Harry Potter and the Order of the Phoenix

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-11-2007

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Harry Potter and the Order of the Phoenix (DVD)
Samenvatting

Wanneer Harry Potter (Daniel Radcliffe) op een avond in aanwezigheid van Dreuzels zijn toverstok gebruikt om twee gevaarlijke Dementors te verjagen, hangt hem een zware straf boven het hoofd. Harry’s verwijdering van school is door schoolhoofd en mentor Perkamentus (Michael Gambon) omgezet in een hoorzitting. Harry wordt weliswaar vrijgepleit, maar zijn handelen heeft wel tot gevolg dat minister Droebel (Robert Hardy) orde op zaken wil stellen op Zweinstein. Daarvoor wordt Dorothea Omber (Imelda Staunton) aangesteld voor het vak ‘Verweer tegen Duistere Kunsten’. Vanuit het ministerie wordt ontkend dat ‘Hij-die-niet-genoemd-mag-worden’ Voldemort (Ralph Fienes) weer terug zou zijn. Harry wordt steeds meer geplaagd door nachtmerries en duistere gedachten, iets dat ook zijn vrienden zorgen baart. Ondertussen legt strenge Dorothea Omber de studenten op school de ene regel na de andere op. De lesstof wordt beperkt tot theorie, het toveren in praktijk brengen is niet meer toegestaan. Maar zo is niemand goed voorbereid op een eventuele strijd tegen Voldemort. Op aandringen van zijn vrienden begint Harry in het geheim toverles te geven aan een groep studiegenoten. De tijd dringt. Niet alleen ontsnappen tien gevangenen, waaronder Bellatrix van Detta (Helena Bonham Carter) uit de gevangenis van Azkaban, maar ook ziet Harry in zijn nachtmerrie iets verschrikkelijks.

Commentaar

Harry Potter and the Order of the Phoenix, in het Nederlands vertaald als Harry Potter en de Orde van de Feniks is alweer de vijfde verfilming van een Harry Potter boek. In 2001 begon regisseur Chris Columbus de verfilming van het eerste Harry Potter boek, Hary Potter and the Philosopher’s Stone / Harry Potter en de Steen der Wijzen. En wat ooit als een klein idee begon op een treinreis tussen Londen en Manchester, is ondertussen uitgegroeid tot een business van wereldformaat. Met het ondertussen verschenen zevende en tevens laatste Harry Potter boek, genaamd Harry Potter and the Deathly Hallows / Harry Potter en de Relieken van de Dood komt een einde aan de avonturen van tovenaarsleerling Harry Potter en zijn vrienden Hermelien en Ron op de Zweinstein toverschool. Regisseur David Yates is de vierde regisseur die zich aan de verfilming van een Harry Potter verhaal waagt. Geen gemakkelijke opgave, gezien de successen van de voorgaande vier speelfilms. Wat begon als een spannend en magisch toververhaal, is ondertussen gegroeid naar een meer volwassen, spannender en qua sfeer donkerder film. De hiermee gepaarde verhoging van de adviesleeftijd naar 12 jaar werd door regisseur Mike Newell met de vierde Harry Potter verfilming Harry Potter and the Goblet of Fire / Harry Potter en de Vuurbeker al ingezet. Evenals Newell moest ook regisseur David Yates flink snijden in het lijvige honderden pagina’s tellende boek van schrijfster J.K. Rowling. Iets weglaten is natuurlijk altijd erg lastig, want je wilt niet het verhaal teveel aantasten. Schrijfster Rowling kijkt daar ook persoonlijk op toe. Toch is in deze vijfde Harry Potter verfilming het nodige van de subplots verdwenen. Wat tot gevolg heeft dat ondanks het dikkere boek, de film met ruim 2 uur speeltijd tot één van de kortere Harry Potter films behoort. Gevolg van dit weglaten is dat de film niet altijd de spanning weet vast te houden en de verhaalontwikkeling iets te oppervlakkig op het einddoel afgaat. Het einde van de film voelt iets teveel afgeraffeld. Desondanks is deze vijfde Harry Potter wel weer een mooie verfilming geworden met fraaie sfeervolle beelden en overtuigende special effects. Qua casting geen verrassingen. Alle belangrijke hoofdrolspelers van de eerste film zijn weer terug te vinden. Ondanks dat hoofdrolspeler Daniel Radcliffe en zijn leeftijdsgenoten Emma Watson en Rupert Grint fysiek een stuk groter en meer volwassen zijn geworden, spelen ze nog steeds met overtuiging de drie tovervrienden. In 2008 zal de zesde Harry Potter film Harry Potter and the Half-Blood Prince / Harry Potter en de Halfbloed Prins in de bioscopen verschijnen. Voor 2010 is de laatste Harry Potterfilm Harry Potter and the Deathly Hallows / Harry Potter en de Relieken van de Dood aangekondigd. Allemaal met dezelfde hoofdrolspeler als in de eerste vijf films. Voor nu is het eerst ruim 2 uur genieten met deze DVD uitvoering van Harry Potter en de Orde van de Feniks.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 133 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321916174924

