Underworld


Underworld (Blu-ray)
Samenvatting

Al duizend jaar woedt er een oorlog tussen twee bovennatuurlijke rassen: vampiers en weerwolven (zogeheten "Lycans"). De Lycans zijn door de eeuwen heen opgejaagd en uitgeroeid door teams van speciaal getrainde vampiers genaamd "Death-Dealers". Selene (Kate Beckinsale) is één van die Death-Dealers. Dankzij de Death-Dealers zijn de weerwolven bijna uitgeroeid. Tijdens een routinemissie komt Selene tot een verrassende ontdekking. De twee Lycans die haar team achterna zaten, bleken een mens te achtervolgen. Selene wil weten wat deze Lycans van plan waren en gaat op onderzoek uit. Dit tot ongenoegen van oppervampier Kraven (Shane Brolly), die niet wil dat Selene hier verder induikt. Selene denkt dat de Lycans in aantal toenemen en ziet een bedreiging voor de vampiers. Ze besluit op eigen houtje verder te gaan en de mysterieuze vreemdeling op te sporen. Wanneer ze de vreemdeling, die Michael Corvin (Scott Speedman) heet, gevonden heeft, komt ze meer te weten dan haar lief is. Kraven blijkt echter moeilijk te overtuigen van haar gelijk en ze begint te twijfelen of hij wel te vertrouwen is. Als Selene achter de waarheid wil komen, zal ze alles waar ze tot nu toe in geloofd heeft in twijfel moeten trekken.

Commentaar

Underworld is, ondanks de aanwezigheid van vampiers en weerwolven, geen horrorfilm in de traditionele zin van het woord. Als je een film zoekt waarbij bloed uit de ranke nekjes van schone, jonge maagden wordt gezogen, dan ben je hier aan het verkeerde adres. Underworld is een bovennatuurlijk actiespektakel in de vorm van een oorlog tussen vampiers en weerwolven. Het is wel even wennen om deze Victoriaanse vijanden elkaar te lijf te zien gaan met moderne wapens als automatische geweren en explosieven, maar het zorgt wel voor enkele opwindende actiescènes. De film is bekritiseerd omdat hij teveel leentjebuur zou spelen bij andere films. Toegegeven: de leren pakjes en de kapotgeschoten metropilaren doen erg veel aan The Matrix denken. Maar dat is absoluut niet storend. Het verhaal zit redelijk solide in elkaar, hoewel er bepaalde stukken zijn die wat rommelig overkomen. Op Kate Beckinsale na is de cast niet vreselijk bekend. Er wordt over het algemeen prima geacteerd. Vooral de personages van de vampier Viktor (Bill Nighy) en de nazistische dokter Singe (Erwin Leder) spraken tot de verbeelding. Ook qua effecten is de film, ondanks het relatief lage budget, een juweeltje. De transformaties van de Lycans, van mens naar weerwolf, zijn erg mooi gedaan. Hier gelukkig geen onrealistisch vloeiende morphing effecten, maar heerlijk rauwe CGI-effecten die erg aan stop-motion doen denken. Je ziet als het ware het lichaam van een mens schoksgewijs uitgroeien tot een weerwolf. Het ietwat rommelige verhaal is dus al snel vergeven. Verwacht een lekkere popcornfilm met veel actie en supergave effecten en je hebt een aardig idee van wat je met Underworld te wachten staat.

Dutch Filmworks heeft de (kortere) bioscoopversie van Underworld in High Definition uitgebracht op zowel Blu-ray Disc als HD DVD. De specificaties voor beide HD formaten zijn gelijk. Wij bespreken hier de Blu-ray Disc uitgave en vergelijken deze met de eerdere DVD uitgave. De bespreking van de 2-DVD release kun je hier nog eens teruglezen en daarbij kun je de (SD) screenshots nog eens bekijken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Fantasy, Horror
Regio: 0
Jaar: 2003
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664049891

Extra's

  • Trailer
  • Outtakes
  • Muziekvideo
  • B-roll
  • clips
  • Featurettes
  • Soundbites
  • Fang vs Fiction

