Shining, The

Totaalbeoordeling:

6.5
Blu-ray

Shining, The (Blu-ray)
Samenvatting

Jack Torrance (Jack Nicholson) accepteert een baan als ‘huisbewaarder’ van het ‘Overlook Hotel’. In dit grote berghotel, ver van de bewoonde wereld, zal hij samen met zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en zoontje Danny (Danny Lloyd) gedurende de 5 wintermaanden op het verlaten hotel passen.
Jack, een niet zo succesvolle schrijver, wil de rust van het hotel gebruiken om een boek te schrijven. Bij het sollicitatiegesprek vertelt de eigenaar van het hotel over de gruwelijke moorden die ooit plaatsvonden in datzelfde hotel. Ene Delbert Grady (Philip Stone), een vroegere huisbewaarder, vermoordde zijn vrouw en 2 dochtertjes waarna hij zichzelf van het leven beroofde. Tijdens de rondleiding door het hotel, maakt de jonge Danny kennis met de hotelkok Dick Halloran (Scatman Crothers). Halloran bemerkt dat Danny een gave heeft dingen te zien (the shining), dingen die gebeurd zijn of die gaan gebeuren. Wanneer Jack, Wendy en Danny alleen in het hotel zijn en de winter invalt, lijkt het of langzaam een soort waanzinnigheid van Jack meester maakt. En Danny ‘ziet’ de 2 dochters en weet zo dat ze niet alleen zijn in het hotel. Volledig afgesneden van de buitenwereld bemerkt Wendy tot haar grote angst dat Jack zich steeds vreemder gedraagt. Zij en Danny moeten vechten voor hun leven. ‘Honey … I’m back!!’

Commentaar

The Shining is een mijlpaal onder de griezelfilms, een meesterwerk van Stanley Kubrick. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King heeft Kubrick samen met Diane Johnson het script geschreven. Tijdens het filmen werd het script nog constant werd aangepast. Het uiteindelijke resultaat lijkt weinig meer op de roman van King. Kubrick weet op zeer knappe wijze direct een onbehaaglijk gevoel van suspence neer te zetten, die je de gehele film vast blijft houden. De gebruikte muziek, klassieke muziek van onder andere Bartok, Letti en Penderecki, versterkt dat onbehaaglijke en spannende gevoel nog eens. En dan natuurlijk vooral de acteerprestaties van Jack Nicholson, geweldig! The Shining wordt gezien als een meesterwerk van Kubrick. Ondanks het feit dat zowel Kubrick als actrice Shelley Duvall in 1981 voor deze film waren genomineerd voor een Razzie Award. Persoonlijk vind ik de acteerprestatie van Shelley Duvall niet zo geweldig. De film wordt vooral en eigenlijk geheel gedragen door een fenomenaal spelende Jack Nicholson.
Er bestaan twee versies van The Shining. De Europese versie, die 119 minuten speeltijd heeft. In de Verenigde Staten is The Shining uitgebracht in de originele bioscoopversie, die ruim 25 minuten langer duurt. Het Britse tv-station ITV heeft ooit beide versies met elkaar vergeleken en kwam tot een overzicht van 20 (gedeeltes van) scènes die niet voorkwamen in de ‘korte’ versie.
Naar het schijnt was het einde van de eerste filmversie ook iets anders, Kubrick heeft dit einde al een week na de première aangepast.

Warner heeft de kortere Europese versie van The Shining opnieuw geremastered in High Definition, waarbij de uitgave verrijkt is met extra’s. Op DVD is de film door Warner opnieuw uitgebracht als een 2-DVD Special Edition uitgave. Tevens is de film nu in High Definition kwaliteit uitgebracht op zowel Blu-ray Disc als HD DVD. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de eerdere DVD uitgave uit 2001. Onze recensie van de eerdere DVD uitgave, onderdeel van de Stanley Kubrick Collection kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Horror, Thriller
Regio: B
Jaar: 1980
Speelduur: 119 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906188511

Extra's

 • Bioscooptrailer
 • Audiocommentaar
 • The Making of The Shining met optioneel commentaar
 • View from the Overlook: Crafting The Shining
 • The Visions of Stanley Kubrick
 • Wendy Carlos, composer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Kubrick heeft zijn films op 35 mm film vastgelegd, waarbij het negatief een beeldverhouding heeft van 1.37:1. Op de eerdere DVD uitgave staat de film met het volledige beeld, dus in full frame. Daarbij werd vermeld dat dit formaat volgens de intentie van de regisseur is. In de bioscoop is de film vertoond met een 1.66:1 beeldformaat (Europa) of 1.85:1 beeldformaat (Amerika). De nieuwe Special Edition DVD uitgave heeft nu een 1.78:1 breedbeeld formaat, net als de Blu-ray Disc uitgave waarover deze recensie gaat.

