter  |  07-10-2007

Van de echte ouwe 'Waynes' zou ik (los van de toppers van Ford of Hawks die iedereen kent) de doorsnee kijker die graag een western ziet, willen aanraden: Big...
Lees meer >

intexor  |  07-10-2007

Ik heb me overlaatst ook laten vangen met een John Wayne box met 3 middellange zwart/wit-films (o.a. The Man From Utah). Kostte maar 7 euro maar dat was eigenli...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  07-10-2007

Naast het niet gebruiken van de oorspronkelijke titels, het inkleuren (dat overigens in een Amerikaanse versie -beoordeling redelijk uit de bus komt), lees ik b...
Lees meer >

zetmoon  |  07-10-2007

"Het beeld en geluid van de DVD’s zijn redelijk in orde" Beetje vreemd om het beeld van ingekleurde zwart/wit films "in orde" te noemen! 0 sterren voor het ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:5
Extra's:0
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.