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat van de film. Op de cover staat onjuist als beeldformaat 1.78:1 vermeld. Het beeld heeft een resolutie van 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. De beeldfrequentie van deze uitgave is 50i (interlaced), hetgeen dus 50 halve beeldjes per seconde inhoudt. De oorspronkelijke beeldfrequentie van de film is 24 hele beeldjes per seconde. Dit betekent dat bij deze HD transfer van de film, net als bij de standaard PAL DVD release, een 4% afspeelversnelling is toegepast. De speelduur van de film op deze Blu-ray Disc is dus net als bij de PAL DVD uitgave 116 minuten. De toegepaste versnelling heeft geen gevolgen voor de beeldkwaliteit, maar is wel merkbaar bij het geluid. Zie hiervoor onder Geluidskwaliteit. De toepassing van het interlaced beeld heeft wel gevolgen voor de beeldkwaliteit. Dit betekent dat je bij bewegende beelden een verminderde beeldscherpte hebt. Wanneer de de-interlacer van je weergever, die de beeldjes weer samenvoegt, van mindere kwaliteit is, kun je last hebben van het kameffect.

De eerdere DVD uitgave van de bioscoopversie van Underworld heeft het bijgesneden 1.78:1 beeldformaat. Het goede bericht is dat de film op deze Blu-ray Disc uitgave het juiste beeldformaat van 2.40:1 staat. De kwaliteit van het High Defintion beeld is in het algemeen zeer goed. Enig minpuntje is de nog licht aanwezige ruis in het beeld. Het beeld van de film is omwille van een bepaalde sfeer qua contrast en kleur aangepast. De film heeft een erg hoog contrast wat een ‘hard’ beeld tot gevolg. Het zwartniveau en het schaduwdetail zijn prima, dat laatste zelfs ondanks het verhoogde contrast. Het kleurenpalet van het beeld is stilistisch aangepast waardoor het beeld een koele aanblik heeft. De verzadiging van de kleuren is door de regisseur bij sommige scènes flink teruggedrongen gehouden. Deze donkere, blauwachtige koele sfeer van de film komt uitstekend tot uiting. De kleurweergave is verder prima. Scherpte en detaillering van het beeld zijn beide ruim voldoende, maar voor een High Definition uitgave niet bijzonder. Zoals gezegd, door het interlaced karakter van het beeld, is de scherpte wat minder bij bewegende beelden. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar lettertype. De ondertiteling is netjes onder in het beeld geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc heeft een Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) en een lossless gecomprimeerde DTS-HD Master Audio 5.1 soundtrack (16 bit, 48 kHz - gemiddeld 2 Mb/s). De DTS HD MA track wordt door Blu-ray Disc spelers en/of AV decoders (nog) niet op het hoogste kwaliteitsniveau gedecodeerd. In plaats daarvan wordt de zogenaamde DTS Core, zeg maar de basis van de DTS-HD MA track, als een standaard DTS 5.1 track gedecodeerd op de hoogste bitrate van 1506 kb/s.

De film heeft een soundtrack die je verwacht bij een actiefilm. Ofwel veel lawaai uit alle speakers. De nadruk ligt hierbij licht op de voorste kanalen. De surroundkanalen worden benut voor atmosfeergeluiden zoals regen en voor de nodige geluidseffecten bij de actiescènes. In die actiescènes vliegen de kogels je ouderwets om je oren. De vele geluiden van grommende weerwolven, rollende donder en dergelijk komen met een goed laag uit de speakers. Het LFE kanaal ondersteund hierbij goed. Bij de rockmuziek wordt ook gebruik gemaakt van het LFE kanaal. De muziek zorgt voor een lekker donker, gotisch sfeertje. De dialogen blijven altijd goed te verstaan en komen via de centerspeaker.
Zoals bij het onderdeel Beeldkwaliteit al opgemerkt, is dit een HD release waarbij WEL een vier procent versnelling is toegepast. Dit heeft invloed op de geluidskwaliteit. De Dolby Digital 5.1 surroundtrack is identiek aan de Dolby Digital track op de DVD uitgave. DTS HD track klinkt gedetailleerder met een meer open geluidsbeeld en een duidelijk strakker en minder nadrukkelijk aanwezig laag. Vooral de laatste klinkt erg goed, toch jammer van die onnodige versnelling.

