Ratatouille

Recensent:
Arnold van Oostrum
12-12-2007

Totaalbeoordeling:

9.5
DVD

Ratatouille (DVD)
Samenvatting

De rat Remy (Patton Oswalt) leeft met zijn familie op het platte land. Hij heeft een neus voor wat lekker is en een grote interesse in koken. De grote chefkok Gusteau (Brad Garrett) is zijn grote voorbeeld. Als Remy door een ramp van zijn familie wordt gescheiden, weet hij niet precies waar hij terecht is gekomen. De honger knaagt aan hem als plots de geest van Gusteau hem brengt bij een restaurant. In dat restaurant ziet Remy hoe de afvaljongen Linguini (Lou Romano) een pan soep door totaal verkeerde ingrediënten naar zijn grootje helpt. Remy probeert stiekem de soep te redden met tal van ingrediënten. Als hij wordt ontdekt door Linguini lijkt alles reddeloos verloren. Maar dan blijkt, tot grote ergernis van de pedante chefkok Skinner (Ian Holm) de soep van Linguini een culinair succes. Skinner daagt Linguini uit de soep nogmaals de maken en vertrouwd hem toe aan de spitse kokkin Colette Tatou (Janeane Garofalo). Linguini en Remy bedenken een plannetje hoe Remy hem ongezien kan helpen koken, want zonder Remy kan Linguini niet koken. Hun plannetje lukt en tot grote ergernis van Skinner is ieder gerecht van Linguini een succes. Skinner probeert er achter te komen wie er werkelijk achter het succes zit. En Remy ontdekt bij toeval het gemene plan van Skinner Tot overmaat van ramp ontdekt de familie van Remy dat hij nog leeft. Remy staat in een tweestrijd tussen wat zijn familie wil en wat zijn roeping is. En Linguini wil niets liever dan iedereen de gekke waarheid vertellen. Als alles fout dreigt te gaan, komt tot overmaat van ramp de criticus Anton Ego (Peter O’Toole) in het restaurant eten….

Commentaar

Met hun zevende avondvullende animatiefilm in bijna 10 jaar tijd presenteren de mensen van Pixar je wederom een prachtige film. Regisseur Brad Bird heeft met Ratatouille weer een uniek staaltje animatie aan de succesreeks van Pixar toegevoegd. Brad Bird regisseerde niet alleen de film, hij schreef ook het script samen met Jan Pinkava en Jim Capobianco. Met Ratatouille vertelt hij een betoverend sprookjesachtig verhaal waarin een rat de hoofdrol speelt. Een rat als chef-kok, hoe gek en ongeloofwaardig kun je het maken. En dat is nu het mooie van een sprookjesvertelling. Het is een fantasie in een sprookjesachtige wereld, waarin een verhaal met een moraal wordt verteld. En in zo’n fantasie kan natuurlijk alles, desnoods ook een rat die een meester-kok blijkt te zijn. Met prachtige animaties hebben de mensen van Pixar de stad Parijs omgetoverd tot een sprookjesachtig decor voor deze vertelling. Het is bijna niet te geloven dat dit animatie is die uit een computer komt. Een plaatje met zoveel detail, zoveel kleur, zoveel sfeer en bovenal zo mooi filmisch gebracht. De karakters in het verhaal geven een goede mix van de verschillende karaktereigenschappen. De jonge Linguini die zo heerlijk stuntelig is, de resolute Colette die met raad en daad Linguini terzijde staat, de pedante Skinner die als gemenerik voor de kleine jeugd gelukkig niet al te eng overkomt en dan natuurlijk Remy, die de grote held wordt maar zich verslikt in het succes. Er zijn nog meer leuke karakters, zoals Emile, de dikke broer van Remy, de zure criticus Anton Ego en de gehele verdere ratfamilie van Remy. En weet je wel hoe groot zo’n rattenfamilie is…? Groot! De casting met stemmen van Brad Garret, Lou Romano, Janeane Garofalo, Ian Holm en Peter O'Toole en vele anderen is zeer geslaagd. De Franse sfeer van de film wordt ondersteund door een lekker swingende soundtrack van componist Michael Giacchino. De muziek is genomineerd voor een Grammy Award. Met Ratatouille heeft Pixar een sprookjesachtige computeranimatie film gerealiseerd die je geen moment het gevoel geeft dat je naar een computeranimatie zit te kijken. En dat is een compliment! Ratatouille is sfeervolle sprookjesvertelling en een must voor iedere animatieliefhebber.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 106 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.39:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418140908

