After the Wedding

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

After the Wedding (DVD)
Samenvatting

De Deen Jacob (Mads Mikkelsen) werkt al jaren in India in een weeshuis. Financieel gaat het echter niet goed met de organisatie. Er komt een uitnodiging vanuit Denemarken van de rijke zakenman Jørgen (Rolf Lassgård), die eventueel bereidt is om geld in het project te steken. Jacob trekt z’n beste pak aan en gaat naar Denemarken. Jørgen ziet wel wat in het project, maar heeft nog andere ijzers in het vuur. Hij wil pas een besluit nemen na het huwelijk van zijn dochter Anna (Stine Fischer Christensen). Jørgen nodigt Jacob uit om het huwelijk bij te wonen in plaats van eenzaam op z’n hotelkamer te zitten. Jacob heeft er niet zo’n zin in, maar hij gaat toch om de mogelijk toekomstige financier van zijn project niet tegen te spreken. Eenmaal op het huwelijksfeest wordt er een groot geheim aan hem onthuld, waardoor hij voor een groot dilemma komt te staan.

Commentaar

Wie aan de Deense cinema denkt, komt al gauw bij Lars von Trier terecht. Maar er zijn meer filmmakers die in staat zijn om goede films te maken. Eén daarvan is Susanne Bier, die met After the Wedding (originele titel: Efter Brylluppet) een zeer fraai product aflevert. Bier is een van Denemarkens meest getalenteerde filmmakers. Vanuit het bekende Dogma-project maakte zij de veel geroemde film Open Hearts. In After the Wedding weet ze, net als in haar voorgaande film Brothers, de soms kille werkelijkheid van familierelaties weer te geven. Het is een film vol dramatiek, emotie en onderlinge spanningen. Bier heeft ook een stel fantastische acteurs tot haar beschikking. Mads Mikkelsen is een van de beste acteurs van Denemarken, die nu ook internationaal begint door te breken. Meest recent is zijn rol in de Bondfilm Casino Royale. Rolf Lassgård is in Nederland en België het meest bekend door zijn rol van Gunvald Larsson in de politieserie Beck of als Kurt Wallander in de gelijknamige detectiveserie. Sidse Babett Knudsen en Stine Fischer Christensen zijn bij ons minder bekend, maar dat neemt niet weg dat ook zij prachtige rollen neerzetten. Het is zeker geen lichtvoetige film. Integendeel zelfs, het knappe scenario bevat steeds nieuwe plotwendingen vol dramatiek en nieuwe emoties. De onderlinge spanningen zijn zeer goed voelbaar en worden soms door kleine details overgebracht naar de kijker. Heel langzaam wordt het verleden van Jacob ontrafeld, waarbij nieuwe ontdekkingen of ontboezemingen de film weer een nieuwe richting opsturen. Maar niet alleen Jacobs leven wordt uit de doeken gedaan, ook Jørgen loopt met geheimen rond die niemand weet, zelfs zijn vrouw niet. Als uiteindelijk zijn vrouw zelf achter de geheimen komt krijgt de film er weer een extra dimensie bij en wordt er voor de kijker veel duidelijk.
Er is gekozen voor een heel dynamische montage. Dat verhoogt het tempo, maar soms is het jammer dat er net niet even een moment langer bij een scène wordt gebleven. Het wordt dan abrupt afgebroken, terwijl het nog zeker interessant genoeg was om bij de scène te blijven. Overbodig zijn de korte intermezzo’s van shots van dorre bladeren en andere natuurbeelden. Die halen de vaart een beetje uit het verhaal en voegen weinig tot niets toe.
De film won vele prijzen en nominaties en werd uiteindelijk ook genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Niet-Engelstalige film. Wie de film wil zien doet er verstandig aan om er eens goed voor te gaan zitten. Het is een film met de nodige emoties die op een bepaald moment ook naar de kijkers over (kan) slaan. Het is een goed gemaakte film die zeker de nodige aandacht verdient.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 119 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Deens
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777059524

Extra's

  • Trailer
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op de DVD heeft een anamorf formaat van 1.78:1, wat slechts minimaal afwijkt van het originele 1.85:1 formaat. Over het algemeen ziet de transfer er goed uit. Een prima scherpte in de lichte delen wordt afgewisseld met een matige scherpte in de donkere delen. Daar is meer filmgrain aanwezig, wat de scherpte aantast. Er is sprake van een vrij hoog contrast. Er is met minimale extra belichting gewerkt, waardoor bij binnenscènes het daglicht van buiten erg overstraald. Het schaduwdetail is daardoor erg beperkt. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende kleursferen, van warm geel licht tot kil blauw licht. Dit alles is echter bewust zo gedaan en is als zodanig goed overgezet naar DVD.
De film bestaat uit 12 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te selecteren. De ondertiteling is van een duidelijk lettertype en staat op een goede hoogte in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat uitsluitend een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack. Het is een zeer dialoog georiënteerde film. Daardoor wordt er veelal alleen maar gebruik gemaakt van het centerkanaal. De frontkanalen komen nog wel bij de scènes met meer personages en buitenscènes aan bod, maar van surroundkanalen wordt nauwelijks gebruik gemaakt. Alleen muziek en een heel enkel atmosfeergeluid zijn daar in aanwezig. Het LFE kanaal doet helemaal niet mee, zodat je meer kunt spreken van een 5.0 signaal. Het geheel klinkt helder en de dialogen zijn duidelijk verstaanbaar, maar voor de rest is het geluidsbeeld vrij kaal. De inhoud van de teksten moeten het doen, niet de rest van het geluid.

Extra's

Het hoofdmenu begint met geanimeerd beeld, maar wordt dan een statisch scherm in 1.78:1 anamorf formaat. Het geluid is een stuk Indiase muziek, dat ook in de film wordt gebruikt. Behalve de trailer bevat de DVD ook 3 promotietrailers. Alle drie zijn van Deense films, waarvan één van Lars von Trier en twee van Susanne Bier.

Trailer (2 min)
De Deense bioscooptrailer van de film in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat en DD 2.0 geluid. Er is Nederlandse ondertiteling te selecteren.

Conclusie

Jacob werkt in India met weeskinderen en moet naar Denemarken om fondsen te werven. Zakenman Jørgen overweegt te investeren in het project, maar heeft meer tijd nodig om de zaak rond te krijgen. Om de tijd te doden wordt Jacob uitgenodigd op de bruiloft van Jørgen’s dochter Anna. After the Wedding is een emotioneel en mooi drama van de Deense cineaste Susanne Bier. Met een interessant verhaal met de nodige plotwendingen en een zeer sterke cast weet de film te overtuigen. De beeld- en geluidskwaliteit zijn goed, zonder er echt uit te springen. Behalve een trailer bevat de DVD geen extra’s. After the Wedding is geen film voor er even tussendoor. Je moet er goed voor gaan zitten, maar dan krijg je ook een sterke film voorgeschoteld.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  02-11-2007

:oops: Oeps... Het was al laat, zullen we maar zeggen...
Lees meer >

scherpschutter  |  02-11-2007

wordt ontrafelt > ontrafeld wordt onthult > onthuld De lijdende vorm = worden + voltooid deelwoord; De regel van het kofschip vergeten, Ludo? Verder een moo...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.