Extra's

De Blu-ray Disc start net als bij een gewone DVD met een menuscherm. Bij deze Blu-ray Disc uitgave maakt Dutch Filmworks deel gebruik van pop-up menuschermen en deels van het traditionele menuscherm. Tijdens het film kijken wordt het menu als een overlay menu weergegeven, waarbij je zonder filmonderbreking de scènes kunt selecteren. Wanneer je echter voor de extra’s kiest, wordt de film onderbroken en wordt een volledig menuscherm getoond. De menukeuzes van de extra’s worden weer als een overlay over dit menuscherm getoond.
De extra’s zijn afkomstig van de eerdere DVD releases van Underworld. De extra’s hebben een 576i SD resolutie. De extra’s zijn optioneel Nederlands ondertiteld.

B-Roll (13 min)
Hier zie je een verzameling van opnames die op de filmset werden gemaakt. Je ziet hoe enkele acteurs van make-up worden voorzien en hoe een aantal scènes worden opgenomen.

Fang vs Fiction (46 min)
Deze zeer interessante documentaire zoekt een verklaring voor de verhalen over vampiers en weerwolven in de realiteit. De geschiedenis zit vol met verhalen van bloedzuigers en gedaanteverwisselaars en over de hele wereld komen soortgelijke verhalen voor, bij allerlei verschillende volkeren. Zijn dit allemaal slechts verzinsels? Deze documentaire pretendeert niet een antwoord te hebben hierop, maar verschaft wel een goed inzicht in waar deze verhalen vandaan komen. Een waardevolle toevoeging met een uitstekende diepgang.

Soundbites (8 min)
Dit is niets meer en minder dan een uitstrooiing van een zogeheten EPK (Electronic Press Kit). De Soundbites zijn stukjes interview, die meestal worden gebruikt door TV-zenders of andere pers om featurettes van te maken. Hoewel het leuk is om de interviews te bekijken, zijn ze erg kort en fragmentarisch.

Clips (3½ min)
Ander onderdeel van diezelfde EPK (Electronic Press Kit). Clips zijn enkele scènefragmenten uit de film, die eveneens door TV-zenders of andere pers worden gebruikt om featurettes van te maken. Het beeldmateriaal heeft nog een ruwe vorm met matige beeld- en geluidskwaliteit.

Outtakes (4 min)
Hier zien we een verzameling van bloopers en geinige momenten tijdens de opnames van de film. Vooral leuk waren de weerwolfvoeten die even de temperatuur van het water testen. Ook de diverse versprekingen geven weer reden tot grinniken.

Featurettes (45 min)
Vier featurettes, met een totale speelduur van drie kwartier, geven elk meer informatie over een bepaald onderdeel van het maken van de film.

The Look of Underworld (19 min)
Een gedetailleerde uitleg over hoe de duistere sfeer van de film is uitgedacht. Vanaf de eerste ontwerpen van de regisseur, tot aan kleurcorrectie en dergelijke.

Designing Underworld (11 min)
Hier komt het design van diverse sets, wapens en andere elementen aan bod die voor de film moesten worden vervaardigd.

Visual Effects of Underworld (10 min)
Deze featurette is geheel gewijd aan de vele speciale effecten in de film. Van de subtiele effecten tot aan de geavanceerde weerwolftransformaties, alles passeert de revue.

The Evolution of Underworld (5 min)
In deze korte featurette wordt meer verteld over het verhaal achter Underworld en hoe het ontstaan van vampiers en weerwolven wordt verklaard in de film.

Music Video (3 min)
Een videoclip van het nummer Worms of the Earth van de rockgroep Finch. De naam van de groep staat niet vermeld op de disc, maar zo enorm interessant is het nummer nu ook weer niet.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film.

TV Spots (1 min.)
2 Tv-reclamespotjes die achter elkaar worden vertoond.

