Polar Express, The


Polar Express, The (Blu-ray)
Samenvatting

Een jongen (stem Tom Hanks) ligt op een avond in bed en hoort geen kerstbellen meer. Zijn geloof in de Kerstman is bijna verdwenen. Midden in de nacht, als de klok bijna twaalf slaat, wordt hij wakker van een vreselijk lawaai. Verschrikt kijk hij op en ziet door het raam iets bijzonders. Hij loopt naar buiten, waar een grote stoomtrein staat te wachten. Het is de ‘Polar Express’ en de conducteur (stem Tom Hanks) nodigt hem uit mee te gaan. Na enig aarzelen gaat de jongen aan boord van de trein, die zijn rit naar de Noordpool voortzet. In de trein maakt de jongen kennis met andere kinderen, waaronder een meisje (stem Nona Gaye), een ‘allesweter’ (stem Eddie Deezen) en eenzame teruggetrokken jongen (stem Peter Scolari). De twijfel tussen geloof en ongeloof in de kerstman blijft aanwezig, waarbij een mysterieuze zwerver (stem Tom Hanks) op het dak van de trein hem stof tot nadenken geeft. Dan komt de trein na een wilde ijzige tocht aan op de Noordpool. Bestaat de Kerstman dan toch?

Commentaar

The Polar Express was in de bioscoop dé kerstfilm van 2004. Gebaseerd op een boek van de schrijver Chris van Allsburg, is dit een bijzondere kerstvertelling. Het kerstgebeuren wordt bij ons in Nederland (en België) iets anders gevierd dan in Amerika. Kerst in Amerika (en Canada en ook andere landen) is een samenvoeging van wat wij doen met Sinterklaas en Kerst. De Kerstman komt bij ons wel steeds meer, maar onze pakjesavond is toch nog steeds Sinterklaas. Maar maakt dit uit. Niet echt, het geloof in de goedheilig man (Kerstman of Sinterklaas) staat centraal. Er komt een leeftijd dat je twijfelt om vervolgens volwassen te worden en pakjesavond op een heel andere manier te beleven. Maar is daarmee dan ook de magie verdwenen?
Geloof in de Kerstman, de goede gedachte die hierbij hoort en de magie van Kerst zijn de thema’s die in het verhaal van The Polar Express centraal staan. En dat alles is op een zeer fraaie wijze gevisualiseerd in deze animatiefilm van regisseur Robert Zemeckis. Zemeckis creëert in The Polar Express een magische sfeer met fraaie besneeuwde landschappen, een nostalgische stoomtrein en een bijzondere stad op de Noordpool. Magie die met het bijzondere treinkaartje en de mysterieuze zwerver op het dak van de trein wordt onderstreept. Bijzonder is ook de wijze waarop de film tot stand is gekomen. Dit is een animatiefilm die zijn oorsprong in de computer vindt. En waarbij de karakters bijna echte acteurs lijken. Voor dit laatste is een nieuwe CGI (computer generated images) techniek gebruikt, die ‘performance capture’ wordt genoemd. Het zijn nog wel echte acteurs die de bewegingen maken. Maar die bewegingen worden dankzij allemaal sensoren door computers vastgelegd en vervolgens worden gebruikt om de animatiefiguren in de film te maken. Als resultaat geeft dit een surrealistisch beeld, waarbij de figuren haast echt lijken maar het ook net niet zijn. Is dit magie? Technisch wel, maar als figuren in een magische film oogt het wat gekunsteld. Omdat de rest van de filmbeelden er toverachtig uitzien, stoort het surrealisme van de karakters niet echt. Zemeckis dompelt je onder in een rollercoaster rit naar de Noordpool en schotelt je daar een bijzondere stad van Kerstman voor.
De hoofdrolspeler in de film is Tom Hanks. Al jaren wou hij een film als deze maken en vond in de persoon van Robert Zemeckis een dankbare partner. Tom Hanks geeft aan het merendeel van de ‘volwassen’ karakters stem en vormgeving (dankzij dus performance capture).
Componist Alan Silvestri voorzag de film van een fraaie soundtrack. En omdat het eigenlijk een kinderfilm is, misschien ook voor het kind in de volwassenen, heeft de film ook een paar liedjes. Die liedjes zijn leuk geïntegreerd in de film. Bijvoorbeeld de obers in de trein met het liedje ‘Hot Chocolate’. De film heeft redelijk wat nominaties gekregen, onder andere voor de animatie en voor de muziek en de liedjes. The Polar Express is een heerlijke kerstfilm waarin geloof in de magie van kerst centraal staat. Geniet ervan!