Extra's

  • Extra scènes
  • De verborgen geheimen van Harry Potter
  • Een dagje met Tops
  • Harry Potter: De magie van film montage
  • DVD Rom extra's

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1 anamorf op de DVD. Uiteraard bedient Warner ons met de release van deze recente film weer met een goede beeldkwaliteit. De kleuren in de film zijn voor de sfeerverhoging aangepast, waarbij de gehele film een vrij donkere uitstraling heeft. Dit vertaalt zich ook in een overwegend donkergekleurd beeld met grauwe, blauwe tinten. Deze transfer geeft dit alles goed weer, mede dankzij een goed contrast en zwartniveau. In de donkere scènes zijn details iets minder goed te onderscheiden, door het soms erg donkere beeld. De scherpte van het beeld is in het algemeen goed met voldoende detaillering. Filmgrain is slechts in lichte mate aanwezig. Uiteraard is het beeld vrij van stofjes en beschadigingen. De film is verdeeld in 32 chapters (hoofdstukken). De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes geplaatst onder in het beeld. De Nederlandse ondertiteling volgt echter wel de Nederlandse vertaling qua naamgeving, wat soms verwarrend werkt omdat de Engelse naam wordt uitgesproken.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat ook bij deze Harry Potter weer in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) op de DVD. Er is ook een Nederlandse in DD5.1 (bitrate 384 kb/s) aanwezig en dit keer ook een Vlaams nasynchronisatie, eveneens in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s). De soundtrack klinkt prima en is zoals je verwacht bij een moderne actiefilm. Alleen jammer dat Warner wederom niet gekozen heeft voor de hogere bitrate. Alle kanalen worden goedl gebruikt resulterend in een ruimtelijk klinkende soundtrack. Het hoog is prima met een goede definitie van de soundtrack. Het laag is goed gedoseerd aanwezig. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen, maar de achterkanalen worden goed gebruikt om de sfeervolle filmmuziek een fraaie ruimtelijkheid te geven. Verder worden de achterkanalen in split-surround gebruikt voor de nodige sfeergeluiden en enkele bijzonder effecten. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.
Bij de Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie kunnen we wat vraagtekens voor wat betreft noodzaak zetten. Gezien de leeftijdsindicatie van 12 jaar zou een nasynchronisatie voor deze leeftijdscategorie niet nodig zijn. De nasynchronisatie klinkt redelijk, maar mist de totale emotie van de film. Voor kleinere kinderen voldoende, maar daarvoor is de film dan weer te beangstigend.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op beide DVD’s zijn leuke animaties met achtergrondmuziek. Op de eerste DVD staat alleen de film, alle extra’s zijn terug te vinden op de tweede DVD. De tweede DVD begint met een reclametrailer voor Harry Potter en de Orde van de Feniks videospel. Alle extra’s zijn in anamorf breedbeeld en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Extra scènes (11 min)
Een aantal scènes die niet of korter in de film gebruikt zijn. Te bekijken met originele Engelse soundtrack of in nagesynchroniseerde versie.

De verborgen geheimen van Harry Potter (44 min)
Een uitgebreide terugblik op alle Harry Potter verfilmingen tot nu toe, met interviews, blik op de set tijdens de opnames en veel filmfragmenten.

Een dagje met Tops (20 min)
Actrice Natalia Tena, alias het filmkarakter Nymphadora Tops neemt je mee op een persoonlijke en verrassende rondleiding op de set van Harry Potter. Voor een vooruitblik op deze rondleiding, kun je deze trailer afkomstig van de Warner site bekijken, klik hier.

Harry Potter: De magie van film montage (5½ min)
Korte featurette waarin regisseur David Yates en editor Mark Day meer vertellen over de kunst van het weglaten. Tevens vertellen ze iets over het belang van special effects en filmgeluiden. Uiteindelijk mag je zelf ook proberen drie scènes te editen. Voor een voorproefje van dit extra, afkomstig van de Warner site klik hier.

DVD-Rom
Hiervoor is de PC met DVD speler nodig en de InterActual software (laatste staat op de DVD). Voor sommige onderdelen is ook QuickTime en SchockWave nodig. Inclusief de Zweinstein tijdlijn en een voorproefje van Harry Potter 6.

De 2-disc Special Edition is voorzien van een licht glanzende slipcase.