Conclusie

In Underworld speelt Kate Beckinsale een vampier die als taak heeft de weerwolven, hun grootste vijand, uit te roeien. Een strijd die al eeuwen duurt, maar door tussenkomst van een mens ene mysterieuze wending krijgt. Underworld is een bovennatuurlijk actiespektakel in de vorm van een oorlog tussen vampiers en weerwolven. De (kortere) bioscoopversie van de film is door Dutch Filmworks in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. Het HD heeft het correcte beeldformaat. De kwaliteit van het beeld is ruim voldoende. Jammer dat het beeld interlaced is. Deze HD transfer heeft een onnodige 4% beeldversnelling. Dit heeft een negatieve invloed op de geluidskwaliteit. De hoog resolutie DTS-HD Master Audio track klinkt weliswaar zeer goed, maar mist door de versnelling de volheid die we kennen van andere HD releases. De DTS-HD MA klinkt wel iets beter dan de DTS track op de DVD release. De Dolby Digital track is identiek aan de Dolby Digital track op de DVD uitgave. De aanwezige extra’s zijn afkomstig van de eerdere DVD release van de film. Al met al een licht teleurstellende HD release, die niet de volle potentie van het HD medium gebruikt.

HD DVD
Underworld is ook op HD DVD uitgebracht. De HD DVD is qua specificaties en extra’s identiek aan de hier besproken Blu-ray Disc uitgave.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

De_Hollander  |  26-07-2012

Naar aanleiding van het verschijnen van het vierde deel deze eerste eens opnieuw bekeken, en dit keer op blu-ray, wat ook deze film een meerwaarde bezorgd door ...
Lees meer >

Tarkus  |  19-07-2012

Naar aanleiding van het verschijnen van het vierde deel deze eerste eens opnieuw bekeken, en dit keer op blu-ray, wat ook deze film een meerwaarde bezorgd door ...
Lees meer >

DJR  |  07-08-2011

Gewoon lekker de uitstekende regiovrije US versie importeren, deze is van Sony en het is nog eens de extended versie ook nog. Ik zeg gewoon DOEN!
Lees meer >

De_Hollander  |  02-08-2011

Dat is vreemd, bij mij niet http://verkopen.marktplaats.nl/photopopup/462499112/1 http://verkopen.marktplaats.nl/photopopup/443826809/1
Lees meer >

HBx2000  |  02-08-2011

Ik had verwacht dat deze 1080P zou zijn, want dat staat op het doosje (wel de mensen voor de gek houden zo). En ook niet de mensen bedonderen om 1080P aan te pr...
Lees meer >

De_Hollander  |  02-08-2011

Ik heb liever dat ik te veel moet betalen voor kwaliteit, dan te weinig voor matige kwaliteit.Daarom kopen de mensen import, dus dan heeft DFW zichzelf mee. Als...
Lees meer >

jurgen42u  |  02-08-2011

Ik ben misschien een leek in al die zaken, maar mij moet je eens uitleggen hoe ze kwaliteit kunnen leveren en een film van 116 minuten + al die extra's op een s...
Lees meer >

De_Hollander  |  02-08-2011

De HD DVD schijnt toch net wat beter te zijn dan de bLu-ray (HD DVD is wel 1080P). Technical Specs HD DVD HD-30 Dual Layer Disc Video Resolution/Codec 108...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  01-08-2011

http://hddvd.highdefdigest.com/1430/underworld_nl.html is nogal lovend over de Nederlandse HD-dvd variant, die overigens ook 1080i, dus vermoedelijk zelfde mast...
Lees meer >

De_Hollander  |  01-08-2011

Jammer dat deze niet 1080P is, dit is mijn lieveling's film. Ik had verwacht dat deze 1080P zou zijn, want dat staat op het doosje (wel de mensen voor de gek ho...
Lees meer >

Richard B.  |  02-11-2008

Ik vond het een hele matige film. D'r is echt weinig van blijven hangen, behalve de plezierige aanblik van Kate Beckinsale.
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  27-12-2007

Wordt het niet eens tijd voor een aparte rubriek voor blu-ray en hd-dvd resensies? Is zo lastig zoeken zo.
Lees meer >

mthecatlover  |  26-12-2007

Ik heb deze film ook gezien, en moet zeggen dat het beeld echt vlijmscherp is. Details en contrast zijn super. Kan inderdaad niet afgespeeld worden op 1080p24. ...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  26-12-2007

Vind waardering voor beeld inderdaad te hoog. Idem voor geluid. En dan te bedenken dat de Duitse extended hd-dvd Underworld (wel 1080p) als één van in 2007 best...
Lees meer >

Hombre  |  24-12-2007

"De specificaties voor beide HD formaten zijn gelijk." Uhu, Blu-ray: MPEG-4/AVC-50i, HD-DVD MPEG-1-60i???? DTS op 1506! = 1509.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.