Extra's

  • Verwijderde Scène
  • Korte animatie: Je vriend de rat
  • Korte animatie: Lifted
  • Eten en drinken op hoog niveau

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Evenals bij de andere Pixar films, is de digitale bron rechtstreeks overgezet naar DVD. Het beeldformaat is het brede 2.39:1 formaat en de film staat anamorf op de DVD. Het beeld oogt in één woord fantastisch mooi (okay, twee woorden dus). Een sprookjesachtig sfeervol beeld met prachtige kleuren en fenomenale detaillering. Het beeld oogt mooi helder en de kleuren worden goed verzadigd weergegeven. Scherpte en detaillering zijn voor een DVD release onvoorstelbaar goed, let maar eens op alle kleine details. Uiteraard is de rest als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau gewoon perfect. In het beeld zul je geen ongerechtigheden ontdekken. We zijn erg benieuwd hoe de later aangekondigde High Definition uitgave op Blu-ray Disc eruit zal zien.. Voor nu is het geen straf om met deze zeer fraaie DVD transfer de film te bekijken. De film is netjes verdeeld in 32 chapters. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd, maar staat geheel in het zichtbare filmbeeld geplaatst, net boven de onderste zwarte balk.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid is er ook geen reden tot klagen. Je hebt keuze uit de originele Engelse track in Dolby Digital 5.1 EX surround (bitrate 384 kb/s) en een Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie, beide in Dolby Digital 5.1 EX surround (bitrate 384 kb/s). Er is ook een Nederlandse Dolby Surround track aanwezig, de zin daarvan is ons niet duidelijk.
De Engelse 5.1 soundtrack klinkt erg mooi. Toch is het jammer dat niet van de maximale bitrate van 448 kb/s gebruik is gemaakt. De verder prima klinkende en zeer dynamische soundtrack heeft een breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt. Maar bovenal is het een zeer homogene soundtrack waarbij alle speakers op gelijke wijze bijdragen in een bijzonder natuurlijk klinkend geluidsbeeld. De meeste dialogen komen uit de centerspeaker, maar afhankelijk van de plaats in het beeld komen de stemmen ook wel eens uit de frontspeakers en af en toe zelfs uit de surroundspeakers. Het LFE-kanaal wordt uitstekend gebruikt om de soundtrack een stevig fundament te geven en gaat mooi diep het laagspectrum in.
De Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie is uiteraard, we zijn niet anders gewend bij Disney, prima gedaan. Ook naar deze versies is het, zeker voor de kleine jeugd, aangenaam luisteren en ook hier zijn de stemmen goed in balans met de overige geluiden en muziek.

Extra's

Zoals te doen gebruikelijk bij Disney/Buena Vista start de DVD met enkele reclametrailers voor andere Pixar/Disney/Buena Vista uitgaven, waaronder de aankondiging voor de aankomende Pixar film Wall-E. Je kunt dit reclameblok overslaan door direct op de menutoets te drukken.
De breedbeeldmenu’s zijn weer zeer fraaie filmgerelateerde animaties en voorzien van achtergrondmuziek in DD5.1. Deze menu’s zijn naar keuze Engels- of Nederlandstalig.

Ontvoerd / Lifted (5 min)
Een korte animatiefilm van Pixar, waarin een buitenaardse bestuurder van een UFO als test een mens uit zijn huis moet ontvoeren. Film kreeg een Oscar nominatie. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf en het geluid is DD 5.1 EX.

Je vriend de rat / Your Friend the Rat (11 min)
Een nieuw kort avontuurtje van de rat Remy en zijn broer Emile. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf, geluid is DD 5.1 EX

Goed eten en film (13½ min)
Een kijkje achter de schermen met regisseur Brad Bird en de alom gewaardeerde chef-kok Thomas Keller. Keller fungeerde als adviseur voor de film.

Verwijderde scène (4 min)
Een scène, genaamd ‘Chez Gusteau’ die niet in de film gebruikt is. De scène is nog in ruwe animatie. De regio 1 release heeft nog twee verwijderde scènes extra.

De blauwe keepcase is verpakt in een kartonnen omslag met een chique glanzende uitstraling. De keepcase heeft dezelfde opdruk als de cover. Alleen de speeltijd informatie en de adviesleeftijd zijn op beide vreemd genoeg verschillend. Volgens de slipcase is de speeltijd 110 minuten (is de bioscoopspeeltijd) en volgens de cover is dat 108 minuten. De speeltijd van de film op deze DVD is trouwens 106 minuten. Het leeftijdsadvies op de slipcase is Alle Leeftijden (AL) en op de cover is dat 6 jaar met de extra vermelding dat de film geschikt is voor kinderen vanaf 3 jaar. Dit laatste is geen officieel leeftijdsadvies. Een leeftijdsadvies van 6 jaar lijkt mij wel juist.