Het High Definition beeld op deze Blu-ray Disc uitgave heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progessief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray is 119 minuten tegenover 115 minuten op de PAL DVD uitgave. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode.

Het beeldmateriaal is in 2001 door Kubrick’s assistent Leon Vitali digitaal gerestaureerd en heropgenomen. Op de toenmalige DVD release leidde dit al tot een zeer mooie beeldkwaliteit.
Het beeld op deze High Definition uitgave ziet er bijzonder goed uit. Wat opvalt is de prima kleurverzadiging van het beeld met volle, heldere kleuren. Het contrast en het zwartniveau zijn beide erg goed. De scherpte en detaillering van het beeld zijn beide zeer goed. Het filmbeeld is vrij van vuil of beschadigingen. Gedurende de film is constant nog een lichte vorm van filmgrain te zien. Dit is echter niet echt storend. Als geheel een prima High Definition beeld met een zeer goede beeldkwaliteit. Vooral op het punt van detaillering en kleurrijkdom is dit High Definition beeld een verbetering ten opzichte van de DVD. De ondertiteling (wit) heeft een klein, goed leesbaar lettertype. De ondertiteling staat erg laag onder in het beeld geplaatst.

In verband met copyright technische redenen kunnen we de Blu-ray recensies (nog) niet van screenshots voorzien.

Geluidskwaliteit

Bij de originele Engelse soundtrack heb je keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack (16 bit / 48 kHz). De vier nasynchronisaties zijn allemaal in Dolby Digital 5.1. Deze laten we verder buiten beschouwing.
Bij de gerestaureerde uitgave van de film in 2001 is het oorspronkelijke mono geluid opnieuw gemixt in 5.1 surround geluid. De film heeft hierdoor een verbluffend goed klinkende surroundgeluid. Vooral de gebruikte (klassieke) muziek komt prachtig en mooi ruimtelijk uit alle speakers. De filmgeluiden komen met een goed richtingsgevoel uit de speakers, met de surround speakers in split surround. Toch verraden juist deze filmgeluiden nog wel het originele monokarakter van de film. Evenals de dialogen, die nu netjes uit de centerspeaker komen. Juist deze dialogen klinken wat gedateerd als gevolg van een dof klinkend hoog. Als geheel toch een hele mooi klinkende soundtrack, die op deze wijze de intensiteit van het onbehaaglijke suspence gevoel van de film nog eens versterkt.
Vergeleken bij de DVD uitgave heb je natuurlijk het voordeel van de afwezigheid van de PAL speedup en de hogere bitrate bij de Dolby Digital track. Hierdoor klinkt de Dolby Digital track ook nog iets beter dan zijn DVD tegenhanger. De ongecomprimeerde PCM 5.1 soundtrack klinkt het fraaist. Vooral bij de klassieke muziek hoor je de meerwaarde van de PCM track.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Deze nieuwe Blu-ray Disc biedt dezelfde extra’s als de nieuwe 2-DVD Special Edition van de film. Alle extra’s zijn in NTSC 480i/p resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling

Audiocommentary
Een nieuw audiocommentaar dat ingesproken is door de Steadicam Inventor and Operator Garret Brown en historicus John Baxter. De heren geven een interessant en onderhoudend commentaar, waarbij ze onder andere vertellen hoe het was om dag in dag uit met Kubrick samen te werken.

View from the Overlook: Crafting The Shining (26 min)
Een interessante documentaire de verschillende procestadia van de film behandeld, vanaf de eerste concepten tot aan de uiteindelijke release van de film. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf.

The Visions of Stanley Kubrick (15 min)
Een kort overzicht van de Kubrick films, waaronder The Shining. Heeft veel overlap met de meer uitgebreide documentaire The Last Movie op de Eyes Wide Shut uitgave. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf.

The Making of The Shining (33 min)
Een uitstekende documentaire in 1978, gemaakt door Vivian Kubrick. Zij laat zien hoe het op de set toe ging tijdens het filmen, afgewisseld met enkele scènes uit de film. Zij staat zelf achter de camera en voorziet de documentaire van commentaar. Ook vraagt zij diverse acteurs om reactie. Ik vind de acteerprestatie van Shelley Duvall in de film al niet zo geweldig, in deze documentaire wordt zij ook niet bepaald positief in beeld gebracht. Leuke documentaire. Beeldformaat is 1.33:1.
De documentaire is optioneel te bekijken met toegevoegd audiocommentaar van Vivian Kubrick zelf. In dit commentaar kijkt zij terug op die toentertijd tumultueuze dagen.