Warner heeft The Polar Express in High Definition beeld en geluid uitgebracht op Blu-ray Disc en op HD DVD. Onze recensie van de 2-DVD Special Editionu uitgave uit 2005 kun je hier nog eens nalezen. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: B
Jaar: 2004
Speelduur: 100 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Deens
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Fins
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Noors
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Zweeds
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906157036

Extra's

 • U ziet er bekend uit: de vele gezichten van Tom Hanks
 • Korte films: een heus vervoersbewijs
 • Waarachtige inspiratie: het avontuur van de auteur
 • Josh Groban: bij de Griek
 • Achter de schermen van “Believe”
 • Maak kennis met de sneeuwengelen
 • Polar Express Uitdaging
 • Extra Liedje
 • THQ Game Demo
 • Flurry of Effects Galerij

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. De film staat in 1080/24p op de Blu-ray Disc. Het beeld heeft een resolutie van 1920*1080 beeldpunten en is progressief opgebouwd. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode. De fillm heeft op deze Blu-ray de originele filmsnelheid van 24 beelden per seconde. Je hebt dus geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 100 minuten tegenover 96 minuten op de PAL DVD uitgave.

De film is rechtstreeks van de digitale bron overgezet naar DVD. En de High Definition beeldkwaliteit laat niets te wensen over. Wat een prachtig mooi beeld. Het beeld is bijzonder mooi kleurrijk en de kleurverzadiging is uitstekend. De kleurverzadiging neigt naar het oververzadigde, maar dit ziet er toch wel zeer fraai uit. De scherpte en detaillering van het beeld zijn beide ook uitstekend. Bij deze HD transfer is scherp wat scherp moet zijn en soft wat soft moet zijn. De detaillering is uitstekend, waarin zelfs de kleinste details gestoken scherp te zien zijn. De film heeft hierdoor een beeld dat er bijzonder filmisch uitziet en veel dieptewerking heeft. Het geeft eigenlijk geenszins het gevoel dat dit een computeranimatie is. Uiteraard is contrast en zwartniveau ook prima en is het beeld verder smetteloos. De meerwaarde van deze HD transfer zie je direct. Vooral op het gebied van de detaillering en daardoor ook betere dieptewerking van het beeld, zie je direct het verschil. De film is netjes verdeeld in 24 chapters. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack op deze Blu-ray Disc uitgave is een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s). Ook de Nederlandse nasynchronisatie is op deze Blu-ray Disc uitgave beschikbaar als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Daarnaast zijn er nog acht (!) andere nasynchronisatie opgenomen, allemaal in DD5.1 surround (bitrate 448 kb/s).

De Engelstalige soundtrack is van demonstratiekwaliteit. Een mooi gedetailleerde en zeer dynamische soundtrack, die fantastisch klinkt. De soundtrack heeft een mooi wijds klinkend surround geluid. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt. Als totaal is het een mooie homogene soundtrack, waarbij alle speakers op gelijke wijze bijdragen. Dat geeft een heel natuurlijk klinkend geluidsbeeld. Ook de subtiele details, zoals een in de verte klinkend kerstbelletje of de eerste geluiden van de aankomende trein, worden goed weergegeven. De soundtrack heeft een stevig laag, waarbij het LFE kanaal de soundtrack een stevig fundament geeft en het laag mooi diep het laagspectrum ingaat. Let hier eens op de impact die de trein in het begin van de film maakt als deze je kamer binnendendert of een scène later een noodstop maakt. Zeer overtuigend met veel dynamiek, veel laag en veel richtingsgevoel. De dialogen komen uit de centerspeaker en zijn prima te volgen.

De eerdere DVD uitgave heeft een Dolby Digital 5.1 soundtrack met de lage 384 kb/s bitrate. Die klinkt ook al zeer goed. Het voordeel van deze Blu-ray Disc uitgave is de hogere bitrate van de soundtrack en de afwezigheid van de PAL-speedup. Hierdoor klinkt de soundtrack nog wat voller, dynamischer en gedetailleerder. Toch is het erg jammer dat Warner bij deze mooi soundtrack geen lossless gecodeerde Dolby True HD soundtrack heeft gebruikt of een ongecomprimeerde PCM 5.1 track. Al klinkt de hier gepresenteerde Dolby Digital soundtrack al bijzonder goed!