Conclusie

De vijfde verfilming van de Harry Potter verhalen, genaamd Harry Potter and the Order of the Phoenix / Harry Potter en de Orde van de Feniks is net als de vierde film een film met een donkere sfeer. Zweinstein krijgt te maken met de bemoeienissen van het ministerie van de toverkunst, waarbij het praktiserend toveren verboden wordt. Omdat Voldemort weer terug is en achter Harry aan zit, gaat Harry samen met zijn vrienden Hermelien en Ron een geheim studentengenootschap opleiden in de kunst van het toveren. Of dat zal helpen? Regisseur David Yates heeft de verfilming van het dikke boek aardig ingedikt, waardoor een wat meer oppervlakkige maar wel spannende film met actie en special effects is gecreëerd. Natuurlijk met behoud van de nog steeds specifieke Harry Potter sfeer.
De beeld- en geluidskwaliteit van deze 2-disc Special Edition zijn prima in orde. Op de tweede DVD staan enkele aardige extra’s. Wederom een uitgave die een plekje moet krijgen naast de eerdere Harry Potter DVD edities.

Blu-ray Disc en HD DVD
Harry Potter en de Orde van de Feniks is in High Definition uitgebracht op zowel Blu-ray Disc en HD DVD. Lees hier onze recensie van de High Definition uitgave.

Laatste reacties

Richard B.  |  24-11-2007

Ik vond dit deel een beetje tegenvallen. O.b.v. de gebeurtenissen in de vorige film verwachte ik dat er een hoop ontrafeld zou worden, maar dat gebeurde nauweli...
Lees meer >

hstadman  |  22-11-2007

De Dementors mogen dan onder het Ministerie vallen, het zijn duistere wezens die naar de Duistere Magie neigen en, indien ze voor de keuze staan, loyaal zijn aa...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  22-11-2007

Een oplettende kijker zal volgende opgevallen zijn: de grootste clue is natuurlijk als umbridge/omber in verweer gaat tegen het feit dat dumbledore zegt dat h...
Lees meer >

hstadman  |  21-11-2007

In het boek was het prof. Umbridge (Omber) die de Dementors op Harry had afgestuurd. Ze deed dit in de (juiste) veronderstelling dat hij Magie zou gebruiken, zo...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  21-11-2007

In de film wordt nergens de suggestie gewekt dat het noodzakelijk is om te weten waarom nu precies deze dieren worden gebruikt. In de film is het logisch dat z...
Lees meer >

hstadman  |  20-11-2007

Ik ben juist een groot voorstander van het maken van zo'n goed mogelijke film wat het boek ook zegt maar je mag toch verwachten dat men tekst en uitleg geeft wa...
Lees meer >

hstadman  |  20-11-2007

Ik denk niet dat jullie eruit komen. De een vind het wel duidelijk, de ander niet. Ik heb me trouwens niet de vraag gesteld waarom ze op paarden vlogen i.p.v. o...
Lees meer >

Frank  |  20-11-2007

Ik denk niet dat jullie eruit komen. De een vind het wel duidelijk, de ander niet. Ik heb me trouwens niet de vraag gesteld waarom ze op paarden vlogen i.p.v. o...
Lees meer >

vick86  |  19-11-2007

Ik ben juist een groot voorstander van het maken van zo'n goed mogelijke film wat het boek ook zegt maar je mag toch verwachten dat men tekst en uitleg geeft wa...
Lees meer >

hstadman  |  19-11-2007

Het probleem is dus dat je of zelf iets moet verzinnen om het gaatje op te vullen of het boek erbij moet pakken om er achter te komen wat er nu werkelijk gaande...
Lees meer >

vick86  |  19-11-2007

Het probleem is dus dat je of zelf iets moet verzinnen om het gaatje op te vullen of het boek erbij moet pakken om er achter te komen wat er nu werkelijk gaande...
Lees meer >

hstadman  |  19-11-2007

Waarom vliegen ze in godsnaam op die paarden en niet gewoon op bezems? Zal de gemiddelde filmganger zich hebben afgevraagd twintig minuten voor het einde. Het a...
Lees meer >

vick86  |  19-11-2007

Waarom vliegen ze in godsnaam op die paarden en niet gewoon op bezems? Zal de gemiddelde filmganger zich hebben afgevraagd twintig minuten voor het einde. Het a...
Lees meer >

scherpschutter  |  19-11-2007

Wat je onder de spoiler hebt gestopt over Voldemort en Harry is uiteraard juist en had ik ook goed begrepen. Ik geloof niet dat het 'verhaal' enig probleem zal ...
Lees meer >

hstadman  |  19-11-2007

Ik denk niet dat ze veel meer scenes hebben geschoten, wel dat veel scenes in langere vorm bestaan. Juist de haastige, brokkelige montage doet mij dat vermoeden...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 45
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.