Manhunter

Recensent:
Marcel den Haan
31-10-2007

Totaalbeoordeling:

8.1
DVD

Manhunter (DVD)
Samenvatting

Jack Crawford (Dennis Farina) is werkzaam bij de FBI. Hij zit behoorlijk met de handen in het haar aangezien een seriemoordenaar er lustig op los moord. Crawford wil uiteraard heel graag de moordenaar pakken, maar dit blijkt helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Hij ziet geen andere optie dan de hulp in te roepen van Will Graham (William Petersen). Graham is een voormalig profiler van de FBI die sinds enkele tijd met pensioen is. Dit nadat hij een aanvaring had met een andere seriemoordenaar, Dokter Hannibal Lecktor (Brian Cox). Graham overleefde de ontmoeting maar net en bracht een tijd door in een psychiatrische kliniek. De komst van Crawford valt hem dan ook niet echt licht, maar hij besluit toch mee te werken aan de zaak. Steeds dichter komen de mannen bij het pakken van de moordenaar, maar het wil niet helemaal lukken. Graham besluit dan toch een drastische maatregel, hij roept de hulp in van Dokter Lecktor.

Commentaar

Manhunter is een verfilming van het boek Red Dragon van schrijver Thomas Harris. De boeken van Harris zouden jaren later ineens weer op de kaart gezet worden door de film The Silence of the Lambs, een film die veel lof oogstte en een commercieel succes was. Zo’n vijf jaar daarvoor was er dus al Manhunter en qua verhaal lijken de films erg op elkaar. In plaats van Clarice Starling is het deze keer Will Graham die de hulp in roept van Dokter Hannibal Lecter, hier nog Lecktor geheten. De voorgeschiedenis tussen de twee mannen is wat hun omgang onderscheidt en het feit dat de twee een geschiedenis hebben, maakt hun omgang extra beladen. De film is geregisseerd door Michael Mann, bij velen wel bekend als de bedenker van Miami Vice en films als Heat, Collateral en Ali. Hij staat bekend om zijn visuele stijl en die is hier ook al duidelijk zichtbaar. Vooral zijn gespeel met kleuren valt op en de cameravoering. In 2002 werd het boek van Thomas Harris opnieuw verfilmd en deze keer onder dezelfde titel, Red Dragon. Een vergelijking tussen de twee is dan ook snel gemaakt en een voorkeur zal grotendeels afhangen van persoonlijke smaak. Red Dragon werd geregisseerd door Brett Ratner, een minder begaafd regisseur dan Mann, maar hij bleef wel trouwer aan het boek en had bovendien een sterrencast en een groter budget om mee te werken. Niet dat de acteurs van Manhunter het slecht doen, maar namen als Brian Cox, Dennis Farina, William Petersen, Joan Allen en Tom Noonan spreken toch minder tot de verbeelding dan Harvey Keitel, Edward Norton, Anthony Hopkins, Ralph Fiennes en Emily Watson. Ook het mindere budget is duidelijk zichtbaar en Red Dragon oogt dan ook veel gelikter dan zijn voorganger, die soms wat gedateerd overkomt. Samenvattend kunnen we zeggen dat Manhunter een prima thriller is van de hand van Michael Mann, die veel meer zijn eigen draai geeft aan het boek dan Brett Ratner. De acteurs spelen hun rollen naar behoren. De rol van Hannibal Lecter/Lecktor is veel kleiner dan in bijvoorbeeld The Silence of the Lambs en Brian Cox zet de moordenaar prima neer. Anthony Hopkins staat echter synoniem met de maniakale moordenaar en daarom zal het optreden van Cox vrijwel altijd in de schaduw blijven staan. Als film op zich voldoet de prent prima als knap gemaakte thriller.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1986
Speelduur: 116 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582520712