De Nederlandse nasynchronisatie is prima gedaan. Ook naar deze versie is het aangenaam luisteren en ook hier zijn de stemmen goed in balans met de overige geluiden en muziek. Bij deze track is het verschil met de DVD nauwelijks te horen.

Extra's

Na de keuze voor de menutaal, start de film automatisch. Tijdens de film kun je het optiemenu oproepen. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Op deze Blu-ray Disc staan dezelfde extra’s als op de DVD uitgave. De extra’s hebben NTSC 480i/p resolutie en zijn Nederlands ondertiteld.

U ziet er bekend uit (4 min)
Ofwel, hoe Tom Hanks de diverse karakters in de film gestalte geeft.

Een heus vervoerbewijs (11½ min)
Na een korte introductie heb je keuze uit vijf korte onderdelen, waarin iets wordt verteld over enkele technisch aspecten van de film. De onderdelen zijn ‘Het creëren van de personages’, ‘ Virtuele camera’, Haar en kleding’, ‘Het creëren van de Noordpool’ en ‘Muziek’. De onderdelen kun je los bekijken of aaneengesloten.

Waarachtige inspiratie: het avontuur van de auteur (5½ min)
Korte featurette over de schrijver Chris Van Allsburg, zijn werk en natuurlijk The Polar Express.

Achter de schermen van \"Believe\" (4½ min)
Het belangrijkste liedje van de film ‘Believe’ wordt hier toegelicht door schrijver Glen Ballard en zanger Josh Groban.

Flurry of Effects Galerij (8 min)
Een vijftal motion capture scènes, waarin je kunt zien hoe bepaalde scène met de motion capture techniek zijn gemaakt. Dit extra was op de DVD een verborgen extra.

Josh Groban bij de Griek (4½ min)
Josh Groban zingt het nummer ‘Believe’ in een muziektheater genaamd The Greek.

Maak kennis met de sneeuwengelen (3 min)
Kerstherinneringen met Robert Zemeckis, Tom Hanks en anderen.

Het Smokey en Steamer lied (7 min)
Een liedje dat niet in de film terecht is gekomen. Liedje is gezongen door Michael Jeter, die de zangpartij van beide machinisten zingt. De animatie is nog ruw.

Bioscoop Trailer (2 min)
De fraaie bioscooptrailer, ook in 2.40:1 anamorf beeldformaat. Dit is het enige extraatje dat in 1080i HD resolutie is met DD5.1 geluid.

Polar Express Uitdaging
Demospelletje waarbij je met de pijltjestoetsen de trein op het gladde ijs op het rechte spoor moet zien te houden. Naar keuze in het Engels of Nederlands.

Conclusie

The Polar Express was in 2004 dé kerstfilm in de bioscoop. Gebaseerd op een verhaal van Chris van Allsburg vertelt regisseur Robert Zemeckis het verhaal waarin kinderen twijfelen aan hun geloof in de Kerstman. Bestaat hij nu wel of niet. Met een bijzondere trein genaamd The Polar Express maken zij een spectaculaire rit naar de Noordpool. En daar zien ze….
Hoofdrolspeler is Tom Hanks, die dankzij de techniek ‘performance capture’ gestalte (en stem) geeft aan de belangrijkste karakters in de film. Ondanks het feit dat de film geheel met behulp van computers is gemaakt, heeft Zemeckis een sfeervol gevisualiseerde wereld van magie en kerstsfeer geschapen. Deze Blu-ray Disc uitgave van Warner heeft uitstekende High Definition beeld- en geluidskwaliteit. Jammer dat voor het geluid geen hoog resolutie audiotrack is gebruikt, al klinkt de Dolby Digital track ook zeer goed. De Nederlandse nasynchronisatie is staat ook op deze Blu-ray Disc. Deze Blu-ray Disc heeft dezelfde extra’s als de eerdere 2-DVD Special Edition uitgave.


HD DVD
The Polar Express is in High Definition ook uitgebracht op HD DVD. De specificaties zijn nagenoeg identiek. Enig verschil is dat de Engelse audiotrack op de HD DVD een Dolby Digital Plus track is, weliswaar met dezelfde bitrate als de Dolby Digital track op deze Blu-ray Disc. Behoudens een iets andere werking van het menuscherm, zijn er verder geen verschillen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

elvis  |  26-12-2007

ik heb hem eerst kerstdag zitten kijken en ik heb zitten genieten
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.