Conclusie

Ratatouille is de zevende computeranimatiefilm van Pixar, die in samenwerking met het Disney concern is gemaakt. Een prachtige, sfeervolle sprookjesachtige film die je doet vergeten dat je naar een computeranimatie zit te kijken. In de film helpt een rat met kookaspiraties zonder dat iemand dat weet een jonge stuntelige kok in het restaurant van zijn grote voorbeeld. Als de kookkunsten succesvol blijken, beginnen de problemen. Ratatouille is een vertederend en spannend verhaal met actie en veel humor. Buena Vista heeft de film met uitstekende beeld- en geluidskwaliteit op DVD uitgebracht. Qua extra’s valt deze 1-disc release tegen met toevoegingen als twee korte animatie, een korte documentaire en een verwijderde scène. Ratatouille is sfeervolle sprookjesvertelling en een must voor iedere animatieliefhebber.

Laatste reacties

Mich  |  14-08-2008

Ieder zal zijn favorieten hebben. Zelf vind ik over het algemeen alle Pixars van hoog nivo. Ik bedoel ... een goede Pixar is nog altijd in vergelijking met de r...
Lees meer >

Coen P.  |  13-08-2008

Op Cars en Bug's Life na vind ik alle Pixars meesterwerken, maar Ratatouille springt voor mij toch wel boven de rest uit (ja, ik vind hem zelfs beter dan The In...
Lees meer >

Mr. Incredible  |  13-08-2008

Op Cars en Bug's Life na vind ik alle Pixars meesterwerken, maar Ratatouille springt voor mij toch wel boven de rest uit (ja, ik vind hem zelfs beter dan The In...
Lees meer >

Coen P.  |  13-08-2008

Ik vond Finding Nemo ook sterker dan Ratatouille trouwens (al geef ik deze ook wel een (y)). Ik ook. Stukken beter zelfs!
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  13-08-2008

The Incredbles vond ik niet spannend, grappig of onderhoudend. De animatie was wel mooi, maar daarmee heb je nog geen topfilm. Zelfde geldt een beetje voor Cars...
Lees meer >

Jeroen D  |  13-08-2008

Ik heb de film ook een 7 gegeven toen ik hem een tijd geleden zag. Animatie enzo is allemaal wel heel mooi gedaan, maar wat er nu zo geweldig is aan dat verhaal...
Lees meer >

Richard B.  |  13-08-2008

Ik kom toch 2 punten hoger uit :-o Als dit een degelijke middenmoter is, dan zijn er bij jou denk ik geen animatiefilms die een 9 kunnen scoren? Van de Pixars ...
Lees meer >

rogue  |  13-08-2008

Ik kom toch 2 punten hoger uit :-o Als dit een degelijke middenmoter is, dan zijn er bij jou denk ik geen animatiefilms die een 9 kunnen scoren? Dat hoeft natuu...
Lees meer >

intexor  |  13-08-2008

Ik kom toch 2 punten hoger uit :-o Als dit een degelijke middenmoter is, dan zijn er bij jou denk ik geen animatiefilms die een 9 kunnen scoren? Ik heb de film...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  12-08-2008

Leuke Pixar. Geen topper, maar gewoon een amusante film volgens het bekende recept. Het niveau van Finding Nemo of TS2 haalt ie niet, maar deze is gelukkig alwe...
Lees meer >

Richard B.  |  12-08-2008

Leuke Pixar. Geen topper, maar gewoon een amusante film volgens het bekende recept. Het niveau van Finding Nemo of TS2 haalt ie niet, maar deze is gelukkig alwe...
Lees meer >

Ron-G  |  29-12-2007

Dit is weer genieten met een grote G, wat heeft Pixar weer een meesterwerk afgeleverd, het verhaal klopt aan alle kanten, en het beeld is werkelijk subliem, en ...
Lees meer >

Rob van Hout  |  16-12-2007

Komt er zeker in! Hopelijk stunt een MM eens met de prijs! Bij de MM Arena was 'ie afgelopen woensdag 12,99.
Lees meer >

Coen P.  |  16-12-2007

Komt er zeker in! Hopelijk stunt een MM eens met de prijs!
Lees meer >

Ron-G  |  15-12-2007

Ik vind de Pixar films nogal braaf en humorloos. Er is geen Pixar film die op mij indruk maakte, waar ik om heb moeten lachen, of waar de karakters mij aansprak...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 70
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.