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Manhunter staat anamorf op de DVD in het formaat 2.35:1. De kwaliteit van het beeld is goed, maar doet wel wat gedateerd aan. Het beeld heeft die typische jaren ’80 uitstraling en vooral het gebruik van de kleuren versterkt dit. Het beeld is mooi scherp en de transfer oogt soms wat digitaal, waarschijnlijk veroorzaakt door het restauratieproces. De donkere scènes zijn goed te volgen dankzij het goede schaduwdetail en contrast. Ook het zwartniveau is ruim voldoende te noemen. Filmgrain is constant aanwezig, variërend in hoeveelheid. Verder zijn er hier en daar wat lichte beschadigingen waar te nemen, maar dit blijft gelukkig beperkt. Verder zien we nog edge enhancement en aliasing opduiken, maar ook dit in beperkte mate. Een prima transfer die dus wel die typische jaren ’80 uitstraling heeft, maar verder op alle vlakken een voldoende scoort.
De film is verdeeld in 16 hoofdstukken. De Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat geheel in het actieve beeld geplaatst. De ondertiteling is bovendien niet uit te zetten en staat dus vast in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een Dolby Digital 2.0 stereotrack (192 kb/s) in de originele Engelse taal. De track klinkt mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig, maar echt knallen doet de track nergens. Dit wordt uiteraard veroorzaakt door de film zelf, die voornamelijk uit dialoog bestaat, maar ook heeft het formaat zo zijn beperkingen. De dialogen zijn goed te volgen en de muziek klinkt beperkt dynamisch. Er is voldoende laag aanwezig om het geheel niet al te flets over te laten komen. Een track die doet wat hij moet doen en dat is geluid leveren bij de beelden, maar verwacht niet veel meer dan dat.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Er zijn geen extra’s aanwezig op deze uitgave.

Conclusie

Manhunter is de eerste verfilming van het boek Red Dragon van Thomas Harris, dat later nog een keer verfilmd werd door Brett Ratner. Deze versie werd geregisseerd door Michael Mann en hij geeft zijn typische visuele stijl mee aan het project en volgt minder trouw het boek. We zien voormalig FBI profiler Will Graham het opnemen tegen een seriemoordenaar en hiervoor moet hij advies inwinnen bij de man die hij het meeste vreest, Dokter Hannibal Lecktor. De film oogt soms dat gedateerd, maar weet nog altijd prima te vermaken. De cast zet een goede prestatie neer en het verhaal weet te boeien. De DVD heeft een goede beeldkwaliteit en ook het geluid is voldoende. Er zijn geen extra’s aanwezig op deze uitgave.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Frank  |  01-11-2007

Dan ga ik toch voor de Engelse release. Die heeft naast extra's ook DTS-geluid.
Lees meer >

scherpschutter  |  01-11-2007

Die uitgave mist toch alle extra's? Dat klopt, maar ik had het over het beeld en het geluid. Ik heb onlangs op het forum eens uitgebreid mijn beklag gedaan ov...
Lees meer >

Frank  |  01-11-2007

(Ik zag gisteren hun uitgave van Bridge to Terabithia, en die is ook goed. Ze leren het dus alsnog, ook al is het te laat!) Die uitgave mist toch alle extra's?
Lees meer >

scherpschutter  |  01-11-2007

Ik vind Manhunter ook beter dan Red Dragon. Enige minpunt is dat Mann zich iets te veel bezondigd aan mooifilmerij in de stijl van de jaren tachtig (en die b...
Lees meer >

Hugo R  |  01-11-2007

Ben op zich wel erg benieuwd naar deze film, alhoewel ik een Lecter niet gespeeld door Hopkins nog niet echt voor me zie.
Lees meer >

ToastedQB  |  01-11-2007

Schiet mij maar lek, maar ik vond Manhunter beter dan Red Dragon... Zijn er volgens mij genoeg die dat ook vinden hoor. Ik kan het zelf niet beoordelen want i...
Lees meer >

jeanreno  |  01-11-2007

Schiet mij maar lek, maar ik vond Manhunter beter dan Red Dragon...
Lees meer >

Kasper P.  |  01-11-2007

Rechten zullen wel verlopen zijn. Erg goede film trouwens, stukken beter dan Red Dragon.
Lees meer >

raymonddeniet  |  01-11-2007

goede recensie van een goede film. Alleen ben ik het eens met Werner. De RCV versie was goed, zaten al wat extra's ook bij. Waarom nu een heruitgave?
Lees meer >

Marcel den Haan  |  01-11-2007

-> je bedoelt waarschijnlijk "Er zijn geen extra’s aanwezig op deze uitgave. " Uiteraard, bedankt voor het melden. (y)
Lees meer >

Werner  |  31-10-2007

Ik dacht niet dat ik het ooit zou zeggen, maar de versie van RCV is beter. Overigens, laatste regeltje van de bespreking "Er zijn extra’s aanwezig op deze...
Lees meer >

Frank  |  31-10-2007

Je kunt beter voor de Engelse release gaan, twee versies van de film en diverse extra's.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.