Wendy Carlos, Composer (7 min)
Korte featurette waarin Wendy Carlos vertelt over haar muziekkeuze voor de film.

Trailer (1½ min)
De trailer heeft een 1.33:1 beeldformaat met een standaard 480i beeldresolutie.

Conclusie

The Shining wordt gezien als een meesterwerk van Kubrick. De film is losjes gebaseerd op een horrorverhaal van Stephen King. Jack Nicholson krijgt een baan als beheerder van een hotel in een afgelegen gebied voor de periode van vijf wintermaanden. In deze periode van afzondering lijkt de man zijn gezond verstand te verliezen. Zijn vrouw en kind moeten vechten voor hun leven.
Al eerder was de film op DVD uitgegeven met digitaal gereconstrueerd en heropgenomen beeld en geluid. Warner heeft de film heruitgegeven in een Special Edition uitgave. De Blu-ray Disc uitgave heeft zeer fraai High Definition kwaliteit beeld en geluid. De toegevoegde extra’s zijn bijzonder interessant en bieden zowel een historisch als een retrospectieve kijk op de film. De extra’s op deze Blu-ray Disc uitgave zijn gelijk aan de extra’s van de nieuwe 2-DVD Special Edition DVD uitgave.

HD DVD
The Shining is in High Definition ook op HD DVD uitgebracht. Enig verschil is dat de PCM 5.1 track op de HD DVD is vervangen door een vergelijkbare Dolby True HD track. Overige specificaties en alle extra’s zijn gelijk.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  22-11-2016

Volgens mij lees je het dan verkeerd: Blu-ray ALL Premium Edition - HMV Exclusive United Kingdom- Warner Home Video - No Cuts - Original US Theatrical Cut (14...
Lees meer >

Johan1967  |  22-11-2016

Wel belangrijk om te vermelden dat die verlengde versie op een aparte DVD staat die is bijgevoegd, dus niet op bluray. Bron: http://www.dvdcompare.net/compariso...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  22-11-2016

Tip voor de fans: sinds kort is de Blu-ray met de lange versie exclusief verkrijgbaar bij de Britse winkels HMV en Fopp. Helaas is die editie voor geen van beid...
Lees meer >

Richard B.  |  21-11-2016

Tip voor de fans: sinds kort is de Blu-ray met de lange versie exclusief verkrijgbaar bij de Britse winkels HMV en Fopp. Helaas is die editie voor geen van beid...
Lees meer >

Frank  |  22-10-2011

Waarschijnlijk zijn er voor de extra scènes geen nasynchronisaties in Europese talen gemaakt, waardoor het voor Warner onaantrekkelijk wordt om de lange versie ...
Lees meer >

Richard B.  |  22-10-2011

Wat ik niet snap: waarom wordt de lange versie steeds wel in de VS op DVD en Blu-ray uitgebracht maar niet in Europa? Er is toch eigenlijk geen reden om beide v...
Lees meer >

nlamste3  |  01-11-2009

De film hoort in 1.85:1, er zijn storyboards gevonden waarop door Kubrick zelf geschreven is dat de film in dat formaat hoort te zijn. De lengte is iets ingew...
Lees meer >

BrianB  |  01-11-2009

De film hoort in 1.85:1, er zijn storyboards gevonden waarop door Kubrick zelf geschreven is dat de film in dat formaat hoort te zijn. De lengte is iets ingewi...
Lees meer >

nlamste3  |  01-11-2009

Een voortreffelijke film, die uitermate mooi gefilmd en geacteerd is. Er zijn alleen een tweetal dingen die mij verbazen t.o.v. deze film. Zelf wil ik het li...
Lees meer >

BrianB  |  06-01-2008

Als dit de kortere versie is, is er dan in het audiocommentaar geknipt? Of hebben ze het commentaar twee keer ingesproken?
Lees meer >

Richard B.  |  06-01-2008

Een mooie transfer en een interessante set extra's. Vooral de commentaartrack vond ik boeiend. Wel is het jammer dat ze niet de originele US theatrical release ...
Lees meer >

djoek63  |  06-01-2008

Mijn favoriete Kubrickfilm, maar heb wel de gelukkig all region versie uit Amerika gehaald. Die versie is dus niet ingekort en geeft de volle 144 minuten wee...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.